Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Μένει στα… χαρτιά το σχέδιο ανάπλασης της παλιάς πόλης Ηρακλείου

Δημοσιεύτηκε

στις

Παρά τους φιλόδοξους στόχους της δημοτικής αρχής, μένει στα χαρτιά το σχέδιο ανάπλασης της παλιάς πόλης


Την πολιτική διαχείριση κρίσιμων θεμάτων που αφορούν στη χάραξη των ρυμοτομικών γραμμών των χρήσεων γης και των όρων δόμησης ξεκινά να επαναπροσεγγίζει ο Δήμος Ηρακλείου μέσα από τη μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης.

Η νέα προσέγγιση αυτή θα γίνει όπως όλα δείχνουν στη βάση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) το οποίο ανοίγει δρόμο σε αλλαγές χρήσης γης, ειδικά στην παραλιακή λεωφόρο.

Κοινή συνισταμένη

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, σε πρώτη φάση έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των αρχαιολογικών υπηρεσιών οι οποίοι έχουν στο παρεθλόν κρατήσει σκληρή γραμμή σε σχέση με το ζήτημα των ρυμοτομήσεων, ενώ έχουν ευθέως καυτηρίασει την τακτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, ότι δηλαδή γινόταν επιλεκτικές ρυμοτομήσεις κατά τόπους με αποτέλεσμα να κατεδαφίζονται ανά διαστήματα τμήματα του ιστορικού ιστού. Επίσης έχουν ζητήσει να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο το οποίο είναι αναγκαίο να γίνει απολύτως σεβαστό από όλους και όχι να κατεδαφίζεται κομμάτι κομμάτι η εντός των τειχών πόλη. Αφού προκύψει κοινή συνισταμένη του Δήμου Ηρακλείου και της άμεσα εμπλεκόμενης αρχαιολογική υπηρεσία θα γίνει νέα συνάντηση με το μελετητή στον οποίο και θα δοθούν οι συντεταγμένες για τα βήματα που θα ακολουθήσει. Αυτό είναι το πλαίσιο της επαναπροσέγγισης της μελέτης της παλιάς πόλης η οποία μετά από 19 χρόνια συζητήσεων, συσκέψεων, πολιτικών δεσμεύσεων… παραμένει σε… προκαταρκτικό στάδιο, την ίδια ώρα που ο ιστορικός ιστός τον οποίο θεωρητικά καλείται να σώσει… τελεί υπό κατάρρευση.

Η νέα προσέγγιση

Η δημοτική αρχή διαβεβαιώνει ότι επιχειρεί την αναψηλάφιση της υπόθεσης με την προοπτική να δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα που εκκρεμούν, ώστε να δοθούν οι συντεταγμένες για το πώς θα προχωρήσει η πολύπαθη μελέτη.

Τα θέματα που ανοίγουν είναι πολλά, καθώς ο μακροχρόνιος πολιτικός εμπαιγμός είχε ως αποτέλεσμα η μελέτη να καθηλωθεί, ενώ την ίδια στιγμή η εντός των τειχών πόλη να καταρρέει.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος έχει μελετήσει το κρίσιμο ζήτημα της μελέτης ανάπλασης της παλιάς πόλης, σε μια πρώτη προσέγγιση του κρίσιμου θέματος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι αφού είναι γνωστοί οι περιορισμοί στις ρυμοτομήσεις, μπορούμε να περιοριστούμε σε αυτές που είναι αναγκαίες, δηλαδή σε αυτές που συνδέονται με λόγους πολιτικής προστασίας.

Ο ίδιος εκτιμά ότι θα πρέπει να εξεταστεί και η πρόταση του μελετητή, η οποία χωρίζει το Ηράκλειο σε 19 τομείς, στους οποίους ορίζει διαφορετικούς όρους δόμησης ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά του κάθε τμήματος. Μάλιστα η γενικότερη κατεύθυνση στην πρόταση του μελετητή είναι με μικρές διαφοροποιήσεις, η σημαντική μείωση των συντελεστών δόμησης. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων σε πρώτο επίπεδο σημειώνει ότι δεν κρίνει αναγκαίο τον πολυτεμαχισμό της πόλης σε τομείς καθώς όπως τονίζει θα πρέπει να υπάρξει μια σύμπτυξη στους τομείς που έχουν διαμορφωθεί από το μελετητή ώστε να διαμορφωθούν μεγαλύτερες ενότητες. Σε ό,τι αφορά στην πρόταση των μελετητών για τους εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση των ακινήτων, ο κ. Αναστασάκης σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια χαλάρωση του πλαισίου των χρήσεων γης υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι διανύουμε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης, με ότι αυτό συνεπάγεται.

ΠΑΤΡΙΣ

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *