Στον Εισαγγελέα οδηγήθηκαν χθες οι δύο νεαροί που συνελήφθησαν για τον ξυλοδαρμό του 30χρονου τα ξημερώματα της Κυριακής
Οι δύο άντρες αναγνωρίστηκαν από το θύμα ως οι δύο από τους τρεις που του επιτέθηκαν με μανία και του προκάλεσαν σοβαρές βλάβες κυρίως στο κεφάλι και το πρόσωπο. Οι δύο άντρες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, προκειμένου να εντοπιστεί και ο τρίτος. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο άτομα – ο ένας εκ των οποίων έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές – δεν έχουν παραδεχθεί συμμετοχή τους στο αιματηρό περιστατικό.
Το περιστατικό του άγριου ξυλοδαρμού του 30χρονου στο Ρέθυμνο προκάλεσε αποτροπιασμό και προβληματισμό στο υγιές κομμάτι της κοινωνίας του Ρεθύμνου που το συζητά από χθες που έγινε γνωστό.
Το γεγονός μιας επίθεσης σε έναν άνθρωπο που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ήταν απρόκλητη, έναν άνθρωπο που δεν είναι από την Κρήτη αλλά έχει επιλέξει το Ρέθυμνο για να ζήσει, να σπουδάσει και να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά και η παρουσία του κάποιους τους ενόχλησε, είναι καταδικαστέα.
Ωστόσο είναι γεγονός πως υπάρχει μια εγκληματική δραστηριότητα με τέτοιο προφίλ, κυρίως από νεαρά άτομα που προσπαθούν να επιβληθούν σε όποιον δεν τους «ταιριάζει».
Πρόσφατα έξω από νυχτερινό μαγαζί νεαρός ρώταγε θαμώνες τι ψηφίζουν και αν ψηφίζουν Χρυσή Αυγή και όταν κάποιος τον ρώτησε γιατί ρωτάει, δημιούργησε επεισόδιο με αποτέλεσμα να κληθεί η αστυνομία και να τον συλλάβει, δεδομένου ότι βρέθηκε να έχει πάνω του γκλομπ.
Πριν ένα χρόνο έγινε επίθεση από νεαρούς σε φοιτητές που βρίσκονταν στην πλατεία της Μητρόπολης και εκκρεμεί ακόμη το δικαστήριο των πρώτων με την κατηγορία της σωματικής βλάβης.
Πριν μερικά χρόνια ένας φοιτητής που ανήκει στον χώρο της αριστεράς έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από άτομα του ακροδεξιού χώρου, όπως είχε ο ίδιος καταγγείλει.
Παλαιότερα είχαν καταγραφεί επιθέσεις σε μετανάστες.
Και πόσα ακόμα περιστατικά που δεν καταλήγουν σε σοβαρό τραυματισμό ή δεν καταγγέλλονται στην αστυνομία ώστε να καταγραφούν, συμβαίνουν στην πόλη.
Το περιστατικό της δολοφονίας του φοιτητή Μανώλη Χορευτάκη είχε συγκλονίσει όλη τη χώρα, με θύτη έναν πρόσφατα αποφυλακισμένο, και τότε είχε δοθεί μεγάλη έκταση στο γεγονός της εγκληματικότητας στο Ρέθυμνο.
Και όλα αυτά είναι περιστατικά απρόκλητων επιθέσεων, όχι αποτέλεσμα συμπλοκής, ή «προηγούμενων» μεταξύ ομάδων ατόμων με διαφορετικές πεποιθήσεις. Αυτά τα περιστατικά είναι διαφορετική κατηγορία.
Το Ρέθυμνο αλλάζει, η κοινωνία αλλάζει, οι συνθήκες αλλάζουν. Όμως η νοοτροπία παραμένει βαθιά ριζωμένη.
Μια νοοτροπία που μπορεί να την έχει μια μειοψηφία, αλλά όταν σιωπηρά γίνεται αποδεκτή από το σύνολο της κοινωνίας, τότε δρα ανεξέλεγκτη.
Μια νοοτροπία «νταή» με στόχο το «ξένο», το «διαφορετικό». Μια νοοτροπία χουλιγκανισμού και εκτόνωσης με θύτες κυρίως νέους που από τα αδιέξοδα (;), τα προβλήματα (;) τη λανθασμένη καθοδήγηση (;) οδηγούνται σε νέα αδιέξοδα.
Γ
ενικότερα όμως, πλην των προαναφερόμενων περιστατικών, η λεγόμενη μικροεγκληματικότητα «ανθεί» σε τοπικό επίπεδο, μια μικροεγκληματικότητα που όταν υπάρχει ανοχή, οδηγεί σε σοβαρότερα αδικήματα και φτάνουμε να βλέπουμε ρεθυμνιώτες να φιγουράρουν σε πρωτοσέλιδα για σοβαρές υποθέσεις όπως η πρόσφατη της απαγωγής Λεμπιδάκη.
Εκτός από το ίδιο το πρόβλημα το οποίο οφείλουμε σαν κοινωνία να το αναγνωρίσουμε και να μην το βάζουμε «κάτω από το χαλί», μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα περιστατικά δυσφημούν το Ρέθυμνο διότι λαμβάνουν πανελλαδική έκταση.
Και είναι κρίμα να διαμορφώνεται γνώμη για μια κοινωνία από τα κακοποιά στοιχεία της. Και το Ρέθυμνο είναι τουριστικό, έχει πολυπληθή κοινωνία φοιτητών, είναι λυπηρό να πλήττεται η εικόνα του από τέτοια περιστατικά.
Φορείς και κοινωνία πρέπει να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά τους και να ασχοληθούν με αυτό το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.
H αστυνομία έχει το ρόλο της και η κοινωνία τον δικό της.
goodnet.gr