Connect with us

ΘΕΜΑ

Καταψήφιση προϋπολογισμού 2021 Δήμου Γόρτυνας από την παράταξη του Σταύρου Ξυλούρη

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Προϋπολογισμός 2021 – Γιατί τον καταψήφισε η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας 

Κατά την δια περιφοράς συνεδρίαση του Δ.Σ. Γόρτυνας για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2021, που έγινε τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, ο αρχηγός Σταύρος Ξυλούρης και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας, Γενιτσαρίδης Γιώργος, Πηρουνάκης Κωστής και Ξυλούρης Κωστής τον καταψήφισαν αιτιολογώντας την ψήφο τους με το ακόλουθο κείμενο-επιστολή την οποία κατέθεσε ο επικεφαλής στον Πρόεδρο του Δ.Σ. 

«Έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την εμφάνιση της πανδημίας covid 19 που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων δια ζώσης λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν ανά την επικράτεια, ωστόσο σε αρκετούς Δήμους υιοθετήθηκαν άλλοι τρόποι για την διεξαγωγή των δημοτικών συμβουλίων.

Βλέπουμε σε πολλούς Δήμους του νομού και μάλιστα σε όμορους με μας ότι έχουν γίνει άλματα προόδου στο ζήτημα των συνεδριάσεων που πλέον γίνονται με τηλεδιάσκεψη με τους δημοτικούς συμβούλους να μπορούν να εκφέρουν άποψη και να τοποθετούνται επί των θεμάτων που τίθενται προς ψήφιση. 

Δυστυχώς στο Δήμο Γόρτυνας και παρότι εδώ και επτά ( 7) μήνες σας έχω υποβάλλει έγγραφο αίτημα για την προμήθεια φορητών υπολογιστών, ώστε οι συνεδριάσεις να γίνονται με τηλεδιάσκεψη και παρότι σας έχω ζητήσει να μεταδίδονται στο διαδίκτυο και στην επίσημη σελίδα του Δήμου, έχετε αγνοήσει επιδεικτικά το αίτημά μου και εξακολουθείτε να μας ζητάτε να στείλουμε με μήνυμα SMS ή με mail  την απάντησή μας, μονολεκτικά, αν δηλαδή ψηφίζουμε θετικά ή αρνητικά επί του προϋπολογισμού του 2021. 

Χωρίς να μπορούμε να τοποθετηθούμε, χωρίς να μπορούμε να υποβάλλουμε ερωτήσεις, χωρίς να μπορούμε να ζητήσουμε διευκρινίσεις ή τροποποιήσεις. Και όλα αυτά τη στιγμή που δίπλα μας, σε γειτονικούς Δήμους η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική και η διεξαγωγή των δημοτικών συμβουλίων έστω και υπό συνθήκες πανδημίας και καραντίνας έχει ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. 

Αυτό είναι το πρώτο για το οποίο εκφράζουμε τη διαφωνία μας για τους χειρισμούς σας επί του αιτήματος που έχουμε καταθέσει και με τον συνεχιζόμενο τρόπο διεξαγωγής των δημοτικών συμβουλίων.

Εξαιτίας αυτού λοιπόν ο επικεφαλής και τα μέλη της δημοτικής παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας του Δήμου Γόρτυνας δεν μπορούν να ψηφίσουν θετικά έναν προϋπολογισμό για τον οποίο δεν μπορούν να εκφέρουν γνώμη, να εκφράσουν κριτική, να αιτιολογήσουν τη διαφορετική άποψή τους και φυσικά να θέσουν ερωτήματα και να λάβουν απαντήσεις όπως θα έπρεπε από τον Δήμαρχο που τον εισηγείται. 

Πέρυσι ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του 2020 που συνέταξε η νέα δημοτική αρχή με το σκεπτικό ότι αποτελεί ένα εργαλείο για να λειτουργήσει ομαλά ο Δήμος και φυσικά με το ελαφρυντικό ότι ήταν ο πρώτος χρόνος, το ξεκίνημα της νέας δημοτικής αρχής στο οποίο όλοι οφείλαμε να σταθούμε συμπαραστάτες, μέχρι να βρείτε «τα πατήματά σας» όπως είχε δηλώσει τότε και ο νέος Δήμαρχος Γόρτυνας, Λευτέρης Κοκολάκης. 

Γνωρίζετε και γνωρίζουμε όλοι οι αιρετοί πως ο προϋπολογισμός αφενός είναι εργαλείο για να λειτουργήσει ο Δήμος, αφετέρου όμως είναι και μια απεικόνιση για το πώς σκοπεύει μια δημοτική αρχή να διοικήσει ένα Δήμο. Συγκεκριμένα μέσα στον προϋπολογισμό φαίνονται οι προτεραιότητες που θέτει η νέα δημοτική αρχή, ο τρόπος που σκοπεύει να διαχειριστεί έσοδα και πόρους, το που προγραμματίζει να τα διαθέσει και το πως προάγει το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών. 

Ο χρόνος που πέρασε όμως μας έκανε σοφότερουςκαθώς διαπιστώσαμε με αφορμή και το έγγραφο που σας καταθέσαμε στο Δήμο με πληθώρα ερωτημάτων για τα οποία αναμένουμε ακόμα απάντηση από τον Δήμαρχο Λευτέρη Κοκολάκη, ότι δυστυχώς ψηφίζοντας θετικά τον προϋπολογισμό του 2020 καλοπροαίρετα και με γνώμονα να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα στη λειτουργία του Δήμου, γίναμε άθελά μας συνυπεύθυνοι σε μια σειρά από ενέργειες και πράξεις  με τις οποίες δεν ήμασταν σύμφωνοι. 

Γιατί ασφαλώς και δεν συμφωνούμε με τις τόσες απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στις οποίες προχωρήσατε με μηδενική έκπτωση ή με ελάχιστη έκπτωση, όταν θα μπορούσατε κάλλιστα να κάνετε πρόχειρους συνοπτικούς διαγωνισμούς ή και ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς πετυχαίνοντας σημαντικές εκπτώσεις για το Δήμο. 

Ασφαλώς και δεν συμφωνούμε με τις παράνομες κατατμήσεις ομοειδών προμηθειών  από τις οποίες ο Δήμος θα είχε τεράστιο οικονομικό όφελος αν γινόταν ένας ενιαίος διαγωνισμός. 

Ασφαλώς και δεν συμφωνούμε με πολλά από αυτά που συνέβησαν στη διάρκεια του ενός έτους που είστε δημοτική αρχή και που δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουμε δημόσια και στο δημοτικό συμβούλιο, όπως θα έπρεπε, τη διαφωνία μας και τη διαφοροποίησή μας. 

Γνωρίζοντας ωστόσο ότι για πολλές από αυτές τις συμβάσεις που έχετε ήδη υπογράψει δεν έχετε απορροφήσει όλο το ποσό ειλικρινά μας προκαλεί απορία το γεγονός για ποιο λόγο και στο φετινό προϋπολογισμό του 2021 επαναλαμβάνετε το ίδιο τροπάριο, προβλέποντας και πάλι για είδη που έχετε προμηθευτεί ή που θα προμηθευτείτε εντός ολίγων μηνών και πάλι με απευθείας ανάθεση.

Μόνο που αυτή τη φορά δεν θα υποπέσουμε στο ίδιο λάθος να μας θεωρήσετε συνυπεύθυνους για όσα θα βαραίνουν αποκλειστικά και μόνον τη νέα δημοτική αρχή για τις επιλογές της. 

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι τόσο προεκλογικά αλλά και μόλις αναλάβατε δημοτική αρχή είχατε κάνει σημαία σας την έξοδο του Δήμου Γόρτυνας από το Παρατηρητήριο και την Εξυγίανση, υποσχόμενοι μειώσεις και αναπροσαρμογές δημοτικών τελών προς τα κάτω. Τι έγινε λοιπόν το ξεχάσατε; 

Γιατί δεν προχωράτε με τις ενέργειες να φύγει ο Δήμος από το Λογαριασμό Εξυγίανσης και να αποπειραθείτε να ισοσκελίσετε και να καταθέσετε προϋπολογισμό μόνο με τα έσοδα του Δήμου και με τις δικές σας δυνάμεις; 

Γιατί δεν παραδέχεστε το αυτονόητο ότι δεν προχωρήσατε καμία τέτοια ενέργεια για έξοδο του Δήμου Γόρτυνας από το Λογαριασμό Εξυγίανσης; 

Για όλα τα ανωτέρω και επειδή δεν θα θέλαμε να καταχραστούμε το χρόνο σας δηλώνουμε ότι ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σταύρος Ξυλούρης αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, Γενιτσαρίδης Γεώργιος, ΠηρουνάκηςΚωνσταντίνος και Ξυλούρης Κωνσταντίνος ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ τον προϋπολογισμό του 2021αιτιολογώντας με την παρούσα επιστολή αυτή μας τη στάση και φυσικά την αρνητική ψήφο μας. 

Τουλάχιστον εμείς έχουμε ήρεμη τη συνείδησή μας! 

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook