Connect with us

Life

Ίσα κάνε γριά τη πίτα κι’ ίσα τη πιτάριζε!!

Δημοσιεύτηκε

στις

Με αφορμή το Δημοσίευμα της εφημερίδας, ”Άποψη του Νότου” 7 Μαϊου 2019, σελίδα 33, με θέμα: ”Οι παλιές κρήνες του Δήμου Φαιστού θα ξαναζωντανέψουν” και το Δημοσίευμα της εφημερίδας ”Αντίλαλος” Σάββατο 11 – Κυριακή 12 Μαϊου 2019, σελίδα 15, με θέμα: ”Μελέτες για τις Κρήνες του Δήμου Φαιστού”, διαπίστωσα το ίδιο περίπου Δημοσίευμα και δικαίως!!

Σ’ αυτό το σημείο δράττομαι της ευκαιρίας να αναφέρω αποσπασματικά, τι γράφει ο ”Αντίλαλος, αφού είναι πιο πρόσφατο το κείμενο του: ”Ο Δήμος Φαιστού στην μακρόχρονη προσπάθεια του να προστατεύσει και να αναδείξει τα νεότερα μνημεία που βρίσκονται στην περιοχή, ήρθε σε μια πολύ σημαντική συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης (ΥΝΜ-ΤΕΚ) και συγκεκριμένα με το Τμήμα Συντήρησις Έργων προκειμένου να συντηρηθούν οι αντίστοιχες κρήνες, ενώ σημειώνεται ότι, η εκπόνηση των μελετών αυτών ήδη έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΥΝΜΤΕΚ. (και συνεχίζει παρακάτω):

Σκοπός είναι να ξαναγίνουν το κόσμημα της πλατείας και το σημείο αναφοράς και συνάντησης όπως παλαιότερα (Και ακόμα συνεχίζει):

Οι κρήνες αυτές βρίσκονται στους οικισμούς: Πόμπια, Καμηλάρι, Μάκρες, Πηγαϊδάκια, Λίσταρο, Λαγολιό, Σίβα, Αγία Μαρίνα, Κουσέ, Πιτσίδια και Λαλουμά”.

Πιστεύω ότι σαν Δημότης του Δήμου Φαιστού θα μπορούσα να κάνω και εγώ τις παρακάτω ερωτήσεις, ενώ σίγουρα θα πρέπει να περιμένω και τις αντίστοιχες απαντήσεις.

Ερωτώ λοιπόν:

α) Ποιος άραγε έχει κάνει αυτήν τη καταγραφή των συγκεκριμένων κρηνών;;

β) Τις έχει άραγε συμπεριλάβει όλες, απ’ όλα δηλαδή τα τοπικά Δημοτικά Διαμερίσματα;; Μάλλον όχι γιατί τελειώνει και Λαλουμά!!

γ) Έκανε την απαιτούμενη έρευνα;; Ερώτησε όλους τους Προέδρους των τοπικών Διαμερισμάτων σχετικά με την περίπτωση;;

δ) Αλλά και να μας εξηγήσει, μήπως τώρα κάνουμε την αρχή και επανερχόμεθα εν ευθέτω χρόνω;; Γιατί, χιλιάδες είναι οι κρήνες;;

ε) Ήταν άραγε παρών και αν δεν ήταν, δεν άκουσε τίποτα για το αίτημα των ενενήντα Δημοτών, για συζήτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο, όσον αφορά, ”το Μονοπάτι τ’ Αποστόλου των Εθνών”, όπου είχε μνημονευτεί η ”Πιστολόβρυση”, καθώς και η περίφημη ”Στέρνα του Μονοχώρου”;; Εδώ μου ξεφεύγει και γράφω τη παροιμία: ”όσο θέλεις βρόντα, στου κουφού τη πόρτα”!!

στ) Μήπως πέρα από τους προαναφερόμενους οικισμούς, δεν έτυχε κανείς μα κανείς απ’ όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Φαιστού, μα και του Τοπικού Συμβουλίου του Δημοτικού Διαμερίσματος της Γαλιάς, να εντοπίσει και τις κρήνες της Γαλιάς, αυτού του ξακουστού ανά τον κόσμο (έχε υπόψιν, ”Χρυσός Παραολυμπιονίκης Στεφανουδάκης Μανώλης) χωριό;;

Ως γνωστόν αυτό το χωριό όλοι μας πάντα το γνωρίζαμε σαν, το ”Κεφαλοχώρι της Μεσαράς”, που εκτός από τα λοιπά θετικά στοιχεία που έχει να προβάλει, έχει να προβάλει και τις παμπάλαιες κρήνες του, καθώς και τη τεράστια ”Στέρνα του Μονοχώρου”!!

Ποιος δεν έχει ακούσει για την ”Μεγάλη βρύση της Γαλιάς”, που πάντα τροφοδοτείτο από τα περίφημα ”Κουκουμπελίδικα φρεάτια” του Κουμπέ;; Ποιος δεν έχει ακούσει για την ”κρήνη των Καπελωνιανών”, κτισμένη από Σκαρπαθιώτες μαστόρους;; Ποιος δεν έχει ακούσει για την ”Πιστολόβρυση”, που εγκαινιάστηκε το έτος 1928, μεταβατική χρονιά όσον αφορά τη Γαλιά, από αγροτικό Δήμο, σε Κοινότητα;;

Ποιος δεν έχει ακούσει για την περίφημη ”Στέρνα του Μονοχώρου”, που είχε κτιστεί αν δεν απατώμαι από βίσαλα και αστρακάσβεστο και είχε χρηματοδοτηθεί όπως λέγεται από τον Κισσανό Αγά τον καιρό της τουρκοκρατίας;; Μα και η μία και μοναδική κρήνη του Μονοχώρου στο κέντρο αυτού, δεν χρήζει σεβασμού;;

Όσον αφορά για την ”Γριά Κουτσουνάρα”, αυτό το ” Ιερό Γαλιανό Μνημείο” που για πολλές δεκαετίες απετέλεσε ”πηγή ζωής” και τώρα σχεδόν έχει ισοπεδωθεί, δεν της αξίζει να ξαναβρεθεί στη κατάσταση του παλιού εκείνου καλού καιρού;; Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει κάποια διόρθωση της όλης κατάστασις και ότι θα μου δοθεί η πρέπουσα απάντηση σχετικά με το θέμα, εκτός και εάν δεν χρειάζεται να δοθεί γιατί το συγκεκριμένο μέτρο είναι ένα από τα πάμπολλα μέτρα του τελευταίου τρέχοντος καιρού, αποσκοπώντας σε ευνόητους λόγους!!

Όπως και να έχει όμως το πράμα, εγώ θα προτιμήσω να κλείσω το θέμα μου με τα ίδια λόγια που ξεκίνησα, λόγια σοφά του θυμόσοφου λαού μας, που είναι τα παρακάτω: ”Ίσα κάνε γριά τη πίτα κι’ ίσα τη πιτάριζε”!!

Σύνταξη κειμένου – φωτογραφικό υλικό: Φανούριος Ζαχαριουδάκης.

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Life

Έπεσε η αυλαία του 7ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Χορού

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνεχίστηκε για 3η και τελευταία μέρα το 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Χορού στο Τυμπάκι


Με επιτυχία συνεχίστηκε για 3η μέρα το 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Χορού που διοργάνωσε οι σχολές Γεωργιλαδάκη, την στήριξή της Περιφέρειας Κρήτης και με συνεργασία του Π.Ε.Σ Αγίου Πνεύματος “ΤΟ ΜΕΤΌΧΙ”

Η 3η και τελευταία μέρα του Φεστιβάλ ξεκίνησε με τον λυράρη Γιώργο Νικηφόρο Ζερβάκη, την λέσχη Ποντίων Καβάλας και το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Νέων Μαλγάρων, να κάνουν την παραδοσιακή καντάδα στα στενά του χωριού και τους κάτοικους του Τυμπακιανούς να δείχνουν στους καλεσμένους τους την Κρητική φιλοξενία υποδέχοντάς τους με ρακί και μεζέδες.

Στην συνέχεια κατευθύνθηκαν στην πλατεία που είχε ετοιμάσει το χώρο ο Σύλλογος και τα χορευτικά συγκροτήματα παρουσίασαν χορούς από την Μακεδονία, τον Πόντο και τέλος κρητικούς χορούς.

Ο καταπληκτικός χορός που συγκίνησε και ξεσήκωσε για άλλη μια φορά τον κόσμο ήταν ο αντικριστός Πεντοζάλι με Πόντιους και Κρητικούς να μας χαρίζουν εικόνες που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες μέσα στην καρδιά μας, για να μας θυμίζει πως Πόντος και Κρήτη είμαστε αδέρφια.

Ο χοροδιδάσκαλος Κωστής Γεωργιλαδάκης ευχαρίστησε όλο τον κόσμο που παρακολούθησε το 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Χορού και υποσχέθηκε πως θα υπάρχει και συνέχεια.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Tο αρισμαρί, η παλιά μας οδοντογλυφίδα!

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι παλιοί πατεράδες και παππούδες μας, αλλά και κάποιοι από εμάς θυμούνται τι έκαναν στο σπίτι όταν δεν είχαν οδοντογλυφίδες, κοινώς «πασουλίδες»ή «ξεπασουληστήρια»


Η λύση ήταν ένα κλαράκι μικρό από θυμάρι, θρούμπα κλπ.

Οι πατεράδες μας όμως ήξεραν που θα βρουν το καλύτερο ξεπασουλιστήρι!

Μετά από μια κρεταοφαγία, πήγαιναν κατευθείαν στο αρισμαρί (δενδρολίβανο), και έκοβαν το τρουλάκι (κορυφή) από ένα κλαδί.

Και γιατί προτιμούσαν το αρισμαρί? Το προτιμούσαν για δυο λόγους, πρώτον γιατί είναι δροσερό και δεν πληγώνει όσο ένα ξερό κλαράκι, και δεύτερον είναι αντισηπτικό, και αυτό το αισθάνεται κάποιος που το βάζει στο στόμα του, διότι φέρνει κάτι σαν δροσιά με γεύση μέντας. Φυσικά αφαιρούσαν τα μικρά φυλλαράκια του φυτού, και ήταν έτοιμο για χρήση!

Προσωπικά πιστεύω πως το αρισμαρί είναι η καλύτερη οδοντογλυφίδα, χωρίς να υστερεί και ένα κλαρί δροσερού θυμαριού ή θρούμπας, που και αυτά είναι αντισηπτικά.

Να που το αρισμαρί μας στην αυλή, δεν είναι μονάχα για τα τηγανιτά μας ψάρια και τους μπουμπουριστούς χοχλιούς!

Κείμενο – φώτος: Γεώργιος Χουστουλάκης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Με καντάδες στα στενά του Στόλου συνεχίστηκε το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Χορού

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνεχίστηκε για 2η μέρα το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Χορού με τον Πέτρο Μαρούλη και τις σχολές χορού Γεωργιλαδάκη στους Στόλους


Με επιτυχία συνεχίστηκε για 2η μέρα το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Χορού που διοργάνωσε οι σχολές Γεωργιλαδάκη και τη λύρα του Πέτρου Μαρούλη στους Στόλους, με την συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Στόλου.

Η 2η μέρα του Φεστιβάλ ξεκίνησε με την λύρα του Λευτέρη Γεωργιλαδάκη, την λέσχη Ποντίων Καβάλας και το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Νέων Μαλγάρων, να κάνουν την παραδοσιακή καντάδα στα στενά του χωριού και τους κάτοικους του Στόλου να δείχνουν στους καλεσμένους τους την Κρητική φιλοξενία υποδέχοντάς τους με ρακί και μεζέδες.

Στην συνέχεια κατευθύνθηκαν στο σχολείο του χωριού όπου συνεχίστηκε η βραδιά μέχρι το πρωί με το συγκρότημα του Πέτρου Μαρούλη, την λέσχη Ποντίων Καβάλας, το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Νέων Μαλγάρων και οι χορευτές από τις σχολές Γεωργιλαδάκη.

Μετά την παρουσίαση από τους συλλόγους το λόγο πήρε πάλι ο Πέτρος Μαρούλης που μάγεψε μέχρι πρωίας, με την λύρα και τα τραγούδια του όλους τους παραβρισκόμενους, όμως πιο πολύ μάγεψαν με το πάντρεμα της Κρητικιάς λύρας με την Ποντιακή, όπου ξεσήκωσαν τον κόσμο με το χορευτικό που χόρεψαν μαζί οι Κρητικοί με τους Πόντιους σαν ένα.

Αύριο Τετάρτη 17 Ιουλίου το 7ο Πανελλήνιο φεστιβάλ χορού θα ρίξει αυλαία στο Τυμπάκι με το συγκρότημα του Γιώργου Νικηφόρου Ζερβάκη!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη