Ουσιαστικές λύσεις ζητούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης
Σε αγροτοκτηνοτροφικό κλοιό παραμένουν τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ σε Ηράκλειο και Χανιά για τρίτη μέρα, καθώς η κατάληψη από τους διαμαρτυρόμενους για το “κούρεμα” των επιδοτήσεων παραγωγούς συνεχίζεται, όπως και οι διαβουλεύσεις με κυβερνητικά στελέχη για την εξεύρεση λύσεων.
Ζητούμενο παραμένει να οριστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, από τον οποίο ζητούν να δώσει λύσεις στα προβλήματα που παραμένουν, παρά τις εξελίξεις που σημειώθηκαν αναφορικά με τις διορθώσεις και τον έλεγχο των ΑΤΑΚ και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία η κατάρτιση των δασικών χαρτών δεν θα γίνεται αποκλειστικά βάσει των αεροφωτογραφιών, αλλά θα λαμβάνεται υπόψη το χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και όλες οι πολιτειακές πράξεις, κυρίως ατομικές διοικητικές πράξεις, καλυπτόμενες από το τεκμήριο της νομιμότητας.
Μετά την εξέλιξη αυτή εκφράζεται μερική ικανοποίηση, αλλά και επιφυλακτικότητα από τους κτηνοτρόφους αναφορικά με το θέμα των δασικών χαρτών. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων Γιάννης Βερυκάκης, έχει ανατεθεί στους νομικούς να διερευνήσουν το θέμα και σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Στο μεταξύ, οι καταλήψεις στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ σε Ηράκλειο και Χανιά συνεχίζονται, όπως και στο Δασαρχείο Ρεθύμνου. Από την απάντηση που αναμένουν εντός της ημέρας αναφορικά με το αν θα γίνει δεκτό το αίτημά τους για συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα κριθούν οι επόμενες κινήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων, που έχουν από μέρες προαναγγείλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Ωστόσο, όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Μανόλης Ορφανουδάκης, αυτό που ενδιαφέρει τους αγροτοκτηνοτρόφους είναι να δοθούν ουσιαστικές λύσεις, ανεξάρτητα από το αν τελικώς θα γίνουν δεκτοί από τον πρωθυπουργό.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη, τα προβλήματα σε σχέση με τις διορθώσεις και των ΑΤΑΚ παραμένουν σε συντριπτικά μεγάλο βαθμό άλυτα, ενώ λύσεις αναμένονται και αναφορικά με την επίμαχη ΚΥΑ, αλλά και με το κατακόρυφα αυξημένο κόστος παραγωγής.