Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Καπέλο 11 ευρώ τον μήνα στις εισφορές των αγροτών λόγω… κατώτατου μισθού!

Δημοσιεύτηκε

στις

Πώς επηρεάζει τους επαγγελματίες του χώρου η αύξηση στο κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα


Ένα ποσό της τάξης των 124 ευρώ ή περί τα 11 ευρώ/μήνα θα κοστίσει στην πλειονότητα των αγροτών τη φετινή χρονιά η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μηνιαίως που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση.

Η επιβάρυνση οφείλεται στο γεγονός ότι το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα όπως και η ελάχιστη εισφορά (την οποία καταβάλλει περισσότερο περίπου το 80% των αγροτών) συνδέονται απευθείας, σύμφωνα με τον ν. 4387/2016, με το ύψος του κατώτατου μισθού. Ειδικότερα, ο «νόμος Κατρούγκαλου», όπως είναι γνωστός ο ν. 4387/2016, προβλέπει ότι για τους αγρότες το κατώτατο ασφαλιστέο μηνιαίο εισόδημα είναι το ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25%.

Μέχρι σήμερα, ο κατώτατος μισθός ήταν 586,08 ευρώ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα να διαμορφώνεται σε 410,26 ευρώ μηνιαίως ή 4.923,12 ευρώ τον χρόνο. Αντίστοιχα, η ελάχιστη εισφορά, η οποία για το 2019 υπολογίζεται με συντελεστή 25,2%, ήταν 103,385 ευρώ μηνιαίως ή 1.240,62 ευρώ ανά έτος. Η άνοδος, ωστόσο, του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ συμπαρασύρει και το ελάχιστο μηνιαίο ασφαλιστέο εισόδημα που πλέον –εκτός και αν η κυβέρνηση αποφασίσει κάτι διαφορετικό– διαμορφώνεται, σύμφωνα με τη σχέση που προαναφέραμε, σε 455 ευρώ ή 5.460 ευρώ ετησίως. Αντίστοιχα, αυξάνεται και η μίνιμουμ μηνιαία εισφορά, η οποία διαμορφώνεται σε 114,66 ευρώ ή 1.375,92 ευρώ τον χρόνο.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, λοιπόν, σε σύγκριση με το 2018, η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά για τους αγρότες θα είναι για φέτος αυξημένη κατά 11,275 ευρώ τον μήνα ή 124,025 ευρώ σε ετήσια βάση (για 11 μήνες).

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί –αν και αφορά σαφώς λιγότερους επαγγελματίες του χώρου– ότι ανοδικά αναπροσαρμόζεται και το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα, το οποίο για φέτος διαμορφώνεται σε 78.000 ευρώ (σ.σ. το δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού για δώδεκα μήνες) από 70.329,60 ευρώ μέχρι τώρα. Οι νέες κατώτατες εισφορές θα αποτυπωθούν, όπως όλα δείχνουν, για πρώτη φορά στα ειδοποιητήρια του μηνός Φεβρουαρίου που θα αναρτηθούν τον Μάρτιο.

Ανεβαίνουν και τα επιδόματα για δασεργάτες και ρητινοσυλλέκτες

H αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μεικτά –με ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου– φέρνει παράλληλα αυξήσεις και σε μια σειρά επιδομάτων, τα οποία συνδέονται με αυτόν. Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αυξάνονται η ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων, η επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών και η αντίστοιχη επιδότηση των ρητινοσυλλεκτών.

Το ίδιο ισχύει και για την επιδότηση των μακροχρόνια ανέργων, όπως και για την τακτική επιδότηση ανεργίας. Εξάλλου, σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί το επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις (και, βεβαίως, να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας) ετοιμάζεται πρόγραμμα επιδότησης 50% των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζομένους ηλικίας έως 25 ετών, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Τον Μάρτιο έρχεται η νέα ρύθμιση οφειλών με κούρεμα και 120 δόσεις
Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο για τη νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις, με στόχο να ενεργοποιηθεί εντός του Μαρτίου.

Η ρύθμιση απευθύνεται σε αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και λοιπούς επιτηδευματίες, οι οποίοι είναι «αποκλεισμένοι» από την πλατφόρμα του εξωδικαστικού, μεταξύ αυτών και αρκετοί που βρίσκονται προ συνταξιοδότησης, αλλά βαρύνονται με οφειλές.

Το ελκυστικό στην περίπτωσή της είναι ότι θα γίνεται επανυπολογισμός των χρεών προς τα ταμεία που «γεννήθηκαν» στο διάστημα 2002-2016 με βάση τις κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτυγχάνεται ένα «κούρεμα» της οφειλής που στην περίπτωση των αγροτών μπορεί να φτάνει το 56%.

Οι δόσεις θα μπορούν να φτάνουν έως και τις 120 με ελάχιστο πληρωτέο ποσό ανά μήνα τα 50 ευρώ, ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί.

ypaithros.gr

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ξεκίνησε η διόρθωση λαθών στην ενιαία ενίσχυση 2019

Δημοσιεύτηκε

στις

Με ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ότι ξεκίνησε η διόρθωση λαθών στην ενιαία ενίσχυση 2019


Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει: «O ΟΠΕΚΕΠΕ σας ενημερώνει ότι στο επόμενο διάστημα με καταληκτική ημερομηνία τις 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019, είτε μέσω της on line εφαρμογής, είτε μέσω του ΚΥΔ που έχετε υποβάλει την Αίτηση σας, μπορείτε να προβείτε στις τυχόν απαιτούμενες διορθώσεις των Αιτήσεων σας.

Τα αποτελέσματα του 12ου διασταυρωτικού ελέγχου της Αίτησης σας, έχουν αναρτηθεί, στην εφαρμογή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2019 (https://osdeypovoli.dikaiomata.gr/gaee2019/) και στο menu “έλεγχοι αποσφαλμάτωσης” στην οποία έχετε πρόσβαση μέσω του προσωπικού σας λογαριασμού στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για να είναι δυνατή η είσοδος στην εφαρμογή είναι απαραίτητη η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού από τη σελίδαhttps://registration.dikaiomata.gr/user_registration. Οδηγίες για τη δημιουργία προσωπικού λογαριασμού και λήψης κωδικού, περιέχονται ΕΔΩ

Σημειώνεται ότι όσοι από τους παραγωγούς δεν έχουν αποκτήσει προσωπικούς λογαριασμούς πρόσβασης, μπορούν να δημιουργήσουν είτε μόνοι τους , είτε μέσω των ΚΥΔ που υπέβαλλαν την Αίτησή τους».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Νέες πληρωμές 14,5 εκ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠE

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι πληρωμές επίσης αφορούν ανειλημμένες υποχρεώσεις νέων αγροτών και δασώσεις – Το σύνολο των δικαιούχων είναι 7.325 άτομα


Στην καταβολή ποσού ύψους 14.587.346,03 ευρώ πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τη Τρίτη 8 Ιουλίου έως την Τετάρτη 10 Ιουλίου, προχωρώντας στην εξόφληση της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. 

Υπενθυμίζεται ότι οι πληρωμές είχαν αρχίσει να πραγματοποιούνται σταδιακά από την Παρασκευή 5 Ιουλίου.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις Πληρωμές ύψους 14.587.346,03 € που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ 8 Ιουλίου έως τις 10 Ιουλίου

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Νέες πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 12,7 εκατ. ευρώ σε 7.497 δικαιούχους

Δημοσιεύτηκε

στις

Περισσότερα από 12,7 εκατ. ευρώ πλήρωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ)


Πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός από 05/07/2019 έως τις 08/07/2019 κατέβαλε σε 7.497 δικαιούχους το ποσό των 12.706.566,93 ευρώ.

Οι πληρωμές αφορούν μεταξύ άλλων, τη βιολογική γεωργία και τη κτηνοτροφία

Δείτε τα ποσά αναλυτικά ΕΔΩ

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη