Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Κλείνει η Τράπεζα Πειραιώς από το Ασήμι

Για μειωμένα αντανακλαστικά και εφησυχασμό κατηγορούν με επιστολή τους τη δημοτική αρχή Γόρτυνας οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι 

Αδικαιολόγητη μεταφορά 2 εκατ. ευρώ σε Τραπεζικό Κατάστημα εκτός Γόρτυνας – τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούσε;

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

Οριστική και μη αναστρέψιμη φαίνεται να είναι πλέον η απόφαση για το κλείσιμο του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Ασήμι που ήταν το μοναδικό και το τελευταίο κατάστημα που παρέμενε ανοιχτό και σε πλήρη λειτουργία για όλη την εβδομάδα εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Γόρτυνας.

Τεράστια η ευθύνη της δημοτικής αρχής Γόρτυνας για τα μειωμένα αντανακλαστικά και για την υποτυπώδη αντίδραση, που περιορίστηκε απλώς και μόνο στο να στείλει ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας, χωρίς να προβεί σε καμία περαιτέρω ενέργεια και κινητοποίηση για την αποτροπή του άμεσου και οριστικού κλεισίματος ή έστω για την εξασφάλιση της εκ περιτροπής λειτουργίας του καταστήματος για κάποιες ημέρες της εβδομάδας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αδικαιολόγητη αδράνεια απέναντι σε μια απόφαση «καταπέλτη» για την ευρύτερη περιοχή και για το Δήμο της Γόρτυνας, αφού με το κλείσιμο του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Ασήμι και έχοντας ήδη προηγηθεί το κλείσιμο του καταστήματος του Πύργου του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων αλλά και αυτού της Αγίας Βαρβάρας, ο Δήμος με τον μεγαλύτερο αγροτο-κτηνοτροφικό πληθυσμό και με ενεργούς επιχειρηματίες στον πρωτογενή τομέα παραγωγής μένει χωρίς κατάστημα εξυπηρέτησης της Πειραιώς εντός των διοικητικών του ορίων.

Επιβεβαίωση με sms

Η δραματική αυτή εξέλιξη επιβεβαιώνεται δυστυχώς και από το μήνυμα (sms) που δέχτηκαν την περασμένη Τρίτη 20/07/2021 στα κινητά τους τηλέφωνα όλοι οι πελάτες του καταστήματος του Ασημίου, σύμφωνα με το οποίο από τις 28 Ιουλίου και εφεξής όλες οι τραπεζικές εργασίες του καταστήματος μεταφέρονται στο κατάστημα των Μοιρών, ενώ για τις τραπεζικές συναλλαγές οι πελάτες θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά μέσω winbank όπως και αναφέρεται ρητά στο μήνυμα. Ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα αν θα παραμείνει στο Ασήμι το ATM της Πειραιώς, καθώς οι πληροφορίες θέλουν να «παίρνει έξωση» από το οίκημα και το μηχάνημα αυτόματης συναλλαγής. 

Αγανάκτηση και αντιδράσεις 

Το γεγονός αυτό εκτός από τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών και δη των εξυπηρετούμενων από την Τράπεζα Πειραιώς, αγροτών, επιχειρηματιών και συνταξιούχων της ευρύτερης περιοχής, προκάλεσε τις τελευταίες μέρες ουρές κόσμου και μεγάλο συνωστισμό στο κατάστημα του Ασημίου, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν άρον-άρον για να διευθετήσουν τυχόν εκκρεμότητές τους. Και φυσικά αυτό που κυριαρχεί στις συζητήσεις των τελευταίων ημερών στην τοπική κοινωνία είναι η έκδηλη απογοήτευση και η δυσαρέσκεια από την αιφνιδιαστική τροπή που έλαβε η υπόθεση του κλεισίματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Ασήμι αλλά και η αγανάκτηση μεγάλης μερίδας πολιτών για την πρωτοφανή και αδικαιολόγητη ολιγωρία και τον εφησυχασμό που έδειξαν οι ιθύνοντες της δημοτικής αρχής του Δήμου Γόρτυνας απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Σημειωτέον ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι η κύρια Τράπεζα που διαχειρίζεται τις αγροτικές και κτηνοτροφικές επιδοτήσεις, καθώς ως συστημική Τράπεζα εισπράττει πρώτη τα κονδύλια των επιδοτήσεων και στη συνέχεια τα διαμοιράζει και στις υπόλοιπες (Εθνική, Παγκρήτια) στις οποίες οι λογαριασμοί των δικαιούχων πιστώνονταν με τριήμερη καθυστέρηση. Σημαντικός όμως ήταν και ο κύκλος των εργασιών που περιλάμβανε χορηγήσεις, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, ασφάλειες, δάνεια, αλλά και καταβολή συντάξεων κυρίως ηλικιωμένων ατόμων που δεν είναι εξοικειωμένα με το winbanking είτε δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο για να μεταβαίνουν στις Μοίρες. 

Αδικαιολόγητη η απόφαση μεταφοράς των λογαριασμών του Δήμου στην Eurobank

Για την ενημέρωση των πολιτών που δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα δημοτικά συμβούλια να υπενθυμίσουμε πως μια από τις πρώτες ενέργειες στις οποίες προχώρησε η δημοτική αρχή Λευτέρη Κοκολάκη καθ’ υπόδειξη προφανώς του έκπτωτου Δημάρχου, Μιχάλη Κοκολάκη-όπως είθισται να συμβαίνει εδώ και μήνες-ήταν να εισηγηθούν τη μεταφορά των λογαριασμών του Δήμου Γόρτυνας από την  Παγκρήτια Τράπεζα στην Eurobank.

Η πρόταση αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων που εφιστούσαν την προσοχή,υπογραμμίζοντας μάλιστα το παράδοξο μιας τέτοιας ενέργειας από τη στιγμή που δεν υπήρχε ούτε ένα κατάστημα της Eurobank εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Γόρτυνας. 

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σταύρος Ξυλούρης είχε ζητήσει την απόσυρση του θέματος που είχε έρθει με εισήγηση της τότε αντιδημάρχου κας. Χατζάκη-Σφακιανάκη Σοφίας. Ο δημ. Σύμβουλος και γνωστός επιχειρηματίας από τους Αγίους Δέκα, Κωστής Πηρουνάκης είχε προειδοποιήσει πως η μεταφορά των 2 εκατ. ευρώ από την Παγκρήτια στη Eurobank δεν ήταν προς το συμφέρον του Δήμου, όταν μάλιστα υπήρχε έντονη η φημολογία για κλείσιμο περιφερειακών Τραπεζικών καταστημάτων, όπως αυτών της Παγκρήτιας και της Πειραιώς. Καταστήματα που θα έπρεπε να ενισχυθούν και όχι να αποδυναμωθούν! 

Άξιο απορίας γιατί δεν υπήρξε αντιπρόταση για την Πειραιώς ; 

Δυστυχώς, και παρά τις αντίθετες φωνές η δημοτική αρχή με σύσσωμη την υποστήριξη των συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης, μεταξύ αυτών και της τέως αντιδημάρχου Κόφινα, κας. Χατζάκη-Σφακιανάκη Σοφίας, η οποία μάλιστα υπήρξε ενεργό και διευθυντικό στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς στο Ασήμι δεν θορυβήθηκε, αλλά αντιθέτως μετά και από εισήγησή της ψήφισε το άνοιγμα  λογαριασμών  για να ακολουθήσει λίγο αργότερα η μεταφορά των 2 εκατ ευρώ, εσόδων του Δήμου από την Παγκρήτια στην Eurobank με απόφαση του Δημάρχου Γόρτυνας, Λευτέρη Κοκολάκη. Μια απόφαση, η οποία καταγγέλθηκε ως παράνομη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στον Εισαγγελέα Ηρακλείου από τους 

επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ωστόσο το κακό είχε γίνει, αφού μέχρι και σήμερα όλα τα έσοδα των λογαριασμών του Δήμου και όλες οι εντολές έχουν ως τελικό αποδέκτη τη Eurobank. 

Άξιο απορίας γιατί η τότε αντιδήμαρχος και υπεύθυνη των οικονομικών του Δήμου δεν αντιπρότεινε τα 2 εκατ. ευρώ να μεταφερθούν στην Τράπεζα Πειραιώς και όχι στην Eurobank; Δεν θα ήταν προς όφελος του Δήμου; Δεν θα ήταν ένα επιχείρημα στη σημερινή διεκδίκηση για την διατήρηση ή έστω για την παράταση λειτουργίας του καταστήματος του Ασημίου; Δεν γνώριζε άραγε και η ίδια ως τραπεζικό στέλεχος τα κριτήρια με τα οποία λειτουργούν οι διοικήσεις των Τραπεζών; 

Αλλά και αφότου έγιναν γνωστές οι προθέσεις της διοίκησης για κλείσιμο του μοναδικού σε όλο το Δήμο καταστήματος στο Ασήμι, ποιες ήταν οι ενέργειες της δημοτικής αρχής και του τοπικού συμβουλίου Ασημίου; 

Αρκέστηκαν απλά και μόνο σε ένα Ψήφισμα Διαμαρτυρίας; 

Τη στιγμή που θα έπρεπε να είχαν κινητοποιηθεί οι πάντες! 

Με διάβημα διαμαρτυρίας τόσο προς την περιφερειακή αλλά και προς την κεντρική διοίκηση της Τράπεζας, προς κυβερνητικά στελέχη και πολιτευτές, με δυναμική κινητοποίηση όλων των φορέων, των βουλευτών, των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, των εξυπηρετούμενων επιχειρηματιών και αγροτών της περιοχής για να αποτραπεί το κλείσιμο και να εισακουστεί το δίκαιο αίτημα της περιοχής! 

Όχι μόνο δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω, αλλά πληροφορίες κάνουν λόγο ότι δεν υπήρξε ούτε καν αποδοχή του αιτήματος για μείωση ενοικίου στο οίκημα όπου στεγάζεται το κατάστημα της Πειραιώς στο Ασήμι-το οποίο ως γνωστόν ανήκει στον σύζυγο της τέως αντιδημάρχου- αλλά ακολουθήθηκε «σκληρή γραμμή» και αδιαπραγμάτευτη στάση και σ’ αυτό το θέμα.

Ας μην διαρρηγνύουν λοιπόν τα ιμάτια τους ορισμένοι για την εξέλιξη και την κατάληξη που είχε η υπόθεση αυτή. 

Ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη! 

Ο  επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας

Νίκος Σχοιναράκης

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας

Σταύρος Ξυλούρης

Ο ανεξάρτητος Δημ. Σύμβουλος

Αρτέμης Βεϊσάκης

Ο ανεξάρτητος Δημ. Σύμβουλος

Ιωάννης Βρυσανάκης

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Διανομή προϊόντων σε δικαιούχους του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ)  Ο Δήμος Γόρτυνας ενημερώνει τους ωφελούμενους ότι, την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου και την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023,...

ΚΡΗΤΗ

Ο Δήμος Γόρτυνας έχει υποβάλει αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, με έδρα τους Αγίους Δέκα Το Σχολείο Δεύτερης...

ΚΡΗΤΗ

Φρικτό εργατικό ατύχημα συνέβη το πρωί στο Ασήμι του δήμου Γόρτυνας Δεν κατάφεραν να σώσουν το χέρι της άτυχης κοπέλας οι γιατροί και οι πυροσβέστες,...

ΚΡΗΤΗ

Αναλυτικά το Ευχαριστήριο από την Σοφία Χατζάκη – Σφακιανάκη «Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γιώργο Λουπάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου –...