Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κόστος πωληθέντων και δαπάνες παραγωγής στο E3 των αγροτών

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει η Φωτεινής Μακρή, Λογίστρια-φοροτεχνικός, ειδικός σε θέματα φορολογίας αγροτών


Πολλή συζήτηση γίνεται για την εύρεση των σωστών αποτελεσμάτων στο έντυπο Ε3, μια και φέτος τα στοιχεία που ζητάει να υπολογιστούν το έντυπο προϋποθέτουν γνώσεις κοστολόγησης και όχι μόνο. Στο σημείωμα αυτό, θα αναλύσουμε μερικούς σημαντικούς όρους που εμπεριέχει το νέο Ε3.

Κόστος πωληθέντων

Προκύπτει από το άθροισμα των αρχικών αποθεμάτων χρήσης και των αγορών από το οποίο αφαιρούνται τα τελικά αποθέματα.

Στη συνέχεια, για να βρούμε το μεικτό αποτέλεσμα (κέρδος ή ζημιά), από τις καθαρές πωλήσεις (συνολικές πωλήσεις – επιστροφές – εκπτώσεις), αφαιρούμε το κόστος πωληθέντων.

Το ποσοστό του μεικτού αποτελέσματος %, δηλαδή μεικτό αποτέλεσμα διά τις πωλήσεις, είναι ένας χρήσιμος δείκτης σύγκρισης επί 100%. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αυτό τόσο πιο επικερδής είναι η επιχείρηση.

Δαπάνες παραγωγής

Οι δαπάνες παραγωγής ή αλλιώς το κόστος χρήσεως είναι οι συντελεστές παραγωγής που πραγματοποιεί ο αγρότης στο πλαίσιο της παραγωγικής διαδικασίας, δηλαδή: Οι δαπάνες εδάφους, οι αποσβέσεις των πάγιων στοιχείων (αγροτικό αυτοκίνητο, τρακτέρ, εγκαταστάσεις κ.λπ.), οι εργασίες κεφαλαίου, καθώς και οι σταθερές και μεταβλητές δαπάνες. Επίσης, οι δαπάνες της εργασίας και οι δαπάνες του κεφαλαίου αποτελούν στοιχεία του κόστους παραγωγής των γεωργικών προϊόντων.

Οι δαπάνες εδάφους είναι το ενοίκιο ιδιόκτητων ή ξένων εδαφών. Όταν το έδαφος ανήκει στην εκμετάλλευση, τότε το ενοίκιο ονομάζεται «τεκμαρτό ενοίκιο». Aν και δεν πληρώνεται, καταχωρίζεται στις δαπάνες του κλάδου παραγωγής. Όταν πρόκειται για έδαφος που δεν ανήκει στον αγρότη και ενοικιάζεται, τότε το ενοίκιο που καταβάλλεται ονομάζεται «χρηματικό ή πληρωμένο». Πρόκειται για χρηματική δαπάνη και καταλογίζεται στις δαπάνες του κλάδου παραγωγής.

Οι δαπάνες εργασίας είναι οι αμοιβές της οικογενειακής εργασίας ή οι αμοιβές ξένης εργασίας (π.χ. εργόσημα). Οι δαπάνες κεφαλαίου αφορούν έξοδα για λιπάσματα, σπόρους, φάρμακα για καλλιέργειες ή ζώα, καύσιμα και λιπαντικά γεωργικών μηχανημάτων, ζωοτροφές καθώς και καύσιμα θέρμανσης θερμοκηπίων.

Οι δαπάνες σταθερών κεφαλαίων είναι οι αποσβέσεις, οι συντηρήσεις, οι εισφορές – τέλη, οι τόκοι, τα ασφάλιστρα, οι αμοιβές για υπηρεσίεςμηχανημάτων κ.λπ.

