Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Μαραθώνιος στα χνάρια της απαγωγής του Γερμανού Στρατηγού Κράιπε

Το Σάββατο 21 Μαΐου στις 8 π.μ. θα εκκινήσει από τη Μονή Βωσάκου ο υπερμαραθώνιος αγώνα δρόμου Heroes Ultra, που θα ακολουθήσει για πρώτη φορά τα χνάρια της θρυλικής απαγωγής του Στρατηγού Κράιπε


Μετά από 72 χρόνια από την δραματικότερη καταδρομική επιχείρηση του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, 32 αθλητές από 12 χώρες θα επιχειρήσουν την κάλυψη και των 156 χιλιομέτρων της πορείας διαφυγής των απαγωγέων στην Κρητική ενδοχώρα σε λιγότερο από 30 ώρες.

Απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε και το πέρασμά του από την Πατσό

Ο Βασίλειος Ευστρ.Ψυχαράκης, κάτοικος της Πατσού, συμμετέχει ενεργά σε αυτόν τον μαραθώνιο στέλνει το δικό του μήνυμα για αυτή την προσπάθεια:

“Αγαπητοί συγχωριανοί, Φίλες και φίλοι της Πατσού

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά , θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα μεγάλο – το μεγαλύτερο για την ιστορία του τόπου μας – αθλητικό γεγονός, που θα διεξαχθεί στις 21 και 22 Μαίου 2016.

Πρόκειται για ένα αθλητικό γεγονός (αγώνας δρόμου 154 χιλιομέτρων με διεθνή συμμετοχή), μέσω του οποίου αναβιώνει το ιστορικό γεγονός της απαγωγής του γερμανού στρατηγού Κράιπε – ένα από τα σημαντικότερα του Β΄ΠΠ. Και τούτο,διότι, η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι δρομείς, είναι μέρος αυτής που ακολούθησαν κατά την εν λόγω απαγωγή, πριν 72 χρόνια ,οι αξιοσέβαστοι πρόγονοι μας.

Αρχικά, θα ήθελα να επισημάνω και να τονίσω σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις την ανεκτίμητη και πολλαπλή σημασία που έχει για την Κρήτη , αλλά και για το(α) χωριό(ά) μας, καθώς, ως αθλητικό γεγονός ωθεί προς τη φύση και τον αθλητισμό, προάγοντας έτσι τον πολιτισμό.

Ταυτόχρονα ,προβάλλει και συμβάλλει στη γνώση της τοπικής ιστορίας ,η οποία ,ως γνωστόν, καλλιεργεί την ιστορική και εθνική συνείδηση ,που δεν είναι άλλο από την συντήρηση της μνήμης,την συνοχή (ψυχικό δέσιμο μεταξύ μας) ,καθώς επίσης τη βούληση για δράση, για ένα καλύτερο μέλλον,το οποίο υπό τις επικρατούσες συνθήκες προδιαγράφεται σκοτεινό και αβέβαιο.

Απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε και το πέρασμά του από την Πατσό

Επίσης ,να επισημάνω ,οτι είναι πρωτότυπη και διαφορετική εκδήλωση από τις συνηθισμένες ,εις ότι αφορά την πιο ζωντανή προσέγγιση του ιστορικού ιστορικού γεγονότος, καθότι ,οι εθελοντές δρομείς, μέσα από την ατσάλινη πειθαρχία ,την σωματική και ψυχική τους καταπόνηση μας μεταφέρουν πιο κοντά στην πραγματικότητα και μας υπενθυμίζουν τα τεράστια ψυχικά και σωματικά αποθέματα των προγόνων μας, τα οποία ανέκαθεν ήταν και είναι καταλυτικής σημασίας στην πορεία του έθνους.

Έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, τη λαμπρότητα και τη σημασία των διάφορων εκδηλώσεων τιμής και μνήμης που διοργανώνουν οι τοπικές αρχές ,είτε σε τοπικό είτε σε εθνικό επίπεδο, να σκιάζει η θλιβερή εικόνα που δεν είναι άλλη από την εκκωφαντική απουσία των πολιτών.

Βέβαια, αυτή (η εικόνα) είναι αποτέλεσμα της έντονης αδιαφορίας , της τραγικής άγνοιας, αλλά και ένα από τα κύρια αίτια στα οποία ανάγεται η σημερινή νοσηρή κατάσταση σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.Ας είμαστε ειλικρινείς .Όσοι γνωρίζουν ,το ομολογούν και όσοι σιωπούν,το ξέρουν.

Μέσα από αυτό τον αγώνα – εκδήλωση, μας δίνεται η ευκαιρία να δείξουμε εμπράκτως, με την παρουσία μας (συγχωριανοί και φίλοι της Πατσού), μία διαφορετική εικόνα και ότι δεν αγνοούμε,αλλά ούτε και αδιαφορούμε ,απεναντίας , τιμούμε χωρίς εμπάθεια ,προκαταλήψεις και ιδιοτέλεια την πατριωτική στάση και δράση των προγόνων μας.

Ραντεβού λοιπόν στην πλατεία ,κάτω από τον πλάτανο και δίπλα στα κρυστάλλινα νερά της βρύσης,απ όπου θα περάσουν οι δρομείς,αλλά και θα λειτουργεί σταθμός ανεφοδιασμού( ένας από τους 10 όλης της διαδρομής) για τροφή και νερό , από τις 7μμ (Σάββατο) έως τις 4πμ (Κυριακή), που είναι και ο εκτιμώμενος χρόνος διέλευσης και των αθλητών.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι, ότι με την ισχυρή παρουσία μας θα κληροδοτήσουμε μια από τις πολυτιμότερες παρακαταθήκες για τους επερχόμενους ,λόγω του μηνύματος ενότητας και ομοψυχίας που θα σταλεί σε όλα τα μήκη και πλάτη ,επειδή ,κάποιοι από τους δρομείς τυγχάνει να είναι και ανταποκριτές ξένων μέσων ενημερώσεως, από διάφορες χώρες. Το απαιτούν οι καιροί ,το επιβάλλει η ιστορία.

 

Με τιμή

Βασίλειος Ευστρ.Ψυχαράκης”

Απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε και το πέρασμά του από την Πατσό

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Creta

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου «5ου Μαραθώνιου Κρήτης», στα Χανιά  Ανακοινώνεται, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων, η έναρξη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με τμηματική...

Webtv

Το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο με ένα ηρωικό 11χρονο κορίτσι το οποίο κατάφερε να γλιτώσει από άνδρα που προσπάθησε να την απαγάγει...

Themata

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των ανδρών του αστυνομικού τμήματος της Ιεράπετρας και του τμήματος ασφαλείας, μετά την καταγγελία 18χρονης για προσπάθεια απόπειρας απαγωγής το...

Themata

Μαραθώνιος περπατήματος/τρεξίματος Γυμνασίων του Δήμου Ρεθύμνης                Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Α’ βάθμια και Β’ βάθμια Εκπαίδευση-Γραφεία Φυσικής αγωγής, το Τμήμα Παιδείας του Δήμου...