Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Μεγάλος κίνδυνος το μουσείο της Ελεύθερνας να μείνει στην αφάνεια

Για ολιγωρία κατηγορεί το υπουργείο Τουρισμού η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών Όλγα Κεφαλογιάννη, σχετικά με το ζήτημα λειτουργίας του Μουσείου και του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελεύθερνας


Όπως τονίζει, το νέο μουσείο που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο και έγινε πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών ανά τον κόσμο μέχρι και σήμερα, δεν τυγχάνει την ανάλογης κρατικής μέριμνας, αφού όπως επισημαίνει δεν έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την πρόσληψη του απαραιτήτου αριθμού φυλάκων, που θα καταστήσουν προσβάσιμο προς το κοινό τον αρχαιολογικό χώρο του μουσείου, ο οποίος σήμερα είναι κλειστός.

Ειδικότερα, σε γραπτή δήλωση της η κ Κεφαλογιάννη αναφέρει: «Μόλις τον περασμένο Ιούλιο εγκαινιάσθηκε πανηγυρικά το Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου της Ελεύθερνας, στην Κρήτη.

Μέσα στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα, επισκέφθηκαν το Μουσείο ήδη 70.000 επισκέπτες με τα ανάλογα έσοδα, τα οποία θα ήταν υψηλότερα αν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν είχε καθυστερήσει την αποστολή των εισιτηρίων εισόδου.

Οι αβλεψίες όμως συνεχίζονται. Μέχρι σήμερα, ο αρχαιολογικός χώρος της Ελεύθερνας παραμένει κλειστός, λόγω της μη φύλαξής του, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το αν έχει γίνει προγραμματισμός για τη διαδικασία πρόσληψης νέων φυλάκων, εν όψει μάλιστα της νέας τουριστικής περιόδου, που σημαίνει περαιτέρω απώλεια πολύτιμων εσόδων.
Υπαίτιο και αυτή τη φορά, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Λόγω της ολιγωρίας του, κινδυνεύει να βυθισθεί στην αφάνεια ένα νεόδμητο Μουσείο, και είναι εκτός λειτουργίας ένας διεθνούς εμβέλειας αρχαιολογικός χώρος.

Η απαξίωση του Πολιτισμού σ’ όλο της το μεγαλείο».

Παράλληλα, η Τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ κατέθεσε και ερώτηση στην βουλή για το θέμα αυτό, ζητώντας από τον υπουργό Πολιτισμού σαφείς απαντήσεις σε σχέση με τον προγραμματισμό του, για το διεθνής εμβελείας μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, προσθέτοντας ακόμα και την παράμετρο της απώλειας εσόδων για το ελληνικό δημόσιο.

Ειδικότερα, στην ερώτησή της μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Οι συμβάσεις των ήδη απασχολούμενων τεσσάρων (4) φυλάκων στο Μουσείο, λήγουν την 31η Μαρτίου 2017 και δεν φαίνεται να έχει υπάρξει μέριμνα από το ΥΠΠΟΑ για την πρόσληψη άλλων.

Λόγω του εορτασμού του Πάσχα των Καθολικών, η τουριστική περίοδος αρχίζει νωρίς, και ήδη υπάρχουν κρατήσεις από τουριστικούς πράκτορες για την Ελεύθερνα.

Επιπροσθέτως, ο παρακείμενος αρχαιολογικός χώρος παραμένει κλειστός λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού.

Σύμφωνα με σχετική οικονομοτεχνική μελέτη, η φύλαξη του Μουσείου και του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελεύθερνας, απαιτεί πρόσληψη 15 φυλάκων με οκτάμηνη σύμβαση. Το κόστος της μισθοδοσίας τους υπολογίζεται στο ποσό των 200.000 ευρώ ετησίως.

Μόνο από τα έσοδα εξαμήνου του Μουσείου (70.000 επισκέπτες) η δαπάνη αυτή υπερκαλύπτεται, ενώ αν λειτουργήσει παράλληλα και ο αρχαιολογικός χώρος τότε τα έσοδα διπλασιάζονται.

Τα ευρήματα των ανασκαφών της Ελεύθερνας και ο αρχαιολογικός χώρος εν γένει, χαρακτηρίσθηκαν ως κιβωτός πολιτισμού, διότι αποκαλύπτουν σημαντικές πτυχές της ιστορίας και επαληθεύουν τα Ομηρικά Έπη.

Η διεθνής κοινότητα έχει εκτιμήσει την ανακάλυψη αυτή, και ήδη το Μουσείο του Αρχαιολογικού χώρου της Ελεύθερνας έχει ενταχθεί στα τουριστικά προγράμματα.

Το ΥΠΠΟΑ αδυνατεί να ασκήσει τις αρμοδιότητες του ως θεματοφύλακας του πολιτιστικού αποθέματος και στην προκειμένη περίπτωση, κινδυνεύει να βυθισθεί στην αφάνεια ένα νεόδμητο Μουσείο, ενώ είναι εκτός λειτουργίας ένας πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος.

Eρωτάται η κυρία υπουργός:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για την πρόσληψη φυλάκων στους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα Μουσεία της Χώρας;

2. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για το Μουσείο του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελεύθερνας;

3. Πότε προβλέπεται η έναρξη της λειτουργίας του Αρχαιολογικού χώρου της Ελεύθερνας;

4. Ποιος ευθύνεται για την απώλεια πολύτιμων εσόδων τόσο από το Μουσείο όσο και από την αδυναμία λειτουργίας του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελεύθερνας;».

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Creta

Υπό επιτήρηση πλέον το έργο της Μεσαράς Με καθεστώς επιτήρησης προχωρά πλέον το μεγάλο έργο του δρόμου της Αγίας Βαρβάρας το οποίο ακροβατεί στην...

Creta

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Πέμπτη 06 Ιουλίου 2017 Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική...

Themata

Τι λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φροντιστών – Πώς ανοίγει παράθυρο για όσους επικαλεστούν ασθένεια επιδιώκοντας να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους μελετώντας 3 μήνες...

Creta

Προκηρύχτηκαν οι θέσεις για τους φύλακες στο μουσείο της Ελεύθερνας Μία καλή είδηση μετέφερε στο δημοτικό συμβούλιο η αντιδήμαρχος Πέπη Μπιρλιράκη, η οποία μετά από...

Creta

Ανεπίσημη επίσκεψη του Προέδρου της ΝΔ στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας το πρωί του Σαββάτου Την ευκαιρία να ξεναγηθεί στην...

Agrotika

Σε άμεσο κίνδυνο τίθεται η εφαρμογή του φετινού προγράμματος της δακοκτονίας στη Κρήτη μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αναθέσει την...

Creta

Ένα τμήμα του δρόμου «κάθισε» με αποτέλεσμα να αποτελεί «παγίδα» για τους διερχόμενους οδηγούς, που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες Σύμφωνα με το goodnet.gr, στο σημείο...

Themata

Ανοίγει αύριο Κυριακή για το κοινό το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο. Από τα εγκαίνια μέχρι και σήμερα ήταν δωρεάν Ξεναγήσεις ξεκινούν και...