Connect with us

Life

Ίσα κάνε γριά τη πίτα κι’ ίσα τη πιτάριζε!!

Δημοσιεύτηκε

στις

Με αφορμή το Δημοσίευμα της εφημερίδας, ”Άποψη του Νότου” 7 Μαϊου 2019, σελίδα 33, με θέμα: ”Οι παλιές κρήνες του Δήμου Φαιστού θα ξαναζωντανέψουν” και το Δημοσίευμα της εφημερίδας ”Αντίλαλος” Σάββατο 11 – Κυριακή 12 Μαϊου 2019, σελίδα 15, με θέμα: ”Μελέτες για τις Κρήνες του Δήμου Φαιστού”, διαπίστωσα το ίδιο περίπου Δημοσίευμα και δικαίως!!

Σ’ αυτό το σημείο δράττομαι της ευκαιρίας να αναφέρω αποσπασματικά, τι γράφει ο ”Αντίλαλος, αφού είναι πιο πρόσφατο το κείμενο του: ”Ο Δήμος Φαιστού στην μακρόχρονη προσπάθεια του να προστατεύσει και να αναδείξει τα νεότερα μνημεία που βρίσκονται στην περιοχή, ήρθε σε μια πολύ σημαντική συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης (ΥΝΜ-ΤΕΚ) και συγκεκριμένα με το Τμήμα Συντήρησις Έργων προκειμένου να συντηρηθούν οι αντίστοιχες κρήνες, ενώ σημειώνεται ότι, η εκπόνηση των μελετών αυτών ήδη έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΥΝΜΤΕΚ. (και συνεχίζει παρακάτω):

Σκοπός είναι να ξαναγίνουν το κόσμημα της πλατείας και το σημείο αναφοράς και συνάντησης όπως παλαιότερα (Και ακόμα συνεχίζει):

Οι κρήνες αυτές βρίσκονται στους οικισμούς: Πόμπια, Καμηλάρι, Μάκρες, Πηγαϊδάκια, Λίσταρο, Λαγολιό, Σίβα, Αγία Μαρίνα, Κουσέ, Πιτσίδια και Λαλουμά”.

Πιστεύω ότι σαν Δημότης του Δήμου Φαιστού θα μπορούσα να κάνω και εγώ τις παρακάτω ερωτήσεις, ενώ σίγουρα θα πρέπει να περιμένω και τις αντίστοιχες απαντήσεις.

Ερωτώ λοιπόν:

α) Ποιος άραγε έχει κάνει αυτήν τη καταγραφή των συγκεκριμένων κρηνών;;

β) Τις έχει άραγε συμπεριλάβει όλες, απ’ όλα δηλαδή τα τοπικά Δημοτικά Διαμερίσματα;; Μάλλον όχι γιατί τελειώνει και Λαλουμά!!

γ) Έκανε την απαιτούμενη έρευνα;; Ερώτησε όλους τους Προέδρους των τοπικών Διαμερισμάτων σχετικά με την περίπτωση;;

δ) Αλλά και να μας εξηγήσει, μήπως τώρα κάνουμε την αρχή και επανερχόμεθα εν ευθέτω χρόνω;; Γιατί, χιλιάδες είναι οι κρήνες;;

ε) Ήταν άραγε παρών και αν δεν ήταν, δεν άκουσε τίποτα για το αίτημα των ενενήντα Δημοτών, για συζήτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο, όσον αφορά, ”το Μονοπάτι τ’ Αποστόλου των Εθνών”, όπου είχε μνημονευτεί η ”Πιστολόβρυση”, καθώς και η περίφημη ”Στέρνα του Μονοχώρου”;; Εδώ μου ξεφεύγει και γράφω τη παροιμία: ”όσο θέλεις βρόντα, στου κουφού τη πόρτα”!!

στ) Μήπως πέρα από τους προαναφερόμενους οικισμούς, δεν έτυχε κανείς μα κανείς απ’ όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Φαιστού, μα και του Τοπικού Συμβουλίου του Δημοτικού Διαμερίσματος της Γαλιάς, να εντοπίσει και τις κρήνες της Γαλιάς, αυτού του ξακουστού ανά τον κόσμο (έχε υπόψιν, ”Χρυσός Παραολυμπιονίκης Στεφανουδάκης Μανώλης) χωριό;;

Ως γνωστόν αυτό το χωριό όλοι μας πάντα το γνωρίζαμε σαν, το ”Κεφαλοχώρι της Μεσαράς”, που εκτός από τα λοιπά θετικά στοιχεία που έχει να προβάλει, έχει να προβάλει και τις παμπάλαιες κρήνες του, καθώς και τη τεράστια ”Στέρνα του Μονοχώρου”!!

Ποιος δεν έχει ακούσει για την ”Μεγάλη βρύση της Γαλιάς”, που πάντα τροφοδοτείτο από τα περίφημα ”Κουκουμπελίδικα φρεάτια” του Κουμπέ;; Ποιος δεν έχει ακούσει για την ”κρήνη των Καπελωνιανών”, κτισμένη από Σκαρπαθιώτες μαστόρους;; Ποιος δεν έχει ακούσει για την ”Πιστολόβρυση”, που εγκαινιάστηκε το έτος 1928, μεταβατική χρονιά όσον αφορά τη Γαλιά, από αγροτικό Δήμο, σε Κοινότητα;;

Ποιος δεν έχει ακούσει για την περίφημη ”Στέρνα του Μονοχώρου”, που είχε κτιστεί αν δεν απατώμαι από βίσαλα και αστρακάσβεστο και είχε χρηματοδοτηθεί όπως λέγεται από τον Κισσανό Αγά τον καιρό της τουρκοκρατίας;; Μα και η μία και μοναδική κρήνη του Μονοχώρου στο κέντρο αυτού, δεν χρήζει σεβασμού;;

Όσον αφορά για την ”Γριά Κουτσουνάρα”, αυτό το ” Ιερό Γαλιανό Μνημείο” που για πολλές δεκαετίες απετέλεσε ”πηγή ζωής” και τώρα σχεδόν έχει ισοπεδωθεί, δεν της αξίζει να ξαναβρεθεί στη κατάσταση του παλιού εκείνου καλού καιρού;; Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει κάποια διόρθωση της όλης κατάστασις και ότι θα μου δοθεί η πρέπουσα απάντηση σχετικά με το θέμα, εκτός και εάν δεν χρειάζεται να δοθεί γιατί το συγκεκριμένο μέτρο είναι ένα από τα πάμπολλα μέτρα του τελευταίου τρέχοντος καιρού, αποσκοπώντας σε ευνόητους λόγους!!

Όπως και να έχει όμως το πράμα, εγώ θα προτιμήσω να κλείσω το θέμα μου με τα ίδια λόγια που ξεκίνησα, λόγια σοφά του θυμόσοφου λαού μας, που είναι τα παρακάτω: ”Ίσα κάνε γριά τη πίτα κι’ ίσα τη πιτάριζε”!!

Σύνταξη κειμένου – φωτογραφικό υλικό: Φανούριος Ζαχαριουδάκης.

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Life

Έκαναν πράξη την επιθυμία τους μετά από 42 χρόνια!

Δημοσιεύτηκε

στις

Το αποφάσισαν και χωρίς δεύτερη σκέψη έκαναν πράξη μια τους ακόμα επιθυμία, να επισκεφτούν τη, σχολή τους στην  Νεάπολη, οι απόφοιτοι μαθητές τα έτη1969 – 1972


Με πρωτοβουλία του κου Γεωργίου Καργάκη από τις Μοίες, οι πρώην συμμαθητές, που αποφοίτησαν τότε από την  τεχνική Σχολή Νεάπολης 35 στο σύνολο, έχουν καταφέρει να γίνουν ομάδα. Κατά καιρούς κατάφεραν νακάνουν διάφορες δραστηριότητες, καθώς είχαν  οργανώσει το 1912  και συνάντηση για ποδοσφαιρικό αγώνα. 
Ο κος Καργάκης βέβαια είχε βάλει από χρόνια στόχο του να δημιουργηθεί αυτή η ομάδα των αποφοιτησάντων, και τελικά τα κατάφερε, με διάφορες δραστηριότητες της ομάδας κατά καιρούς!

Πρόσφατα επαναδραστηριοποιήθηκαν  ξανά οι πρώην συμμαθητές, και κατάφεραν να συγκεντρωθούν  12άτομα, και αυτή τη φορά η επιθυμία τους ήταν να επισκεφτούν τη σχολή τους μετά από 42 χρόνια!
Δεν ήθελαν μονάχα  να επισκεφτούν τα κτήρια όπου έκαναν μαθήματα κάποτε, αλλά και να παραδώσουν και στην ίδια την πρώην σχολή τους μια αναμνηστική τιμητική ευχαριστήρια πλακέτα, με σκοπό να αναρτηθεί σε κάποιον εμφανή χώρο του κτηρίου.

Στην πλακέτα φρόντισαν να  τυπώσουν τις ευχαριστίες τους, σχετικά με την προσφορά της σχολής τους σε όλους τους μαθητές, και συγκεκριμένα στην  πλακέτα έγραφαν τα εξής:

«Σε ένδειξη τιμής στην πρώην Τεχνική σχολή Νεαπόλεως:

Ευχαριστούμε τις Τεχνικές Σχολές Νεαπόλεως, διότι με την στήριξη που μας παρείχαν, μας δόθηκαν τα απαραίτητα εφόδια, που μας βοήθησαν να ενταχτούμε στο κοινωνικό σύνολο, και μάλιστα σε δύσκολες εποχές.

Για αυτό τον λόγο αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά τις Σχολές.
Ομάδα αποφοιτησάντων μαθητών τα έτη 1970 – 1979»
Πρέπει βέβαια να πούμε, πως τα δύσκολα χρόνια εκείνα,οι Τεχνικές Σχολές Νεάπολης, (πρώην  Βασιλικές  Τεχνικές Σχολές), είχαν θεωρηθεί ως οι οι καλύτερες σε κτηριακές εγκαταστάσεις σε όλα τα Βαλκάνια και όχι μόνον, αλλά και με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό και εργαστήρια! Περιελάμβαναν οι κτηριακές εγκαταστάσεις τέσσερις κλάδους, ορφανοτροφείο, οικοτροφείο  από μαθητές από όλη την Ελλάδα,  οικοτροφείο ειδικά  για Κρήτες μαθητές, και φυσικά  Μέσες και Κατώτερες Τεχνικές Σχολές. Η φοίτηση στις Σχολές, και η παραμονή στα οικοτροφεία ήταν δωρεάν για όλους τους μαθητές.

Να σκεφτούμε μονάχα πως ήταν πράγματι δύσκολα χρόνια, καθώς σε πολλά χωριά στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα υπήρχαν πολλές φτωχές και μάλιστα πολυμελείς οικογένειες ακόμα και δέκα ατόμων! Η προσφορά λοιπόν της σχολής στην Νεάπολη, ήταν πράγματι μια ιδανική λύση και για τον γονέα που ήταν σε απόγνωση, αλλά και μια λύση για τον μαθητή! Πολλοί γονείς τότε λόγω ανέχειας, αδυνατούσαν ακόμα και να ταΐσουν τα ίδια τα παιδιά τους!
Οι άνθρωποι αυτοί που επισκέφτηκαν πρόσφατα πριν μια βδομάδα την σχολή, όλοι πλέον συνταξιούχοι σήμερα, ένοιωσαν πως χωρίς την στήριξη της σχολής τους, δεν θα είχαν την σταδιοδρομία που έτυχαν στην συνέχεια, έτσι έδωσαν ένα καλό παράδειγμα σε όλους εμάς, να μην ξεχνάμε ποτέ μια στήριξη, από όπου κι αν προέκυψε κάποτε.

Με μεγάλη λαχτάρα έφθασαν στη Σχολή τους, και παρέδωσαν την τιμητική πλακέτα στην κα υποδιευθύντρια της Σχολής  (απόντος του κου Διευθυντή)  Κατερίνα Αποστολάκη.

Η Υποδιευθύντρια ενθουσιάστηκε από την ευχάριστη έκπληξη, και αφού παρέλαβε την πλακέτα, ξενάγησε τους πρώην μαθητές στις κτηριακές εγκαταστάσεις της Σχολής!

Σήμερα η σχολή έγινε ΕΠΑΛ με 85 μαθητές.

Η μεγάλη βέβαια έκπληξή, συγκίνηση  και ενθουσιασμός, ήταν όταν πήγαν και στις αίθουσες του οικοτροφείου και θυμήθηκαν όλοι τους τόσες και τόσες παιδικές μαθητικές αναμνήσεις ακόμα και τρέλες! Η συγκίνησή τους έφθασε στο αποκορύφωμα, όταν είδαν πως τα τεχνικά δημιουργήματα τους στα εργαστήρια, ακόμα και τα σχέδια τους σώζονται ακόμα, και βρίσκονται  μετά από τόσα χρόνια ακόμα εκεί!

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, ικανοποίηση και χαρά, αποχαιρέτησαν την υποδιευθύντρια,  και κατευθύνθηκαν σε κάποια τοπική ταβέρνα της πόλης για να γιορτάσουνόλο αυτό!

Αν μη τι άλλο η κίνηση της ομάδας αυτής, δηλώνει τι θα πει Ελληνικό φιλότιμο, όταν μάλιστα το διακρίνει και ένα μεγαλείο ψυχής!

Οι 12 πρώην μαθητές που επισκέφτηκαν τις σχολές ήταν:

1. Σταυρουλάκης Γεώργιος  – Ζαρό
2.Βασιλάκης Γώργιος – Ζαρός
3. Καλεμάκης Αλέκος  – Καπαριανά
4. Παπαδάκης Πέτρος – Ηράκλειο
5. Λενακάκης Μανώλης – Μαγαρκάρι
6. Μιχελάκης Ζαχαρίας – Ηράλκειο
7.Κακουλάκης Κώστας – Αθήνα
8. Αλεβιζάκης Μιχάλης – Ζαρός
9.Καργάκης Γεώργιος – Μοίρες
10.Κοζιράκης Γεώργιος- Ηράκλειο
11 Γουμενάκης Μανώλης – Αγία Βαρβάρα
12. Ρομπογιανάκης Ααντώνης – Ζαρός

Κείμενο φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Προσέφεραν στο “ΜΕΛΛΟΝ” κλινοσκεπάσματα

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο σύλλογος ΑμεΑ “ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ” τους ευχαριστεί για την βοήθεια που τους προσφέρουν


Η επιχείρηση smartline The Village Resort & Waterpark, με εκπροσώπους τον κ. Μορφωπό και την κα. Κορναράκη προσέφεραν στο σύλλογό μας ένα μεγάλο αριθμό κλινοσκεπασμάτων.

Μέρος τους θα παραμείνουν στο σύλλογο για μελλοντική χρήση στο ξενώνα του συλλόγου μας και τα υπόλοιπα θα διατεθούν σε ιδρύματα της περιοχής μας που τα έχουν ανάγκη.

Τους ευχαριστούμε θερμά για τη σκέψη και την προσφορά τους αυτή και τους ευχόμαστε να έχουν μια καλή σεζόν..

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Λήξη διαγωνισμού συλλογής καπακιών για τα σχολεία στις 25 Μαΐου

Δημοσιεύτηκε

στις

Η συλλογή καπάκι γίνεται για την ενίσχυση του Συλλόγου ΑΜΕΑ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»


Η συλλογή και η καταγραφή της ποσότητας που μάζεψε κάθε σχολείο που θέλησε να λάβει μέρος στο διαγωνισμό μας για τη φετινή σχολική χρονιά, θα γίνει:

  1. για τα σχολεία της περιοχής του Ηρακλείου, στις εγκαταστάσεις του νερό Ζαρός (11o χλμ. Ηρακλείου – Μοιρών) τη Τετάρτη 29/5 και ώρα 10:00 -13:00.
    και
  2. για τα σχολεία της περιοχής της Μεσσαράς στις εγκαταστάσεις μας στη Φανερωμένη τη Πέμπτη 30/5 και ώρα 10:00 – 13:00.

Τα καπάκια θα πρέπει να μεταφερθούν στην αντίστοιχη εγκατάσταση από κάποιο υπεύθυνο του σχολείου ή γονέα με δικό του μεταφορικό μέσον.

Με την καταγραφή της ποσότητας που συλλέχθηκε, ο υπεύθυνος που παρέδωσε τα καπάκια θα πρέπει να ενημερώσει τον υπεύθυνο της καταμέτρησης για τον συνολικό αριθμό παιδιών στο σχολείο του, ώστε να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε τον νικητή του διαγωνισμού!

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή τη δράση του συλλόγου μας!

Ιδιαίτερα τους μικρούς μας φίλους!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη