Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Κατασκευή των νέων Πτερύγων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Την Πράξη ένταξης για την «Κατασκευή των νέων Πτερύγων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο (β΄φάση)» με χρηματοδότηση 100% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Κρήτη 2014-2020» προϋπολογισμού 16,3 εκ ευρώ υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης


Στην σημερινή υπογραφή της Πράξης στη Περιφέρεια παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Ελένη Μαυρομμάτη, ο διοικητής του Βενιζελείου-ΠΑΓΝΗ Γιάννης Τασσόπουλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στο τομέα υγείας Λάμπρος Βαμβακάς, και η Διευθύντρια των τεχνικών υπηρεσιών του Βενιζελείου Χρυσούλα Πουλινάκη.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι το έργο που αναβαθμίζει τη δημόσια υγεία στο νησί, εκτιμάτε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσει η κατασκευή του, ενώ στα τέλη του 2018 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.

«Ένα σημαντικό έργο που το εντάσσουμε στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Αφορά την επέκταση του Βενιζελείου νοσοκομείου ένα έργο προϋπολογισμού 16,3 εκ. ευρώ που σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ, τη διοίκηση του Βενιζελείου, την Διαχειριστική Αρχή κατορθώσαμε να εντάξουμε στη νέα Προγραμματική Περίοδο. Το έργο εντός 2 ετών, μέχρι το τέλος του 2018, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και φορά την κατασκευή νέων πτερύγων όπως επίσης ανασκαφικές εργασίες» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και πρόσθεσε:

«Εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του έτους μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες, γιατί τώρα προχωρούμε στις διαδικασίες δημοπράτησης του έργου. Έως τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχει αναδειχτεί ο ανάδοχος ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες. Η χρηματοδότηση του έργου είναι 100% από το ΕΣΠΑ, πρόκειται για ένα έργο πνοής για τη δημόσια υγεία για το Ηράκλειο, για την Κρήτη ολόκληρη, η επέκταση του Βενιζελείου νοσοκομείου γίνεται πραγματικότητα».

Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Μαυρομμάτη και ο Διοικητής του Βενιζελείου Γιάννης Τασσόπουλος ευχαρίστησαν τον κ. Αρναουτάκη για την συνεργασία, ώστε το σημαντικό έργο να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης. Συγκεκριμένα η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Μαυρομάτη επεσήμανε:

«Προσθέτοντας κλίνες στη παθολογική κλινική και σε άλλες μικρότερες νοσηλευτικές μονάδες θα αποσυμφορήσει τα ήδη πολύ πιεσμένα τμήματα του Βενιζελείου και θα απελευθερώσει χώρους που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο παλιό κτίριο. Το κυριότερο όμως είναι ότι, πολλά μπορούν να γίνουν με τη συνεργασία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, αποτέλεσμα του οποίου είναι αυτή η σημαντική εξέλιξη σήμερα ένα έργο που περνάει στη δεύτερη φάση του που πιθανόν είναι να επακολουθήσει μια τρίτη φάση, όπως επίσης πολύ περισσότερα ίσως πράγματα στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

Ο Διοικητής Βενιζελείου-ΠΑΓΝΗ Γιάννης Τασσόπουλος από την πλευρά του ανέφερε: «Πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για το Βενιζέλειο σήμερα, δεδομένου ότι το νοσοκομείο αναβαθμίζεται και προχωράει η δεύτερη φάση του έργου το οποίο θα βοηθήσει την οργάνωση των υπηρεσιών εσωτερικά, των κλινικών, και των διοικητικών υπηρεσιών, εξέλιξη που θα αποσυμφορήσει την παλιά πτέρυγα του νοσοκομείου. Με την υπογραφή της σύμβασης σήμερα αναβαθμίζεται ουσιαστικά το Βενιζέλειο που μαζί με το ΠΑΓΝΗ επιδιώκουμε την ισόρροπη ανάπτυξη τους».

Στοιχεία του έργου Το έργο αφορά στην επέκταση του Βενιζελείου με την κατασκευή προσθήκης τριώροφου κτιρίου Νοσηλευτικών Μονάδων, το οποίο θα περιλαμβάνει Λειτουργικά Τμήματα που συμπληρώνουν την κτιριακή του υποδομή, ώστε να καλύψει τις σημερινές απαιτήσεις εξυπηρέτησης της Υγειονομικής του Περιφέρειας.

Το κτίριο αυτό θα είναι συνδεδεμένο και θα λειτουργεί σε συνεργασία και συμπληρωματικά με το υφιστάμενο Νοσοκομείο σε όλα τα επίπεδα. Η συνολική δυναμικότητα των νέων πτερύγων σε κλίνες ανέρχεται συνολικά σε 80 κλίνες Παθολογικής Νοσηλευτικής Μονάδας, 3 κλίνες σε Εφημερία και 3 κλίνες σε Μονάδα ειδικών λοιμώξεων. Η συνολική μικτή επιφάνεια των νέων πτερύγων θα είναι 6.530,33m2 κατανεμημένη σε 4 επίπεδα (Υπόγειο, Ισόγειο και 2 Ορόφους) με επιπλέον 569,66m2 ημιυπαίθριων χώρων.

Παράλληλα διαμορφώνεται ο περιβάλλον χώρος, έκτασης άνω των 3.000 τμ με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, προσπελάσεων, δικτύων κ.λπ. Καθώς το έργο βρίσκεται στην περιοχή της Κνωσού είναι απαραίτητη η εκτέλεση αρχαιολογικών εργασιών έως την ολοκλήρωση των εκσκαφών θεμελίων.

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα μεταφέρονται εκτός του περιγράμματος των Νέων Πτερύγων και αναδεικνύονται στον περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου.

Ο Συνολικός Π/Υ του έργου είναι 16.377.850 € και περιλαμβάνει 3 υποέργα :

– Την ανέγερση των νέων πτερύγων με π/υ 15.700.000 €

– Την μεταφορά της Ρωμαϊκής Οδού που αποκαλύφθηκε με π/υ 322.500 €

– Τις ανασκαφικές εργασίες της Αρχαιολογίας με π/υ 355.350 €

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook