Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κλιματική αλλαγή και δακοκτονία έβγαλε η σύσκεψη των αγροτών

Δημοσιεύτηκε

στις

Τρεις ομάδες εργασίας για αποζημιώσεις, κλιματική αλλαγή και δακοκτονία έβγαλε η σύσκεψη των Κρητικών που ζητούν ενίσχυση των Γεωργικών Προειδοποιήσεων


Συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019 η Ομάδα Αμπελουργών κι Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, παρουσία εκπροσώπων της Περιφέρειας Κρήτης και του ΓΕΩΤΕΕ για το θέμα των επιπτώσεων στις καλλιέργειες εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και κυρίως της λειψυδρίας.

Το παρόν έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, οι Αντιπεριφερειάρχες Ευριπίδης Κουκιαδάκης και Γιάννης Λεονταράκης, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Κεφαλογιάννης και η ΓΓ του Δήμου Ηρακλείου, Ευγενία Στυλιανού. Επίσης παραβρέθηκαν ακόμη οι κ.κ. Πέτρος Ινιωτάκης και Νίκος Φακουρέλης. Σύμφωνα με όσα μας είπαν άτομα τα οποία συμμετείχαν στην σημαντική αυτή σύσκεψη, έγινε λόγος και μάλιστα εκτενώς και στο ζήτημα της αποδυνάμωσης του συστήματος των Γεωργικών Προειδοποιήσεων, για το οποίο έτρεξε εκτεταμένη έρευνα το Περιοδικό Γεωργία & Κτηνοτροφία, που κυκλοφορεί στα περίπτερα. Απ’ ό,τι φαίνεται λοιπόν το αίτημα του αγροτικού κόσμου για ενίσχυση του θεσμού των Γεωργικών Προειδοποιήσεων μπήκε δυνατά στην ατζέντα.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, κ. Πριαμος Ιερωνυμακης «αποφασίσαμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους επιστημονικούς φορείς, το ΓΕΩΤΕΕ και τους εκπροσώπους των αγροτών, να συστήσουμε τρεις ομάδες εργασίας. Η πρώτη θα έχει ως αντικείμενό της το μείζον ζήτημα της κατάστασης των ελαιόδεντρων, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με την επέλαση των ασθενειών κ.λπ. που έριξαν κατακόρυφα την παραγωγή ελαιολάδου και τον ΕΛΓΑ».

«Η δεύτερη θα ασχοληθεί με το ζήτημα της δακοκτονίας και θα αναλάβει να περαιώσει την πρότασή μας. Αυτή προβλέπει όπως έχουμε ξαναπεί να δίνονται τα χρήματα κατευθείαν στις Περιφέρειες και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες να τρέχει το πρόγραμμα. Η τελευταία ομάδα εργασίας θα ασχοληθεί με τις συνέπειως της κλιματικής αλλαγής, τώρα και στο μέλλον, στην Κρήτη, η οποία είναι μια περιοχή με ιδιαιτερότητες, καθώς έχει περίπου 40 εκατ. λιόδεντρα, συνορεύει με την Αφρικανική Ήπειρο, όπερ σημαίνει υψηλές θερμοκρασίες και εκτός των άλλων, 9 στους 10 κατοίκους της ασχολούνται και έχουν ένα κάποιο εισόδημα από την ελιά», πρόσθεσε ο κ. Ιερωνυμάκης.

«Το θετικό ήταν ότι έδωσαν το παρόν όλοι σχεδόν οι εμπλεκόμενοι φορείς», μας είπε ο κ. Ιερωνυμάκης, για να προσθέσει ότι «η σύσκεψη ήταν αναγκαία να γίνει και γίνεται στο χρονικό διάστημα που πρέπει. Συμφωνήσαμε στο να υπάρξει ένας συντονισμός των αγροτών με την Περιφέρεια Κρήτης, του επιστημονικού προσωπικού».

Για την κλιματική αλλαγή σχολίασε ότι «η Κρήτη δεν έχει καμία σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η Κρήτη έχει τις ιδιαιτερότητες της που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ξηρασία. Είναι το ύψος της μέσης θερμοκρασίας που έχει αυξηθεί, αλλά και τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Άρα, μιλάμε για ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τις ελιές αλλά και τις υπόλοιπες καλλιέργειες».

«Ζητάμε αποζημίωση, αλλά δεν μένουμε όμως στο κομμάτι αυτό», τόνισε ο κ. Ιερωνυμακης αναφορικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

«Μένουμε στο κομμάτι της επιστημονικής έρευνας, για το τι πρέπει να κάνουμε. Είναι επίσης σημαντικό να αυξηθούν οι υδάτινοι πόροι -για αυτό και πρέπει να σταματήσουν οι χρηματοδοτήσεις σε έργα βιτρίνας και να δοθούν στην εξασφάλιση των υδάτινων πόρων». Όπως υποστήριξε ο ίδιος, η Γερμανία έχει ήδη αποζημιώσει τους παραγωγούς της για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, «παρόλο που δεν είχαν τόση όσο εμείς». «Ζητάμε λοιπόν», κατέληξε ο κ. Ιερωνυμακης, «να υπάρξει όχι μόνο η χρηματοδότηση, αλλά το πώς θα σταθεί η καλλιέργεια της ελιάς από τώρα κι έπειτα, αλλά και το πώς μπορούμε να παίξουμε ρόλο τα επόμενα χρόνια για τους νέους, ώστε να σταθούν στην ύπαιθρο».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Oμάδας Αμπελουργών και Eλαιοπαραγωγών Κρήτης και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης ανέφερε πως ελήφθη η απόφαση «να γίνει μία ομάδα εργασίας που θα ασχοληθεί με δύο θέματα που πλήττουν την ελιά σήμερα. Το ένα θέμα είναι η κλιματική αλλαγή -τι αποζημίωση θα πάρουν οι παραγωγοί για να μπορούν να στηριχθούν -και τι μέτρα στήριξης θα υπάρχουν όσον αφορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχει υποστεί το νησί τα τελευταία τρία χρόνια».

Ο κ. Χιλετζάκης αναφέρθηκε και στη δακοκτονία – το άλλο μεγάλο πρόβλημα για τους αγρότες, παραθέτοντας τα εξής επίσημα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ: «Ένα δισ ευρώ ήταν οι εξαγωγές της ελιάς και του ελαιολάδου πριν από τρία χρόνια. Και σήμερα έχουμε μία μείωση της τάξεως του 51%. Τα νούμερα και τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους!».

Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, «μέχρι τέλος Φλεβάρη θα έχει βγει σε δημόσια διαβούλευση ο νέος της δακοκτονίας. Θα είναι παρούσα η Περιφέρεια Κρήτης με εμπεριστατωμένες προτάσεις για τον δάκο της Κρήτης».

Ο αντιπρόεδρος των αμπελουργων/ελαιοπαραγωγων τόνισε ότι «για τη δακοκτονία ζητάμε να μην χρειάζονται οι 40 υπογραφές και τα τρία εμπλεκόμενα υπουργεία, κάθε φορά για να κάνουμε το έργο. Θέλουμε να έρχεται στην Περιφέρεια Κρήτης όλο το κονδύλι, να εμπλακούν οι Δήμοι αλλά και οι τοπικές κοινότητες, για να μπορούμε να έχουμε και καλύτερη εποπτεία και καλύτερη εργολαβία. Γιατί στο μικροκλίμα που δημιουργείται σε κάθε κοινότητα ξεχωριστά μπορούν να χρειαστούν παραπάνω ψεκασμοί ή λιγότεροι».

Η ομάδα εργασίας θα συντάξει τον φάκελό της, θα καταθέσει τις προτάσεις της, περιμένοντας την άφιξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στα μέσα Φλεβάρη. Σε περίπτωση που ο υπουργός δεν έρθει στην Κρήτη, αντιπροσωπεία των παραγωγών θα μεταβεί στην Αθήνα για να παραδώσει στον υπουργό τις προτάσεις, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Άνοιξε η εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης

Δημοσιεύτηκε

στις

Άνοιξε, η διαδικτυακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταχώρηση των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2019


Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου.

O αιτών μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις οn-line εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω εγγραφής στη ιστοσελίδα https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ και μετά να επιλέξει τη χρήση της εφαρμογής μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2019.

Επισημαίνεται ότι, παραγωγοί που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο σύστημα για τα έτη (2014-2019) ή έχουν υποβάλλει αίτηση στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα (Βιολογικές Καλλιέργειες, Κομφούζιο, Νιτρορύπανση) για την είσοδό τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία ταυτοποίησης (όνομα χρήστη, κωδικό). Δεν απαιτείται εκ νέου εγγραφή στο σύστημα ή πιστοποίηση μέσω taxisnet.

Ως καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης και ως εκ τούτου υποβολής της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το έτος ενίσχυσης 2019 ορίζεται η Τετάρτη 15 Μαΐου 2019.

Καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης ή και ακύρωσης εμπρόθεσμα (έως 15/05/2019) οριστικοποιημένων αιτήσεων μεταβίβασης είναι η Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019.

Μάλιστα δημοσιεύθηκε και η σχετική εγκύκλιος

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αναρτήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα αποτελέσματα ελέγχων μέσω τηλεπισκόπησης

Δημοσιεύτηκε

στις

Η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων ελέγχου πραγματοποιείται ηλεκτρονικά


Με ανακοίνωση ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει τους παραγωγούς, πως αναρτήθηκαν χθες Τετάρτη 17 Απριλίου τα αποτελέσματα ελέγχων μέσω τηλεπισκόπησης στα πλαίσια της Πράσινης Ενίσχυσης, των Συνδεδεμένων Καθεστώτων και της Ειδικής Ενίσχυσης Βάμβακος, στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη» για τους γεωργούς που εμπίπτουν σε δείγμα ελέγχου.

Η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων ελέγχου πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και θεωρείται ότι έχει νομίμως κοινοποιηθεί μετά την παρέλευση δέκα ημερών, από την ανάρτησή τους στο λογαριασμό του υπόχρεου στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη» στο πληροφοριακό σύστημα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα ελέγχου είναι απαραίτητη η είσοδος στην εφαρμογή “Καρτέλα Αγρότη” https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab/#/login/.

Για να είναι δυνατή η είσοδός στην εφαρμογή είναι απαραίτητη η λήψη κωδικού και η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού από τη σελίδα https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/eggrafi.php.

Οδηγίες για τη δημιουργία προσωπικού λογαριασμού και λήψης κωδικού περιέχονται στο αρχείο https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/static/files/egxeiridio_online_xristi.pdf.

Επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης online για τα έτη 2014-2018 ΔΕΝ απαιτείται να παραλάβουν εκ νέου κωδικό.

Επιπροσθέτως, η ειδική εφαρμογή υποβολής ενστάσεων κατά των αποτελεσμάτων ελέγχων μέσω τηλεπισκόπησης στα πλαίσια της Πράσινης Ενίσχυσης, των Συνδεδεμένων Καθεστώτων και της Ειδικής Ενίσχυσης Βάμβακος, θα λειτουργήσει από 17/04/2019 έως και 03/05/2019, με σκοπό να δοθεί στους ενδιαφερόμενους η ευκαιρία για περαιτέρω εξέταση των περιπτώσεων μείωσης λόγω ελέγχου. Η εν λόγω εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στα κατά τόπους ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων), όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα ένστασης. Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει την ΕΑΕ 2018 online, μπορούν να υποβάλουν ένσταση με τους κωδικούς του προσωπικού τους λογαριασμού εισερχόμενοι στη σελίδα

https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ μετά την εισαγωγή στην εφαρμογή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018 στον κατάλογο επιλογής (menu) «ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ». Διευκρινήσεις αναφορικά με τον τρόπο υποβολής ενστάσεων, έχουν αναρτηθεί στον κατάλογο επιλογής (menu) «ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ».

ypaithros.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Νέες πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 4,6 εκ. ευρώ

Δημοσιεύτηκε

στις

Η πληρωμή αφορά κυρίως τη νιτρορύπανση και ανειλημμένες υποχρεώσεις σε δασώσεις και νέους αγρότες


Σε πληρωμή 4.673.854,76 € ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τις 16/04/2019 έως τις 17/04/2019 σε 1.099 δικαιούχους. 

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις Πληρωμές ύψους 4.673.854,76 € που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τις 16/04/2019 έως τις 17/04/2019

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη