Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κλιματική αλλαγή και δακοκτονία έβγαλε η σύσκεψη των αγροτών

Δημοσιεύτηκε

στις

Τρεις ομάδες εργασίας για αποζημιώσεις, κλιματική αλλαγή και δακοκτονία έβγαλε η σύσκεψη των Κρητικών που ζητούν ενίσχυση των Γεωργικών Προειδοποιήσεων


Συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019 η Ομάδα Αμπελουργών κι Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, παρουσία εκπροσώπων της Περιφέρειας Κρήτης και του ΓΕΩΤΕΕ για το θέμα των επιπτώσεων στις καλλιέργειες εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και κυρίως της λειψυδρίας.

Το παρόν έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, οι Αντιπεριφερειάρχες Ευριπίδης Κουκιαδάκης και Γιάννης Λεονταράκης, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Κεφαλογιάννης και η ΓΓ του Δήμου Ηρακλείου, Ευγενία Στυλιανού. Επίσης παραβρέθηκαν ακόμη οι κ.κ. Πέτρος Ινιωτάκης και Νίκος Φακουρέλης. Σύμφωνα με όσα μας είπαν άτομα τα οποία συμμετείχαν στην σημαντική αυτή σύσκεψη, έγινε λόγος και μάλιστα εκτενώς και στο ζήτημα της αποδυνάμωσης του συστήματος των Γεωργικών Προειδοποιήσεων, για το οποίο έτρεξε εκτεταμένη έρευνα το Περιοδικό Γεωργία & Κτηνοτροφία, που κυκλοφορεί στα περίπτερα. Απ’ ό,τι φαίνεται λοιπόν το αίτημα του αγροτικού κόσμου για ενίσχυση του θεσμού των Γεωργικών Προειδοποιήσεων μπήκε δυνατά στην ατζέντα.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, κ. Πριαμος Ιερωνυμακης «αποφασίσαμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους επιστημονικούς φορείς, το ΓΕΩΤΕΕ και τους εκπροσώπους των αγροτών, να συστήσουμε τρεις ομάδες εργασίας. Η πρώτη θα έχει ως αντικείμενό της το μείζον ζήτημα της κατάστασης των ελαιόδεντρων, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με την επέλαση των ασθενειών κ.λπ. που έριξαν κατακόρυφα την παραγωγή ελαιολάδου και τον ΕΛΓΑ».

«Η δεύτερη θα ασχοληθεί με το ζήτημα της δακοκτονίας και θα αναλάβει να περαιώσει την πρότασή μας. Αυτή προβλέπει όπως έχουμε ξαναπεί να δίνονται τα χρήματα κατευθείαν στις Περιφέρειες και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες να τρέχει το πρόγραμμα. Η τελευταία ομάδα εργασίας θα ασχοληθεί με τις συνέπειως της κλιματικής αλλαγής, τώρα και στο μέλλον, στην Κρήτη, η οποία είναι μια περιοχή με ιδιαιτερότητες, καθώς έχει περίπου 40 εκατ. λιόδεντρα, συνορεύει με την Αφρικανική Ήπειρο, όπερ σημαίνει υψηλές θερμοκρασίες και εκτός των άλλων, 9 στους 10 κατοίκους της ασχολούνται και έχουν ένα κάποιο εισόδημα από την ελιά», πρόσθεσε ο κ. Ιερωνυμάκης.

«Το θετικό ήταν ότι έδωσαν το παρόν όλοι σχεδόν οι εμπλεκόμενοι φορείς», μας είπε ο κ. Ιερωνυμάκης, για να προσθέσει ότι «η σύσκεψη ήταν αναγκαία να γίνει και γίνεται στο χρονικό διάστημα που πρέπει. Συμφωνήσαμε στο να υπάρξει ένας συντονισμός των αγροτών με την Περιφέρεια Κρήτης, του επιστημονικού προσωπικού».

Για την κλιματική αλλαγή σχολίασε ότι «η Κρήτη δεν έχει καμία σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η Κρήτη έχει τις ιδιαιτερότητες της που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ξηρασία. Είναι το ύψος της μέσης θερμοκρασίας που έχει αυξηθεί, αλλά και τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Άρα, μιλάμε για ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τις ελιές αλλά και τις υπόλοιπες καλλιέργειες».

«Ζητάμε αποζημίωση, αλλά δεν μένουμε όμως στο κομμάτι αυτό», τόνισε ο κ. Ιερωνυμακης αναφορικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

«Μένουμε στο κομμάτι της επιστημονικής έρευνας, για το τι πρέπει να κάνουμε. Είναι επίσης σημαντικό να αυξηθούν οι υδάτινοι πόροι -για αυτό και πρέπει να σταματήσουν οι χρηματοδοτήσεις σε έργα βιτρίνας και να δοθούν στην εξασφάλιση των υδάτινων πόρων». Όπως υποστήριξε ο ίδιος, η Γερμανία έχει ήδη αποζημιώσει τους παραγωγούς της για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, «παρόλο που δεν είχαν τόση όσο εμείς». «Ζητάμε λοιπόν», κατέληξε ο κ. Ιερωνυμακης, «να υπάρξει όχι μόνο η χρηματοδότηση, αλλά το πώς θα σταθεί η καλλιέργεια της ελιάς από τώρα κι έπειτα, αλλά και το πώς μπορούμε να παίξουμε ρόλο τα επόμενα χρόνια για τους νέους, ώστε να σταθούν στην ύπαιθρο».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Oμάδας Αμπελουργών και Eλαιοπαραγωγών Κρήτης και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης ανέφερε πως ελήφθη η απόφαση «να γίνει μία ομάδα εργασίας που θα ασχοληθεί με δύο θέματα που πλήττουν την ελιά σήμερα. Το ένα θέμα είναι η κλιματική αλλαγή -τι αποζημίωση θα πάρουν οι παραγωγοί για να μπορούν να στηριχθούν -και τι μέτρα στήριξης θα υπάρχουν όσον αφορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχει υποστεί το νησί τα τελευταία τρία χρόνια».

Ο κ. Χιλετζάκης αναφέρθηκε και στη δακοκτονία – το άλλο μεγάλο πρόβλημα για τους αγρότες, παραθέτοντας τα εξής επίσημα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ: «Ένα δισ ευρώ ήταν οι εξαγωγές της ελιάς και του ελαιολάδου πριν από τρία χρόνια. Και σήμερα έχουμε μία μείωση της τάξεως του 51%. Τα νούμερα και τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους!».

Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, «μέχρι τέλος Φλεβάρη θα έχει βγει σε δημόσια διαβούλευση ο νέος της δακοκτονίας. Θα είναι παρούσα η Περιφέρεια Κρήτης με εμπεριστατωμένες προτάσεις για τον δάκο της Κρήτης».

Ο αντιπρόεδρος των αμπελουργων/ελαιοπαραγωγων τόνισε ότι «για τη δακοκτονία ζητάμε να μην χρειάζονται οι 40 υπογραφές και τα τρία εμπλεκόμενα υπουργεία, κάθε φορά για να κάνουμε το έργο. Θέλουμε να έρχεται στην Περιφέρεια Κρήτης όλο το κονδύλι, να εμπλακούν οι Δήμοι αλλά και οι τοπικές κοινότητες, για να μπορούμε να έχουμε και καλύτερη εποπτεία και καλύτερη εργολαβία. Γιατί στο μικροκλίμα που δημιουργείται σε κάθε κοινότητα ξεχωριστά μπορούν να χρειαστούν παραπάνω ψεκασμοί ή λιγότεροι».

Η ομάδα εργασίας θα συντάξει τον φάκελό της, θα καταθέσει τις προτάσεις της, περιμένοντας την άφιξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στα μέσα Φλεβάρη. Σε περίπτωση που ο υπουργός δεν έρθει στην Κρήτη, αντιπροσωπεία των παραγωγών θα μεταβεί στην Αθήνα για να παραδώσει στον υπουργό τις προτάσεις, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αποχώρησαν από τα μπλόκα οι αγρότες

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι αγρότες δηλώνουν περήφανοι για τον αγώνα τους


Αποχώρησαν το Σάββατο από τα μπλόκα τους οι προσκείμενη στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αγρότες της Κρήτης, παρά το γεγονός ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε ανακοίνωσή τους δηλώνουν περήφανοι για τον αγώνα τους, τον οποίο, όπως αναφέρουν, θα συνεχίσουν με διάφορες μορφές.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Αρχανών – Αστερουσίων, που για 20 ημέρες είχε στήσει το μπλόκο στα Πραιτώρια, αναφέρεται: «Μετά τη συνέλευση στο μπλόκα, όπου έγινε διεξοδική και γόνιμη συζήτηση για τα αρνητικά αποτελέσματα της συνάντησης με το κυβερνητικό κλιμάκιο, η απόφασή μας είναι η συνέχιση του αγώνα. Ένας αγώνας για την επιβίωση που επί χρόνια δίνουμε, όχι μόνο στο μπλόκο, αλλά με κάθε μορφή πάλης. Ένας αγώνας σκληρός και μακροχρόνιος που με το δυνάμωμα του Αγροτικού Συλλόγου, το στήσιμο νέων, το δυνάμωμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Το Σάββατο 16/2, γυρίσαμε στα χωριά μας, στα Αστερούσια και σε όλη τη χώρα, οργανωμένα και συντονισμένα, όπως ξεκινήσαμε. Φεύγουμε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της και προειδοποιώντας την ότι θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της. Φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά, περήφανοι για τον αγώνα μας, ο οποίος συνεχίζεται με διάφορες μορφές. Δίνουμε νέο αγωνιστικό ραντεβού στις αρχές του Μάρτη για να τιμήσουμε αγωνιστικά την 109η επέτειο του Κιλελέρ, με άλλους Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα. Για να διαμηνύσουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μην γίνουμε σύγχρονοι κολίγοι».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 2,5 εκατ. ευρώ σε 821 δικαιούχους

Δημοσιεύτηκε

στις

Αφορά πληρωμές σε 821 δικαιούχους


Σε πληρωμή 2,5 εκατ. ευρώ προχώρησε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Αναλυτικά, από τις 12/2/2019 έως τις 14/2/2019 ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε σε 821 δικαιούχους το ποσό των 2.582.270,39 ευρώ.

Οι πληρωμές αφορούν, μεταξύ άλλων, ανειλημμένες υποχρεώσεις σε δασώσεις και τη βιολογική κτηνοτροφία.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Έρχεται το 8ο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων

Δημοσιεύτηκε

στις

Η συμμετοχή στο φόρουμ είναι δωρεάν


Το Σάββατο, 30 Μαρτίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, θα διεξαχθεί το 8ο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα Κρητικά Ξενοδοχεία και στα Δίκτυα Διανομής – Super Market.

Η φετινή διοργάνωση θα περιλαμβάνει, επιπλέον, συναντήσεις ξενοδόχων με επαγγελματίες, βιοτέχνες, μεταποιητές και άλλων προϊόντων που σχετίζονται με τον τουρισμό, πλην του αγροδιατροφικού, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Η συμμετοχή στο φόρουμ είναι δωρεάν και οι δηλώσεις από τους ενδιαφερόμενους πρέπει να γίνουν μέχρι την Πέμπτη, 14 Μαρτίου, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη