Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Κάλυβο Μυλοποτάμου: Μετά εμπόδιων πηγαίνουν οι πιστοί στην εκκλησία!

Δημοσιεύτηκε

στις

Εκατοντάδες πιστοί πηγαίνουν κάθε χρόνο στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κάλυβο, με τον φόβο να τραυματιστούν


Κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο, εκατοντάδες κόσμος επισκέπτεται την Κάλυβο Μυλοποτάμου για να προσκυνήσει την χάρη Της Παναγίας.

Ξεκινούν από την πλατεία και περιφέρουν την εικόνα της Παναγίας σε όλο το χωριό για να καταλήξουν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Της Θεοτόκου.

Όλη αυτή η διαδρομή γίνει με δυσκολία λόγο ότι υπάρχουν πολλές λακκούβες στο δρόμο και στα πιο πολλά σημεία η άσφαλτος έχει χαθεί.

Μιλήσαμε στον Ιερέα του χωριού, Παπαδάκη Γιάννη και μας είπε για το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει εκείνες τις μέρες:

“Κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο περνάει από το χωριό μας πολύς κόσμο για να προσκυνήσει Την Χάρη Της. Γίνετε η περιφορά της εικόνας της Παναγίας από την πλατεία του χωριού μέχρι τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Της Θεοτόκου που είναι λίγο έξω από το χωριό. 300 μέτρα πριν φτάσουμε στον Ιερό Ναό ο δρόμος είναι πολύ κακός, τόσο κακός που υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού των πιστών, τα παράπονα κάθε χρόνο είναι και πιο πολλά. Πριν από τρία χρόνια περίπου μας είχε επισκεφτεί ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και είδε μόνος του πόσο χαλασμένος είναι ο δρόμος και υποσχέθηκε πως θα εγκρίνει χρήματα για να τον επισκευάσει. Αμέσως ήρθαν και έκαναν τις απαραίτητες μελέτες και όπως με ενημέρωσαν τότε είχαν εγκρίνει τα χρήματα. Από τότε όμως κάπου σκάλωσε και δεν έχει γίνει τίποτα.”

Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες το χάλι του δρόμου και στο βίντεο τους εκατοντάδες επισκέπτες που περνάνε από εκεί.

ΘΕΜΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσαράς

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσαράς, έργου πνοής για την περιοχή μας και για ολόκληρη την Κρήτη


Με την υπογραφή της σύμβασης και την ένταξη των εργασιών για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς, προϋπολογισμού 2,4 εκατομμυρίων ευρώ, στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014 – 2020, ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση ενός έργου πνοής για τον δήμο μας, για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη.  

Με την διαμόρφωση της μόνιμης έκθεσης και την λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσαράς, θα αναδειχθούν η ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά τηςΑρχαίας Γόρτυνας και, γενικότερα, της Μεσαράς, προς όφελος όχι μόνο των τοπικών κοινωνιών, αλλά, συνολικά, του νησιού μας.  

Ο δήμος Γόρτυνας θα συνδράμει με όλες τις δυνάμεις του την περιφέρεια Κρήτης, τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και τους αρμόδιους για την υλοποίηση αυτού του σπουδαίου έργου φορείς, ώστε να αποδοθεί το συντομότερο δυνατό στους κατοίκους και τους επισκέπτες, αναβαθμίζοντας το πολιτιστικό και, κατ’ επέκταση, το τουριστικό προϊόν της Κρήτης. 

Ως νέα δημοτική αρχή, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε την περιφέρεια Κρήτης, την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και της Αρχαιολογίας, καθώς και όλους τους τοπικούς φορείς, που συνέβαλαν ώστε να μπει στην τελική ευθεία η υλοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσαράς.

Η προστασία, προβολή και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας, αποτελεί προτεραιότητα για την νέα δημοτική αρχή, που έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και «γνωριμία» των δημοτών – και ιδιαιτέρως των μαθητών μας – με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.  

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΡΗΤΗ

14ο Αντιρατσιστικό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων

Δημοσιεύτηκε

στις

Στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, το 14ο Αντιρατσιστικό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων


Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει συζητήσεις, εκδηλώσεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά, συναυλίες, προβολές ταινιών, εκθέσεις φωτογραφίας και συλλογική κουζίνα με γεύσεις της Μεσογείου. Την Κυριακή, εξάλλου, στις 7 το απόγευμα στο προαύλιο του Δημοτικού σχολείου Παλαιόχωρας θα πραγματοποιηθεί μεταφεστιβαλική εκδήλωση με τίτλο «Για μία θάλασσα ειρήνης». Η εκδήλωση γίνεται προς ενημέρωση για την κατάσταση στην κεντρική Μεσόγειο, ως κίνηση συμπαράστασης προς πρόσφυγες και αλληλέγγυους ανά την Ευρώπη σε μία περίοδο ποινικοποίησης της αλληλεγγύης και ως εκδήλωση μνήμης για όσους έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν την θάλασσα.
14o Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων/Γιορτή Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Πρόγραμμα

Σήμερα στο στούντιο της ΕΡΤ Χανίων βρέθηκαν η Λουΐζα και η Σοφία, από τη συνέλευση του Αντιρατσιστικού, για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα και να καλέσουν τους Χανιώτες να συμμετάσχουν στις διήμερες εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συνέλευσης του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ:
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΑΥΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΩ, ΑΥΤΗΝ ΑΝΕΜΙΖΩ, ΑΥΤΗΝ ΥΠΑΡΧΩ
Γ. Ρίτσος

Από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί φέτος το 14ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα Χανιά. Για έναν κόσμο ο οποίος χωράει πολλούς κόσμους, για να σπάσουμε τα σύνορα που μας διχάζουν, γιατί οι ζωές μας είναι πάνω από τα κέρδη τους, γιατί χρέος μας είναι η ανατροπή των πολιτικών που υποτιμούν τις ζωές των ανθρώπων και τις ανάγκες τους, για μια όμορφη ζωή, για να πετάξουμε κόντρα στον καιρό, να πετάξουμε μαζί. Έχουν περάσει χρόνια 14, μα δεν έχει εκλείψει ούτε ένας λόγος για να σταματήσουμε να διεκδικούμε την ισότητα και την ελευθερία μας, δηλώνοντας παράλληλα τη διαφορετικότητά μας. Έτσι και φέτος, θα γιορτάσουμε την αλληλεγγύη, την ποικιλομορφία, την ίδια τη ζωή. Το φεστιβάλ ελπίζουμε να αποτελέσει και φέτος μία μεγάλη συνάντηση αντιρατσιστικών, μεταναστευτικών, κινηματικών, πολιτικών συλλογικοτήτων αλλά και κάθε κοινωνικά/πολιτικά/πολιτισμικά ευαισθητοποιημένου ανθρώπου. Το φεστιβάλ μάς προσκαλεί να ξαναπιάσουμε το νήμα, μας δίνει την ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά μαζί πέρα από την «κανονικότητα» και το δρόμο που στρώθηκε με διαψεύσεις, απογοήτευση και κατήφεια. Με συζητήσεις, εργαστήρια και ακόμα περισσότερες πολιτιστικές/πολιτισμικές δράσεις, προσδοκούμε να δημιουργήσουμε μία μεγάλη γιορτή για τα Χανιά, για όσους περνούν από αυτόν τον μικρό τόπο, για τους φτωχούς, για τους πρόσφυγες/μετανάστες, για τους καταπιεσμένους, για όλες/όλους εμάς, για μια νέα μορφή ελπίδας. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20/9/2019

– 19:00, «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους…» (Μπέρτολτ Μπρέχτ)
Ομιλητές: Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης από τον Πανελλαδικό Αντιπολεμικό Κινηματικό Συντονισμό (ΠΑΚΣ) και ο Χαλίλ Καραπασάογλου, Τουρκοκύπριος ποιητής και αντιρρησίας συνείδησης.
– 19.30, «Ιστορίες και δράσεις αστέγων»
Προβολή το ντοκιμαντέρ “Σολωμός” της Βίκης Αρβελάκη και συζητάμε με τη σκηνοθέτιδα.
Γνωρίζουμε το παλαιοπωλείο-βιβλιοπωλείο των αστέγων, το οποίο στεγάζεται στην οδό
Πειραιώς 132, στην Αθήνα και συζητάμε με τον Λεωνίδα Κουρσούμη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, συλλέγουμε
βιβλία και μικροαντικείμενα σε καλή

Μουσική
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/9/2019

21:00 Vip Club, funk-reggae
21:30 Change house, rock
22:00 Al hanim Trio, ανατολίτικη ήχοι σε τζαζ εκτελέσεις
23:00 Brak, low-bap επιρροές σε hip-hop ήχο

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/9/2019
21:00 Northwaves, rock
21:30 Planet None, rock
22:00 Yovel, black metal
23:00 Bάσω Βασιλειάδου και η παρέα της,παραδοσιακό και σμυρναίικο γλέντι

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/9/2019
17.30-19.00
«Της φαντασίας ράδιο»
Παιδικό εργαστήρι από το Κοινωνικό Ραδιόφωνο Χανίων (ΚΡαΧ)
Το εργαστήρι απευθύνεται σε ηλικίες 8 και άνω.
19.00, «Φέρτε το μπλουζάκι σας!»
Εργαστήρι δημιουργίας με στάμπες. Φέρνουμε μαζί μας μονόχρωμα μπλουζάκια και τα
γεμίζουμε με στάμπες που κατασκευάζουμε εκεί.
Σοφία Βασιλειάδου, Ανέτα Βροντουλάκη

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/9/2019

17:30-19.00, Εργαστήρι πηλού
Λερώνουμε τα χέρια μας με λάσπες και κατασκευάζουμε μικρά αντικειμενα. Χριστίνα.

19.00, Εργαστήρι εικαστικών
Με χρώματα, πινέλα και ξυλομπογιές, χαρτόνια και φαντασία ζωγραφίζουμε και κατασκευάζουμε. Νεφέλη Σουλλακέλη, Νίκος Τσιρκινίδης

19:30-20:30, Θεατρικό «Καραβάκι από Χαρτί»

Αγαπητοί θεατές,
Η παράσταση που θα παρακολουθήσετε έχει δημιουργηθεί με πολύ κόπο, αλλά και ευχαρίστηση. Είναι ένα έργο που αρκετές φορές μας συγκίνησε και μας έφερε δάκρυα στα μάτια. Μέσα στην παράσταση υπάρχουν πολλές μαρτυρίες αληθινών ανθρώπων που πάλεψαν για τη ζωή τους. Το αν κέρδισαν ή όχι θα το κρίνετε εσείς. Είναι μια παράσταση που κατάφερε να αγγίξει την ψυχή μας και μας έκανε να βιώσουμε εμπειρίες οδυνηρές αλλά και ευχάριστες. Ελπίζουμε, μέσα από την καρδιά μας, να καταφέρουμε να σας μεταφέρουμε τα συναισθήματα και τα μηνύματα που οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να ακούσετε. Μακάρι να καταφέρουμε να γίνουμε η φωνή τους!! Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων, θεατρική ομάδα του ΓΕΛ. Ελ. Βενιζέλου

ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Στο φεστιβάλ φιλοξενούνται εκθέσεις φωτογραφίας των Marouf Mahmoudi και Sayed Ahmadzia Ebrahimi.
Παράλληλα με τις εκθέσεις θα πραγματοποιηθεί προβολή ολιγόλεπτων βίντεο με τίτλο
«Lucky Vulnerables» 9Τυχεροί ευάλωτοι) του Sayed Ahmadzia Ebrahimi. 

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Το πρόγραμμα προαγωγής και αυτοβοήθειας Χανίων θα είναι στο πάρκο με ξύλινα επιτραπέζια παιχνίδια από διάφορες γωνιές του κόσμου.
ΣΚΑΚΙ
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ και τις δύο μέρες στο πάρκο θα υπάρχουν ελεύθερες σκακιέρες και προπονητές σκάκι, Αθλητικός Όμιλος Κύδων.
ΚΥΡΙΑΚΗ 22/9: 
Μεταφεστιβαλική εκδήλωση στην Παλαιοχώρα 
Μεταφεστιβαλική εκδήλωση στην Παλαιοχώρα
«Για μία θάλασσα ειρήνης»
Εκδήλωση ενημέρωσης-αλληλεγγύης-μνήμης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ-ΓΝΩΜΕΣ

Η συνδυασμένη διαχείριση νερού και ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Η διαχείριση του νερού και της ενέργειας, καθορίζει το σύνολο της οικονομίας και καθορίζεται από την παιδεία του κοινωνικού συνόλου


του Δημήτρη Γ. Χρηστάκη

Ο συνδυασμός της παραγωγής και της διαχείρισης αυτών των κοινωνικών πόρων δίδει την δυνατότητα ελαχιστοποίησης του κόστους και μεγιστοποίηση της αναβάθμισης του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής. Για την επίτευξη αυτού του συνδυασμού εισήχθη η έννοια του υβριδικού συστήματοςαντλησιοταμίευσης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Μετά από δεκαετίες προσπαθειών λειτούργησε το πρώτο τέτοιο σύστημα στην Ικαρία και έπεται ένα δεύτερο στην Κρήτη, στο Αμάρι του Ρεθύμνου. Τα βασικά στοιχεία των υβριδικών σταθμών είναι:

Α. Η αντλησιοταμίευση, μια δοκιμασμένη, εδώ και έναν αιώνα μέθοδος αποθήκευσης ενέργειας αποδίδουσα βέλτιστη ποιότητας ισχύος. Η εφαρμογή της αναπτύσσει υδροβιότοπους, τόπους αναψυχής και περιπάτου. Το έργο που βρίσκεται σε ανάπτυξη στο Αμάρι έχει ήδη αποκτήσει έναν όμορφο υδροβιότοπο, το γνωστό φράγμα των Ποταμών κοντά στο Ρέθυμνο που αποτελεί προορισμό χαλάρωσης και ηρεμίας. Η ολοκλήρωσή του με αιολική ισχύ, μια μικρότερη υδατοδεξαμενή και ένα υδροηλεκτρικό σταθμό θα αποδώσει μια μονάδα εγγυημένης ηλεκτρικής ισχύος.

Β. Τα αιολικά Πάρκα. Τα Αιολικά πάρκα, μετά από 40 χρόνια εντατικής ανάπτυξης, έχουνπια αμελητέα όχληση, δεδομένων αντικειμενικών κριτηρίων όπως αυτά που φαίνονται παρακάτω αλλά και της υπερεικοσαετούς Ευρωπαϊκής εμπειρίας στην λειτουργία τους. Ηεπιβάρυνση στο περιβάλλον της Κρήτης μιας Αιολικής ισχύος2000MW συνοψίζεται στα εξής:

Β1 Κάλυψη γης μικρότερη από 10.000 στρέμματα και μικρότερη από το 0,08% της συνολικής επιφάνειας του νησιού ή το 1,3% του δομημένου περιβάλλοντος, πλην χωραφιών, κτηνοτροφικών μονάδων οδικών δικτύων, αυτοκινητόδρομων, λατομείων κλπ.  Β2 Εγκατάσταση ισχύος περίπου ίσης της ισχύος του συνόλου των δικύκλων που κυκλοφορούν στο νησί, μικρότερη από το 1/13 της ισχύος των ιδιωτικών αυτοκινήτων και οπωσδήποτε μικρότερη του 1/25 της ισχύος όλων των αυτοκινήτων.

Είναι φανερό ότι τα Αιολικά πάρκα δεν συνεισφέρουν στην όχληση αισθητά και αυτό φάνηκε στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη όπου η πυκνότητα της Αιολικής ισχύος είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εξετάζεται εδώ χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στις εκεί πυκνοκατοικημένες περιοχές. 

Β3. Το Ελληνικό νομικό πλαίσιο, δυστυχώς, δεν στηρίζεται στην αρχή της αποτίμησης της οχληρότητας με μετρήσιμες και συγκρίσιμες ποσότητες. Η αυθαιρεσία οδήγησε σε ένα πλαίσιο στασιμότητας της ανάπτυξης των αποδεδειγμένα πια καθαρών τεχνολογιών και στην οπισθοδρόμηση της εξέλιξης του ενεργειακού συστήματος της Κρήτης. Η αλλαγή της κατεύθυνσης με άξονα προς τους υδρογονάνθρακες είναι μια ήττα της οικονομίας μας. Έτσι τα υβριδικά έργα εμποδίζονται, το ένα μετά το άλλο μέσα σε ένα αδιέξοδο νομικό πλαίσιο, μια μη ενημερωμένη κοινωνία και μια συχνά αυθαίρετη και στεγνά κερδοσκοπική εταιρική δραστηριότητα. Είναι πάντα καιρός να ξεχωρίζουμε το τεχνικά εφικτό, περιβαλλοντικά φιλικό, οικονομικά ορθό και κοινωνικά συμφέρον από το ίδιον όφελος όσων απαξιώνουν κοινωνία, περιβάλλον και δικαιοσύνη. Η καύση ορυκτών δεν μολύνει μόνο, καίει και τη μνήμη των ζωντανών οργανισμών που κατέληξαν σε υδρογονάνθρακες, κάρβουνο κλπ. Οι κίνδυνοι τεράστιων διαρροών από την εξόρυξη, των υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο είναι διαπιστωμένοι και ορατοί. 

Γι αυτούς τους λόγους:

Α. Η απεξάρτηση από μονάδες καύσης ορυκτών και η μεγιστοποίηση, μέχρι και το 100%, της παραγωγής από ανανεώσιμες είναι τεχνικά εφικτή και οικονομικά επιβεβλημένη.

Β. Προτεραιότητα στις εθνικές στρατηγικές επιλογές αποτελεί η μεγιστοποίηση της Ελληνικής προστιθέμενης αξίας στην Ηλεκτρική ενέργεια και πάνω στα οφέλη από αυτήν την προστιθέμενη αξία μπορούν παράλληλα να αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς οι καθαρές μελλοντικές εξαγώγιμες τεχνολογίες. 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δημοφιλη