Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Life

Κοπελίστικες κουζουλάδες κάποτε στην Κρήτη!

Δεν υπήρχε κοπέλι κάποτε, που να μην κάνε «τροζάδες», κι αν υπήρχε σίγουρα δεν θα ήταν φυσιολογικό, κατά τα πρότυπα της εποχής!


Κάθε κοπέλι έκανε τσι δικές το τροζάδες, και πολλές φορές μιμούνταν και των αλλωνώ κοπελιώ!

Άλλες φορές έκαναν τροζάδες και ομαδικές

Ο Σταμάτης που σταμάτησε ο γάιδαρο του!

Ο Σταμάτης είχε φορτωμένο το γάιδαρο με έξη μεγάλα δεμάθια στάρι, τρία από την μια πλευρά, και άλλα τρία από την άλλη, και κατέβαινε προς το παλιό εργοστάσιο, να πάει ση τοποθεσία «Πλατάνι» να τα ξεφορτωσει στη θεμωνιά του! Ο ίδιος ήταν από πίσω από το γάϊδαρο, και κρατούσε μια χαχαλόβεργα και τον-ε λάλιε!

Το Βαγγελάκι κοντό κοντό και ευλύγιστο, ανέβαινε από κάτω, που είχε σκολάσει από το μάθημα, και σκέφτηκε να πειράξει λιγάκι τον Σταμάτη! Έτσι πάει μπροστά και κρατεί τη μούρη του γαιδάρου και δεν τον άφηνε να προχωρήσει! Φυσικά ο γάιδαρος σταμάτησε αμέσως!

Ο Σταμάτης, φωνάζει «σεεε»! Ακίνητος ο γάιδαρος!

Φωνιάζει πιο δυνατά: «σεεεεεέεεε παντέρμε»!!! Ακίνητος ο γάιδαρος, γιατί ο κακομοίρης δεν μπορούσε να κάνει βήμα, αφού του έφραζε και τα μάθια ακόμα το Βαγγελάκι!

Νευριάζει ο Σταμάτης και εντάκαρε τσι χουρχουδιές το γάιδαρο, του αγρίεψε, ακίνητος ο γάιδαρος!

«Μα ήντα διάολο ήπαθες παντέρμε»! Μουρμουρίζει , και κάνει πως πάει μπροστά, να ιδεί μήπως υπήρχε πράμα εμπόδιο..

Πάει μπροστά, αλλά το Βαγγελάκι με ελαφρά βήματα πάει πίσω, και δεν το είδε! Κάνει να πάει στο πλάϊ να δεί μηπως είδε κανένα σκύλο και φοβήθηκε, αλλά το Βαγγελάκι βρέθηκε από την αντίθετη ακριβώς μεριά, και δεν το είδε!

Έτσι ο Σταμάτης έκανε κύκλο γύρο από το γάιδαρο ο Σταμάτης, δεν βλέπει πουθενά εμπόδια!

-«Μα ήντα ντουργουτζές σε έπιασε μαγαρισμένε»! Λέει και ξαναπάε από πίσω του γαϊδάρου και φώνιαζε ακόμα δυνατότερα «ΣΕΕΕΕΈΈΈ»!!! Μα και πάλι τίποτα! Ξαναδίνει μια χουρχουδιά με τη χαχαλόβεργα! Τίποτα, γιατί το Βαγγελάκι βρέθηκε πάλι από μπροστά και επάντα το γάιδαρο και δε μπορούσε ο έρμος να κάνει μισό ζάλο!

Εσταυροκοπιόταν ο Σταμάτης, και φαντάστηκε πως ο γάιδαρος είδε πράμα κακό σημάδι ποθές, και έτσι σκέφτηκε να γυρίσει προς πίσω! Πάει πάλι μπροστά, τον πιάνει από το σχοινί της μουράγιας το κακόμοιρο ζωντανό, και σιγά σιγά τον έσερνε και γύρισαν προς τα πίσω, ευχαριστημένος που τελικά ο γάϊδαρος περπάτησε!

Μα ήντα καλά που έτρεχε ο γάιδαρος! Ήντα να το κάνεις όμως, που αντί για τη θεμωνιά, γυρίζανε πίσω προς το χωριό…!

Ο Έξωνας

Ο Μανώλης ο Έξωνας από το Μετόχι, είχε τρείς γαϊδάρους, και τους καλοφόρτωνε και τους τρείς από έξη δεμάθια κριθάρι τον κάθε ένα, και πέρναγε κάθε φορά το χωριό, για να τα πάει στη Τάβλα, που ήταν η θεμωνιά του, όπου θα πέρναγε και από εκεί κάποια στιγμή η αλωνιστική.

Όμως τα χτήματά του είχαν μια κακή συνήθεια, και μάχωναν (στριμώχνονταν} σε όποιο τοίχο βρίσκανε στο χωριό, και εθρουλούσαν (θρυματίζονταν}τα στάχυα, και έπεφταν οι κεφαλές χάμε!

Έτσι τους φώναζε δυνατά: «Έξω νάααα»! «Έεεεεξω νάαααα»! Κι δεν άργησαν οι χωριανοί να τον βγάλουν «Έξωνα»!

Όμως ο Μανώλης νευρίαζε πάντα όταν τα κοπέλια τον πείραζαν και τον έλεγαν «Έξωνα», και καμιά φορά τα κυνήγαγε άμα του μπαίνανε!

Έτυχε στην αυλή του να παίζουν μπάλα τα γυμνασιόπαιδα, και θέλανε να τον πειράξουν!

Υπήρχαν κλασικά τα δυο τέρματα και ένα παιδί έδινε πάσα στο άλλο που περίμενε τη πάσα του, και του λέει δυνατά «Έξω»! Ακούει τη λέξη ο Έξωνας, και πετάχτηκε σαν ελατήριο, εκεί που άρμεγε τα οζά! Έλα που ο άλλος συνέχισε: «Έξω τη μπάλα! Μέσα μπάλα! Δώσε πάσα τη μπάλα»! Εμπερδεύτηκε ο Έξωνας και συνέχισε τη δουλειά του…

Μόλις τέλειωσε το παιγνίδι, έκάτσανε τα παιδιά στο πεζούλι του μνημείου, και ένα παιδί εφώνιαξε δυνατά:»

«Έξω»! Με το άκουσμα «έξω», πετάχτηκε πάλι σαν ελατήριο ο Μανώλης, έτοιμος να κενωθεί του κοπελιού, αλλά το κοπέλι συνέχισε αμέσως: «ΈΞΩ ΟΙ ΒΆΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΆΤΟΥ»!

Ήταν τότε που το σύνθημα του Παπανδρέου ήταν της μόδας!

Κείμενο Γεώργιος Χουστουλάκης

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

Themata

Μιά φορά τα χωριά του Ψηλορείτη, ήτονε γεμάτα κοπέλια μα τα πιό πολλά θαρρώ ήτονε τροζοκόπελα! Το ένα τ΄ άλλού συνορίζόντανε στη τροζάδα!Η χειρότερη...