Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΥΓΕΙΑ

Με τα εσπεριδοειδή μπορείτε να νικήσετε την άνοια

Ένα πορτοκαλί την ημέρα τον γιατρό τον κάνεις πέρα


Καταναλώνοντας καθημερινά πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια και γκρέιπφρουτ μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας, μιας σοβαρής και ανίατης νευροεκφυλιστικής πάθησης που προσβάλλει 47 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τοχόκου στην Ιαπωνία έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησαν με συμμετοχή περισσότερων από 13.000 ανθρώπων.

Τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση British Journal of Nutrition, υποδεικνύουν ότι τα εσπεριδοειδή, όταν καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, είναι δυνατό να μειώσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας σχεδόν κατά ένα τέταρτο.

Αρκετές μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία φυτών μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τις βλάβες που οδηγούν στην άνοια και στο Αλτσχάιμερ.

Αυτή η ευεργετική επίδραση των εσπεριδοειδών εκτιμάται ότι απορρέει από τη νομπιλετίνη, ένα φλαβονοειδές που υπάρχει στο κιτρικό οξύ και το οποίο έχει αποδειχτεί ότι επιβραδύνει ή ακόμη και αντιστρέφει την αποδυνάμωση της μνήμης στο πλαίσιο δοκιμών σε πειραματόζωα.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εξέτασε σε ευρεία κλίμακα την επίδραση των εσπεριδοειδών στην υγεία του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για αρκετά χρόνια πάνω από 13.000 μεσήλικες ή ηλικιωμένους και διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν καθημερινά εσπεριδοειδή ήταν 23% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σύγκριση με όσους τα κατανάλωναν με συχνότητα μικρότερη από δύο φορές την εβδομάδα.

«Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα εσπεριδοειδή έχουν πιθανώς προστατευτική δράση ενάντια στη γνωστική εξασθένηση. Καμία μελέτη όμως δεν είχε εξετάσει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης εσπεριδοειδών και των δεικτών άνοιας.

Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η συχνή κατανάλωση συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο άνοιας» αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Life

Μία εφαρμογή πρόληψης της άνοιας και επιβράδυνσης της ανάπτυξής της δημιούργησαν μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης και του ΓΕΛ Τραγαίας...

ΥΓΕΙΑ

Οι άνθρωποι με πιο δραστήριο τρόπος ζωής έχουν διπλάσιες επιδόσεις στα νοητικά-μνημονικά τεστ σε σχέση με τους λιγότερο δραστήριους, ενώ φαίνεται ότι τόσο η...

Agrotika

Λόγω της έναρξης της περιόδου εμπορίας εσπεριδοειδών η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λακωνίας επαναφέρει το θέμα της διακίνησης καρπών εσπεριδοειδών με...

Themata

Δωρεάν τεστ μνήμης και ενημερωτική ομιλία για την άνοια στον Φουρφουρά Ρεθύμνου από το ΚΑΡΕΛΛΕΙΟ-ΜΟΝΑΔΑ ALZHEIMER του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών...