Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Μειώνετε η παραγωγή κρασιού στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα νέα για τους λάτρες του κρασιού δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά…


Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1957, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV) με έδρα το Παρίσι, για το 2017.

Oι ακραίες δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην Ε.Ε., από πάγο έως ξηρασία, οδήγησαν σε ξαφνική πτώση της παραγωγής, ειδικά στη Δυτική Ευρώπη, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει πέρυσι στο ιστορικό χαμηλό των 250 εκατ. εκατόλιτρων, ποσότητα 8,6% μειωμένη συγκριτικά με το 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Οι καιρικές συνθήκες πέρυσι φέρεται να έχουν επηρεάσει σχεδόν όλους τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιού στην Ε.Ε., με αποτέλεσμα στην Ιταλία, η παραγωγή κρασιού να μειωθεί 17% και να φθάσει στο ιστορικό χαμηλό των 39,3 εκατ. εκατόλιτρων.

Αντίστοιχα, οι παραγωγοί στη Γαλλία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού, είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται 19% στα 36,7 εκατ. εκατόλιτρα, ενώ στην Ισπανία η πτώση είναι της τάξης του 20%, με την παραγωγή στα 33 εκατ. εκατόλιτρα. (Σημειώνεται ότι ένα εκατόλιτρο ισούται με 100 λίτρα).

«Το 2017, τρεις από τους κορυφαίους παραγωγούς, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, γνώρισαν αντίξοες καιρικές συνθήκες οι οποίες επηρέασαν την παραγωγή κρασιού τους», επισημαίνει εκπρόσωπος του OIV.

Επίσης, στη Γερμανία η παραγωγή μειώθηκε 10% συγκριτικά με το 2016, στα 8,1 εκατ. εκατόλιτρα, ενώ στην Ελλάδα η πτώση ήταν αντίστοιχα 10% με την παραγωγή στα 2,5 εκατ. εκατόλιτρα. Η Πορτογαλία (6,6 εκατ. εκατόλιτρα), η Ρουμανία (5,3 εκατ. εκατόλιτρα), η Ουγγαρία (2,9 εκατ. εκατόλιτρα) και η Αυστρία (2,4 εκατ. εκατόλιτρα) ήταν οι μοναδικές χώρες που κατέγραψαν αύξηση της παραγωγής συγκριτικά με το 2016.

Εκτός Ε.Ε., η παραγωγή κρασιού παραμένει σταθερή, με τις ΗΠΑ να διατηρούν τη δυναμική τους ως ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον πλανήτη.
Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση της παραγωγής δεν σημαίνει ότι ο κόσμος βρίσκεται αυτήν τη στιγμή αντιμέτωπος με τον κίνδυνο έλλειψης κρασιού. Ο ίδιος ο οργανισμός καθησυχάζει τις αγορές και τους καταναλωτές επισημαίνοντας ότι το κρασί είναι ένα προϊόν που αποθηκεύεται, γεγονός που σημαίνει ότι όλο το κρασί που παράγεται στη διάρκεια του έτους δεν καταναλώνεται το ίδιο έτος.

Κατά συνέπεια, δεν θα υπάρξουν ελλείψεις και για να συμβεί αυτό, όπως εξηγούν εκπρόσωποι του OIV, θα πρέπει να υπάρξουν συνεχόμενα έτη μειωμένης παραγωγής.

Ενώ η παραγωγή έχει μειωθεί, η κατανάλωση ακολουθεί την ανιούσα, φθάνοντας πέρυσι τα 243 εκατ. εκατόλιτρα, ποσότητα αυξημένη 1,8% από το 2016.

Στην πρώτη θέση ως προς την κατανάλωση στον κόσμο παραμένουν οι ΗΠΑ με 32,6 εκατ. εκατόλιτρα, ενώ ακολουθεί η Γαλλία με κατανάλωση της τάξης των 27 εκατ. εκατόλιτρων. Άνοδο παρουσιάζει όμως και η κατανάλωση κρασιού στην Κίνα, όπου αυξήθηκε 3,5% από το 2016.

Γενικότερα, η κατανάλωση έχει σχεδόν σταθεροποιηθεί μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με την τελευταία τριετία η τάση να είναι θετική.

Ιδιαίτερα θετικό ισοζύγιο παρατηρείται και στο παγκόσμιο εμπόριο κρασιού, τόσο από πλευράς όγκου (108 εκατ. εκατόλιτρα, αυξημένος 3,4%) όσο και από πλευράς αξίας (30 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 4,8%).

naftemporiki.gr

ΚΟΣΜΟΣ

Τραυματίες στη διαδήλωση μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης στην Αλβανία

Δημοσιεύτηκε

στις

Δύο αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται ενώ τέσσερις διαδηλωτές παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα


Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σήμερα σε τεταμένη ατμόσφαιρα μπροστά από το κτίριο της αλβανικής κυβέρνησης στα Τίρανα ενώ οι δυνάμεις της τάξης χρησιμοποίησαν επανειλημμένα δακρυγόνα και αντλίες νερού για να τους απωθήσουν, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δύο αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται ενώ τέσσερις διαδηλωτές παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και χρειάσθηκαν περίθαλψη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ανταποκρινόμενοι σε έκκληση της αντιπολίτευσης, οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 και τον οποίο κατηγορούν για «διαφθορά». Παραβίασαν επανειλημμένα τον αστυνομικό κλοιό και κατέλαβαν το προαύλιο μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης.

Μια ομάδα περίπου εκατό διαδηλωτών έριξε αρχικά καπνογόνα και πέτρες εναντίον του κτιρίου της κυβέρνησης, το οποίο φυλάσσεται από σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Ράμα, φύγε!».

Παράθυρα του κτιρίου έσπασαν από τις πέτρες που εκτόξευσαν οι διαδηλωτές. Περίπου δέκα διαδηλωτές επιχείρησαν επίσης να εισέλθουν στο κτίριο προσπαθώντας να παραβιάσουν την πόρτα της εισόδου, όμως απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν μέσα σ’ αυτό.

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανάμεσα στο πλήθος ο Λουλζίμ Μπάσα, επικεφαλής του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης.

Κατηγόρησε την αστυνομία ότι άφησε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το κτίριο για να τους «εξωθήσει στη βία» και επέτρεψε έτσι στον Έντι Ράμα «να κατηγορήσει γι’ αυτή τη βία την αντιπολίτευση».

Χιλιάδες διαδηλωτές εξακολουθούσαν νωρίς το απόγευμα να είναι συγκεντρωμένοι μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο 54χρονος Έντι Ράμα, ο οποίος άρχισε το 2017 τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του, είχε ανακοινώσει χθες πως δεν θα βρίσκεται στα Τίρανα στη διάρκεια της διαδήλωσης. Επρόκειτο να μεταβεί στον Αυλώνα, την εκλογική περιφέρειά του, για έναν «διάλογο» με τους κατοίκους για την «ανάπτυξη της πόλης».

Ο Ράμα αμφισβητείται από τον κύριο σχηματισμό της αντιπολίτευσης, το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο έχει ήδη οργανώσει παρόμοιες διαδηλώσεις χωρίς πάντως να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στην κυβέρνησή του.

«Η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία ημέρα της εξουσίας του Ράμα. Αυτό το καθεστώς πρέπει να ανατραπεί πάση θυσία», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, στη διάρκεια συγκέντρωσης των οπαδών του.

Κατηγορώντας τον Ράμα για «συνέργεια με το οργανωμένο έγκλημα» και ότι «βύθισε τη χώρα στη διαφθορά και τη φτώχεια», η αντιπολίτευση, η οποία αποτελείται από πέντε κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, ζητεί τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών η οποία θα αναλάβει να οργανώσει πρόωρες εκλογές.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Ένοπλη επίθεση στο Ιλινόι με πέντε νεκρούς

Δημοσιεύτηκε

στις

Πέντε νεκροί από την επίθεση ενόπλου σε βιομηχανικό συγκρότημα στην Ορόρα του Ιλινόι – Νεκρός και ο δράστης


Πέντε άοπλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν την Παρασκευή όταν ένας 45χρονος εξαπέλυσε ένοπλη επίθεση μέσα σε ένα κτίριο αποθήκης σε ένα βιομηχανικό  συγκρότημα στα δυτικά προάστια του Σικάγο, ανέφερε η αστυνομία. 

Ο δράστης της επίθεσης, ο 45χρονος Γκάρι Μάρτιν, ο οποίος ήταν εργαζόμενος στο μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα στην πόλη, σε ένα προάστιο του Σικάγου, περίπου 50χλμ δυτικά, έπεσε νεκρός έπειτα από την ανταλλαγή πυρών με τις αστυνομικές δυνάμεις.

“Αυτή τη στιγμή επιβεβαίωνουμε το θάνατο πέντε ανθρώπων”, δήλωσε η Κρίστεν Ζίμαν, αρχηγός της αστυνομίας, χωρίς να διευκρινίζει το κίνητρο της επίθεσης. 

Παράλληλα είπε ότι οι πέντε αστυνομικοί δέχθηκαν πυρά και τραυματίστηκαν, χωρίς να προσδιορίζει την κατάσταση της υγείας τους. 
Εντός του κτιρίου, βρέθηκαν πέντε άμαχοι νεκροί. Κανένα από τα θύματα δεν έχει ταυτοποιηθεί. 

Μια γυναίκα, που παρουσιάστηκε στην αστυνομία ως η μητέρα του Μάρτιν, ανέφερε στις αρχές ότι ο γιος της είχε απολυθεί πριν από δύο εβδομάδες και πως βρισκόταν σε αγχώδη κατάσταση λίγο πριν την ένοπλη επίθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα Chicago Sun-Times.
“Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα περιστατικό με ένοπλο στην οδό 641 Archer. Παρακαλούμε αποφύγεται την περιοχή”, είχε αναφέρει λίγο μετά τις 14:00 (τοπική ώρα) με tweet της η αστυνομία. 

Ένα βίντεο που προβλήθηκε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνει περιπολικά της αστυνομίας να έχουν περικυκλώσει το κτίριο της κατασκευαστικής εταιρείας.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Τζον Προμπστ είπε στο CNN ότι είδε τον ένοπλο να τρέχει σε έναν διάδρομο των εγκαταστάσεων , κρατώντας ένα πιστόλι με σκόπευτρο λέιζερ. Ο Προμπστ είπε ότι είδε αιμόφυρτους ανθρώπους. 

Η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για το περιστατικό. 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Έπεσε ελικόπτερο σε κατοικημένη περιοχή – 4 νεκροί

Δημοσιεύτηκε

στις

Στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη, κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, σε κατοικημένη περιοχή της Κωνσταντινούπολης


Το ελικόπτερο επιχειρούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση στην περιοχή Τσεκμέκοι, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης αλλά για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία δεν τα κατάφερε και συνετρίβη.

Τέσσερις στρατιώτες είναι νεκροί. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα-πολίτες. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις και και ασθενοφόρα. Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τυχόξν εγκλωβισμένους πολίτες.

Ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι το ελικόπτερο παρουσίασε μηχανική βλάβη.

Υπενθυμίζεται ότι και αυτό το ελικόπτερο έπεσε στην ίδια περιοχή που είχε πέσει πάλ άλλο ελικόπτερο τον περασμένο Νοέμβριο, στο Σαντζάκτεπε της Κωνσταντινούπολης, όπου είχαν σκοτωθεί 4 άνθρωποι.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη