Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

World

Μειώνετε η παραγωγή κρασιού στην Ευρώπη

Τα νέα για τους λάτρες του κρασιού δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά…


Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1957, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV) με έδρα το Παρίσι, για το 2017.

Oι ακραίες δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην Ε.Ε., από πάγο έως ξηρασία, οδήγησαν σε ξαφνική πτώση της παραγωγής, ειδικά στη Δυτική Ευρώπη, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει πέρυσι στο ιστορικό χαμηλό των 250 εκατ. εκατόλιτρων, ποσότητα 8,6% μειωμένη συγκριτικά με το 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Οι καιρικές συνθήκες πέρυσι φέρεται να έχουν επηρεάσει σχεδόν όλους τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιού στην Ε.Ε., με αποτέλεσμα στην Ιταλία, η παραγωγή κρασιού να μειωθεί 17% και να φθάσει στο ιστορικό χαμηλό των 39,3 εκατ. εκατόλιτρων.

Αντίστοιχα, οι παραγωγοί στη Γαλλία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού, είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται 19% στα 36,7 εκατ. εκατόλιτρα, ενώ στην Ισπανία η πτώση είναι της τάξης του 20%, με την παραγωγή στα 33 εκατ. εκατόλιτρα. (Σημειώνεται ότι ένα εκατόλιτρο ισούται με 100 λίτρα).

«Το 2017, τρεις από τους κορυφαίους παραγωγούς, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, γνώρισαν αντίξοες καιρικές συνθήκες οι οποίες επηρέασαν την παραγωγή κρασιού τους», επισημαίνει εκπρόσωπος του OIV.

Επίσης, στη Γερμανία η παραγωγή μειώθηκε 10% συγκριτικά με το 2016, στα 8,1 εκατ. εκατόλιτρα, ενώ στην Ελλάδα η πτώση ήταν αντίστοιχα 10% με την παραγωγή στα 2,5 εκατ. εκατόλιτρα. Η Πορτογαλία (6,6 εκατ. εκατόλιτρα), η Ρουμανία (5,3 εκατ. εκατόλιτρα), η Ουγγαρία (2,9 εκατ. εκατόλιτρα) και η Αυστρία (2,4 εκατ. εκατόλιτρα) ήταν οι μοναδικές χώρες που κατέγραψαν αύξηση της παραγωγής συγκριτικά με το 2016.

Εκτός Ε.Ε., η παραγωγή κρασιού παραμένει σταθερή, με τις ΗΠΑ να διατηρούν τη δυναμική τους ως ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον πλανήτη.
Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση της παραγωγής δεν σημαίνει ότι ο κόσμος βρίσκεται αυτήν τη στιγμή αντιμέτωπος με τον κίνδυνο έλλειψης κρασιού. Ο ίδιος ο οργανισμός καθησυχάζει τις αγορές και τους καταναλωτές επισημαίνοντας ότι το κρασί είναι ένα προϊόν που αποθηκεύεται, γεγονός που σημαίνει ότι όλο το κρασί που παράγεται στη διάρκεια του έτους δεν καταναλώνεται το ίδιο έτος.

Κατά συνέπεια, δεν θα υπάρξουν ελλείψεις και για να συμβεί αυτό, όπως εξηγούν εκπρόσωποι του OIV, θα πρέπει να υπάρξουν συνεχόμενα έτη μειωμένης παραγωγής.

Ενώ η παραγωγή έχει μειωθεί, η κατανάλωση ακολουθεί την ανιούσα, φθάνοντας πέρυσι τα 243 εκατ. εκατόλιτρα, ποσότητα αυξημένη 1,8% από το 2016.

Στην πρώτη θέση ως προς την κατανάλωση στον κόσμο παραμένουν οι ΗΠΑ με 32,6 εκατ. εκατόλιτρα, ενώ ακολουθεί η Γαλλία με κατανάλωση της τάξης των 27 εκατ. εκατόλιτρων. Άνοδο παρουσιάζει όμως και η κατανάλωση κρασιού στην Κίνα, όπου αυξήθηκε 3,5% από το 2016.

Γενικότερα, η κατανάλωση έχει σχεδόν σταθεροποιηθεί μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με την τελευταία τριετία η τάση να είναι θετική.

Ιδιαίτερα θετικό ισοζύγιο παρατηρείται και στο παγκόσμιο εμπόριο κρασιού, τόσο από πλευράς όγκου (108 εκατ. εκατόλιτρα, αυξημένος 3,4%) όσο και από πλευράς αξίας (30 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 4,8%).

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

ΚΟΣΜΟΣ

Οι 100.074.753 μολύνσεις που καταγράφηκαν στην περιοχή της Ευρώπης (52 χώρες και εδάφη από τις ακτές του Ατλαντικού έως το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία)...

Themata

10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, 27 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης: ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς κλειδιά για την οικονομία της Ευρώπης Οι επαγγελματίες φοβούνται...

Themata

Ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό έφτασε σήμερα τους 1.523 στην Κίνα, ενώ ο πρώτος θάνατος στην Ευρώπη σημειώθηκε στη Γαλλία Ένας...

World

«Με την ανακύκλωση των πλαστικών θα καθαρίσουμε τον πλανήτη και θα καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή» Περισσότεροι από 100 δημόσιοι και ιδιωτικοί εταίροι που καλύπτουν...