Connect with us

ΘΕΜΑ

Μεγάλες αντιδράσεις για την κατεδάφιση του εμβληματικού ρολογιού στην Πόμπια

Δημοσιεύτηκε

στις

Στο άκουσμα της είδησης πως το εμβληματικό ρολόι της Πόμπιας θα κατεδαφιστεί, οι αντιδράσεις είναι πολλές

Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό πως το εμβληματικό ρολόι που υπάρχει στην πλατεία της Πόμπιας, Δήμου Φαιστού, πρόκειται να κατεδαφιστεί.

Αμέσως οι αντιδράσεις από τους χωριανούς ήταν μεγάλες. Αντιδράσεις όμως υπήρχαν και από πολλούς κατοίκους των γύρω χωριών για το λόγω του γυμνασίου και του λυκείου όπου και έχουν φοιτήσει ζώντας σε καθημερινή βάση την θέα του εμβληματικού ρολογιού που στέκει στην πλατεία του χωριού.

Όλοι απορούν πως το τοπικό συμβούλιο της Πόμπιας δέχτηκε να γίνει αυτό, όταν στο χωριό υπάρχουν τόσα ετοιμόρροπα χτίσματα, ακόμα απορούν πως τόσα κτίρια και μνημεία έχουν συντηρηθεί και δεν μπορούν να αναστυλώσουν το ρολόι, εύκολη και φτηνή λύση η κατεδάφιση.

Η απάντηση του Τοπικού συμβουλίου Πομπιας σχετικά με την κατεδάφιση του Ρολογιού!

Σε απάντηση στα σχόλια που αναγράφονται αναφέρουν : Η διαδικασία αναστήλωσης σταμάτησε τον Οκτώβριο γιατί οι αρμόδιοι μηχανικοί διαπίστωσαν ότι τα υλικά του δεν είναι ικανά να αντέξουν οποιαδήποτε παρέμβαση και πως χρειάζεται κατεδάφιση.

ΦΥΣΙΚΑ λόγω της εμβληματικότητας και της σημασίας που έχει για το χωριό μας, ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΜΕ ΕΠΙΜΟΝΑ ΓΙΑ 3 ΜΗΝΕΣ να τους μεταπείσουμε.

Κανένας από τον Δήμο ή μηχανικός δε έπαιρνε την ευθύνη να υπογράψει για τη στατικότητα του κτηρίου! Αυτή είναι η αλήθεια! Μετά από συνάντηση που είχαμε τα μέλη της Τοπικής Κοινότητας με αυτούς, δεσμεύτηκαν για τη δημιουργία του ξανά με παρόμοιο σχέδιο με αυτό που είχε άλλα με σύγχρονα υλικά και μηχανισμό.

Όταν λάβαμε την έκθεση των Τεχνικών Υπηρεσιών για το Ρολόι της Πόμπιας περί κατεδάφισης κάναμε ένσταση αναφέροντας τα εξής:

Θέμα: Αίτημα μη κατεδάφισης του Ρολογιού της Πόμπιας Σχετικά με την με αριθμ. πρωτ. ΟΙΚ 1589/30-10-2020 έκθεση, η οποία μας κοινοποιήθηκε με το με αρ. πρωτ. 45/12-01-2021 έγγραφο της Δ/νσης Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Φαιστού, θέλουμε να επισημάνουμε ότι το ρολόι της Πόμπιας συνιστά μνημείο ιδιαίτερης σημασίας για τους κατοίκους της Πόμπιας και αποτελεί, εδώ και πολλές δεκαετίες, σήμα κατατεθέν του χωριού μας που το καθιστά μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Το ρολόι της Πόμπιας κατασκευάστηκε από τον Πομπιανό Μηνά Πεδιαδιτάκη στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στη μνήμη του πρόωρα χαμένου παιδιού του και το 1987 το δώρισε στην Κοινότητα μας.

Η ονομασία το «ρολόι του Μηνά», με την οποία το αποκαλούν οι συγχωριανοί μας, δηλώνει ότι το ρολόι του χωριού μας δεν είναι απλά ένα απρόσωπο κτίριο φτιαγμένο από πέτρα αλλά είναι έναν εμβληματικό κτίριο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του χωριού μας, χαίρει ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας και αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους.

Η έναρξη των εργασιών ανακατασκευής του ρολογιού έδωσε ελπίδα στους Πομπιανούς ότι, μετά από πολλά χρόνια, θα άκουγαν ξανά το ρολόι της Πόμπιας να χτυπά και η διακοπή των εργασιών έφερε μεγάλη αναστάτωση στο χωριό μας.

Για τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε να προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μην κατεδαφιστεί το εν λόγω κτίριο και να επικαιροποιηθεί η μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Φαιστού με τίτλο “Ανακατασκευή ρολογιού ΤΚ Πόμπιας” για να γίνει πλήρη αποκατάσταση/ενίσχυση του υφιστάμενου κτίσματος και να εξασφαλιστεί η στατική του επάρκεια.

Οι εργασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα για την πρόληψη ατυχήματος.

Εφόσον τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν αναβολή της κατεδάφισης για την εκπόνησης της απαιτούμενης συμπληρωματικής μελέτης αποκατάστασης, και πάντα με γνώμονα, πρωτίστως την ασφάλεια των κατοίκων και των περαστικών, αιτούμαστε να καταρτιστεί μελέτη ανέγερσης νέου πανομοιότυπου οικοδομήματος που θα αντικαταστήσει το κατεδαφισμένο κτίσμα.

Η ανέγερση του νέου κτιρίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός του έτους.Τα μνημεία, ιστορικά κτίρια και η πληθώρα κατασκευών που έχουν διασωθεί έως σήμερα αποτελούν μέρος της ιστορίας του τόπου μας, δείγμα του προγενέστερου τρόπου ζωής και αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μια κληρονομιά που πρέπει να διαφυλαχτεί σαν κόρη οφθαλμού από όλους, πολιτεία, φορείς, πολίτες. Η συντήρηση αυτών των κτισμάτων αποτελεί δείγμα σεβασμού, δείγμα πολιτισμού και είναι απαραίτητη για τη συνέχεια της ιστορίας και την πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου μας.

Τοπικό συμβούλιο Πομπιας

Διαβάστε την ανακοίνωση της αρχαιολόγου Λιάνας Σταρίδα, με καταγωγή από την Πόμπια:

Ένα από τα λίγα εμβληματικά κτίσματα που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια στην Πόμπια, τη γενέτειρα της μάνας μου, το “ρολόι του Μηνά”, κινδυνεύει να κατεδαφιστεί λόγω στατικών προβλημάτων, μετά από γνωμοδότηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου

Το σενάριο πολύ γνωστό: “Πονάει δόντι – βγάζει δόντι”! Το ζούμε κάθε μέρα στο Ηράκλειο.Το έχουν ζήσει τα χωριά μας και οι πόλεις μας όχι μόνο στην Κρήτη, μα σε όλη την Ελλάδα.Αβασάνιστα και με ελαφριά συνείδηση κατέστρεψαν οι “Αρχές” την Ιστορία μας και συνεχίζουν να την καταστρέφουν, όσο ο χρόνος, αναπόφευκτα αφήνει τα σημάδια του στα μνημεία, στα παλιά κτήρια, στους έρημους βενετσιάνικους πυρήνες των χωριών.

Το Ρολόι πρέπει και ΜΠΟΡΕΙ να αποκατασταθεί.

Το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού οφείλει να παραμείνει αμετακίνητο στην ένστασή του και σκληρό απέναντι στις εύκολες αποφάσεις της υπηρεσίας που δεν βασανίζεται από συναισθηματικά φορτία και αναμνήσεις και αγνοεί την Ιστορία.

Εγώ (μιλάω σε πρώτο πρόσωπο γιατί πονάω το χωριό όπου πρωτοπερπάτησα) δεν έχω τίποτα να κερδίσω ή να χάσω από την κατεδάφιση και εκ νεου ανοικοδόμηση του λαβωμένου κτηρίου. Δεν ζω εκεί, δεν έχω πια σημεία αναφοράς, οι συγγενείς όλο και λιγοστεύουν.

Μόνο αναμνήσεις και διηγήσεις και οι τάφοι των θείων και των ξαδέλφων μου έχουν απομείνει.Για εκείνους, για τα παιδιά μας, για τη συνέχεια της τοπικής ιστορίας, για σας, είναι αυτονόητο ότι συμμετέχω και θα συνδράμω για να σωθεί ασφαλές και να λειτουργήσει ξανά το παλιό Ρολόι.

Αρχαιολόγος είμαι, όχι μηχανικός, αλλά έχω πρόσβαση στις τεχνικές πληροφορίες και γνωρίζω ότι ο τρουλίσκος μπορεί να αποκατασταθεί ενισχύοντας το κάτω μέρος του με ενίσχυση (εκτοξευόμενο σκυρόδεμα) και καθαίρεση του αποσαθρωμένου τμήματος και αναδόμησή του.

Προς τούτο βέβαια απαιτείται η βούληση, που φαίνεται να μη διαθέτει η Τεχνική Υπηρεία του Δήμου και υπενθυμίζω ότι με τις διατάξεις των ετοιμορρόπων, προηγείται της καθαίρεσης, η διερεύνηση της δυνατότητας στερέωσης και αποκατάστασης.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook