Connect with us

Life

Καταργείται ο βοσκός – Τα πρόβατα θα καθοδηγούνται πλέον μέσω GPS;

Δημοσιεύτηκε

στις

Μπορεί το σημερινό μας θέμα να είναι περίεργο, αλλά όμως έγινε κατόπιν κάποιας σχετικής έρευνας! (Ε όχι και GPS ο κριγιός)!


Επειδή είχα δει τρεις φορές πρόβατα να κυκλοφορούν ελεύθερα και να βοσκάνε ολομόναχα στην εξοχή χωρίς συνοδό, κάποιος μου είπε για αστείο πως «τώρα δεν πάνε οι βοσκοί να βοσκήσουν τα πρόβατα τους, ο τράγος θα έχει ένα GPS στο λαιμό του και αυτός θα τα κατευθύνει»!

Φυσικά κατόπιν τούτου, τόλμησα να ρωτήσω ένα ειδικό αν ισχύει αυτό, ο οποίος γέλασε, και με διαβεβαίωσε πως δεν γίνεται τέτοιο πράγμα!

Όμως από τότε συνεχίζουν τα πρόβατα να βόσκουν μόνα τους, και να τα βλέπω έρμα στην εξοχή να κάνουν μεγάλες διαδρομές, χωρίς καν την παρουσία του βοσκού! Για καιρό είχα αυτή την απορία…

Πέρασε η εποχή που λέγαμε πως οι μαθητές περνάνε το δρόμο «σαν τα πρόβατα»! Μάρτυρας εγώ σήμερα, είδα ένα κοπάδι πρόβατα να περνάνε ασυνόδευτα κάθετα ένα κεντρικό δρόμο λίγο πριν το εργοστάσιο του Φανουράκη στη Γαλιά, και ήταν όλα τους αρκετά προσεκτικά!

Εγώ σαν οδηγός σταμάτησα το ΙΧ μου και τα θαύμαζα, όσο εκείνα περνούσαν προσεκτικά απέναντι δυο – δυο, σαν να ήταν άνθρωποι! Από την άλλη όμως τα παιδιά μας συνεχίζουν να περνάνε τις διασταυρώσεις σαν πρόβατα! Δηλαδή μακάρι να περνάγανε σαν πρόβατα, τα οποία ακόμα και αυτά εκπαιδεύτηκαν!

Πολλοί πάντως φέτος απορούσαν, διότι ενώ έβλεπαν το κοπαδάκι των προβάτων να περνάει κάτω από τις ελιές τους, από την άλλη δεν έβλεπαν πουθενά το βοσκό να του κάνουν τη σχετική παρατήρηση!

Τι γίνεται τώρα εδώ? Κάποτε οι βοσκοί έβοσκαν οι ίδιοι τα πρόβατα τους, φορούσαν το χειμώνα τη κάπα τους, κρατούσαν τη γκλίτσα τους και έκαναν μια μεγάλη γύρα στην περιοχή τους, όπως την είχαν μοιράσει στα χωριά με τους άλλους βοσκούς. Αργότερα οι περισσότεροι σταμάτησαν αυτή τη τακτική, και έστελναν τα νεαρά παιδιά τους ή έπαιρναν Πακιστανό να κάνει γύρα τα πρόβατα τους. Τα παιδιά όμως και ο Πακιστανός, στο μόνο που δεν είχε τον νου τους ήταν στα πρόβατα μην ταΐσουν κάποια μουρέλα, ή να «κρεμαστούν» κάτω από τις ξένες ελιές, παρά χάζευαν με το τάμπλετ τους!

Τώρα όμως πάνε να καταργήθηκαν και οι δύο, και ο Πακιστανός και το παιδί!

Οι βοσκοί φέτος, όπως και κάθε χρόνο, περίμεναν πως και πώς να τελειώσει η περίοδος του λιομαζώματος, για να μολάρουν τα πρόβατά τους στα λιόφυτα. Αλλά μάλλον δεν κατάλαβαν καλά, και έριξαν τα πρόβατα για βοσκή, πριν τελειώσουν όλοι με το λιομάζωμα! Εγώ προσωπικά, ακόμα δεν είχα τελειώσει το λιομάζωμα, κι όμως ήρθαν τα πρόβατα κανονικά στο χωράφι μου, και μάλιστα μόνα τους! Σε μηδέν χρόνο κατέκλυσαν το λιόφυτο και «κρεμάστηκαν όλα στις ελιές», δηλαδή άρχισαν να τρώνε τα χαμηλά κλαριά, να τα κάνουν κουτσούρι, που ακόμα δεν είχα ραβδίσει, παρουσία εμού του ιδίου!

Φώναξα το βοσκάκι, πουθενά βοσκάκι! Έτσι κατάλαβα, πως ο κάθε βοσκός, δεν ήθελε να ακούει τους «μουζουντέδες» του κάθε ιδιοκτήτη λιόφυτου, και έπρεπε να βρεθεί μια ήρεμη λύση!

Η λύση βρέθηκε, με το κοπάδι χωρίς βοσκό!

Όποιος ήθελε να φωνάξει και να σκυλοβρίσει, ας τα έλεγε στα… πρόβατα!

Και έτσι πλέον τα πρόβατα πάνε όπου γουστάρουν τη βόλτα τους, και οι βοσκοί δεν ακούν από κανέναν τον εξάψαλμο! Μα δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τι φωνές και απειλές άκουγαν οι βοσκοί όταν τους έπιαναν επ’ αυτοφώρω να παρανομούν , τι για δικαστήρια, άκουγαν, τι για ξύλο πως θα φάνε άκουγαν, Κύριος οίδε τι άκουγαν!

Η δουλειά τους τώρα γίνεται η ίδια, αλλά από μια άλλη σκοπιά! Γίνεται Πλέον από ένα οδηγό εκπαιδευμένο, που μπορεί να καθοδηγήσει εκείνος το κοπάδι, μάλιστα με ασφάλεια και χωρίς πληρωμή! Και ποιος είναι αυτός ο οδηγός?

Μα είναι ένα εκπαιδευμένο κριάρι, κοινός «μπροσταρίκριγιος», αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο, γιατί αυτό μπορεί να το κάνει άνετα ακόμα και μια προβατίνα! Και δεν τα λέω από μόνος μου όλα αυτά, κάποιος βοσκός μου τα είπε!

Το κοπάδι πλέον αναγνωρίζει την δύναμη και τη νοημοσύνη του νέου αρχηγού του που «μιλάνε και την ίδια γλώσσα», τον σέβεται όπως και το βοσκό, και ακολουθεί πιστά όπου τα πάει!

Ο αρχηγός κριός ή προβάτα ξέρει το δρομολόγιο, αλλά και την ώρα του γυρισμού στη στάνη!

Τώρα πλέον δεν μένει τίποτε άλλο, παρά να βρεθεί ένα νέο είδος GPS που μπορεί να είναι και ένα μικροτσίπ, που θα ενημερώνει τον βοσκό σε υπολογιστή στο γραφείο του, σχετικά για το σημείο όπου βρίσκονται τα οζά του, και φυσικά να μπορεί να τα καλεί όποτε θέλει να γυρίσουν πίσω!

Είναι τώρα καιρός να ταλαιπωρείσαι ο ίδιος ή το παιδί σου με τις κακουχίες τα κρύα τις βροχές και τις ζέστες, ή να πληρώνεις Πακιστανούς να στα βοσκάνε, και να ακούς και τον εξάψαλμο, τώρα που υπάρχει και η τεχνολογία?

Κείμενο – φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

Life

Tι θα πει Κρητικός;

Δημοσιεύτηκε

στις

Τι είναι αυτό που κάνει άραγε ένα Κρητικό να διαφέρει από άλλους Έλληνες, μήπως η κουζουλάδας τους; Μήπως το υπερβολικό τους φιλότιμο τους σε σημείο που να κουράζει τον άλλο;


Ποιοι άραγε συμπατριώτες θα μπορούσαν να τρακάρουν στο δρόμο, και μόλις θα έλεγε ο άλλος πως είναι Κρητικός, θα απαντούσε ο έτερος:

– Άσε δα τα αμάξα Σύντεκνε, και έλα να μπούμε εκειέ στο καφενείο να πχιούμε δυο ρακές! Μα τα αμάξα είναι για να χαλούνε και να σπούνε!

Άλλος Κρητικός πάλι, μόλις πότισε τις ελιές του, και ετοιμάζεται να πάρει το φορτηγάκι για να φύγει. Άλλος Κρητικός και χωριανός του εμφανίζεται ξάφνου, που έτυχε να περνά με το τραχτέρι, ο Μανώλης! Τραβά αστραπιαία το χειρόφρενο ο Μανώλης, και πιάνει επιτόπου από το κάθισμα από κάτω ένα μικρό μπουκαλάκι ρακή!

– Έλα Σύντεκνε να πχιούμε μια! Λέει ο Μανώλης ο τραχτεριτζής.

-Μα δεν έχωμε ποτήρια! Του απαντώ.

-Πολλά έχομε Γιώργη, μυαλό δεν έχομε! Είπε αυτά και με μια μαθιά που έριξε στη καρότσα του αγροτικού μου, είδε ένα πορτακάλι!

-Και ετονέ δεν είναι ποτήρι? Μου λέει!

Πού θα βρεις καλύτερο ποτήρι, που να έχει και η ρακή φρουτώδη γεύση!

Ενώ μίλαγε τα δικά του, έκοψε στα δυο το ποτρτακάλι, αφαίρεσε τον «μεζέ» που είχε μέσα, τσίτωσε το ένα στο μαχαιράκι και μου το πρόσφερε:

-Πχιάσε επαέ το «μεζέ» και το «ποτήρι» σου! Μου λέει ο Μανώλης, και μου δίνει την άδεια κούπα του πορτακαλιού και το πορτακάλι – μεζέ που είχε μέσα!

Έφερε δυο πέτρες ντάκα – ντάκα κάτω από μια ελιά, και αφού καθίσαμε, κέρασε τη παρέα γεμίζοντας τις δυο κούπες!

– Ήπχιες ποτές σου καλύτερη ρακή Γιώργη?

-Μπά! Έχεις το χάζι σου Μανώλη, και συ και τα ποτήργια σου με τη ρακή!

Μέχρι να αδειάσει το μπουκαλάκι είπαμε χιλιώ λογιώ ιστορίες, καλαμπούρια, και κάπνισε ο Μανώλης και εφτά οχτώ τσιγάρα!.

Όταν άδειασε το μπουκάλι και έφυγε ο Μανώλης, έκατσα και κοίταζα κάτω στο έδαφος τις δυο πορτοκαλόκουπες, τα αποτσίγαρα, και αναρωτιόμουν:

Σε όλη τη χώρα, πόσοι άραγε «Μανώληδες» να υπάρχουν!

Άνθρωποι πρόσχαροι και προ πάντων πραχτικοί!

Έτσι είναι οι Κρητικοί, αν και λιγάκι … κουζουλοί!

Κείμενο – φώτο: Γεώργιος Χουστουλάκης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Τα τηγανιστά αυγά στραβώνουνε τσι γερόντους

Δημοσιεύτηκε

στις

Περασμένα χρόνια ήτονε, που οι περισσότεροι από μας και προπαντός οι πλια μεγάλοι, τα θυμούμαστε, μια ουλιά παραπάνω!!


Απ’ ότι θυμούμαστε, τα χρόνια εκεινανά, τα χαραχτήριζε η φτώχεια, η μιζέργια και η δυσκολία τση επιβίωσης.

Ετοτεσάς ο καθ’ ένας, είχενε λιγοστές τροφές, ετσά ίσα ίσα για να περάσει το σπιτικό ντου, ενώ είχενε και ελάχιστα ζούμπερα.

Είχενε συνήθως ένα γάιδαρο, για να μεταφέρνει τα τζιμπράγαλα ντου, μια, δυο αίγες, για να πίνουνε τα κοπέλια ντου το γάλα και τρεις, τέσσερις όρνιθες και ένα πετεινό, για νά ‘χει που και που, κια να αυγουλάκι, η νοικοκερά ντου, για να το δώσει στο μωροκόπελο, γη να σάξει κια να σφουγγάτο.

Είχενε ακόμα και ένα κάτη, για να πνίγει τσι ποντικούς, που τρυπούσανε το ψωμοσάκι.
Μέσες άκρες, αυτό ‘τανε ούλο κι ούλο το νοικοκεργιό ντου.

Ωστόσο απ’ ότι είπαμε, πλια ομπρός, είχενε λιγοστές όρνιθες και τα αυγά ντως, εφτάνανε και δεν εφτάνανε, για να φάει από ένα αυγό, το κάθε κοπέλι!!

Εμάς παράδειγμα στο σπιτικό μας, που είχαμε μια ν-όρνιθα, ούλη κι δια νούλη, πολύ σπάνια έτρωγα εγώ, αυγό, αφού τό ‘τρωγε ο κανακάρης, ο αδερφός μου, που δεν ήπινε λέει το γάλα και ετσά δεν είχενε φόβο, να ”πέσει το κουκί ντου”, όπως ελέγανε!!

Με αποτέλεσμα κάπχοια φορά, μ’ έβαλε και ‘μένα ο πειρασμός, να πάω να κλέψω τσι γιαγιάς μου τσι Ζαχαρογιάννενας, από τη φωλιά, ένα αυγό και να το φάω!!

”Εξομολογημένη αμαρτία, ετσά που λένε, δε λογίζεται”!!

Αλλά ας μη ξεφεύγω από το θέμα που ντάκαρα, γιατί ξεχάστηκα κιόλας!!

Παντοτινός τως τα κοπέλια, επαίζανε συνοριτό, οντέ νε βρίχνανε πράμα να φάνε, και προπαντός όντε νε βρίχνανε αυγά!!

Πες πως τ’ αγαπούσανε τ’ αυγά, πες πως ήτονε λιγοστά, πες πως η πείνα αυτά ήφερνε, εκείνους σας τσι δύσκολους καιρούς, που ποτέ να μη ξαναερχότανε, ούλοι μας θα ευχόμαστε!!

Απ’ ότι λέγεται όμως, ο μακαρίτης ο Σηφόκωστας, είχενε μια έμμονη συνήθεια και ήτρωγε ούλα τα αυγά, απού κάνανε οι όρνιθες του, και δεν ήφηνε κιανένα για τα κοπέλια ντου!!

Κάθε ταχινή εσηκωνόντανε η γυναίκα ντου, η Σηφοκώστενα, και του τηγάνιζε ούλα τα αυγά τση προηγούμενης ημέρας, κι αυτός τση τα κοπάνιζε !!

Εγουρλώνανε τα μάθια ντως από πέρα πέρα τα κοπέλια ντου, εκειά που τονέ θορούσανε, και εγουργούριζε το αίμα ντους ….μα είντα θα κάνανε τα κακονίζικα, απού ανέ μιλούσανε, κουμπανάζο τα περίμενε !!

Τσι Μάνας ντως όμως τα λέγανε ούλα, δίχως να σκιάζουνται!!

– Μα γιάντα Μάνα, δε μας σ’ αφήνει και ‘μας ο Κύρης μας, αυγουλάκια, μονό τα τρώει ούλα, απού να φάει το λυσόντερο;;

– Αφήτε τονέ μρε το κακομοιργιασμένο, τους ήλεγε και τους εξανάλεγε, μα δε θα περάσει και πολύς καιρός και θα στραβωθεί, ετόσανα τηγανιστά αυγά απού τα τρώει!!

Δεν το κατέχετε μρε κοπέλια, πως τα τηγανιστά αυγά στραβώνουνε τσι γερόντους;;

Σε μια ουλιά καιρό απού θα στραβωθεί, και δε θα φέγγει να ξεσύρει, θα βάλει μνυαλό!!!

Μα ετότε σας όμως, θα ν-είναι αργά για του λόγου ντου, και ‘μεις θα κάνουμε από πέρα πέρα το σεϊρι ντου!!

Δεν θα φέγγει, μηδέ να φάει, μηδέ να πχει, μηδέ να κατουρήσει , και να το θυμάστε καλά ετούτονα το πράμα, απού σας σε λέω!!

Να θυμάστε πως θα κατουργιέται απάνω ντου και ‘μεις θα τονέ κοροϊδεύγουμε από πέρα πέρα, γελοχαχαρίζοντας!!

Ετότε σας θα του λέμε, κοροϊδεύγοντας τονε, πως τσι όρνιθες, τσί ‘πνιξε η ζουρίδα!!

Ετσά θα βρίχνετε και εσείς την ευκαιρία, και θα τρώτε ούλα τ’ αυγουλάκια, και νιέκος του και κεινού!!

Με τούτανα και με κείνανα, η μάνα ντως, επαγούδιαζε μια ουλιά, τω κοπελιώ τζη το καημό, και ετσά ο λεκεντές τους ήτονε μικιότερος!!

Κάθε μέρα όμως κι’ αυτά, δεν εκάνανε άλλη δουλειά, οξώ να τάζουνε του Αϊ Γερασίμου, πως θα τονέ θυμνιάσουνε, και θα τ’ ανάψουνε και ούλα ντου τα καντήλια, ανέ στραβώσει το κύρη ντως, το γληγορότερο!!

Κάποτε όμως, μια ταχινάδα, σα και σηκώθηκε ο Σηφόκωστας από το κρέβατο, αρχίνιξε να παραπατεί επίτηδες, κάνοντας το στραβό, και φωνιάζοντας αδυνατά!!

– Μπρε συ γυναίκα!! Όφου, όφου και ειντά ‘παθα!! Όφου, όφου και εστραβώθηκα!! Δε θορώ πράμα!! Δεν θορώ κιανένα σας!! Δε θορώ να πάω στη βρύση να πλυθώ!! Όφου και ειντά ‘παθα ο μαύρο κακομοίτσης!! Εστραβώσανεμε, κακονίζικο γυναίκα μου, τα πολλά τηγανιστά αυγά!! Ήλεγε μου ντο, εκείνος, ο γιατρός, ο Κουκουριτάκης, πως τα τηγανιστά αυγά στραβώνουνε τσι γερόντους!!

Μα εγώ δε του φρουκάστηκα!! Δεν ήθελα να τονέ πιστέψω!! Μα νάτο εδά, πως στ’ αλήθεια μου τό ‘λεγε!! Εστραβώσανε με, το μαύρο κακομοίτση, τα τηγανιστά αυγά!!

Ίσαμε να τα ‘κούσουνε και να τα ιδούνε τα κοπέλια ντου ετούτανα τα πράματα, εντακάρανε και εχοροπηδούσανε από τη χαρά ντως, εχτυπούσανε τσι παλάμες ντως αδυνατά και εφωνιάζανε, απού τα γροικούσανε, από τη σοχώρα!!

– Εκειά!! Εκειά!! Εκειά!!

Καλά να πάθει!! Μα καλά να πάθει!!

Να στραβωθεί να πάει στο διάολο!! Μα ετσά να πάει!!

Να πάει στο διάολο να μας σε ξεφορτωθεί!!

Όι λέω και δε μας ήφηνε και ‘μας, ένα αυγουλάκι, να το φάμενε!!

Μα ετσά, δε μας ήφηνε!!!

– Ετσά το λοιπόν, από τότες σας, έμεινε η φράση:

”Τα τηγανιστά αυγά στραβώνουνε τσι γερόντους” !!

Σύνταξη κειμένου, διάσωση ιστορικού: Φανούριος Ζαχαριουδάκης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Καλύτερη πρόσβαση ατόμων ΑΜΕΑ στην παραλία Καλαμακίου

Δημοσιεύτηκε

στις

Χάρη στην βοήθεια συνανθρώπων μας, η πρόσβαση είναι ευκολότερη


Ανακοίνωση από τον σύλλογο ΑΜΕΑ το «ΜΕΛΛΟΝ»

Για ακόμα μια φορά είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε, για ένα έργο το οποίο βελτιώθηκε χάρις στην πρωτοβουλία ενός συνανθρώπου μας, κατοίκου και επιχειρηματία ενοικίασης αυτοκινήτων του Καλαμακίου κ. Θανάση Κτιστάκη, ο οποίος ανέλαβε το κόστος επιδιόρθωσης και βελτίωσης της πρόσβασης από την θέση στάθμευσης ΑμεΑ στο Καλαμάκι έως και την ράμπα στην παραλία. Τον ευχαριστούμε θερμά καθώς και τον πολιτιστικό σύλλογο Καλαμακίου αλλά και όσους παρευρέθηκαν και βοήθησαν. Να είστε όλοι καλά..

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δημοφιλη