Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου σε Ηράκλειο και Χανιά

Στη σκιά της πανδημίας και των νέων lockdown, που εγείρουν προβληματισμούς για το πώς θα επηρεαστούν οι διαδικασίες, αλλά και το εάν και κατά πόσο θα υπάρξει αντίκτυπος στην αγορά του προϊόντος, προχωρά η ελαιοσυλλογή

H νέα ελαιοκομική περίοδος βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο κατά πολλούς, με ολοένα και περισσότερους να μαζεύουν τους καρπούς, ενώ, παρά το υπαρκτό ενδιαφέρον από την αγορά, οι τιμές της περιόδου δεν φαίνεται να διαγράφουν προσώρας ικανοποιητική πορεία για τον παραγωγό, ο οποίος, μάλιστα, βλέπει παράλληλα τα κόστη του να αυξάνονται.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΣΕΔΗΚ, στις 17 Νοεμβρίου, οι τιμές για το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, οξύτητας 0,3 νέας εσοδείας, κυμαίνονται από 2,40 έως 2,70 ευρώ στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο στην περιοχή της Σπάρτης αναφέρονται τιμές της τάξεως των 3 ευρώ, χαμηλότερες όμως από τις προηγούμενες εβδομάδες. Το γεγονός αυτό, αν και εν μέρει εξηγείται λόγω της αύξησης της διαθεσιμότητας ποσοτήτων, δεν χαροποιεί φυσικά τους παραγωγούς που βγαίνουν από μία σεζόν χαμηλών τιμών.

Σαφώς καλύτερη της περσινής, η παραγωγή της Κρήτης, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του Συνδέσμου, θα κυμανθεί στους περίπου 85.000 τόνους, εκ των οποίων 38.000 θα παραχθούν στο Ηράκλειο, 23.000 στα Χανιά, 17.000 στο Λασίθι και 7.000 στο Ρέθυμνο.

Στα 3 ευρώ «ποντάρει» ο ΑΣ Θραψανού για τους πρώτους 30 τόνους νέας εσοδείας

Στην περιοχή του Ηρακλείου, την αυλαία των διαγωνισμών ανοίγει ο Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Θραψανού, με τη δημοπρασία 30 τόνων νέας εσοδείας και την περίοδο υποβολής προσφορών να λήγει σήμερα, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Εμμανουήλ Λυπαράκη, πρόκειται για τον πρώτο διαγωνισμό της οργάνωσης, αλλά και τον πρώτο σε παγκρήτιο επίπεδο.

Μάλιστα, ο ίδιος εξήγησε ότι η τιμή που προσδοκούν για το εξαιρετικής ποιότητας προϊόν που παρήγαγαν, με πάρα πολύ καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, χημικές αναλύσεις και οξύτητα 0,25 –πρωτοφανή για την περιοχή–, δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 3 ευρώ. Διευκρίνισε, δε, ότι αν η τιμή που προσφέρεται είναι κάτω από αυτό το φράγμα, δεν θα το δώσουν, καθώς αυτή την απόφαση έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης. «Δεν θα παίξουμε τα παιχνίδια των εμπόρων φέτος, γιατί ήδη έχουν ξεκινήσει κάποια στην περιοχή», σχολίασε, αναφέροντας τιμές της τάξεως των 2,40-2,50 ευρώ.

Ευρύτερα στην περιοχή, όπως και στη γειτονική του Αρκαλοχωρίου, η παραγωγή δείχνει η μεγαλύτερη των τελευταίων δέκα ετών, ενώ το σπουδαιότερο, σύμφωνα με τον κ. Λυπαράκη, είναι η πολύ καλή ποιότητα χωρίς δακοπροσβολή, η οποία και τους κάνει να ποντάρουν και σε μία καλή τιμή. Επιπλέον, ενδιαφέρον από την αγορά εντόπισε ο ίδιος ακόμη και πριν εξασφαλιστούν οι ποσότητες τόσο από Έλληνες τυποποιητές όσο και από ξένους, υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον του εξωτερικού και για το τυποποιημένο προϊόν που διαθέτει η οργάνωση, συγκαταλέγοντας στα αρνητικά τον κορωνοϊό και το πώς θα επηρεάσει διαδικασίες και αγορές.

Στο πώς έχει επηρεάσει η πανδημία την κατανάλωση, περιορίζοντας τον τουρισμό και τις ποσότητες που απορροφά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλα τουριστικά κράτη, μεγέθη τα οποία δεν μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως η οικιακή κατανάλωση, απέδωσε το πρόβλημα των χαμηλών τιμών ο Γιώργος Γωνιωτάκης, ελαιοκαλλιεργητής στα Χανιά και μέλος ΔΣ της ΕΔΟΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές για την περιοχή είναι στα 2,60-2,70 ευρώ για το έξτρα παρθένο μέχρι 3 γραμμές και όσο ανεβαίνει η οξύτητα η τιμή κατεβαίνει κατά 5-10 λεπτά ανά γραμμή. Στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η τιμή θα έπρεπε να κυμαίνεται στα 3-3,5 ευρώ σχολίασε, εξηγώντας ότι «σε αυτά τα επίπεδα μπορεί να καλύψει και ο παραγωγός τα κόστη του για να παράγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, να έχει περισσότερη καλλιεργητική φροντίδα, ώστε να μπορεί να βγάλει κι ένα μεροκάματο».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που αντιμετώπισε η περιοχή των Χανίων, όπως και άλλες της Κρήτης από τις προηγούμενες χαλαζοπτώσεις, ο κ. Γωνιωτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να συγκομιστούν γρήγορα οι εναπομείναντες χτυπημένοι καρποί των περιοχών που υπέστησαν ζημιές, διαδικασία όμως που φέρνει μειωμένες αποδόσεις, καθώς επρόκειτο για φορτωμένα δέντρα τα οποία ήταν να μαζευτούν αργότερα.

Αποθάρρυνση από τα 2,5 ευρώ σε περιοχές της Μεσσηνίας

Χαμηλές αποδόσεις που τώρα, ωστόσο, δείχνουν βελτίωση, ανέφερε και ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Νηλέας στη Δυτική Μεσσηνία, σε ό,τι αφορά τη Μαυρολιά της περιοχής, μία ποικιλία που φέτος είχε προβλήματα καρπόδεσης από τον καύσωνα του Μαΐου, δείχνοντας μικρότερη ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή από την Κορωνέικη. Στην ποικιλία, λόγω έλλειψης εργατών και οψίμησης της παραγωγής, υπάρχουν ακόμη πίσω ποσότητες ασυγκόμιστες, ενώ ξεκινώντας και την Κορωνέικη οι παραγωγοί εισπράττουν πολύ καλή ποιότητα, αλλά και κάποια προβλήματα με τον δάκο.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, επειδή όλα είναι συνάρτηση της παραγωγής, οι εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις αναδεικνύουν και ένα πάρα πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής, με την τιμή της περιόδου στο επίπεδο των 2,50 ευρώ/κιλό για την περιοχή να κινείται στο όριο του κόστους.

Κατά τον ίδιο, φέτος μόνο η συγκομιδή σε κάποια χωράφια χαμηλών αποδόσεων αποτελεί το 70% της προσόδου, προκαλώντας πλήρη αποθάρρυνση στους παραγωγούς, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη χάραξης πολιτικής, ώστε να μην οδηγηθεί στην εγκατάλειψη η ελαιοκαλλιέργεια.

ypaithros.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Με στόχο την άριστη ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου, Περιφέρεια Κρήτης και Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο συμπράττουν, προκειμένου να δώσουν στους ελαιοπαραγωγούς χρήσιμα εργαλεία και γνώσεις,...

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στα ίδια σχεδόν επίπεδα κυμάνθηκαν για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες και καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου,...

ΚΡΗΤΗ

Έτοιμη να υποδεχθεί κριτές και ελαιόλαδα από κάθε γωνιά της γης Τον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου, «Αthena International Olive Oil Competition», φιλοξενεί η πόλη της Σητείας 7 με 9 Απριλίου 2022, ενισχύοντας περαιτέρω...

Themata

Ένα όραμα δεκαετιών για τους συνεταιριστές της Κρήτης παίρνει επιτέλους «σαρκα και οστά» Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του παγκρήτιου συνεταιριστικού...