Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Οι υποδομές και η ανάπτυξη της Κρήτης πρωταρχικός στόχος

Οι υποδομές, η ανάπτυξη της Κρήτης και τα προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση τέθηκαν στη συνάντηση Περιφερειάρχη-Δημάρχων με τον Πρόεδρο της Ν.Δ.


Ο Περιφερειάρχης παρόντων των Δημάρχων της Κρήτης, Αντιπεριφερειαρχών, βουλευτών της Ν.Δ. έθεσε στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη τις προτεραιότητες της Περιφέρειας, τα μεγάλα έργα της Κρήτης με κυρίαρχα τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», κ.α.

Ο κ. Αρναουτάκης στη συνάντηση που έγινε σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Ν.Δ., αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα που ενδυναμώνουν τους πυλώνες ανάπτυξης της Κρήτης τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα και που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ειδικότερα για το μείζον θέμα του νησιού, τον ΒΟΑΚ, ο Περιφερειάρχης ανέφερε την θέση της Περιφέρειας που έχει γίνει αποδεκτή για την κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου χωρίς διόδια με ρήτρα διαθεσιμότητας.

Αναφερόμενος στην Αυτοδιοίκηση τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων καθώς όπως είπε έχει αποδειχτεί ότι το «Αθηνοκεντρικό κράτος» έχει αποτύχει.

Ο Περιφερειάρχης περιέγραψε τις περαιτέρω δυνατότητες-προοπτικές ανάπτυξης της Κρήτης, ενώ επισήμανε τη στενή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στη Περιφέρεια Κρήτης και τα Ερευνητικά-Επιστημονικά-Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του νησιού με στόχο την ανάπτυξη της «Έξυπνης Εξειδίκευσης» και την διασύνδεση της με την παραγωγική διαδικασία, οικονομία του νησιού.

Επίσης ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στον συγκρητισμό που έχει κάνει πράξη η Περιφέρεια, στην καλή σχέση-συνεργασία που υπάρχει με όλους τους φορείς του νησιού, και όπως είπε χαρακτηριστικά η «Κρήτη είναι εξωστρεφής, στηρίζεται στους ανθρώπους της και η Περιφέρεια ενώνει το νησί από το ένα άκρο στο άλλο».

Η Κρήτη , όπως είπε ο Περιφερειάρχης, αντιστέκεται παρά την οικονομική κρίση, εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο αλλά και σε προγράμματα της Ε.Ε. δίνοντας νέες θέσεις εργασίας, ενώ αναφέρθηκε στη καινοτομία και στη διάκριση της Περιφέρειας Κρήτης που μαζί με τα Τρίκαλα επιλέγηκε πανελλαδικά, στο πλαίσιο της Προεδρίας που ασκεί η Μάλτα στην Ευρώπη, να παρουσιαστούν οι καλές πρακτικές στη λειτουργική αναδιάρθρωση-ψηφιοποίηση στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών Ηρακλείου.

Ο Περιφερειάρχης κλείνοντας τόνισε την καλή συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δημάρχους του νησιού, όπου στη συνέχεια και εκείνοι πήραν το λόγο εκφράζοντας την αγωνία τους για τα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ζητώντας πόρους, αποκέντρωση, την έλλειψη προσωπικού αλλά και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Οι παριστάμενοι Δήμαρχοι παράλληλα αναφέρθηκαν δημόσια στην καλή συνεργασία που έχουν με την Περιφέρεια ευχαριστώντας προσωπικά τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την στήριξη του στο έργο τους παρά την δύσκολη συγκυρία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Α΄και Β΄ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη Κρήτης για την φιλοξενία στη Περιφέρεια και του έδωσε δημόσια συγχαρητήρια γιατί όπως είπε έχει καταφέρει να επικρατήσει πνεύμα ομόνοιας και συνεργασίας στην Αυτοδιοίκηση στο νησί. Ειδικότερα ανέφερε, ότι, συμφωνεί με την πολιτική της Περιφέρειας για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα στο νησί όπως είναι ο ΒΟΑΚ με απόλυτη προτεραιότητα, το νέο αεροδρόμιο Καστελίου, με παρεμβάσεις στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» αλλά και για τον Περιφερειακό σχεδιασμό των απορριμμάτων.

Η Κρήτη όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης θα πάει πολύ καλά στον τουρισμό, ενώ το νησί μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή ανάπτυξης για όλη τη χώρα.

Ο κ. Αρναουτάκης στο τέλος της σύσκεψης δώρισε στον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη την έκδοση «ΜΙΛΙΕ ΜΟΥ ΚΡΗΤΗ ΑΠ΄ ΤΑ ΠΑΛΙΑ» με ιστορικές ηχογραφήσεις Κρητικής Μουσικής 1907-1955 όπως επίσης ένα αντίγραφο γλυπτικής με παραστάσεις των Δ. Θεοτοκόπουλο, Ν. Καζαντζάκη και Β. Κορνάρου.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Webtv

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Creta

Διαδοχικές συναντήσεις είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για θέματα υποδομών-ανάπτυξης με τους Δημάρχους Σητείας Θόδωρα Πατεράκη και Κανδάνου-Σελίνου Αντώνη Περράκη Στη συνάντηση...