Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Μαθητικός διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα τη Μάχη της Κρήτης

Δημοσιεύτηκε

στις

«Καταγραφή Ιστορικών Μαρτυριών-Ζωγραφική για τη Μάχη της Κρήτης και την Αντίσταση 1941-1945″, από Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία


Αυτό ήταν το θέμα του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης. Μια ιδιαίτερη και σημαντική πρωτοβουλία που ξετυλίχθηκε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το Πνευματικό Κέντρο γέμισε τη Δευτέρα το απόγευμα από τα παιδιά των σχολείων που πήραν μέρος στο διαγωνισμό. Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές περιηγήθηκαν στην Έκθεση και συμμετείχαν στην ειδική εκδήλωση για τη βράβευση των παιδιών.

maxi-tis-kritis-zografies1

«Θέλω να ευχαριστήσω το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και τον Διευθυντή του κ. Κώστα Φουρναράκη γι’ αυτή την πρωτοβουλία και θέλω να πω και δημόσια ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας… Αν την ιστορία της Κρήτης, τη Μάχη της Κρήτης, τη μετατρέψουμε σε μια τελετή που θα είναι ένα μνημόσυνο, νομίζω ότι θα χάναμε το στόχο. Αυτό που κάνουμε λοιπόν σήμερα είναι: Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία να ξεκινήσουν να ρωτούν, να διαβάζουν σιγά-σιγά και να μαθαίνουν τις λεπτομέρειες κι έτσι την προφορική ιστορία να τη μετατρέψουν σε γραπτή ιστορία αλλά και γνώση των γεγονότων. Διότι αν τα παιδάκια ρωτήσουν τους παππούδες τους: τί έχει γίνει σε αυτή την ιστορία; ποιοί ήταν οι σύμμαχοί μας, ποιοί ήταν οι εχθροί μας; τότε εμπεδώνουν και μαθαίνουν την ουσία, βγάζουν τα συμπεράσματά τους πως πρέπει να πορεύεται ο τόπος μας και ποια στάση ζωής πρέπει να έχουν«, είπε στο σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο κ. Κώστας Φουρναράκης, Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, ενώ μίλησαν η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων κα Ιωάννα Ραμουντσάκη και η Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κα Χαρά Ανδρεάδου. Ξεχωριστή στιγμή πριν από τη βράβευση των μαθητών ήταν η παρουσία της «Ριζίτικης Παρέας» που τραγούδησε, μαζί με τον κόσμο: «Χίτλερ να μην το καυχηθείς πως πάτησες την Κρήτη, ξαρμάτωτη την ηύρηκες κι έλειπαν τα παιδιά τση, στα ξένα πολεμούσανε, πάνω στην Αλβανία, μα πάλι πολεμήσανε».

maxi-tis-kritis-zografies2

Τα σχολεία που διακρίθηκαν για τις δημιουργίες των μαθητών τους στη ζωγραφική ήταν: το 2ο Νηπιαγωγείο Τσικαλαριών, το 23ο Νηπιαγωγείο Χανίων, το 12ο και το 37ο Νηπιαγωγείο Χανίων. Από τα δημοτικά σχολεία διακρίθηκαν το 10ο, το 1ο, το 17ο, το 4ο, το 14ο, το 5ο, το 8ο (Δημ. Σχ. Χανίων), το Δημοτικό Σχολείο Ταυρωνίτη, το Δημ. Σχ. Βαρυπέτρου το Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου.

maxi-tis-kritis-zografies3

Τα σχολεία που δικαρίθηκαν για την καταγραφή ιστορικών μαρτυριών ήταν: το 8ο και το 10ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κισάμου, το Γυμνάσιο Πλατανιά και το Λύκειο Κολυμπαρίου.

Οι μαθητές που διακρίθηκαν στη ζωγραφική είναι:

1ο βραβείο, Σιδηροπούλου Ελένη-Εμμανουέλα από το 23ο Νηπ. Χανίων. 2ο και 3ο βραβείο αντίστοιχα, Ανδρεαδάκη Ελευθερία και Σχοινοπλοκάκης Μιχαήλ, από το 2ο Νηπ. Τσικαλαριών.

Έπαινοι απονεμήθηκαν στην Μαρία Πλευράκη και τη Ματίνα Φουφουδάκη, από το 12ο Νηπ. Χανίων, καθώς και στον Δασκαλάκη Νίκο και στον Αλέξανδρο Μπουζουνιεράκη, από το 2ο Νηπ. Τσικαλαριών.

Ειδικό βραβείο ομαδικής εργασίας απονεμήθηκε στα παιδιά του 37ου Νηπ. Χανίων: Νεκταρία Δασκαλάκη, Γιώργο Κβριβισβίλι, Άντζελα Λαλάι, Ρέζι Πάπα, Κυριακή Σαχμπαζίδη και Γιώργο Χατζιδάκι.

Από τα Δημοτικά Σχολεία:

1ο βραβείο: Σουπιός ΜΙχάλης (10ο Δημ. Σχ. Χανίων), 2ο βραβείο: Γιώργος Ευθυμάκης (1ο Δημ. Σχ. Χανίων), 3ο βραβείο: Ελένη Μανουσάκη (17ο Δημ. Σχ. Χανίων).

Έπαινοι απονεμήθηκαν στους μαθητές: Γλυκερία Αγγελάκη (4ο Δημ. Σχ. Χανίων), Ιωάννα Γλεντουσάκη και Χριστίνα Δασκαλάκη (17ο Δημ. Σχ. Χανίων), Χαράλαμπος Μπεζαΐτης (Δημ. Σχ. Ταυρωνίτη), Μπεΐντο Άντι (14ο Δημ. Σχ. Χανίων), Ρουμπίνι Σκουνάκη (8ο Δημ. Σχ. Χανίων), Γιάννης Σούνας (5ο Δημ. Σχ. Χανίων), Παυλίνα Σταματεράκη (Δημ. Σχ. Βαρυπέτρου), Τζεγιαννάκης Δημήτρης (14ο Δημ. Σχ. Χανίων), Χαιρετάκης Αλέξανδρος (10ο Δημ. Σχ. Χανίων).

Ειδικό βραβείο ομαδικής εργασίας στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πλατάνου: Κιράν Ροσμαρί-Βαλεντίνα, Λιγοψυχάκη Ειρήνη, Ματάλα Κατερίνα, Τζωρτζάκη Κωνσταντίνα.

maxi-tis-kritis-zografies4

Οι μαθητές που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό για τις προφορικές μαρτυρίες είναι : 

1ο βραβείο, από κοινού, στον Δημήτρη Πατεράκη (Στ’ Τάξη του 8ου Δημ. Σχ. Χανίων) και στην ομαδική εργασία των μαθητών, της Στ’ Τάξης του 10ου Δημ. Σχ. Χανίων, Κληματσάκη Κατερίνα, Μπουζάκη Κώστα, Σάλτα Δανάη, Παπουτσάκη Αναστασία.

2ο βραβείο, στην Χριστίνα Λαλάκου από την Δ’ Τάξη, 3ου Δημοτικού Σχολείου Κισάμου.

Εκπαιδευτική βαθμίδα Γυμνασίου: 1ο βραβείο στην ομαδική εργασία των μαθητών του Γυμνασίου Πλατανιά, Μαράκη Γιάγκου, Παγωνάκη Λευτέρη, Δερμιτζάκη Όλγα.

Εκπαιδευτική βαθμίδα Λυκείου: 1ο βραβείο στις μαθήτριες Τζαμπάζοβα Στέλλα και Λιγοψυχάκη Κυριακή από το Λύκειο Κολυμπαρίου.

Πηγή: christostsantis.com

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook