Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Μελέτη για μνημείο πεσόντων στο Ατσιπόπουλο

Την κατασκευή Μνημείου Πεσόντων προωθεί ο Δήμος Ρεθύμνης στην Κοινότητα Ατσιποπούλου – Παρουσιάστηκε χθες η αρχιτεκτονική μελέτη του Μνημείου

H αρχιτεκτονική μελέτη για την ανέγερση Μνημείου Πεσόντων στη μάχη του Ατσιπόπουλου κατά την επανάσταση του Θερίσου, παρουσιάστηκε χθες (Πέμπτη 10/9/’20) στην αίθουσα του Δ.Σ.,  από τον Μελετητή/ Στέλεχος της Τεχνικής Υπηρεσίας Δ.Ρ, κ. Χαράλαμπο Κυδωνάκη/ Αρχιτέκτονας Α.Π.Θ. 

Την παρουσίαση παρακολούθησαν κι έκαναν τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση που ακολούθησε,  ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, ο Αντιδήμαρχος ΚαθαριότηταςΠερ/ντος, Ανακύκλωσης & Πολιτικής Προστασίας/ αρμόδιος για θέματα που αφορούν τις Τοπικές Κοινότητες των Δ.Ε. Λαππαίων και Νικ. Φωκά κ. Δημ. Λελεδάκης, ο Αντιδήμαρχος   Συντονισμού των Υπηρεσιών του Δήμου και της Καινοτομίας  κΓ. Γεωργαλής, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ατσιποπούλου κ. Αλ. Παπαλεξάκης, ο Επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Τ.Σ.  Κοιν. Ατσιποπούλου κ. Βασ. Λιονής, ο Συγγραφέας και Ιστορικός Ερευνητής κ. Γ. Περπυράκης , η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ατσιποπούλου κ. Δ. Αγγελιδάκη, ο Εφημέριος του Ατσιποπούλου πατέρας Μιχαήλ  και το Μέλος του Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου  κ. Ευστ. Γαγάνης . 

Σύμφωνα λοιπόν με την αρχιτεκτονική μελέτη που εκπόνησε ο κ. Κυδωνάκης,  το Μνημείο θα ανεγερθεί σε δημοτικό οικόπεδο που βρίσκεται πάνω στην παλιά Εθνική Οδό Ρεθύμνου-Χανίων. 

Η μελέτη επικεντρώθηκε στη λειτουργική και αισθητική διαμόρφωση του χώρου ώστε να φιλοξενήσει την ανέγερση του εν λόγω Μνημείου.

Τόσο στο χώρο του Μνημείου όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του,  προβλέπεται η κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών και διευκολύνσεων ώστε ο χώρος του Μνημείου να είναι προσβάσιμος,με ευκολία και ασφάλεια. 

Ειδικότερα: θα διαμορφωθούν κατάλληλα τα δάπεδα, πεζοδρόμια και κράσπεδα, θα τοποθετηθεί πλάκα όδευσης ατόμων με μειωμένη όραση, κολωνάκια στην ανατολική διάβαση, ράμπες, διαχωριστικές ζώνες και καμπύλα σκαλοπάτια στην ανατολική ένωση των δρόμων. 

Παράλληλα, προβλέπεται η διαμόρφωση εσοχής για στάση του λεωφορείου, η εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης, η διαμόρφωση καθιστικών χώρων με πράσινο και η προσβασιμότητα σε Άτομα με Αναπηρία, σε όλους τους νέους χώρους. 

Η επιλογή του χώρου ανέγερσης του Μνημείου έγινε με κριτήριο  την εξασφάλιση της περίοπτης θέσης του  ώστε η  θέαση του να είναι ξεκάθαρη  από τους περιβάλλοντες δρόμους. Η δε φιλοσοφία της μελέτης εδράζεται στην μινιμαλιστική, συμβολική απεικόνιση της θυσίας των πεσόντων στη Μάχη του Ατσιποπούλου η οποία έγινε στις (2 Αυγούστου 1905) και ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες,κατά την επανάσταση του Θερίσου. 

Οι πεσόντες στους οποίους αναφέρεται η επέμβαση είναι οι :• Μπίρης Σταυριανός, από το Ζουρίδι• Κόκκινος Πέτρος, από την Ασή Γωνιά• Μαυρομουστακάκης Ιωάννης, από τους Κάμπους Κυδωνίας• Οσμανάκης Ταξήμ, προσχωρήσας Οθωμανός χωροφύλακας• Τρουλιτάκης Γεώργιος, από το Βαφέ Αποκορώνου• Λιανδρής Ιωάννης, Από το Ατσιπόπουλο (έπεσε στη μάχη της Γεωργιούπολης στις 29 Σεπτεμβρίου 1905). 

Το Μνημείο αποτελεί σύνθεση έξι μεταλλικών πλαισίων με αιχμηρές απολήξεις, τοποθετημένες κατά τρόπο που να δημιουργεί στον επισκέπτη την εντύπωση ότι διασταυρώνονται, αναπαράγοντας συμβολικά την  ανάμνηση της μάχης. 

H ανέγερση του, ικανοποιεί χρόνιο αίτημα των κατοίκων του Οικισμού Ατσιποπούλου και αποτέλεσμα επίμονων προσπαθειών του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη, του Αντιδημάρχου κ.  Γιώργου Γεωργαλή και του Προέδρου της Κοινότητας κ. Αλέξη Παπαλεξάκη, να υπερβούν επιτυχώς γραφειοκρατικά, ιδιοκτησιακά  και άλλα προβλήματα ώστε, με τη συνδρομή της Βουλής των Ελλήνων, η οποία θα καλύψει μέρος της δαπάνης κατασκευής του Μνημείου, να αποδοθεί εν τέλει η οφειλόμενη τιμή στους πεσόντες στη Μάχη Ατσιποπούλου. 

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Επαναλειτουργούν τα Κ.Α.Π.Η Δήμου Ρεθύμνης παρέχοντας στα Μέλη τους ιατρική και κοινωνική φροντίδα Την επαναλειτουργία των Κ.Α.Π.Η. Δήμου Ρεθύμνου ανακοινώνει το  ΝΠΔΔ  «Κοινωνική Πολιτική και Μουσική...

ΚΡΗΤΗ

Καινοτόμο μέθοδο για την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού των φοινικοειδών, εφαρμόζει το Τμήμα Πρασίνου Δήμου Ρεθύμνης Το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ρεθύμνης καινοτομεί, εφαρμόζοντας  για...

ΚΡΗΤΗ

Σύντομα σε πλήρη λειτουργία το έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, από το Δήμο Ρεθύμνης- Τελικές εργασίες ελέγχου του συστήματος σε οδούς του Ρεθύμνου κατά τις...

ΚΡΗΤΗ

Ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες από το σεισμό στο Αρκαλοχώρι, προσφέρει η Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Ρεθύμνης Την πρόθεση να παράσχει ψυχολογική υποστήριξη στους σεισμόπληκτους συνανθρώπους...