Ο επιμερισμός των γενικών δαπανών απαιτεί προσοχή και γίνεται διαιρώντας τις γενικές δαπάνες με τη βάση καταλογισμού. Η τελευταία μπορεί να είναι ο αριθμός παραγόμενων μονάδων προϊόντος, η έκταση του εδάφους που χρησιμοποιείται ανά προϊόν, οι ώρες λειτουργίας των μηχανημάτων κ.λπ.

Παράδειγμα:

Ο κλάδος παραγωγής κηπευτικών μιας εκμετάλλευσης παράγει 6.000 κιλά μελιτζάνες και 4.000 κιλά πιπεριές. Εάν οι γενικές δαπάνες είναι 650 ευρώ, γίνεται επιμερισμός τους στα δύο προϊόντα ως εξής: 650/10.000 = 0,065 και ο συντελεστής αυτός πολλαπλασιάζεται με την παραγωγή κάθε προϊόντος για να βρούμε πόση δαπάνη αναλογεί σε κάθε είδος.

Στο παράδειγμά μας: Για μελιτζάνα 6.000 x 0,065 = 390 ευρώ, για μελιτζάνα 4.000 x 0,065 = 260 ευρώ (σύνολο δαπανών 650 ευρώ).

Ο επιμερισμός εδώ έγινε βάση αριθμού παραγόμενης μονάδας προϊόντος.

 

ypaithros.gr

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Προθεσμία για διορθώσεις στα Βιολογικά πριν την πληρωμή εκκαθάρισης

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι παραγωγοί δύνανται να προβούν σε σχετική διόρθωση προφανών σφαλμάτων


Σε σχετική διόρθωση προφανών σφαλμάτων με εκ νέου υποβολή των στοιχείων των συμβάσεων με συμβούλους μέχρι την παρασκευή 17 Μαΐου 2019 καλεί τους δικαιούχους του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία» ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενόψει της πληρωμής εκκαθάρισης για το έτος 2018.

Συγκεκριμένα ο Οργανισμός Πληρωμής ενημερώνει τους δικαιούχους του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Π.Α.Α. 2014-2020, ενόψει της πληρωμής εκκαθάρισης για το έτος 2018 που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το κανονιστικό θεσμικό πλαίσιο μετά την ολοκλήρωση των ετήσιων δεσμεύσεων, πως έχει αναρτηθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου τα αποτελέσματα του ελέγχου των στοιχείων που υπέβαλαν κατ’ εφαρμογή των δεσμεύσεων που περιγράφονται στο πλαίσιο της παρ. Δ του άρθρου 8 της υπ’ αριθμ. 2848/145689/28-12-2016 Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. Β΄ 4310), σχετικά με τις διαδικασίες που αφορούν στην υποχρέωση των δικαιούχων να συνάψουν νόμιμη σύμβαση με σύμβουλο με τα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Οι παραγωγοί δύνανται να προβούν σε σχετική διόρθωση προφανών σφαλμάτων με εκ νέου υποβολή των στοιχείων των συμβάσεων με συμβούλους μέχρι την παρασκευή 17 Μαΐου 2019 με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου (https://p2.dikaiomata.gr/Organics16)

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Καθορίστηκαν τα ποσά ενίσχυσης για την Εξισωτική

Δημοσιεύτηκε

στις

Καθορίστηκε το ύψος ενίσχυσης των υπομέτρων της Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους 2019, με τροποποιητική απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης


Για το υπομέτρο 13.1 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές» η ενίσχυση καθορίζεται στα 12,5 ευρώ ανά στρέμμα, για το υπομέτρο 13.2 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών» στα 6,48 ευρώ ανά στρέμμα και για το υπομέτρο 13.3 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα» στα 8,1 ευρώ ανά στρέμμα.

Σύμφωνα με την απόφαση, για το έτος 2020 η ενίσχυση για το υπομέτρο 13.2 θα είναι μειωμένη και θα ανέρχεται στα 3,24 ευρώ ανά στρέμμα.

Η τροποποιητική δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τρόποι αντιμετώπισης περονόσπορου και ωιδίου στο αμπέλι

Δημοσιεύτηκε

στις

Τους κινδύνους που διατρέχει αυτή την περίοδο το αμπέλι καταγράφει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου


Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον περονόσπορο, υπάρχει αύξηση των θέσεων εμφάνισης και των μολυσμάτων στην πρώιμη ζώνη, καθώς και εμφάνιση κηλίδων και στη μεσοπρώιμη ζώνη. Σχετικά με το ωίδιο, οι καιρικές συνθήκες της εποχής είναι ευνοϊκές για τον μύκητα.

Περονόσπορος

Τα αμπέλια βρίσκονται σε ευαίσθητα στάδια, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο, και η ταχύτατη αύξηση της νέας βλάστησης ευνοεί προσβολές του φυλλώματος. Επίσης, ο μύκητας την περίοδο αυτή μπορεί να «χτυπήσει» κατευθείαν στα σταφύλια. Η καιρική αστάθεια τις ημέρες που διανύουμε αυξάνει τον κίνδυνο επέκτασης της ασθένειας αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα στις περιοχές που έχει ήδη εμφανιστεί.

Ειδικότερα στην πρώιμη ζώνη τα συμπτώματα (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις) εντοπίζονται σε πολλές θέσεις. Υπάρχουν τοποθεσίες, όπου ο μύκητας έχει ολοκληρώσει δύο κύκλους ανάπτυξης.

Στη μεσοπρώιμη ζώνη, ο περονόσπορος εμφανίζεται σε εστίες σε αρκετές περιοχές και επιβεβαιώνει την παρουσία της ασθένειας. Ο κίνδυνος επέκτασης του μύκητα είναι αυξημένος σε περίπτωση βροχών.

Τέλος, στην όψιμη ζώνη δεν έχουν παρατηρηθεί, προς το παρόν, συμπτώματα. Λόγω των βροχών που σημειώθηκαν στις αρχές του Απριλίου, σε αμπέλια με προχωρημένη βλάστηση την περίοδο εκείνη, εκτιμάται ότι υπάρχουν πρωτογενείς μολύνσεις έστω και σε περιορισμένες θέσεις.

Το Περιφερειακό Κέντρο δίνει οδηγίες και για τις τρεις ζώνες:

Πρώιμη – Μεσοπρώιμη ζώνη:

Λόγω της αυξημένης παρουσίας του μύκητα, της γρήγορης αύξησης της βλάστησης και της καιρικής αστάθειας στις επόμενες ημέρες με πρόβλεψη βροχών, τα αμπέλια πρέπει να είναι προστατευμένα. Να προτιμηθούν διεισδυτικά ή διασυστηματικά σκευάσματα ή μείγματά τους.

Όψιμη ζώνη:
  1. Σχολαστικός έλεγχος των αμπελιών κυρίως στο εσωτερικό της βλάστησης (φύλλα, σταφύλια) για τη διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων.
  2. Σε αμπέλια που εμφανίζονται συμπτώματα να γίνεται άμεσα ψεκασμός.
Ωίδιο

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι θερμοκρασίες της εποχής ευνοούν και επιταχύνουν την ανάπτυξή του, ενώ διαπιστώνονται προσβολές μέχρι και στη μεσοπρώιμη ζώνη, με τις δευτερογενείς μολύνσεις να είναι σε εξέλιξη.

Οδηγίες

Το Περιφερειακό Κέντρο προτείνει την αφαίρεση και την καταστροφή των πρώτων μολυσμένων βλαστών, καθώς οι προσβεβλημένοι βλαστοί αναπαράγουν μολύσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα που διασπείρονται σε όλο το αμπέλι.

Τέλος, τα αμπέλια πρέπει να είναι προστατευμένα την περίοδο αυτή. Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με αυτή για τον περονόσπορο.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη