Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαθηματικές ΑποΔράσεις στο Ηράκλειο

Δημοσιεύτηκε

στις

Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης το «2ο Διήμερο Γεωμετρίας και το 1ο Θερινό Σχολείο Μαθηματικών Κρήτης: «Μαθηματικές ΑποΔράσεις»


Στο πλαίσιο συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και του έτους Μαθηματικών που έχει οριστεί το 2018  τα παραρτήματα Ηρακλείου και Λασιθίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, το τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου πραγματοποιούν το «2ο Διήμερο Γεωμετρίας» από τις 6 έως τις 8 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου. Σε συνέντευξη τύπου σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παιδείας Λάμπρος Καμπουράκης, ο Πρόεδρος του Μαθηματικού και Εφαρμοσμένου Μαθηματικού του Πανεπιστημίου Κρήτης δρ. Γιώργος Κοσιώρης, ο καθηγητής Μαθηματικού τμήματος Πανεπιστημίου Κρήτης-συντονιστής θερινού σχολείου και διημερίδας γεωμετρίας δρ. Μιχάλης Λάμπρου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας ΕΜΕ Ηρακλείου Ανδρέας Βαρβεράκης, και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής εταιρείας ΕΜΕ Λασιθίου Μιχάλης Περράκης, παρουσίασαν το πρόγραμμα της διημερίδας. Παράλληλα ανακοινώθηκε η διεξαγωγή του  1ου Θερινού Σχολείου Μαθηματικών Κρήτης: «Μαθηματικές ΑποΔράσεις», που θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης στις 4-5-6 Ιουλίου 2018.

1ο Θερινό Σχολείο Μαθηματικών

Τo  1ο Θερινό Σχολείο Μαθηματικών Κρήτης: «Μαθηματικές ΑποΔράσεις», απευθύνεται σε παιδιά που τελείωσαν φέτος την ΣΤ’ Δημοτικού. Aναμένεται να τo παρακολουθήσουν 60 παιδιά από όλη την Κρήτη.  Η φοίτηση για φέτος θα είναι δωρεάν καθώς το σχολείο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης.

Οι Μαθηματικές ΑποΔράσεις περιλαμβάνουν:

 • Μαθηματικά παιχνίδια, γρίφους, σπαζοκεφαλιές, τρισδιάστατες κατασκευές, μαθηματικές εκπλήξεις.
 • Επίσκεψη στα εργαστήρια του πανεπιστημίου, παιχνίδια στο γυμναστήριο του πανεπιστημίου, μεσημεριανό φαγητό στο μαθηματικό εστιατόριο και ένα βραδινό  ταξίδι στα άστρα.

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται σε μια δέσμη πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Κρήτης με στόχο την ενδυνάμωση της εκπαιδευτικής κοινότητας, την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό,  την προσωπική και δημιουργική εμπλοκή ανθρώπων και φορέων στη χάραξη μιας συλλογικής στρατηγικής για την κοινωνική πρόοδο, την ανάπτυξη και συνοχή της τοπικής κοινωνίας.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου για το «2ο Διήμερο Γεωμετρίας» και το 1ο Θερινό Σχολείο Μαθηματικών αναφέρθηκαν:

Ο Πρόεδρος του Μαθηματικού και Εφαρμοσμένου Μαθηματικού του Πανεπιστημίου Κρήτης δρ. Γιώργος Κοσιώρης: «Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές δράσεις που πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την στήριξη. Το σχολείο μαθηματικών για παιδιά που έχουν τελειώσει την έκτη δημοτικού έχει σαν στόχο να δουν τα μαθηματικά από μία δημιουργική και διασκεδαστική σκοπιά πέρα από καθιερωμένο μάθημα που γίνεται στο σχολείο έτσι ώστε να αγαπήσουν τα μαθηματικά ακόμα περισσότερο. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και δη το τμήμα εφαρμοσμένων μαθηματικών έρχεται να «αγκαλιάσει» μία προσπάθεια που γίνεται σε συνεργασία με την εκπαιδευτική μαθηματική κοινότητά της Κρήτης έτσι ώστε για να γίνουμε όλοι καλύτεροι. Για την δεύτερη δραστηριότητα το διήμερο γεωμετρίας, απευθύνεται σε μαθηματικούς εκπαιδευτικούς με στόχο, να γνωρίσουν την γεωμετρία από ένα διαφορετικό πρίσμα, και πως θα διδαχθεί στα σχολεία όπως επίσης να παρουσιαστούν ιστορικά στοιχεία που αφορούν στην επιστήμη της γεωμετρίας».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας ΕΜΕ Ηρακλείου Ανδρέας Βαρβεράκης: «Ο στόχος είναι τα παιδιά από μικρή ηλικία να γνωρίσουν τα μαθηματικά από μία πιο ελκυστική σκοπιά να καταπολεμηθεί η λεγόμενη «μαθηματικοφοβία» που συχνά υπάρχει, να δούνε ότι, τα μαθηματικά δεν είναι μόνο δύσκολες ασκήσεις που μας παιδεύουν και μας προβληματίζουν και έχουμε το άγχος να πάρουμε το βαθμό αλλά είναι και παιχνίδι, είναι γρίφος. Θα υπάρχει παιχνίδι Escape Room, υπάρχουν μαθηματικά σχολεία τα οποία διοργανώνει η Μαθηματική Εταιρεία ανά την  Ελλάδα είτε σε κατασκηνώσεις είτε σε χώρους ξενοδοχειακούς όπου τα παιδιά διαμένουν, και ο στόχος είναι αργότερα να καταφέρομε  να έχουμε και τη διαμονή των παιδιών εδώ».

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παιδείας Λάμπρος Καμπουράκης: «Στηρίζουμε ως Περιφέρεια Κρήτης τέτοιες σημαντικές δράσεις με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Μαθηματική Εταιρεία, τον Δήμο Ηρακλείου και άλλους φορείς. Ευχόμαστε τέτοιες δράσεις να έχουν συνέχεια στο χρόνο, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στους εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα στα παιδιά του Δημοτικού που θα «εκπαιδευτούν» ώστε να βλέπουν την επιστήμη των Μαθηματικών με αγάπη και γιατί όχι ως ένα παιχνίδι γνώσεων και γρίφων».

 

Το πρόγραμμα της διημερίδας Γεωμετρίας:

Παρασκευή 6 Ιουλίου

 • 17:00-18:00. Εγγραφές
 • 18:00-18:30. Έναρξη Διημερίδας-Χαιρετισμοί
 • 18:30-19:00. Τιμητική εκδήλωση για τους Δημήτριο Χαλκιαδάκη και Άγγελο Κούρκουλο, για την συνολική τους προσφορά στην διάδοση των Μαθηματικών στην Κρήτη
 • 19:00-20:00. Ομιλία: Μιχάλης Λάμπρου, «Μερικά ξεχασμένα Θεωρήματα από την αρχαία Ελληνική Γεωμετρία (μέρος α΄)»

Σάββατο 7 Ιουλίου

 • 10:00 -11:30. Ομιλία: Κώστας Ρεκούμης, «Στοιχεία Προβολικής Γεωμετρίας»
 • Διάλειμμα
 • 12:00-13:30. Ομιλία: Νίκος Μαυρογιάννης, «Συντεταγμένες»
 • 13:30-13:45. Ερωτήσεις προς τους ομιλητές, τοποθετήσεις
 • 14:00-16:30. Γεύμα – ξεκούραση
 • 16:30-18:00. Ομιλία: Αχιλλέας Συνεφακόπουλος, «Γεωμετρία και μιγαδικοί αριθμοί»
 • Διάλειμμα
 • 18:30-20:00. Ομιλία: Θάνος Μάγκος, «Γεωμετρικές ανισότητες»
 • 20:00-20:15. Ερωτήσεις προς τους ομιλητές, τοποθετήσεις
 • 21:00-24:00. Γεύμα – Κρητική βραδιά

Κυριακή 8 Ιουλίου

 • 10:00-11:30. Ομιλία Γιώργου Βισβίκη, «Το αίτημα των παραλλήλων»
 • Διάλειμμα
 • 12:00-13:00. Ομιλία Μιχάλη Λάμπρου, «Μερικά ξεχασμένα Θεωρήματα από την αρχαία Ελληνική Γεωμετρία (μέρος β΄)»
 • 13:00-13:15. Ερωτήσεις προς τους ομιλητές, τοποθετήσεις.
 • 13:30-14:45. Στρογγυλό τραπέζι με θέματα γύρω από την Γεωμετρία, τα νέα αναλυτικά προγράμματα Μαθηματικών κ.α.
 • 14:45 Λήξη Διημερίδας

Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://diimero-geometrias.eu/

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Σήφης και η Δήμητρα στηρίζουν το «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα χρήματα που θα έδιναν για μπομπονιέρες τα έδωσαν στο σύλλογο ΑΜΕΑ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»


Ένα νέο ζευγάρι, ο Σήφης από τους Αγίους Δέκα και η Δήμητρα απο το Τυμπάκι, που παντρεύτηκαν σήμερα, αποφάσισαν αντί μπομπονιέρες να δώσουν τα χρήματα στο σύλλογο ΑΜΕΑ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ». 

Εμείς με τη σειρά μας, ευχόμαστε στο Σήφη και τη Δήμητρα να ζήσουν ευτυχισμένοι.

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάνος Χατζιδάκις με Sweet Movie και The Martlet’s Tale στην ΕΛΣ

Δημοσιεύτηκε

στις

Με κινηματογραφική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι για τις ταινίες Sweet Movie και The Martlet’s Tale, συνεχίζει ο Κύκλος Χατζιδάκι στην Εθνική Λυρική Σκηνή, 1 και 2 Μαρτίου


Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ερμηνεύει το ανέκδοτο The Martlet’s Tale, από το ακυκλοφόρητο σάουντρακ της ομώνυμης ταινίας του 1970 σε σκηνοθεσία Τζον Κράουδερ και σενάριο του Νίκολας Ντελμπάνκο. H Δήμητρα Σελεμίδου θα ερμηνεύεσει το αριστουργηματικό Sweet Movie,από την ομώνυμη ταινία του 1974, σε σκηνοθεσία Ντούσαν Μακαβέγιεφ, ο οποίος πρόσφατα έφυγε από τη ζωή. Η μουσική διεύθυνση των δυο συναυλιών είναι του Λουκά Καρυτινού και η καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιώργου Χατζιδάκι. Την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει η Κωνσταντίνα Πιτσιάκου.

Η αγάπη του Χατζιδάκι για τον κινηματογράφο υπήρξε αδιαμφισβήτητη. Η προσωπική πορεία του στον χώρο αυτό και ιδιαίτερα η θητεία του στην Αμερική τον οδηγούν σύντομα σε μεγάλες διεθνείς συνεργασίες, όπως το America, America (1963) του Καζάν, το Topkapi (1964) του Ντασσέν, το Memed γεράκι μου (1984) του Ουστίνοφ και φυσικά τα Sweet Movie (1974) του Μακαβέγιεφ και The Martlet’s Tale του Τζον Κράουδερ.

Το πρώτο έργο που θα παρουσιαστεί είναι το ανέκδοτο The Martlet’s Tale (1970) του Τζον Κράουδερ. H ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούσε η Κατίνα Παξινού, έλαβε κακές κριτικές στην πρώτη της προβολή στο Σαν Φρανσίσκο και δεν προβλήθηκε πουθενά στον κόσμο. Για το δραματικό αυτό έργο ο Χατζιδάκις επιλέγει μια μουσική πληθωρική. Γράφει πολλά θέματα, χρησιμοποιώντας μια εντελώς ιδιότυπη ορχήστρα από έγχορδα, πνευστά (όμποε, φλάουτο, τρομπέτα), πιάνο, τσέμπαλο, ηλεκτρικό όργανο, κλασική και ηλεκτρική κιθάρα, βιμπράφωνο και κρουστά. Ανάμεσά τους είναι και μια μελωδία που εντάχθηκε αργότερα στον κύκλο της Πορνογραφίας (1982) και έγινε εξαιρετικά δημοφιλής ως αυτόνομο τραγούδι με τίτλο «Η μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων». Στην ταινία τιτλοφορείται «The ballad of senses and illusions» και ερμηνεύεται σε τρεις παραλλαγές από τον Σον Φίλιπς, σε δικούς του αγγλόφωνους στίχους. Παρά τις πάντα δυνατές τονικές μελωδίες του, ο Χατζιδάκις ασκείται εδώ στη μουσική γραφή της αβανγκάρντ, χτίζοντας ιδιαίτερες μουσικές ατμόσφαιρες. Ρυθμολογικά, το αποτέλεσμα είναι πολυσυλλεκτικό, με δάνεια που ανακαλούν τη δομή του ζεϊμπέκικου και του τσιφτετελιού, αλλά και την τζαζ και τη λάτιν τζαζ. Ως βοηθό του Χατζιδάκι η παραγωγή ορίζει έναν άγνωστο νεαρό συνθέτη, τον Νικόλα Πιοβάνι, που αργότερα εξομολογήθηκε ότι η συνάντησή του με τον Χατζιδάκι τον στιγμάτισε καλλιτεχνικά.

Το δεύτερο έργο, το Sweet Movie, έντυσε την ομώνυμη ταινία του Ντούσαν Μακαβέγιεφ. Ο Χατζιδάκις είχε ενθουσιαστεί από την προηγούμενη ταινία του σκηνοθέτη και έτσι δέχτηκε με ενθουσιασμό την πρότασή του. Το σινεμά-κολάζ που χαρακτηρίζει τον Μακαβέγιεφ βοηθά πολύ τον Μάνο Χατζιδάκι να κινηθεί ελεύθερα και με φαντασία. Έτσι, στο Sweet Movie αξιοποιεί τις σπονδυλωτές ιστορίες της ταινίας για να ξεδιπλώσει τις ευρηματικές μελωδίες του και τις ορχηστρικές του ιδιορρυθμίες: χορταστικές μελωδικές φράσεις στο ηλεκτρικό όργανο και διασκεδαστικά σχόλια από την πομπώδη τούμπα διασταυρώνονται πάνω στον γνωστό χατζιδακικό ηχητικό καμβά που εξυφαίνει ο συνδυασμός των νυκτών και τοξωτών εγχόρδων. Οι μουσικές πλάθουν από μόνες τους εικόνες που λειτουργούν συμπληρωματικά με αυτές της ταινίας. Η φωνή αξιοποιείται σε πέντε από τα δεκατέσσερα συνολικά θέματα, επίσης με τρόπο πρωτότυπο. Ο συνθέτης μάς συστήνει εκ νέου την Αν Λόνμπεργκ που πρωτοείδαμε στην ταινία Κορίτσια στον ήλιο (1968), να ερμηνεύει μια αλέγρα μπαλάντα με αγγλόφωνους στίχους, δικούς της και του σκηνοθέτη. Μας συστήνει επίσης, κατά τον προσφιλή του τρόπο, μια άλλη «παρθένα» φωνή, τη Μαρία Κάτηρα, που πρωταγωνιστεί στο «Νυχτερινό για δυο φωνές», καθώς και στη μία από τις τρεις παραλλαγές του «Τα παιδιά κάτω στον κάμπο», σε στίχους Χατζιδάκι. Το θέμα, που αποδίδεται εξαίσια και από παιδική χορωδία, διεκδικεί ρόλο λαϊτμοτίφ στην ταινία. Οι στίχοι του έρχονται από το μακρινό παρελθόν και τη θεατρική παράσταση «Το καλοκαίρι θα θερίσουμε» (1945) του Αλέξη Δαμιανού. Στον πρόλογο που έκανε ο Μάνος Χατζιδάκις για την προβολή της ταινίας στο ‘Αστυ το 1974, ανέφερε, μεταξύ άλλων, για την ταινία, αλλά και τη μουσική του: «Ο ίδιος ο Μακαβέγιεφ συνηθίζει να λέει, πως πρέπει κανείς να βλέπει το Sweet Movie, με το κορίτσι του. Ποτέ μόνος. Και σε μερικές στιγμές, σαν τις γλυκές στιγμές ενός κονσέρτου του Ραχμάνινωφ ή του Γκέρσουϊν, ν’ ακουμπάει ο ένας το χέρι του άλλου, με τρυφερότητα και με κρυφό ανατρίχιασμα. Τότε -λέει- η ταινία του λειτουργεί σωστά. Προσπαθήστε λοιπόν να πάρετε κι από την μουσική μου, όλη την γλυκιά και ζαχαρένια γεύση που η ταινία περιέχει, μαζί με τους κινέζικους βελονισμούς των ευρηματικών σκηνών της».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου έκοψε την πίτα του

Δημοσιεύτηκε

στις

Παρουσία του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκοπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου


Κοπή πίτας Διοκητικου Συμβουλίου Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου παρουσία του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκοπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου καθώς και των αρχών και φορέων της πόλης.

Ευχαριστούμε πολύ την Aegean και τον κ. Επιτροπάκη Πάρη για την χορηγία τους στο φλουρί της πίτα, καθώς επίσης και τον Κρητικό Φούρνο στην Λ. Κνωσσού για την προσφορά της βασιλόπιτας.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη