Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κόστος πωληθέντων και δαπάνες παραγωγής στο E3 των αγροτών

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει η Φωτεινής Μακρή, Λογίστρια-φοροτεχνικός, ειδικός σε θέματα φορολογίας αγροτών


Πολλή συζήτηση γίνεται για την εύρεση των σωστών αποτελεσμάτων στο έντυπο Ε3, μια και φέτος τα στοιχεία που ζητάει να υπολογιστούν το έντυπο προϋποθέτουν γνώσεις κοστολόγησης και όχι μόνο. Στο σημείωμα αυτό, θα αναλύσουμε μερικούς σημαντικούς όρους που εμπεριέχει το νέο Ε3.

Κόστος πωληθέντων

Προκύπτει από το άθροισμα των αρχικών αποθεμάτων χρήσης και των αγορών από το οποίο αφαιρούνται τα τελικά αποθέματα.

Στη συνέχεια, για να βρούμε το μεικτό αποτέλεσμα (κέρδος ή ζημιά), από τις καθαρές πωλήσεις (συνολικές πωλήσεις – επιστροφές – εκπτώσεις), αφαιρούμε το κόστος πωληθέντων.

Το ποσοστό του μεικτού αποτελέσματος %, δηλαδή μεικτό αποτέλεσμα διά τις πωλήσεις, είναι ένας χρήσιμος δείκτης σύγκρισης επί 100%. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αυτό τόσο πιο επικερδής είναι η επιχείρηση.

Δαπάνες παραγωγής

Οι δαπάνες παραγωγής ή αλλιώς το κόστος χρήσεως είναι οι συντελεστές παραγωγής που πραγματοποιεί ο αγρότης στο πλαίσιο της παραγωγικής διαδικασίας, δηλαδή: Οι δαπάνες εδάφους, οι αποσβέσεις των πάγιων στοιχείων (αγροτικό αυτοκίνητο, τρακτέρ, εγκαταστάσεις κ.λπ.), οι εργασίες κεφαλαίου, καθώς και οι σταθερές και μεταβλητές δαπάνες. Επίσης, οι δαπάνες της εργασίας και οι δαπάνες του κεφαλαίου αποτελούν στοιχεία του κόστους παραγωγής των γεωργικών προϊόντων.

Οι δαπάνες εδάφους είναι το ενοίκιο ιδιόκτητων ή ξένων εδαφών. Όταν το έδαφος ανήκει στην εκμετάλλευση, τότε το ενοίκιο ονομάζεται «τεκμαρτό ενοίκιο». Aν και δεν πληρώνεται, καταχωρίζεται στις δαπάνες του κλάδου παραγωγής. Όταν πρόκειται για έδαφος που δεν ανήκει στον αγρότη και ενοικιάζεται, τότε το ενοίκιο που καταβάλλεται ονομάζεται «χρηματικό ή πληρωμένο». Πρόκειται για χρηματική δαπάνη και καταλογίζεται στις δαπάνες του κλάδου παραγωγής.

Οι δαπάνες εργασίας είναι οι αμοιβές της οικογενειακής εργασίας ή οι αμοιβές ξένης εργασίας (π.χ. εργόσημα). Οι δαπάνες κεφαλαίου αφορούν έξοδα για λιπάσματα, σπόρους, φάρμακα για καλλιέργειες ή ζώα, καύσιμα και λιπαντικά γεωργικών μηχανημάτων, ζωοτροφές καθώς και καύσιμα θέρμανσης θερμοκηπίων.

Οι δαπάνες σταθερών κεφαλαίων είναι οι αποσβέσεις, οι συντηρήσεις, οι εισφορές – τέλη, οι τόκοι, τα ασφάλιστρα, οι αμοιβές για υπηρεσίεςμηχανημάτων κ.λπ.

Ο επιμερισμός των γενικών δαπανών απαιτεί προσοχή και γίνεται διαιρώντας τις γενικές δαπάνες με τη βάση καταλογισμού. Η τελευταία μπορεί να είναι ο αριθμός παραγόμενων μονάδων προϊόντος, η έκταση του εδάφους που χρησιμοποιείται ανά προϊόν, οι ώρες λειτουργίας των μηχανημάτων κ.λπ.

Παράδειγμα:

Ο κλάδος παραγωγής κηπευτικών μιας εκμετάλλευσης παράγει 6.000 κιλά μελιτζάνες και 4.000 κιλά πιπεριές. Εάν οι γενικές δαπάνες είναι 650 ευρώ, γίνεται επιμερισμός τους στα δύο προϊόντα ως εξής: 650/10.000 = 0,065 και ο συντελεστής αυτός πολλαπλασιάζεται με την παραγωγή κάθε προϊόντος για να βρούμε πόση δαπάνη αναλογεί σε κάθε είδος.

Στο παράδειγμά μας: Για μελιτζάνα 6.000 x 0,065 = 390 ευρώ, για μελιτζάνα 4.000 x 0,065 = 260 ευρώ (σύνολο δαπανών 650 ευρώ).

Ο επιμερισμός εδώ έγινε βάση αριθμού παραγόμενης μονάδας προϊόντος.

 

ypaithros.gr

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

2 εκατ. ευρώ υποσχέθηκε ο Αραχωβίτης στους κτηνοτρόφους των Χανίων

Δημοσιεύτηκε

στις

Στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στα Χανιά


Σε δήλωση για τους αιγοπροβατοτρόφους των Χανίων, οι οποίοι επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον νομό, προέβη την Δευτέρα 18 Μαρτίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης, κάνοντας λόγο για ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους δύο εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί η δήλωση του υπουργού: 

«Το ποσό των περίπου 2 εκατ. ευρώ θα δοθεί άμεσα στους αιγοπροβατοτρόφους του νομού Χανίων, οι οποίοι επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, με τη μορφή έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis).

Οι υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ είναι στο τελικό στάδιο της σύνταξης του φακέλου για να δοθεί το συγκεκριμένο ποσό, με σκοπό τη στήριξη του κλάδου, το οποίο θα αφορά συνολικά περίπου 420.000 αιγοπρόβατα.»

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Εγκρίθηκε το μελισσοκομικό πρόγραμμα για το 2019

Δημοσιεύτηκε

στις

Εγκρίθηκε το μελισσοκομικό πρόγραμμα του έτους 2019, με το ύψος της χρηματοδότησης να φτάνει τα 7,265 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά, μεταξύ άλλων, δράσεις επιδότησης κυψελών και μελισσοκομικού εξοπλισμού


Με το μελισσοκομικό έτος να έχει τυπικά ξεκινήσει την 1η Αυγούστου 2018 και η προθεσμία συμμετοχής στις δράσεις 3.1 (αντικατάσταση κυψελών) και 3.2 (νομαδική μελισσοκομία) να έχει ολοκληρωθεί, υπεγράφη πριν λίγες ημέρες και η ΚΥΑ, με την οποία εγκρίνεται η χρηματοδότηση ύψους 7.265.000 ευρώ για το μελισσοκομικό πρόγραμμα του έτους 2019. Από το σύνολο του ποσού, τα 3.632.500 ευρώ βαρύνουν τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του ΥΠΑΑΤ.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, προβλέπεται επιπλέον το ποσό των 50.000 ευρώ για την κάλυψη δαπανών μετακίνησης του προσωπικού των αρμόδιων υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής), προκειμένου να καταστούν εφικτά η παρακολούθηση, η αξιολόγηση και ο έλεγχος της υλοποίησης των δράσεων.

Την ίδια ώρα, από το ΥΠΑΑΤ γίνεται η προετοιμασία για το επόμενο τριετές Μελισσοκομικό Πρόγραμμα, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη (σε συνέντευξή του πριν από λίγες ημέρες στη Ναυτεμπορική), προχωράει και η θέσπιση του εθνικού ηλεκτρονικού μελισσοκομικού μητρώου και της ατομικής μελισσοκομικής ταυτότητας.

Μέτρα

Συνολικά, το μελισσοκομικό πρόγραμμα για το μελισσοκομικό έτος 2019, το οποίο ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, περιλαμβάνει έξι μέτρα με τις επιμέρους δράσεις τους.

  • Μέτρο 1: Τεχνική βοήθεια προς μελισσοκόμους και οργανώσεις μελισσοκόμων. Το μέτρο με προβλεπόμενη δημόσια δαπάνη το ποσό των 1.395.000 ευρώ, περιλαμβάνει τις δράσεις 1.1 «Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας» (1,2 εκατ. ευρώ), 1.2 «Ηλεκτρονικό Δίκτυο Μελισσοκομίας – Melinet» (15.000 ευρώ), 1.3 «Εκπαιδεύσεις – Έντυπα» (120.000 ευρώ) και 1.4 «Στήριξη της προώθησης του μελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης» (60.000 ευρώ).
  • Μέτρο 2: Καταπολέμηση των εισβολών στις κυψέλες και των ασθενειών, περιλαμβάνει τη Δράση 2.1 «Εχθροί και Ασθένειες Μελισσών» με την προβλεπόμενη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στα 800.000 ευρώ.
  • Μέτρο 3: Εξορθολογισμός της εποχιακής μετακίνησης, με τις δράσεις 3.1 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» και 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας», με την προβλεπόμενη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στα 4.640.000 ευρώ.
  • Μέτρο 4: Μέτρα στήριξης των εργαστηρίων ανάλυσης προϊόντων μελισσοκομίας, με στόχο τη διευκόλυνση των μελισσοκόμων στην εμπορία και την αναβάθμιση της αξίας των προϊόντων. Το μέτρο περιλαμβάνει τις δράσεις 4.1 «Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης» και 4.2 «Στήριξη ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίων ανάλυσης μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης.
  • Μέτρο 6: Συνεργασία με ειδικευμένους φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα της μελισσοκομίας και των μελισσοκομικών προϊόντων. Το μέτρο περιλαμβάνει τη Δράση 6.1 «Εφαρμοσμένη έρευνα».
  • Μέτρο 8: Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των προϊόντων στην αγορά. Το μέτρο περιλαμβάνει τη Δράση 8.1 «Αναγνώριση μελιού και άλλων μελισσοκομικών προϊόντων ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ή Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ)». Η προβλεπόμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται για το 2019 στα 50.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από τα παραπάνω έχει ενεργοποιηθεί το Μέτρο 3, με την πρόσκληση συμμετοχής στις δράσεις «Αντικατάσταση Κυψελών» και «Οικονομική Ενίσχυση της Νομαδικής Μελισσοκομίας» να έχει κλείσει στις 21 Ιανουαρίου. Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέτρα, αυτά θα ενεργοποιηθούν με σχετικές αποφάσεις που θα υπογραφούν σταδιακά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι των δράσεων του μελισσοκομικού προγράμματος είναι:

  • Νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα από το ΥΠΑΑΤ.
  • Αγροτικοί μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί και αγροτικοί συνεταιρισμοί ή αγροτικές εταιρικές συμπράξεις που έχουν και μέλη μελισσοκόμους, ομάδες παραγωγών μελισσοκόμων, οργανώσεις παραγωγών μελισσοκόμων, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, καθώς και οργανώσεις εκπροσώπησης του μελισσοκομικού τομέα.
  • Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ιδρύματα και Ινστιτούτα.
  • Φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής και της εμπορίας μελισσοκομικών προϊόντων.

ypaithros.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέες πληρωμές ύψους 2,8 εκατ. ευρώ

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι πληρωμές αφορούν κυρίως την πρόωρη συνταξιοδότηση και τις δασώσεις


Το ποσό των 2.883.459,38 € πλήρωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) από τις 13/03/2019 έως τις 15/03/2019 σε συνολικά 12.414 δικαιούχους. 

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις Πληρωμές ύψους 2.883.459,38 € που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τις 13/03/2019 έως τις 15/03/2019

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη