Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Κραυγή απόγνωσης για τα προβλήματα του σχολείου των Μοιρών

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει το Γυμνάσιο Μοιρών, το μεγαλύτερο λόγω κενών εκπαιδευτικών, ακόμα και βασικών ειδικοτήτων


Η ‘Ενωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Φαιστού, ζητά άμεση επίλυση των προβλημάτων.

Η ανακοίνωση της Ενωσης Γονέων:

Κοντεύουν τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και η καθημερινότητα είναι αδίστακτη. Τα οξυμένα προβλήματα των σχολείων και της εκπαίδευσης αποκαλύπτουν ότι η «κανονικότητα» για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, είναι απροκάλυπτο ψέμα. Τα κενά που παραμένουν στα σχολεία ισοδυναμούν με χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες. Αυτή τη στιγμή έχουν προσληφθεί περίπου 16.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ενώ πέρυσι 23.000!

Ειδικότερα, στο Γυμνάσιο Μοιρών – τη μεγαλύτερη σχολική μονάδα εκτός της πόλης του Ηρακλείου με 399 μαθητές – οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς δημιουργούν αντιπαιδαγωγικό μπάχαλο. Το σχολειό υπολειτουργεί, ενώ δεν είναι εφικτό να υπάρχει σταθερό πρόγραμμα για τους μαθητές και τους καθηγητές.

Μέχρι και σήμερα υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες εκπαιδευτικών πχ φιλόλογος, τεχνολόγος, αγγλικών, νομικός, γυμναστής, ενώ δυο αναπληρωτές βιολόγος και χημικός ανέλαβαν υπηρεσία μόλις πριν λίγες μέρες, στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

Στο Γυμνάσιο Μοιρών τα τελευταία τρία χρόνια δεν διδάσκονται μουσική και εικαστικά, η φυσική αγωγή διδάσκεται τις μισές από τις προβλεπόμενες ώρες, αφού βέβαια αυτά τα διδακτικά αντικείμενα μπορεί να θεωρηθούν «πολυτέλεια » που αντιβαίνει στις δεσμεύσεις όλων αυτών που με τις υπογραφές τους στα μνημόνια συμβάλουν στην περαιτέρω εγκατάλειψη και την καταδίκη της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας.

H συνολική υποβάθμιση της ειδικής αγωγής φαίνεται μέσα από την ίδια την πραγματικότητα στη σχολική μονάδα του Γυμνασίου Μοιρών, καθώς τα παιδιά που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής βοήθειας μένουν μέχρι τώρα αβοήθητα με τη σοβαρή έλλειψη αντίστοιχων ειδικοτήτων.

Τα παιδιά με διαπιστωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αντιμετωπίζονται ως «παρίες», αφού η κάλυψη των αναγκών αυτών των παιδιών όχι μόνο δεν είναι δεδομένη, αλλά συστηματικά, διαχρονικά παραμελείται, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διογκώνεται για τα παιδιά αυτά.

Στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες , σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα κ. α ) συγκαταλέγονται (46) σαράντα έξι μαθητές του Γυμνασίου Μοιρών.

Κι όμως μόλις πριν δυο μέρες τοποθετήθηκε μόνο ένας καθηγητής για τα τμήματα ένταξης για τα μαθήματα των Μαθηματικών και της Φυσικής και κανείς δεν ξέρει πότε θα προσληφθεί φιλόλογος . Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι φιλόλογος προσλήφθηκε τον Φεβρουάριο!

Ως εκ τούτου, τα τμήματα ένταξης, τα οποία στο βαθμό που το επιτρέπουν οι συνθήκες, π.χ ο αριθμός των παιδιών, επιτελούν σοβαρό παιδαγωγικό και επιστημονικό έργο, επικουρικά σε αυτό της τάξης, δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Αυτή η κατάσταση που χρόνο το χρόνο επιδεινώνεται σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών μας δεν είναι τυχαίο γεγονός. Είναι το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και την παράδοση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην ιδιωτική κερδοσκοπία. Αυτή η πολιτική αποτελούσε και αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. και είναι αναπόσπαστο κομμάτι των γενικότερων αναδιαρθρώσεων, που με μεγαλύτερη ένταση βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Ως γονείς διεκδικούμε την άμεση κάλυψη των κενών.
ΚΑΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΩΡΑ ΧΑΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ
Εδώ και τώρα άμεση κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *