Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Καπέλο 11 ευρώ τον μήνα στις εισφορές των αγροτών λόγω… κατώτατου μισθού!

Δημοσιεύτηκε

στις

Πώς επηρεάζει τους επαγγελματίες του χώρου η αύξηση στο κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα


Ένα ποσό της τάξης των 124 ευρώ ή περί τα 11 ευρώ/μήνα θα κοστίσει στην πλειονότητα των αγροτών τη φετινή χρονιά η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μηνιαίως που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση.

Η επιβάρυνση οφείλεται στο γεγονός ότι το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα όπως και η ελάχιστη εισφορά (την οποία καταβάλλει περισσότερο περίπου το 80% των αγροτών) συνδέονται απευθείας, σύμφωνα με τον ν. 4387/2016, με το ύψος του κατώτατου μισθού. Ειδικότερα, ο «νόμος Κατρούγκαλου», όπως είναι γνωστός ο ν. 4387/2016, προβλέπει ότι για τους αγρότες το κατώτατο ασφαλιστέο μηνιαίο εισόδημα είναι το ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25%.

Μέχρι σήμερα, ο κατώτατος μισθός ήταν 586,08 ευρώ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα να διαμορφώνεται σε 410,26 ευρώ μηνιαίως ή 4.923,12 ευρώ τον χρόνο. Αντίστοιχα, η ελάχιστη εισφορά, η οποία για το 2019 υπολογίζεται με συντελεστή 25,2%, ήταν 103,385 ευρώ μηνιαίως ή 1.240,62 ευρώ ανά έτος. Η άνοδος, ωστόσο, του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ συμπαρασύρει και το ελάχιστο μηνιαίο ασφαλιστέο εισόδημα που πλέον –εκτός και αν η κυβέρνηση αποφασίσει κάτι διαφορετικό– διαμορφώνεται, σύμφωνα με τη σχέση που προαναφέραμε, σε 455 ευρώ ή 5.460 ευρώ ετησίως. Αντίστοιχα, αυξάνεται και η μίνιμουμ μηνιαία εισφορά, η οποία διαμορφώνεται σε 114,66 ευρώ ή 1.375,92 ευρώ τον χρόνο.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, λοιπόν, σε σύγκριση με το 2018, η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά για τους αγρότες θα είναι για φέτος αυξημένη κατά 11,275 ευρώ τον μήνα ή 124,025 ευρώ σε ετήσια βάση (για 11 μήνες).

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί –αν και αφορά σαφώς λιγότερους επαγγελματίες του χώρου– ότι ανοδικά αναπροσαρμόζεται και το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα, το οποίο για φέτος διαμορφώνεται σε 78.000 ευρώ (σ.σ. το δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού για δώδεκα μήνες) από 70.329,60 ευρώ μέχρι τώρα. Οι νέες κατώτατες εισφορές θα αποτυπωθούν, όπως όλα δείχνουν, για πρώτη φορά στα ειδοποιητήρια του μηνός Φεβρουαρίου που θα αναρτηθούν τον Μάρτιο.

Ανεβαίνουν και τα επιδόματα για δασεργάτες και ρητινοσυλλέκτες

H αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μεικτά –με ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου– φέρνει παράλληλα αυξήσεις και σε μια σειρά επιδομάτων, τα οποία συνδέονται με αυτόν. Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αυξάνονται η ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων, η επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών και η αντίστοιχη επιδότηση των ρητινοσυλλεκτών.

Το ίδιο ισχύει και για την επιδότηση των μακροχρόνια ανέργων, όπως και για την τακτική επιδότηση ανεργίας. Εξάλλου, σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί το επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις (και, βεβαίως, να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας) ετοιμάζεται πρόγραμμα επιδότησης 50% των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζομένους ηλικίας έως 25 ετών, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Τον Μάρτιο έρχεται η νέα ρύθμιση οφειλών με κούρεμα και 120 δόσεις
Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο για τη νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις, με στόχο να ενεργοποιηθεί εντός του Μαρτίου.

Η ρύθμιση απευθύνεται σε αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και λοιπούς επιτηδευματίες, οι οποίοι είναι «αποκλεισμένοι» από την πλατφόρμα του εξωδικαστικού, μεταξύ αυτών και αρκετοί που βρίσκονται προ συνταξιοδότησης, αλλά βαρύνονται με οφειλές.

Το ελκυστικό στην περίπτωσή της είναι ότι θα γίνεται επανυπολογισμός των χρεών προς τα ταμεία που «γεννήθηκαν» στο διάστημα 2002-2016 με βάση τις κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτυγχάνεται ένα «κούρεμα» της οφειλής που στην περίπτωση των αγροτών μπορεί να φτάνει το 56%.

Οι δόσεις θα μπορούν να φτάνουν έως και τις 120 με ελάχιστο πληρωτέο ποσό ανά μήνα τα 50 ευρώ, ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί.

ypaithros.gr

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Άνοιξε η εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης

Δημοσιεύτηκε

στις

Άνοιξε, η διαδικτυακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταχώρηση των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2019


Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου.

O αιτών μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις οn-line εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω εγγραφής στη ιστοσελίδα https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ και μετά να επιλέξει τη χρήση της εφαρμογής μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2019.

Επισημαίνεται ότι, παραγωγοί που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο σύστημα για τα έτη (2014-2019) ή έχουν υποβάλλει αίτηση στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα (Βιολογικές Καλλιέργειες, Κομφούζιο, Νιτρορύπανση) για την είσοδό τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία ταυτοποίησης (όνομα χρήστη, κωδικό). Δεν απαιτείται εκ νέου εγγραφή στο σύστημα ή πιστοποίηση μέσω taxisnet.

Ως καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης και ως εκ τούτου υποβολής της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το έτος ενίσχυσης 2019 ορίζεται η Τετάρτη 15 Μαΐου 2019.

Καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης ή και ακύρωσης εμπρόθεσμα (έως 15/05/2019) οριστικοποιημένων αιτήσεων μεταβίβασης είναι η Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019.

Μάλιστα δημοσιεύθηκε και η σχετική εγκύκλιος

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αναρτήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα αποτελέσματα ελέγχων μέσω τηλεπισκόπησης

Δημοσιεύτηκε

στις

Η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων ελέγχου πραγματοποιείται ηλεκτρονικά


Με ανακοίνωση ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει τους παραγωγούς, πως αναρτήθηκαν χθες Τετάρτη 17 Απριλίου τα αποτελέσματα ελέγχων μέσω τηλεπισκόπησης στα πλαίσια της Πράσινης Ενίσχυσης, των Συνδεδεμένων Καθεστώτων και της Ειδικής Ενίσχυσης Βάμβακος, στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη» για τους γεωργούς που εμπίπτουν σε δείγμα ελέγχου.

Η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων ελέγχου πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και θεωρείται ότι έχει νομίμως κοινοποιηθεί μετά την παρέλευση δέκα ημερών, από την ανάρτησή τους στο λογαριασμό του υπόχρεου στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη» στο πληροφοριακό σύστημα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα ελέγχου είναι απαραίτητη η είσοδος στην εφαρμογή “Καρτέλα Αγρότη” https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab/#/login/.

Για να είναι δυνατή η είσοδός στην εφαρμογή είναι απαραίτητη η λήψη κωδικού και η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού από τη σελίδα https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/eggrafi.php.

Οδηγίες για τη δημιουργία προσωπικού λογαριασμού και λήψης κωδικού περιέχονται στο αρχείο https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/static/files/egxeiridio_online_xristi.pdf.

Επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης online για τα έτη 2014-2018 ΔΕΝ απαιτείται να παραλάβουν εκ νέου κωδικό.

Επιπροσθέτως, η ειδική εφαρμογή υποβολής ενστάσεων κατά των αποτελεσμάτων ελέγχων μέσω τηλεπισκόπησης στα πλαίσια της Πράσινης Ενίσχυσης, των Συνδεδεμένων Καθεστώτων και της Ειδικής Ενίσχυσης Βάμβακος, θα λειτουργήσει από 17/04/2019 έως και 03/05/2019, με σκοπό να δοθεί στους ενδιαφερόμενους η ευκαιρία για περαιτέρω εξέταση των περιπτώσεων μείωσης λόγω ελέγχου. Η εν λόγω εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στα κατά τόπους ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων), όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα ένστασης. Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει την ΕΑΕ 2018 online, μπορούν να υποβάλουν ένσταση με τους κωδικούς του προσωπικού τους λογαριασμού εισερχόμενοι στη σελίδα

https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ μετά την εισαγωγή στην εφαρμογή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018 στον κατάλογο επιλογής (menu) «ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ». Διευκρινήσεις αναφορικά με τον τρόπο υποβολής ενστάσεων, έχουν αναρτηθεί στον κατάλογο επιλογής (menu) «ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ».

ypaithros.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Νέες πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 4,6 εκ. ευρώ

Δημοσιεύτηκε

στις

Η πληρωμή αφορά κυρίως τη νιτρορύπανση και ανειλημμένες υποχρεώσεις σε δασώσεις και νέους αγρότες


Σε πληρωμή 4.673.854,76 € ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τις 16/04/2019 έως τις 17/04/2019 σε 1.099 δικαιούχους. 

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις Πληρωμές ύψους 4.673.854,76 € που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τις 16/04/2019 έως τις 17/04/2019

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη