Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν-πλημμύρες: Οι αρχές εξέδωσαν νέα εντολή εκκένωσης

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι αρχές της επαρχίας Χουζεστάν, στο νοτιοδυτικό Ιράν, εξέδωσαν σήμερα νέα εντολή εκκένωσης, που αφορά τουλάχιστον 60.000 ανθρώπους στη μεγάλη πόλη Αβάζ, η οποία απειλείται από πλημμύρες


Η εντολή εκκένωσης αποφασίστηκε «για προληπτικούς λόγους προκειμένου να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος για τον πληθυσμό», δήλωσε τηλεφωνικώς στη δημόσια τηλεόραση ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκολαμρεζά Σαριάτι.

Η εντολή εκκένωσης αφορά πέντε περιοχές νότια της Αβάζ, διευκρίνισε ο τηλεοπτικός σταθμός, ενώ μια έκτη περιοχή είναι εν αναμονή ενδεχόμενης εκκένωσης.

Εξήντα έως εβδομήντα χιλιάδες άνθρωποι ζουν στις περιοχές αυτές, ανέφερε το Tasnim, ενώ ο συνολικός πληθυσμός της Αβάζ εκτιμάται στο 1,3 εκατ. κατοίκους.

Σύμφωνα με το Tasnim, ο Σαριάτι κάλεσε τους νέους να «βοηθήσουν [τις αρχές] να φτιάξουν αναχώματα και να συμμετάσχουν στην απομάκρυνση των γυναικών, των παιδιών και των ηλικιωμένων».

«Ο Ντεζ και ο Καρκέ ενώθηκαν (…) κοντά στην Αβάζ και κατευθύνονται αυτή τη στιγμή προς την πόλη», δήλωσε ακόμη ο κυβερνήτης στη δημόσια τηλεόραση.

Ντεζ είναι το όνομα που δόθηκε στο τμήμα του ποταμού Καρούν που διαρρέει την Αβάζ. Ο Καρκέ, που έχει πλημμυρίσει εδώ και αρκετές ημέρες, είναι ένας άλλος ποταμός μερικά χιλιόμετρα βορειοδυτικά της βιομηχανικής αυτής πόλης.

Το Σάββατο, οι αρχές είχαν διατάξει την εκκένωση χιλιάδων κατοίκων σε έξι πόλεις της περιοχής και τη Δευτέρα την εκκένωση ενός νοσοκομείου της Αβάζ που απειλείτο από τις πλημμύρες.

Το Ιράν πλήττεται τις τρεις τελευταίες εβδομάδες από ισχυρές πλημμύρες, που προκάλεσαν τουλάχιστον 70 θανάτους, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Οι καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν πρώτα το βόρειο τμήμα της χώρας από τις 19 Μαρτίου.

Το δεύτερο κύμα έπληξε το δυτικό και το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας από τις 25 Μαρτίου. Το παρόν κύμα, που ξεκίνησε την 1η Απριλίου, πλήττει ιδιαίτερα το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, και κυρίως την περιοχή Αβάζ, που σχηματίζει μια μεγάλη κοιλάδα.

Η Χουζεστάν πλήττεται από χρόνια ξηρασία εδώ και αρκετά χρόνια. Στις αρχές Απριλίου, οι αρχές χρειάστηκε να ανοίξουν επειγόντως τους υδατοφράκτες ενός φράγματος στον Καρκέ, φοβούμενες ότι θα υποχωρούσε υπό την πίεση του νερού.

Στη Σουζανγκέρντ, μια πόλη που βρίσκεται δίπλα στον Καρκέ, περίπου 50 χλμ. βορειοδυτικά της Αβάζ, οι πλημμύρες είναι τόσο έντονες ώστε ορισμένοι κάτοικοι έστησαν αντίσκηνα στις ταράτσες των σπιτιών τους, σύμφωνα με δημοσιογραφική ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου που έφθασε στην περιοχή.

Στην πεδιάδα, οι καλλιέργειες εξακολουθούν να καλύπτονται από νερό και σε πολλά σημεία το μόνο που φαίνεται είναι η κορυφή των φοινικόδεντρων.

«Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να παράσχουμε τρόφιμα και είδη υγιεινής στους καταυλισμούς» που έχουν δημιουργηθεί προκειμένου να υποδεχθούν τους πλημμυροπαθείς, δήλωσε χθες Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μορτεζά Σαλιμί, εθνικός διευθυντής των επιχειρήσεων βοήθειας της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, ο οποίος έκανε λόγο για περίπου 44.000 ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται εκεί σε πρόχειρα καταλύματα.

Την Τρίτη ο Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε περίπου είκοσι λαστιχένιες λέμβους με εξωλέμβιο από τη Γερμανία που συνδράμουν της προσπάθειες των ελικοπτέρων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την προώθηση της βοήθειας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία στην G20 για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στους ωκεανούς

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι χώρες μέλη της G20 δεσμεύονται να μειώσουν τα πλαστικά απορρίμματα


Οι χώρες της G20 κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στουος ωκεανούς, στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος που διεξήχθη στην Ιαπωνία και στην οποία συζητήθηκε επίσης η επίθεση εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.

Με βάση τη συμφωνία αυτή, οι χώρες μέλη της G20 δεσμεύονται να μειώσουν τα πλαστικά απορρίμματα. Ωστόσο, δεν διευκρίνισαν λεπτομερώς πώς θα το καταφέρουν αυτό.

“Είναι υπέροχο που καταφέραμε να θέσουμε κανόνες για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών”, σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνάις Γιοσιάκι Χαράντα μετά τη διήμερη σύνοδο.

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε εθελοντική βάση και κάθε χρόνο θα δημοσιοποιείται μια έκθεση όπου θα αναφέρεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η ρύπανση των ωκεανών με πλαστικά έχει αναχθεί με μείζον πρόβλημα για όλον τον κόσμο, ιδίως αφότου απαγορεύτηκε στην Κίνα και αλλού η εισαγωγή πλαστικών σκουπιδιών προερχόμενων από άλλες χώρες. Κάποιες χώρες, όπως η Ιαπωνία, βλέπουν να συσσωρεύονται τα πλαστικά αυτά στο έδαφός τους.

Μία από τις βασικές ανησυχίες αφορά τα μικροπλαστικά, πολύ μικρά τεμάχια που δεν ξεπερνούν σε μέγεθος τα 5 χιλιοστά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να συλλεχθούν. Τα μικροπλαστικά απορροφούν επικίνδυνα χημικά προϊόντα και συσσωρεύονται στον οργανισμό των ψαριών, των πουλιών και άλλων ζώων.

Η συμφωνία αυτή είναι το πρώτο διεθνές πλαίσιο για τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά. Πρόκειται για “ένα πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος”, εκτίμησε ο Χιροάκι Οντάτσι, του παραρτήματος της Greenpeace στην Ιαπωνία, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι “δεν αρκεί να βασίζονται στις εθελοντικές δράσεις των χωρών” αλλά “να εφαρμοστούν διεθνείς, υποχρεωτικοί κανόνες με σαφή χρονοδιαγράμματα και στόχους”.

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Χιροσίγκε Σέκο, ο συμπρόεδρος της συνόδου αυτής μαζί με τον Χαρόντα, είπε εξάλλου ότι το Τόκιο “παρακολουθεί με ανησυχία τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια”.

“Για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, είναι αναγκαίο η διεθνής κοινότητα να αντιδράσει από κοινού σε αυτές τις ενέργειες”, τόνισε.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμάκωση στον Περσικό Κόλπο

Δημοσιεύτηκε

στις

Όσα συμβαίνουν στην περιοχή του Κόλπου «ίσως να δίνουν τον λόγο για μια νέα επίθεση» γράφει η γερμανική Suddeutsche Zeitung


«Αυξάνεται έτσι ο κίνδυνος να τυλιχθεί στις φλόγες σύντομα πάλι ολόκληρος ο Περσικός Κόλπος και τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ να γίνουν το σκηνικό για έναν νέο πόλεμο των τάνκερ. Σίγουρο είναι μόνο το εξής: επιθέσεις κατά της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και της ασφάλειας των εμπορικών πλοίων απαιτούν μια αποφασιστική διεθνή αντίδραση. Καταρχάς αυτή η αντίδραση θα πρέπει να οδηγεί σε μια διεξοδική, διεθνή έρευνα, γιατί υπάρχει μια ολόκληρη σειρά πιθανών δραστών και κινήτρων, που μπορεί να κρύβονται πίσω από αντίστοιχες επιθέσεις: τρομοκρατικές οργανώσεις, προβοκάτορες μυστικών υπηρεσιών, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν. Ο υπ. Εξωτερικών Σαρίφ οραματίζεται προβοκάτσιες, ενώ συγχρόνως απειλεί σιβυλλικά ότι όποιος υποστηρίζει τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράν, δεν μπορεί να έχει αξιώσεις για ασφάλεια».

Η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά ότι ο μόνος «σίγουρος χώρος» για να σταλούν ισχυρά μηνύματα είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι μια απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου ενδέχεται να προκαλέσει αναταράξεις σε όλο τον κόσμο».

Από την πλευρά της η Frankfurter Rundschau σε σχόλιό της για την νέα κρίση στον Περσικό Κόλπο σημειώνει σε διαφορετικό τόνο: «Το καλό νέο που έρχεται από τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν, όχι μακριά από τις ακτές του Ιράν, είναι ότι σχεδόν όλοι προσπαθούν να παραμείνουν ψύχραιμοι. Οι Βρετανοί και οι Ιρανοί θέλουν να διερευνήσουν τις υποθέσεις, εντούτοις η εικόνα ενός φλεγόμενου πλοίου τροφοδοτεί τον φόβο για μια ευρύτερη στρατιωτική σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν κάνει αναφορά για δολιοφθορά εναντίον τεσσάρων εμπορικών πλοίων, κι αυτό λίγο μετά την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον Κόλπο, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο καθεστώς των μουλάδων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Έκτοτε πολλοί φοβούνται το χειρότερο».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΟΣΜΟΣ

791 μετανάστες συνελήφθησαν στο Μεξικό, μεταξύ τους πολλά παιδιά

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι μετανάστες είχαν κρυφτεί σε τέσσερα φορτηγά


Η μεξικανική αστυνομία συνέλαβε 791 μετανάστες από την Κεντρική Αμερική, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 368 παιδιά, ηλικίας κάτω των 8 ετών, στην πολιτεία Βερακρούς, ανακοίνωσαν σήμερα οι μεξικανικές αρχές.

Οι μετανάστες, που δεν είχαν μαζί τους νόμιμα έγγραφα σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης, είχαν κρυφτεί σε τέσσερα φορτηγά.

Μεταξύ τους βρίσκονται περίπου 100 παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

Την ίδια ώρα, μια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι έξι φερόμενοι διακινητές μεταναστών συνελήφθησαν.

Μεταξύ των μεταναστών περιλαμβάνονται 413 υπήκοοι Γουατεμάλας, 330 Ονδούρας και 39 υπήκοοι Ελ Σαλβαδόρ.

Υπό την απειλή της επιβολής δασμών από την Ουάσιγκτον, το Μεξικό δεσμεύτηκε την 7η Ιουνίου να λάβει σειρά μέτρων για να φρενάρει την παράτυπη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ.

Μεταξύ των μέτρων, το Μεξικό επρόκειτο να αναπτύξει την επόμενη Τρίτη 6000 μέλη της Εθνοφρουράς στα σύνορα με τη Γουατεμάλα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι ήδη μέλη της Εθνοφρουράς έχουν ξεκινήσει τις περιπολίες στο νότια σύνορα του Μεξικού.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη