Connect with us

Life

Καταργείται ο βοσκός – Τα πρόβατα θα καθοδηγούνται πλέον μέσω GPS;

Δημοσιεύτηκε

στις

Μπορεί το σημερινό μας θέμα να είναι περίεργο, αλλά όμως έγινε κατόπιν κάποιας σχετικής έρευνας! (Ε όχι και GPS ο κριγιός)!


Επειδή είχα δει τρεις φορές πρόβατα να κυκλοφορούν ελεύθερα και να βοσκάνε ολομόναχα στην εξοχή χωρίς συνοδό, κάποιος μου είπε για αστείο πως «τώρα δεν πάνε οι βοσκοί να βοσκήσουν τα πρόβατα τους, ο τράγος θα έχει ένα GPS στο λαιμό του και αυτός θα τα κατευθύνει»!

Φυσικά κατόπιν τούτου, τόλμησα να ρωτήσω ένα ειδικό αν ισχύει αυτό, ο οποίος γέλασε, και με διαβεβαίωσε πως δεν γίνεται τέτοιο πράγμα!

Όμως από τότε συνεχίζουν τα πρόβατα να βόσκουν μόνα τους, και να τα βλέπω έρμα στην εξοχή να κάνουν μεγάλες διαδρομές, χωρίς καν την παρουσία του βοσκού! Για καιρό είχα αυτή την απορία…

Πέρασε η εποχή που λέγαμε πως οι μαθητές περνάνε το δρόμο «σαν τα πρόβατα»! Μάρτυρας εγώ σήμερα, είδα ένα κοπάδι πρόβατα να περνάνε ασυνόδευτα κάθετα ένα κεντρικό δρόμο λίγο πριν το εργοστάσιο του Φανουράκη στη Γαλιά, και ήταν όλα τους αρκετά προσεκτικά!

Εγώ σαν οδηγός σταμάτησα το ΙΧ μου και τα θαύμαζα, όσο εκείνα περνούσαν προσεκτικά απέναντι δυο – δυο, σαν να ήταν άνθρωποι! Από την άλλη όμως τα παιδιά μας συνεχίζουν να περνάνε τις διασταυρώσεις σαν πρόβατα! Δηλαδή μακάρι να περνάγανε σαν πρόβατα, τα οποία ακόμα και αυτά εκπαιδεύτηκαν!

Πολλοί πάντως φέτος απορούσαν, διότι ενώ έβλεπαν το κοπαδάκι των προβάτων να περνάει κάτω από τις ελιές τους, από την άλλη δεν έβλεπαν πουθενά το βοσκό να του κάνουν τη σχετική παρατήρηση!

Τι γίνεται τώρα εδώ? Κάποτε οι βοσκοί έβοσκαν οι ίδιοι τα πρόβατα τους, φορούσαν το χειμώνα τη κάπα τους, κρατούσαν τη γκλίτσα τους και έκαναν μια μεγάλη γύρα στην περιοχή τους, όπως την είχαν μοιράσει στα χωριά με τους άλλους βοσκούς. Αργότερα οι περισσότεροι σταμάτησαν αυτή τη τακτική, και έστελναν τα νεαρά παιδιά τους ή έπαιρναν Πακιστανό να κάνει γύρα τα πρόβατα τους. Τα παιδιά όμως και ο Πακιστανός, στο μόνο που δεν είχε τον νου τους ήταν στα πρόβατα μην ταΐσουν κάποια μουρέλα, ή να «κρεμαστούν» κάτω από τις ξένες ελιές, παρά χάζευαν με το τάμπλετ τους!

Τώρα όμως πάνε να καταργήθηκαν και οι δύο, και ο Πακιστανός και το παιδί!

Οι βοσκοί φέτος, όπως και κάθε χρόνο, περίμεναν πως και πώς να τελειώσει η περίοδος του λιομαζώματος, για να μολάρουν τα πρόβατά τους στα λιόφυτα. Αλλά μάλλον δεν κατάλαβαν καλά, και έριξαν τα πρόβατα για βοσκή, πριν τελειώσουν όλοι με το λιομάζωμα! Εγώ προσωπικά, ακόμα δεν είχα τελειώσει το λιομάζωμα, κι όμως ήρθαν τα πρόβατα κανονικά στο χωράφι μου, και μάλιστα μόνα τους! Σε μηδέν χρόνο κατέκλυσαν το λιόφυτο και «κρεμάστηκαν όλα στις ελιές», δηλαδή άρχισαν να τρώνε τα χαμηλά κλαριά, να τα κάνουν κουτσούρι, που ακόμα δεν είχα ραβδίσει, παρουσία εμού του ιδίου!

Φώναξα το βοσκάκι, πουθενά βοσκάκι! Έτσι κατάλαβα, πως ο κάθε βοσκός, δεν ήθελε να ακούει τους «μουζουντέδες» του κάθε ιδιοκτήτη λιόφυτου, και έπρεπε να βρεθεί μια ήρεμη λύση!

Η λύση βρέθηκε, με το κοπάδι χωρίς βοσκό!

Όποιος ήθελε να φωνάξει και να σκυλοβρίσει, ας τα έλεγε στα… πρόβατα!

Και έτσι πλέον τα πρόβατα πάνε όπου γουστάρουν τη βόλτα τους, και οι βοσκοί δεν ακούν από κανέναν τον εξάψαλμο! Μα δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τι φωνές και απειλές άκουγαν οι βοσκοί όταν τους έπιαναν επ’ αυτοφώρω να παρανομούν , τι για δικαστήρια, άκουγαν, τι για ξύλο πως θα φάνε άκουγαν, Κύριος οίδε τι άκουγαν!

Η δουλειά τους τώρα γίνεται η ίδια, αλλά από μια άλλη σκοπιά! Γίνεται Πλέον από ένα οδηγό εκπαιδευμένο, που μπορεί να καθοδηγήσει εκείνος το κοπάδι, μάλιστα με ασφάλεια και χωρίς πληρωμή! Και ποιος είναι αυτός ο οδηγός?

Μα είναι ένα εκπαιδευμένο κριάρι, κοινός «μπροσταρίκριγιος», αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο, γιατί αυτό μπορεί να το κάνει άνετα ακόμα και μια προβατίνα! Και δεν τα λέω από μόνος μου όλα αυτά, κάποιος βοσκός μου τα είπε!

Το κοπάδι πλέον αναγνωρίζει την δύναμη και τη νοημοσύνη του νέου αρχηγού του που «μιλάνε και την ίδια γλώσσα», τον σέβεται όπως και το βοσκό, και ακολουθεί πιστά όπου τα πάει!

Ο αρχηγός κριός ή προβάτα ξέρει το δρομολόγιο, αλλά και την ώρα του γυρισμού στη στάνη!

Τώρα πλέον δεν μένει τίποτε άλλο, παρά να βρεθεί ένα νέο είδος GPS που μπορεί να είναι και ένα μικροτσίπ, που θα ενημερώνει τον βοσκό σε υπολογιστή στο γραφείο του, σχετικά για το σημείο όπου βρίσκονται τα οζά του, και φυσικά να μπορεί να τα καλεί όποτε θέλει να γυρίσουν πίσω!

Είναι τώρα καιρός να ταλαιπωρείσαι ο ίδιος ή το παιδί σου με τις κακουχίες τα κρύα τις βροχές και τις ζέστες, ή να πληρώνεις Πακιστανούς να στα βοσκάνε, και να ακούς και τον εξάψαλμο, τώρα που υπάρχει και η τεχνολογία?

Κείμενο – φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

Life

Το 2ο γιόγκα φέστιβαλ στήριξε το «ΜΕΛΛΟΝ»

Δημοσιεύτηκε

στις

Το 2ο γιόγκα φέστιβαλ πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, στην παραλία Βούλισμα στον Άγιο Νικόλαο


Στο φεστιβάλ αυτό, παραβρέθηκε και έλαβε μέρος το μέλος του συλλόγου μας Γκέλυ Δανηλάτου εκπροσωπώντας το σύλλογό μας, μιας και οι δωρεές που έγιναν από τους συμμετέχοντες προσφέρθηκαν στο σύλλογο.

Τους ευχαριστούμε όλους θερμά, συμμετέχοντες και διοργανωτές και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στο όμορφο αυτό φεστιβάλ που διοργανώνουν.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Εκδρομή πήγαν το «Δίκτυο Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης»

Δημοσιεύτηκε

στις

Mε  μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδρομή-ξενάγηση που διοργάνωσε το ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ,με την εθελόντρια ξεναγό και μέλος του ΔΙΚΤΥΟΥ κ. ΑθηνάΚυριακάκη –Σφακάκη


To  λεωφορείο για  την μεταφορά προσέφερε δωρεάν ο επιχειρηματίας και Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης κ.ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΜΙΕΔΑΚΗΣ .Στό πρόσωπό του το Δίκτυο συναντά πάντα ένα ισχυρό συμπαραστάτη και γι αυτό τον ευχαριστούμε θερμά.

Η πρόεδρος Σκεύω Μπιζιώτη τόνισε «κάθε χρόνο διοργανώνουμε ξενάγηση των μελών και φίλων του Δικτύου μας,στα πλαίσια της βαθύτερης γνώσης της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.Γυναίκες και άνδρες μετέχουμε από κοινού στις δυνατότητες πού μας προσφέρει αυτή η κληρονομιά».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ- ΚΑΡΤΕΡΟΣ- ΓΚΟΥΒΕΡΝΙΩΤΙΣΑΑΓΙΟΣ  ΑΝΤΩΝΙΟΣ  ΑΒΔΟΥ ΑΒΔΟΥ- ΚΕΡΑ ΚΑΡΔΙΩΤΙΣΑ – ΑΥΧΗΝ  ΑΜΠΕΛΟΥ- ΟΡΟΠΕΔΙΟΛΑΔΙΘΙΟΥ-  ΔΙΚΤΑΙΟΝ  ΑΝΤΡΟΝ.

Στην  λαγκάδα,  τα  χωριά υπήρξαν καταφύγιο  πολλών χριστιανών  , μετά την  άλωση του Ελλαδικού χώρου  από τους Τούρκους.  Στην  περιοχή  σώζονται κατάγραφοι ναοί με ενδιαφέρουσες  τοιχογραφίες   της μεταβυζαντινής  ζωγραφικής .

Ξεναγησεις εις: 

1.​ΠΑΝΑΓΙΑ  Γκουβερνιώτισα  στις  Ποταμιές. Μονή, της  οποίας το  καθολικό ήταν κατάγραφο, υπήρχαν και εξαιρετικής  καλλιτεχνίας  εικόνες  οι οποίες φυλάσσονται  στο  ιστορικό Μουσείο. Τμήμα  των  τοιχογραφιών, 14ου  αιώνα, μεταφέρθηκε  στην ΑΓΙΑ  ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ στο Ηράκλειο.

2.​ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ  ΑΒΔΟΥ , τοιχογραφίες  14  αιώνα,  αρχαϊκής  τεχνοτροπίας, με  δύο τόνους  χρωμάτων. Κίτρινο και καφέ.

Αναφορές εις:

3.​ΑΓΙΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΔΟΥ,  τοιχογραφίες  14  και 15  αιώνα, πιθανόν  έργο των Φωκάδων.

4.​ΑΓ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  Αβδού, τοιχογραφίες  1443, Μανουήλ  και Ιωάννη Φωκάδων.

ΚΕΡΑ.                                                                                                                                                                           Το  χωριό   έχει κτισθεί  σε δυο  επίπεδα. Το  επάνω  χωριό, επάνω Κερά, ή  Μηνυτής,  και η κάτω Κερά. Πρώτες  αναφορές γίνονται  στις  απογραφές  των Ενετών και των Τούρκων .Το 1671 αναφέρεται ως το  μετόχι  Μεσομούρι,  και το  1583 αναφέρεται  με 83 κατοίκους.

Η ΜΟΝΗ  ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΡΔΙΩΤΙΣΑΣ,ή Παναγίας Κεράς, ιδρύθηκε στην  αρχή  του  18 αιώνα, από τον Παύλο και Θεόδωρο Μαγγανάρη. Υπήρξε μετόχι της  μονής Αγκαράθου, αλλά  με ενέργειες της  οικογένειας των Μαγγανάριδων έγινε σταυροπηγιακή  Μονή .Το  καθολικό της  μονής ,σύνθεση τριών κτισμάτων ,οικοδομήθηκε  σε  τρείς διαφορετικές περιόδους, πρό της ιδρύσεως  της Μονής. Το παλαιότερο  κτίσμα  είναι το  σημερινό  Ιερό. Και  τα τρία τμήματα  είναι  κατάγραφα, με  τοιχογραφίες  του   14 ου αι.

ΚΑΡΦΙ Στην  κορυφή  του  βουνού  επάνω από την  Μονή της Καρδιώτισας , σε  υψόμετρο  1100 μ. έχει  ανασκαφεί  ο  Υστερομινωϊκός οικισμός Καρφί. Ο Εβανς  το 1896 ανέσκαψε  στην θέση  μνήματα, ενώ ο PENDBLURY     προχώρησε  στην ανασκαφή το  1937-1939.Τα  ευρήματα  φυλάσονται  στο Αρχαιολογικό μουσείο  Ηρακλείου. Ο  Οικισμός  κατοικήθηκε  από  μινωίτες  οι  οποίοι μετά την καταστροφή  του 1450  π.Χ,  κατάφεραν να  ‘’αποδράσουν’’  από τα Μινωικά  κέντρα,  και  μακριά  από τους νεοφερμένους Μυκηναίους  οι οποίοι είχαν  κυριαρχήσει στο  νησί, έδωσαν την τελευταία  αναλαμπή του  μινωικού  πολιτισμού.

ΟΡΟΣΔΙΚΤΥ.                                                                                                                                                                Το  όρος  Δίκτυ, με υψηλότερη  κορυφή  2148 μ, είναι  η τρίτη σε  ύψος  οροσειρά στην Κρήτη,  μετά τον Ψηλορείτη  και τα Λευκά όρη . Το  όνομα  προέρχεται  από  το ΔΙΑΣ + ΤΙΚΤΩ, και είναι το  βουνό  όπου  η Ρέα  εναπόθεσε  τον  νεογένητο Δία. Στην περιοχή του  χωριού Ψυχρό, βρίσκεται σε 980 μ  υψόμετρο,  το  σπήλαιο  όπου κατά την αρχαία Ελληνική παράδοση  ό  Δίας προστατευθηκε  από τον πατέρα του, τον  Κρόνο.Τα  ευρήματα  από το σπήλαιο  Ψυχρού, δείχνουν  ότι υπήρξε ‘’διεθνής’’ τόπος λατρείας  από τους  Μινωικούς χρόνους.

ΤΟ  ΟΡΟΠΕΔΙΟ  ΛΑΣΙΘΙΟΥ, βρίσκεται  σε υψόμετρο 817-850 μ . Το  όνομα  Λασίθι  πιστεύεται ότι έχει ρίζα  την λέξη Λάσιο,  που σημαίνει ‘’καλώς  δασομένος’,’κατάφυτος. Στην   είσοδο  του οροπεδίου, στον αυχένα  της αμπέλου ,σώζονται ερείπια αλεστικών ανεμομύλων–αλευρόμυλων.  Στο  οροπέδιο σώζονται  σποραδικά μερικοί  από  τους 13.000 αντλητικούς ανεμομύλους.

Περιφερειακά έχουν  κτισθεί 21  χωριά ,στις παρυφές στις  πλαγιές του  όρους ΔΊΚΤΥ.      Στην  περιοχή του  χωριού Τζερμιάδο, βρίσκεται  το σπήλαιο της Τραπέζας, το  οποίο είχε χρησιμοποιηθεί από την  Νεολιθική  εποχή  αλλα και  κατά την Μινωική  εποχή,  ως ιερό.

Το  οροπέδιο  Λασιθίου κατοικήθηκε  από  το τέλος της  Νεολιθικής Κρητικής εποχής,  μέχρι  το 1263  μΧ. Κατά  την  Ενετοκρατία  το  Οροπέδιο υπήρξε  τόπος προφύλαξης και διαφυγής επαναστατών . Μετά τις  επαναστάσεις  των Αγιοστεφανιτών, των  Ψαρομηλίγγων και των  Καλλέργηδων, οι Ενετοί  διέταξαν την εκκένωση  του  οροπεδίου. Για  200 χρόνια,  μέχρι  το   1463 ,το  οροπέδιο ήταν  ακατοίκητο, και  μετετράπη  σε  έρημη λίμνη.Μετά  την  κατάληψη του Ελλαδικού χώρου  από τους Τούρκους,  πολλοίΕνετοί   εξεδιώχθησαν .Προκειμένου  να τους εγκαταστήσουν  στην Κρήτη, αποφασίσθηκε η επανακατοίκηση του Οροπεδίου Λασιθίου. Ενετοί μηχανικοί, σχεδίασαν  και  πραγματοποίησαν  την αποστράγγιση  του Οροπεδίου. Εγκατέστησαν στο  οροπέδιο οικογένειες, από τα ονόματα των  οποίων προέρχονται ονόματα ορισμένων από τα  σημερινά χωριά , και τοπωνύμια. Κατά την  διάρκεια της  Τουρκικής  κατοχής  της Κρήτης, στο οροπέδιο  πατήθηκε,  το 1823  από  τον  Χασάν  πασά  και  το  1866   από τον  Ομέρ  πασά.                                                                              Το οροπέδιο Λασιθίου  είναι περιοχή  ποικίλων καλλιεργειών

ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ.Επανάσταση  στην γεωργική τεχνική  των κατοίκων του  οροπεδίου επέφερε το 1890  ο αντλητικός  ανεμόμυλος, εφεύρεση  του πολυμήχανου  και εξαίρετου  πατριώτη Εμμανουήλ Παπαδάκη  του επονομαζόμενου Σπιρτοκούτη. Ο Παπαδάκης , εθελοντής  στον Βαλκανικό πόλεμο, σκοτώθηκε  στην Χειμάρα το 1913. Οι  αντλητικοί ανεμόμυλοι χαρακτηριστικό του οροπεδίου  Λασιθίου, παλαιότερα λειτουργούσαν  περίπου  13.οοο, καταγράφεται ως το  παλαιότερο ‘’αιολικό πάρκο».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

92η Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου Στο Κέντρο του Ηρακλείου

Δημοσιεύτηκε

στις

Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο  21.09.2019 στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου (στο Αίθριο της Λότζια),  και ώρες 09:30 – 13:30


Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια αιμοδοσίας, την οποία συντονίζουν:

O Δήμος Ηρακλείου με την Αντιδημαρχία  Πολιτισμού – Εθελοντισμού και ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» με την πολύτιμη συνδρομή της  Σ.Ε.Α.Π. Ηρακλείου.

Η Εθελοντική Αιμοδοσία πραγματοποιείται το πρώτο και τρίτο Σάββατο κάθε μήνα.

Σ’ αυτήν την κοινή  προσπάθεια, καλούνται όλοι να συμμετάσχουν. Σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει τράπεζα αίματος, ούτε διαχείριση αίματος. Κάθε Εθελοντής Αιμοδότης θα λάβει ατομική κάρτα ή θα πιστωθεί αυτή που ήδη έχει και με την οποία μπορεί να καλύψει τυχόν μελλοντική ανάγκη, σε αίμα, δική του ή συγγενή.

Η αιμοδοσία απευθύνεται σε όσους θέλουν να δώσουν αίμα. Το έμπειρο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας αιμοδοσίας του Βενιζελείου Νοσοκομείου θα πραγματοποιήσει τις αιμοληψίες, ενώ εθελοντές θα είναι παρόντες για να λύσουν κάθε απορία και να κάνουν την ημέρα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας μια πραγματική γιορτή! Παράλληλα από τον «Αιματοκρήτη» θα πραγματοποιούνται ενημερώσεις και δειγματοληψίες σιέλου για δωρεά αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων («μυελού των οστών»).

Όλοι, λοιπόν, στο κέντρο του Ηρακλείου να ζήσουμε μαζί την εμπειρία της προσφοράς!! Οι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες, κάντε και εσείς το πολυτιμότερο δώρο: χαρίστε ζωή!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δημοφιλη