Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Υπό την «υψηλή εποπτεία» Πολάκη το πειθαρχικό για την αναισθησιολόγο της Μελίνας

Θα συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη στο ισόγειο της Αριστοτέλους ενώ στον πρώτο όροφο θα βρίσκεται ο εξάδελφός της αναπληρωτής υπ. Υγείας


Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τον πειθαρχικό έλεγχο της αναισθησιολόγου – και εξαδέλφης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας- κυρίας Νεκταρίας Πολάκη, η οποία εμπλέκεται στην τραγική -και τραγικά σύντομη- περιπέτεια της άτυχης μικρής Μελίνας Παρασκάκη η οποία κατέληξε μετά από επέμβαση για «κρεατάκια».

Έπειτα από καθυστέρηση πέντε μηνών ο «βαρύς» φάκελός της –που περιλαμβάνει κλοπή οπιούχων φαρμάκων και ενδεχόμενη εξάρτηση από οπιούχα σκευάσματα – θα ανοιχθεί την ερχόμενη Τρίτη από τα μέλη του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών ΕΣΥ στο υπουργείο Υγείας κατά την πρώτη συνεδρίαση του έτους, και με το θέμα της αναισθησιολόγου Πολάκη να μπαίνει εκτός ημερήσιας διάταξης.

Φυσικά δεν είναι καθόλου ασήμαντο το εξής: το Πειθαρχικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει στο ισόγειο του κτηρίου της οδού Αριστοτέλους. Στον 1ο όροφο θα βρίσκεται ο πολιτικός προϊστάμενος του Πειθαρχικού, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και εξάδελφος της Πολάκη, κ. Παύλος Πολάκη – «αδελφός» όπως χαρακτηρίζει επανειλημμένα η πρώτη του εξαδέλφη και στα social media…

Η πρωτοφανής υπόθεση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη από τον περασμένο Μάιο η γιατρός που νάρκωσε το άτυχο παιδί δεν στάθηκε ικανή να την απομακρύνει από τα χειρουργεία του Βενιζέλειου νοσοκομείου όπου ασκούσε τα καθήκοντα της επιμελήτριας αναισθησιολογίας από το 2014.

Η κυρία Πολάκη ομολόγησε τον περασμένο Αύγουστο ότι υπεξαίρεσε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και κατανάλωσε οπιούχα φάρμακα που περιείχαν πεθιδίνη. Είχε προηγηθεί καταγγελία από εργαζόμενη στο ΠΑΓΝΗ ότι είδε την αναισθησιολόγο του Βενιζέλειου να κλέβει τα φιαλίδια πεθιδίνης. Μάλιστα, αυτό έγινε στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψης της κυρίας Πολάκη στο νοσοκομείο – αλλά το γεγονός ότι εργαζόταν στο ΠΑΓΝΗ ως νοσηλεύτρια επί 11 χρόνια της «άνοιξε» την πόρτα για το επίμαχο τμήμα και ντουλάπι.
Απώλεια πεθιδίνης και στο Βενιζέλειο

Πάντως, απώλεια οπιοειδών είχε διαπιστωθεί και στο Βενιζέλειο, με μια χρονική διαφορά 15 ημερών από εκείνη του ΠΑΓΝΗ για την οποία έγινε καταγγελία. Συγκεκριμένα, από την καταμέτρηση των φιαλιδίων πεθιδίνης αποδείχθηκε ότι έλειπαν αδικαιολόγητα 17 φιαλίδια πεθιδίνης. Διατάχθηκε αμέσως ΕΔΕ, πλην όμως από το πόρισμά της δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο πιο συγκεκριμένο. Για την αποφυγή ανάλογου συμβάντος ελήφθησαν ενισχυμένα μέτρα φύλαξης.

Σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνονται στον φάκελο της 40χρονης γιατρού, διαπιστώνεται ότι έχει συμπτώματα γενικευμένης αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης, ενώ τελεί υπό ψυχιατρική και ψυχολογική παρακολούθηση. Πηγές του νοσοκομείου υποστηρίζουν τώρα ότι στην γιατρό δόθηκε υποχρεωτικά ενός μήνα άδεια σύμφωνα με όσα προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προκειμένου να ολοκληρωθεί η ΕΔE.
Με τα… λόγια έγινε ο πόλεμος κατά της διαφθοράς

Εάν αναλογιστεί κάποιος τις εξαγγελίες της κυβέρνησης αλλά και ειδικά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας (τόσο του πρώην υπουργού κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή όσο και του νυν κ. Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη) για την πάταξη της διαφθοράς και την «ηθικοποίηση του ΕΣΥ», αντιλαμβάνεται αμέσως το χάσμα μεταξύ λόγων και έργων που τη χαρακτηρίζουν.

Βυθισμένο σε μία απάθεια και μια ατονία που μόνο με εκείνη του… ναρκωμένου ασθενή θα μπορούσε να παραλληλιστεί το υπουργείο Υγείας άφησε τον χρόνο να κυλάει χωρίς να διορίζει μέλη στα Πειθαρχικά Συμβούλια των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Η θητεία των μελών των πειθαρχικών συμβουλίων είχε λήξει από το τέλος του 2014 και ο μη διορισμός μελών στα Πειθαρχικά συσσώρευσε δεκάδες πειθαρχικές υποθέσεις στα νοσοκομεία.

Σημειωτέον ότι ο μαζικός «αποκεφαλισμός» των διοικητών στο ΕΣΥ αποτέλεσε ένα επιπλέον εμπόδιο καθώς ο νόμος ορίζει ότι στο πειθαρχικό της κάθε ΥΠΕ πρέπει να συμμετέχουν δύο διοικητές νοσοκομείων, προϋπόθεση που δεν πληρούται σε αρκετές ΥΠΕ, και σε αυτή της Κρήτης. Για τον λόγο αυτό ο φάκελος της Πολάκη, ακόμη κι όταν πήγε στην 7η ΥΠΕ, δεν μπορούσε να εξεταστεί εκεί και εστάλη στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν συνεδρίαζε επί μήνες διότι δεν είχε διοριστεί όπως έπρεπε πρόεδρος από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Τελικά τον περασμένο Σεπτέμβριο στη θέση του προέδρου του ανώτατου πειθαρχικού συμβουλίου του ΕΣΥ τοποθετήθηκε η αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κυρία Μεταξία Ανδροβιτσανέα.

Η διαδικασία που τηρείται σε περίπτωση που κάποιος γιατρός υποπίπτει σε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα είναι η εξής: Με διοικητική πράξη τίθεται σε δυνητική αργία, λαμβάνοντας ένα μέρος των αποδοχών του.

Η υπόθεση παραπέμπεται στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο γνωμοδοτεί για την αργία, απαλλάσσοντας τον γιατρό ή επιβάλλοντάς του πειθαρχική ποινή. Στην προκειμένη περίπτωση, η πειθαρχική διαδικασία ουσιαστικά δρομολογείται με το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο. Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας πρέπει να οριστεί εισηγητής για την υπόθεση της Πολάκη και στη συνέχεια να εξεταστεί η πράξη της και η ποινή που επισύρει.

Οι ποινές που μπορούν να επιβληθούν σε έναν γιατρό κυμαίνονται ανάλογα με την πράξη που του καταλογίζεται.

Μπορεί να είναι έγγραφη επίπληξη, πρόστιμο μέχρι των αποδοχών δέκα μηνών, διακοπή του δικαιώματος υποβολής υποψηφιότητας για κατάληψη θέσης ανώτερου βαθμού, προσωρινή παύση μέχρι και δύο χρόνια, ή οριστική παύση και η αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά