Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Κάπνισμα- Η μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών

Ομιλία, με θέμα «Κάπνισμα- Η μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών», οργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Γαζίου, με ομιλήτρια την Κα Χρύσα Πετράκη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και μέλος του συλλόγου Γονέων


Η Κα Πετράκη, ενημέρωσε μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου για την επιδημιολογία της κατανάλωσης προϊόντων καπνού, καθώς και τη σχέση κατανάλωσής των και εμφάνισης νοσογόνων καταστάσεων.

«Το κάπνισμα έχει προκαλέσει 100 εκατομμύρια θανάτους κατά τον 20ο αιώνα και ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί στο 1 δισεκατομμύριο, κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα , εάν δεν υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις.

Ο ρόλος δε στην εξάπλωση του καπνίσματος από τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες είναι κυρίαρχος και καθοριστικός την εδραίωση αλλά και την διαμόρφωση του κοινωνικού προτύπου (life style) με βάση την κατανάλωση προϊόντων καπνού».

«Όσον αφορά στην Ελληνική πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά καπνίσματος (38% του πληθυσμού). Το 16.2% των μαθητών γυμνασίου καπνίζει και 32.1% έχει ήδη δοκιμάσει.

Η συχνότητα του καπνίσματος εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια παρά στα κορίτσια γυμνασίου, αλλά τα ποσοστά εξισορροπούνται στη φοιτητική περίοδο. Ενώ η νομοθεσία στην Ελλάδα απαγορεύει την πώληση τσιγάρων <18 ετών, 9 στους 10 καπνιστές γυμνασίου αγοράζουν μόνοι τους τσιγάρα από το περίπτερο.

Η επιρροή της παρέας και το γονεϊκό πρότυπο είναι οι παράγοντες που κυρίως επηρεάζουν τους μαθητές. Το 90% των καπνιστών κάπνισε το πρώτο του τσιγάρο πριν την ηλικία των 20 ετών (ΑΓΟΡΙΑ 13,7 έτη, ΚΟΡΙΤΣΙΑ 13 έτη), ενώ το 60% των τακτικών καπνιστών ηλικίας γυμνασίου-λυκείου προσπαθεί να διακόψει το κάπνισμα.»

Για το πρόγραμμα HEART II (Hellenic Action for Research against Tobacco) πρόληψης του καπνίσματος στη μαθητική κοινότητα η Κα Πετράκη ανέφερε, ότι «Το HEART II είναι μια πρότυπη εκπαιδευτική παρέμβαση προαγωγής υγείας και πρόληψης του καπνίσματος στα σχολεία (2013-2016), με κεντρικό όραμα μια Ελλάδα χωρίς τσιγάρο.

Στόχος είναι οι μαθητές να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής: «Προσέχω το σώμα μου», με κύρια μηνύματα :Γυμνάζομαι τακτικά, προσέχω τη διατροφή μου, δεν καπνίζω, δεν πίνω οινοπνευματώδη, Αγαπώ τη ζωή.

Καταλήγοντας ότι, «Τα νέα είναι καλά … ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος , 31 Μαϊου 2015, μιας και η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου έδειξε μια πτωτική τάση του καπνίσματος σε όλη την Ευρώπη (26% έναντι 28%) με τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν οι νέοι ηλικίας 15- 24 ετών. Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να προσελκύονται από το κάπνισμα όταν είναι στην εφηβεία. Ο Ρόλος του σχολείου και των γιατρών είναι συμβουλευτικός με την ενημέρωση των μαθητών για το κάπνισμα στην πρώτη γραμμή, ώστε να είναι ικανοί να κάνουν τις επιλογές τους. Σκοπός μας είναι να διαφυλάξουμε την υγεία μας, να περιποιούμαστε και να προστατεύουμε το σώμα μας».

Από την πλευρά του Συλλόγου, ο πρόεδρος Δημοσθένης Μαράκης, αφού ευχαρίστησε την ομιλήτρια δήλωσε «Στόχος μας είναι η συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τους κινδύνους που μπορούν να παρουσιαστούν στη ζωή των. Η δημιουργία κουλτούρας προστασίας και προαγωγής του αισθήματος ασφάλειας τόσο των μαθητών, όσο και των γονέων είναι πρωτεύων στόχος. Η κατανόηση των κινδύνων, αλλά και η επιλογή ασφαλέστερου τρόπου ζωής, αποφεύγοντας επιλογές βλαπτικές, ειδικά στην ευαίσθητη μαθητική ηλικία. Προτρέπουμε δε τους γονείς να γίνουν το θετικό παράδειγμα, αποφεύγοντας την κατανάλωση προϊόντων καπνού».

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Life

«Commit to quit- Επιλέγω να μην καπνίζω- Δεσμεύομαι να το τηρώ». Αυτό είναι το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος που εορτάζεται...

Life

Διαπιστώθηκε ότι όσοι κάπνιζαν μισό έως 20 πακέτα τσιγάρα ετησίως είχαν 27% αυξημένο κίνδυνο, ενώ όσοι κάπνιζαν περισσότερα από 40 πακέτα τον χρόνο είχαν...

Themata

«Στην Ελλάδα η μετέπειτα πορεία της επιδημίας υποδεικνύει ότι ξεκίνησε λίγο πριν τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος την 26η Φεβρουαρίου», αναφέρει ο κ. Παρασκευής...

Themata

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για το Κάπνισμα εκτιμά ότι η πανδημία του νοσήματος από τον νέο κορωνοϊό αναδεικνύει για πρώτη φορά το...