Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κόστος πωληθέντων και δαπάνες παραγωγής στο E3 των αγροτών

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει η Φωτεινής Μακρή, Λογίστρια-φοροτεχνικός, ειδικός σε θέματα φορολογίας αγροτών


Πολλή συζήτηση γίνεται για την εύρεση των σωστών αποτελεσμάτων στο έντυπο Ε3, μια και φέτος τα στοιχεία που ζητάει να υπολογιστούν το έντυπο προϋποθέτουν γνώσεις κοστολόγησης και όχι μόνο. Στο σημείωμα αυτό, θα αναλύσουμε μερικούς σημαντικούς όρους που εμπεριέχει το νέο Ε3.

Κόστος πωληθέντων

Προκύπτει από το άθροισμα των αρχικών αποθεμάτων χρήσης και των αγορών από το οποίο αφαιρούνται τα τελικά αποθέματα.

Στη συνέχεια, για να βρούμε το μεικτό αποτέλεσμα (κέρδος ή ζημιά), από τις καθαρές πωλήσεις (συνολικές πωλήσεις – επιστροφές – εκπτώσεις), αφαιρούμε το κόστος πωληθέντων.

Το ποσοστό του μεικτού αποτελέσματος %, δηλαδή μεικτό αποτέλεσμα διά τις πωλήσεις, είναι ένας χρήσιμος δείκτης σύγκρισης επί 100%. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αυτό τόσο πιο επικερδής είναι η επιχείρηση.

Δαπάνες παραγωγής

Οι δαπάνες παραγωγής ή αλλιώς το κόστος χρήσεως είναι οι συντελεστές παραγωγής που πραγματοποιεί ο αγρότης στο πλαίσιο της παραγωγικής διαδικασίας, δηλαδή: Οι δαπάνες εδάφους, οι αποσβέσεις των πάγιων στοιχείων (αγροτικό αυτοκίνητο, τρακτέρ, εγκαταστάσεις κ.λπ.), οι εργασίες κεφαλαίου, καθώς και οι σταθερές και μεταβλητές δαπάνες. Επίσης, οι δαπάνες της εργασίας και οι δαπάνες του κεφαλαίου αποτελούν στοιχεία του κόστους παραγωγής των γεωργικών προϊόντων.

Οι δαπάνες εδάφους είναι το ενοίκιο ιδιόκτητων ή ξένων εδαφών. Όταν το έδαφος ανήκει στην εκμετάλλευση, τότε το ενοίκιο ονομάζεται «τεκμαρτό ενοίκιο». Aν και δεν πληρώνεται, καταχωρίζεται στις δαπάνες του κλάδου παραγωγής. Όταν πρόκειται για έδαφος που δεν ανήκει στον αγρότη και ενοικιάζεται, τότε το ενοίκιο που καταβάλλεται ονομάζεται «χρηματικό ή πληρωμένο». Πρόκειται για χρηματική δαπάνη και καταλογίζεται στις δαπάνες του κλάδου παραγωγής.

Οι δαπάνες εργασίας είναι οι αμοιβές της οικογενειακής εργασίας ή οι αμοιβές ξένης εργασίας (π.χ. εργόσημα). Οι δαπάνες κεφαλαίου αφορούν έξοδα για λιπάσματα, σπόρους, φάρμακα για καλλιέργειες ή ζώα, καύσιμα και λιπαντικά γεωργικών μηχανημάτων, ζωοτροφές καθώς και καύσιμα θέρμανσης θερμοκηπίων.

Οι δαπάνες σταθερών κεφαλαίων είναι οι αποσβέσεις, οι συντηρήσεις, οι εισφορές – τέλη, οι τόκοι, τα ασφάλιστρα, οι αμοιβές για υπηρεσίεςμηχανημάτων κ.λπ.

Ο επιμερισμός των γενικών δαπανών απαιτεί προσοχή και γίνεται διαιρώντας τις γενικές δαπάνες με τη βάση καταλογισμού. Η τελευταία μπορεί να είναι ο αριθμός παραγόμενων μονάδων προϊόντος, η έκταση του εδάφους που χρησιμοποιείται ανά προϊόν, οι ώρες λειτουργίας των μηχανημάτων κ.λπ.

Παράδειγμα:

Ο κλάδος παραγωγής κηπευτικών μιας εκμετάλλευσης παράγει 6.000 κιλά μελιτζάνες και 4.000 κιλά πιπεριές. Εάν οι γενικές δαπάνες είναι 650 ευρώ, γίνεται επιμερισμός τους στα δύο προϊόντα ως εξής: 650/10.000 = 0,065 και ο συντελεστής αυτός πολλαπλασιάζεται με την παραγωγή κάθε προϊόντος για να βρούμε πόση δαπάνη αναλογεί σε κάθε είδος.

Στο παράδειγμά μας: Για μελιτζάνα 6.000 x 0,065 = 390 ευρώ, για μελιτζάνα 4.000 x 0,065 = 260 ευρώ (σύνολο δαπανών 650 ευρώ).

Ο επιμερισμός εδώ έγινε βάση αριθμού παραγόμενης μονάδας προϊόντος.

 

ypaithros.gr

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

44% κάτω η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ισπανία

Δημοσιεύτηκε

στις

Τη χαμηλότερη παραγωγή ελαιολάδου της τελευταίας πενταετίας εκτιμάται πως θα έχει φέτος η Ισπανία


Σύμφωνα με το συμβούλιο του κλάδου του ελαιολάδου των αγροτικών συνεταιρισμών της Ανδαλουσίας η συνολική παραγωγή της χώρας αναμένεται μειωμένη κατά 44%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1 εκατ. τόνους, η χαμηλότερη παραγωγή μετά το 2014-2015, ενώ πέρσι η χώρα παρήγαγε 1,77 εκατ. τόνους, περισσότερο κατά 43% σε σύγκριση με το 2017-2018.

Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, η μείωση φέτος μπορεί να φτάσει μέχρι και 80%. Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Νέων Γεωργών και Κτηνοτρόφων της Asaja Jaen ανέφερε στη συνάντηση των αγροτικών συνεταιρισμών ελαιολάδου: «όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε μικρότερη συγκομιδή, κυρίως λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων».

Το συμβούλιο του κλάδου του ελαιολάδου αποδίδει στην πολύ ζεστή και ξηρή –άνοιξη την πλέον του αναμενόμενου– μείωση της παραγωγής, διατηρεί, ωστόσο μια επιφύλαξη ότι μπορεί το κλίμα να αντιστραφεί εάν ευνοήσουν οι καιρικές συνθήκες το υπόλοιπο του καλοκαιρού και στη διάρκεια του φθινοπώρου.

Η επαρχία του Toledo, νοτιοδυτικά της Μαδρίτης, δείχνει να έχει πληγεί καίρια από τις αντίξοες για τα ελαιόδεντρα καιρικές συνθήκες και εκτιμάται ότι το ποσοστό της μείωσης της παραγωγής ελαιολάδου θα φτάσει το 80%. Συνολικά οι περιοχές της Extramadura και Castilla-La Mancha, που είναι η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερες παραγωγοί περιοχές στην Ισπανία, περιμένουν, επίσης, μεγάλα ποσοστά μείωσης φέτος.

Η Ανδαλουσία, η πρώτη σε ποσότητες παραγόμενου ελαιολάδου περιοχή της χώρας αναμένει μείωση της τάξης του 48%. Οι παραγωγοί υπολογίζουν ότι θα παράξουν περίπου 760.000 τόνους. 

Πάντως, όπως αναφέρεται στη διεθνή ιστοσελίδα Olive Oil Times, οι προβλέψεις για την εξέλιξη του καιρού το υπόλοιπο καλοκαίρι, καθώς και τις αρχές του φθινοπώρου, στην Ισπανία δείχνουν ότι θα υπάρξει ζέστη και ξηρασία. Ωστόσο, το σκηνικό μπορεί να αλλάξει τον Οκτώβριο, όταν οι υγρές μάζες από τον Ατλαντικό φτάσουν στη ιβηρική χερσόνησο και δεν αποκλείεται να φέρουν μεγάλες ποσότητες βροχής. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, καμία από αυτές τις καιρικές προβλέψεις δεν πρόκειται να αλλάξει και πολύ τις εκτιμήσεις σε σχέση με την παραγωγή. Όπως επισημαίνεται, οι ελιές μπορεί να ωφελούνται από τα μακριά και ζεστά καλοκαίρια, αλλά η ποιότητα του ελαιολάδου αραιώνεται εάν πέσει πολλή βροχή λίγο πριν τη συγκομιδή.

Ας καταγραφεί, πάντως, ότι ορισμένα μέσα από τον ισπανικό Τύπο υποστηρίζουν πως όλες οι παραπάνω εκτιμήσεις που δημοσιοποιούνται από φορείς των παραγωγών ελαιολάδου εντάσσονται σε μια προσπάθεια να πετύχουν βελτιωμένες τιμές για τη νέα σεζόν.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 4 εκ. ευρώ

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε συνολικά 2.375 δικαιούχους


Το ποσό των € 4.374.403,96 πλήρωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) από τις 09/08/2019 έως τις 12/08/2019 σε συνολικά 2.375 δικαιούχους.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις Πληρωμές ύψους 4.374.403,96 ευρώ που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Έξτρα πριμ ανά κυψέλη στα μελισσοκομικά 2020-2022

Δημοσιεύτηκε

στις

Την έγκριση των Βρυξελλών έλαβε το νέο τριετές πρόγραµµα µελισσοκοµίας για τη χώρα µας, µε τον προϋπολογισµό να διαµορφώνεται στα 27,83 εκατ. ευρώ, αυξηµένο κατά 6 εκατ., για την περίοδο 2020-2022


Το πρόγραµµα ξεκινά επίσηµα από τον ερχόµενο Σεπτέµβριο και σύµφωνα µε τον ελληνικό φάκελο που εγκρίθηκε και προβλέπεται η ίδια παλέτα µέτρων όπως το περασµένο τριετές, συν ακόµα µία δράση που τη διάσωση, βελτίωση και διατήρηση του γενετικού υλικού των ελληνικών πληθυσµών µελισσών. Φυσικά, ανάµεσα στα Μέτρα που διατηρούνται είναι και τα δύο σηµαντικότερα προγράµµατα για τους µελισσοκόµους, αυτό που αφορά την επιδότηση για τον εξοπισµό τους µε κονδύλια 6,3 εκατ. ευρώ (αύξηση από 5,07 εκατ. ευρώ) και αυτό που προσφέρει οικονοµική στήριξη στη νοµαδική µελισσοκοµία µε προϋπολογισµό 12,78 εκατ. ευρώ στην τριετία (αύξηση από 8,85 εκατ. ευρώ). Τα αυξηµένα κονδύλια εδώ µπορεί να σηµαίνουν, εφόσον επιδοτηθεί ο ίδιος αριθµός µελισσοκόµων µε την περασµένη τριετία, αυξηµένο πριµ ανά κυψέλη.

Ως προς τα υπόλοιπα Μέτρα που περιλαµβάνονται στο πρόγραµµα αυτά είναι τα εξής:

Τεχνική βοήθεια προς µελισσοκόµους και οργανώσεις µελισσοκόµων. Το µέτρο περιλαµβάνει  δράσεις για τη λειτουργία Κέντρων Μελισσοκοµίας, εκπαιδεύσεις και προώθησης προϊόντων.  Προϋπολογισµός 4,94 εκατ. ευρώ.

Καταπολέµηση των εισβολών στις κυψέλες και των ασθενειών. Προϋπολογισµός 800.000 ευρώ

Αναλύσεις µελιού και των άλλων µελισσοκοµικών προϊόντων: Προϋπολογισµός 600.000 ευρώ.

Βελτίωση και διατήρηση γενετικού υλικού ελληνικών πληθυσµών µελισσών: Προϋπολογισµός 500.000 ευρώ

Εφαρµοσµένη έρευνα: Προϋπολογισµός 450.000 ευρώ

Έρευνα αγοράς του µελιού και των λοιπών µελισσοκοµικών προϊόντων-προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφιας: Προϋπολογισµός 60.000 ευρώ

Ταυτοποίηση τύπων ελληνικού µελιού και των λοιπών µελισσοκοµικών προϊόνων και αναγνώριση µελιού και των λοιπών µελισσοκοµικών προϊόντων ως ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ: Προϋπολογισµός 900.000 ευρώ.

Agronews

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη