Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Life

Καταργείται ο βοσκός – Τα πρόβατα θα καθοδηγούνται πλέον μέσω GPS;

Μπορεί το σημερινό μας θέμα να είναι περίεργο, αλλά όμως έγινε κατόπιν κάποιας σχετικής έρευνας! (Ε όχι και GPS ο κριγιός)!


Επειδή είχα δει τρεις φορές πρόβατα να κυκλοφορούν ελεύθερα και να βοσκάνε ολομόναχα στην εξοχή χωρίς συνοδό, κάποιος μου είπε για αστείο πως «τώρα δεν πάνε οι βοσκοί να βοσκήσουν τα πρόβατα τους, ο τράγος θα έχει ένα GPS στο λαιμό του και αυτός θα τα κατευθύνει»!

Φυσικά κατόπιν τούτου, τόλμησα να ρωτήσω ένα ειδικό αν ισχύει αυτό, ο οποίος γέλασε, και με διαβεβαίωσε πως δεν γίνεται τέτοιο πράγμα!

Όμως από τότε συνεχίζουν τα πρόβατα να βόσκουν μόνα τους, και να τα βλέπω έρμα στην εξοχή να κάνουν μεγάλες διαδρομές, χωρίς καν την παρουσία του βοσκού! Για καιρό είχα αυτή την απορία…

Πέρασε η εποχή που λέγαμε πως οι μαθητές περνάνε το δρόμο «σαν τα πρόβατα»! Μάρτυρας εγώ σήμερα, είδα ένα κοπάδι πρόβατα να περνάνε ασυνόδευτα κάθετα ένα κεντρικό δρόμο λίγο πριν το εργοστάσιο του Φανουράκη στη Γαλιά, και ήταν όλα τους αρκετά προσεκτικά!

Εγώ σαν οδηγός σταμάτησα το ΙΧ μου και τα θαύμαζα, όσο εκείνα περνούσαν προσεκτικά απέναντι δυο – δυο, σαν να ήταν άνθρωποι! Από την άλλη όμως τα παιδιά μας συνεχίζουν να περνάνε τις διασταυρώσεις σαν πρόβατα! Δηλαδή μακάρι να περνάγανε σαν πρόβατα, τα οποία ακόμα και αυτά εκπαιδεύτηκαν!

Πολλοί πάντως φέτος απορούσαν, διότι ενώ έβλεπαν το κοπαδάκι των προβάτων να περνάει κάτω από τις ελιές τους, από την άλλη δεν έβλεπαν πουθενά το βοσκό να του κάνουν τη σχετική παρατήρηση!

Τι γίνεται τώρα εδώ? Κάποτε οι βοσκοί έβοσκαν οι ίδιοι τα πρόβατα τους, φορούσαν το χειμώνα τη κάπα τους, κρατούσαν τη γκλίτσα τους και έκαναν μια μεγάλη γύρα στην περιοχή τους, όπως την είχαν μοιράσει στα χωριά με τους άλλους βοσκούς. Αργότερα οι περισσότεροι σταμάτησαν αυτή τη τακτική, και έστελναν τα νεαρά παιδιά τους ή έπαιρναν Πακιστανό να κάνει γύρα τα πρόβατα τους. Τα παιδιά όμως και ο Πακιστανός, στο μόνο που δεν είχε τον νου τους ήταν στα πρόβατα μην ταΐσουν κάποια μουρέλα, ή να «κρεμαστούν» κάτω από τις ξένες ελιές, παρά χάζευαν με το τάμπλετ τους!

Τώρα όμως πάνε να καταργήθηκαν και οι δύο, και ο Πακιστανός και το παιδί!

Οι βοσκοί φέτος, όπως και κάθε χρόνο, περίμεναν πως και πώς να τελειώσει η περίοδος του λιομαζώματος, για να μολάρουν τα πρόβατά τους στα λιόφυτα. Αλλά μάλλον δεν κατάλαβαν καλά, και έριξαν τα πρόβατα για βοσκή, πριν τελειώσουν όλοι με το λιομάζωμα! Εγώ προσωπικά, ακόμα δεν είχα τελειώσει το λιομάζωμα, κι όμως ήρθαν τα πρόβατα κανονικά στο χωράφι μου, και μάλιστα μόνα τους! Σε μηδέν χρόνο κατέκλυσαν το λιόφυτο και «κρεμάστηκαν όλα στις ελιές», δηλαδή άρχισαν να τρώνε τα χαμηλά κλαριά, να τα κάνουν κουτσούρι, που ακόμα δεν είχα ραβδίσει, παρουσία εμού του ιδίου!

Φώναξα το βοσκάκι, πουθενά βοσκάκι! Έτσι κατάλαβα, πως ο κάθε βοσκός, δεν ήθελε να ακούει τους «μουζουντέδες» του κάθε ιδιοκτήτη λιόφυτου, και έπρεπε να βρεθεί μια ήρεμη λύση!

Η λύση βρέθηκε, με το κοπάδι χωρίς βοσκό!

Όποιος ήθελε να φωνάξει και να σκυλοβρίσει, ας τα έλεγε στα… πρόβατα!

Και έτσι πλέον τα πρόβατα πάνε όπου γουστάρουν τη βόλτα τους, και οι βοσκοί δεν ακούν από κανέναν τον εξάψαλμο! Μα δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τι φωνές και απειλές άκουγαν οι βοσκοί όταν τους έπιαναν επ’ αυτοφώρω να παρανομούν , τι για δικαστήρια, άκουγαν, τι για ξύλο πως θα φάνε άκουγαν, Κύριος οίδε τι άκουγαν!

Η δουλειά τους τώρα γίνεται η ίδια, αλλά από μια άλλη σκοπιά! Γίνεται Πλέον από ένα οδηγό εκπαιδευμένο, που μπορεί να καθοδηγήσει εκείνος το κοπάδι, μάλιστα με ασφάλεια και χωρίς πληρωμή! Και ποιος είναι αυτός ο οδηγός?

Μα είναι ένα εκπαιδευμένο κριάρι, κοινός «μπροσταρίκριγιος», αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο, γιατί αυτό μπορεί να το κάνει άνετα ακόμα και μια προβατίνα! Και δεν τα λέω από μόνος μου όλα αυτά, κάποιος βοσκός μου τα είπε!

Το κοπάδι πλέον αναγνωρίζει την δύναμη και τη νοημοσύνη του νέου αρχηγού του που «μιλάνε και την ίδια γλώσσα», τον σέβεται όπως και το βοσκό, και ακολουθεί πιστά όπου τα πάει!

Ο αρχηγός κριός ή προβάτα ξέρει το δρομολόγιο, αλλά και την ώρα του γυρισμού στη στάνη!

Τώρα πλέον δεν μένει τίποτε άλλο, παρά να βρεθεί ένα νέο είδος GPS που μπορεί να είναι και ένα μικροτσίπ, που θα ενημερώνει τον βοσκό σε υπολογιστή στο γραφείο του, σχετικά για το σημείο όπου βρίσκονται τα οζά του, και φυσικά να μπορεί να τα καλεί όποτε θέλει να γυρίσουν πίσω!

Είναι τώρα καιρός να ταλαιπωρείσαι ο ίδιος ή το παιδί σου με τις κακουχίες τα κρύα τις βροχές και τις ζέστες, ή να πληρώνεις Πακιστανούς να στα βοσκάνε, και να ακούς και τον εξάψαλμο, τώρα που υπάρχει και η τεχνολογία?

Κείμενο – φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Και το σημερινό άρθρο μας, που είναι η συνέχεια του πρώτου μέρους, είναι βασισμένο στη ζωντανή μαρτυρία του Κρητικού βοσκού Μανώλη Παρασύρη Μανολούκο από τα Ζωνιανά,...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Είπαμε να ασχοληθούμε σήμερα με μια ιδιαίτερα συμπαθή τάξη συνανθρώπων μας, εκείνη των παλιών απλοϊκών βοσκών, αλλά βέβαια πάντα με την αμέριστη βοήθεια επί...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο παλιός βοσκός δεν άφηνε ποτέ το κοπάδι του στην τύχη του, το μάτι του παλιού βοσκού έλεγχε ανά πασα στιγμή το κάθε πρόβατο!...

Themata

Έκπληκτα δυο αδέλφια αντίκρισαν νεκρά τα ζώα τους κάτω από ένα δένδρο Μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα βρέθηκαν χθες το απόγευμα δύο αδέλφια στην...