Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Μετά την εξαγορά του ΔΟΛ, η επόμενη μάχη θα δοθεί για το MEGA

Μετά την καλύτερη προσφορά που έδωσε στη δημοπρασία ο Βαγγέλης Μαρινάκης εκτός από το ΒΗΜΑ, τα ΝΕΑ, τις ιστοσελίδες και το ραδιόφωνο του ΔΟΛ απέκτησε και το 22,11% των μετοχών του MEGA – Έγινε έτσι ο δεύτερος μεγαλομέτοχος μετά την οικογένεια Βαρδινογιάννη – Τρίτος μέτοχος στο κανάλι ο Ιβάν Σαββίδης


Σε νέα εποχή μπαίνουν από σήμερα ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη και ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA μετά τη χθεσινή δημοπρασία των περιουσιακών στοιχείων του ιστορικού ομίλου, από την οποία βγήκε νικητής ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού κατέθεσε την υψηλότερη από τις πέντε προσφορές που κατατέθηκαν και είναι πλέον το νέο αφεντικό των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΝΕΑ, καθώς και των ιστοσελίδων και του ραδιοφωνικού σταθμού που ανήκαν στον ιστορικό όμιλο.

Ταυτόχρονα, για μια ακόμη φορά, ηττημένος από την διαδικασία βγήκε ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος παρά την δυναμική που είχε αναπτύξει, αποκτώντας το 19,63% των μετοχών του MEGA, κατέθεσε χαμηλότερη προσφορά κι είναι τώρα αναγκασμένος να περιοριστεί στην ιδιότητα του απλού μετόχου στο Μεγάλο Κανάλι, βλέποντας να καταρρέουν τα σχέδια του για να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο του MEGA.

O μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ δεν έκρυψε χθες την δυσφορία του για το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά παρ΄ όλα αυτά επέμεινε στο σχέδιο ανάπτυξης του καναλιού που είχε υποβάλλει και στις τράπεζες πριν από δύο μέρες, τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να συμβάλλει οικονομικά για να ξεπεραστούν τα προβλήματά του.

Στην δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία του Δ.Ο.Λ. εμφανίστηκαν τέσσερα επιχειρηματικά σχήματα, αλλά κι ένα σχήμα εργαζομένων του Δ.Ο.Λ. που κατέθεσε μια συμβολική προσφορά ύψους… τριών ευρώ!

Πλειοδότης αναδείχθηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης που πρόσφερε 22.892.600 ευρώ. Δεύτερη κατά σειρά προσφορά, ήταν αυτή της κυπριακής εταιρείας VEGATA, με 21 εκατομμύρια ευρώ. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν αποκάλυψαν στην διαδικασία το όνομα ή τα ονόματα των επιχειρηματιών που εκπροσωπούσαν, αλλά στην αίθουσα που διεξήχθη η δημοπρασία, υπήρξε διάχυτη η αίσθηση ότι εκπροσωπούν τον μεγαλομέτοχο της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη.

Οι προσφορές που κατατέθηκαν για τον ΔΟΛ ήταν:

Αlter Εgo (Βαγγέλης Μαρινάκης) 22.892.600 ευρώ
Vegata holdings (Κυπριακή εταιρεία) 21.000.000 ευρώ
Dimera (Ιβάν Σαββίδης) 11.926.000 ευρώ
NewMile (Ροδόλφος Οντόνι) 100.000 ευρώ
Σχήμα εργαζομένων του ΔΟΛ: Τρία ευρώ

Η δεσμευτική προσφορά της εταιρείας Μαρινάκη

Στην διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στον 6ο όροφο του ΔΟΛ (όπου κάποτε ο Χρήστος Λαμπράκης παρέθετε γεύματα εργασίας σε κορυφαίους πολιτικούς) δεν εμφανίστηκε κανείς από τους επενδυτές και όλοι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους. Το γεγονός αυτό σκόρπισε αισθήματα ανησυχίας στους εργαζομένους του ΔΟΛ, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα της δημοπρασίας και ανέμεναν, εκτός από το αποτέλεσμα, και μια πρώτη συζήτηση με εκπροσώπους του πλειοδότη.

Η ανησυχία τους έγινε μεγαλύτερη, όταν εκπρόσωποι των τραπεζών τους πληροφόρησαν ότι μόνο ένα ποσοστό 25% από το συνολικό τίμημα που θα εισπράξουν, θα διατεθεί για την εξόφληση των υποχρεώσεων προς τους εργαζομένους και τους προμηθευτές, ποσό που δεν επαρκεί για να καλυφθεί ούτε το σύνολο των δεδουλευμένων τους.

Μετά την ανάδειξή του ως πλειοδότη, ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποκτά το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του Δ.Ο.Λ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

***To 22,11% των μετοχών του MEGA CHANNEL
***Τις εφημερίδες ΒΗΜΑ και ΝΕΑ.
***Τις ιστοσελίδες IN.GR, BHMA.GR, και NEA.GR
***Τον ραδιοφωνικό σταθμό BHMA.FM
***To 50% των μετοχών της “IRIS ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ”
***Το 41,22% των μετοχών του πρακτορείου διανομής “ΑΡΓΟΣ”

Ταυτόχρονα με την δημοπρασία των περιουσιακών στοιχείων του Δ.Ο.Λ., δημοπρατήθηκαν και τα ακίνητα του Ομίλου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται δύο κτίρια στην Οδό Χρήστου Λαδά, άλλο ένα στην Ζωοδόχου Πηγής και μεγάλα αγροτεμάχια στις Λεωφόρους Μαρκοπούλου και Λαυρίου.

Πλειοδότης αναδείχθηκε η Alpha Bank που πρόσφερε 3,78 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά οι προσφορές για τα ακίνητα του ΔΟΛ:

Αlpha Βank 3.780.000 ευρώ
Linder Σαντορίνη 3.001.000 ευρώ
Νew Mile 100.000 ευρώ

Ιβάν Σαββίδης: Χτυπάω κλειστές πόρτες

Έκδηλη ήταν η δυσαρέσκεια του Ιβάν Σαββίδη, μετά το τέλος της δημοπρασίας για τον ΔΟΛ, επιμένοντας ωστόσο οτι θα παραμείνει μέτοχος του MEGA, έστω κι αν φαίνεται να χάνει την προοπτική πλήρους ελέγχου του καναλιού.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την παρουσία του στα εγκαίνια της έδρας Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ, ο κ. Σαββίδης σχολίασε το ζήτημα που προέκυψε με τα λεφτά της εγγυητικής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να καταλάβω τι πρόβλημα υπάρχει με τα λεφτά από την Κύπρο. Τι έχουν τα λεφτά από την Κύπρο, μυρίζουν;».

Αν και αρχικά φάνηκε να μην θέλει να μιλήσει για τις εξελίξεις στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, στον οποίο δραστηριοποιείται εντόνως εσχάτως, ο Ιβάν Σαββίδης ανέφερε: «Είναι εντυπωσιακή χώρα η Ελλάδα. Όλοι ασχολούνται με τα media και το ποδόσφαιρο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δίνετε τόση προσοχή σε απλές επιχειρηματικές διαδικασίες».

Και συνέχισε: «Θα είμαι ειλικρινής. Η οικογένεια των δημοσιογράφων και ο χώρος των media είναι ένα ιδιαίτερο μέρος της κοινωνίας μας και για να μπεις θέλει πολλή προσοχή. Θέλει προηγουμένως να χτυπήσεις την πόρτα, όπως συνηθίζω να λέω. Το πρόβλημα του Σαββίδη ποιο είναι: Εγώ χτυπάω πόρτες, αλλά κανένας δεν ανοίγει. Τώρα θέλω να τις ανοίξω με το πόδι».

Ερωτηθείς, δε, γιατί επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει το Mega, είπε χαμογελώντας: «Θέλω το πρωί το Mega να με ξυπνάει στη γλώσσα μου και όπως με ξύπναγε η μητέρα μου».

Όταν ερωτήθηκε για το θέμα συνδιοίκησης με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους υπόλοιπους μετόχους του Mega, με αφορμή και τη δημοπρασία του ΔΟΛ, είπε ότι το Mega «θα έχει διοικητικό συμβούλιο, 35% Bαρδινογιάννης, 22% Μαρινάκης και 20% εγώ».

Παράλληλα, τόνισε ότι θα βάλει 25 εκατ. ευρώ στο Mega και σημείωσε ότι θα δώσει οκτώ εκατ. ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού. Σημείωσε, δε, ότι δεν θα αφήσει το Mega να πτωχεύσει.

Τι αλλάζει στο Mega μετά την απόκτηση του 22,11% από τον Βαγγέλη Μαρινάκη

Η απόκτηση του Δ.Ο.Λ. από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, δημιουργεί νέα δεδομένα και στο MEGA CHANNEL, καθώς ο πρόεδρος του Ολυμπιακού κατέχει πλέον το 22,11% των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού και γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχός του, μετά την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Κατόπιν αυτών, δημιουργείται για πρώτη φορά και μια ουσιαστική προοπτική για την εξυγίανση του MEGA, αλλά και για την αποδέσμευση των κεφαλαίων του που έχουν δεσμεύσει οι πιστώτριες τράπεζες.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το μετοχικό σχήμα του MEGA CHANNEL διαμορφώνεται ως εξής:

***Οικογένεια Βαρδινογιάννη 35%
***Βαγγέλης Μαρινάκης 22,11%
***Ιβάν Σαββίδης 19,63%
***Φώτης Μπόμπολας 13%
***Δημήτρης Κοπελούζος 4,5%
***Βίκτωρ Ρέστης 3,13%

Είναι προφανές ότι, αν συμφωνήσουν σε μια στρατηγική συνεργασία οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι, αποκτούν τον απόλυτο έλεγχο του καναλιού, ανεξαρτήτως της στάσης που θα τηρήσουν όλοι οι υπόλοιποι.

Το μεγάλο ερωτηματικό, είναι τι θα πράξει τώρα ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο του MEGA, αλλά, μετά την είσοδο Μαρινάκη, αυτό δείχνει πλέον σχεδόν αδύνατον.

Επιπροσθέτως, ο Ιβάν Σαββίδης, που δύο ημέρες νωρίτερα είχε εκφράσει με επιστολή του στις τράπεζες, την βούληση να επενδύσει 25 εκατομμύρια ευρώ σε μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, θα πρέπει τώρα να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό του και να αποκαλύψει αν προτίθεται να παραμείνει μέτοχος σε έναν τηλεοπτικό σταθμό που δεν θα ελέγχει, ή αν σκοπεύει να αποχωρήσει.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση των μετόχων για να ληφθούν όλες οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του καναλιού, όπου θα εξακριβωθούν και οι προθέσεις όλων και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν και πάλι οι επαφές με τις τράπεζες για την εκπόνηση ενός νέου και βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου που θα επιτρέψει στο MEGA να επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία.

protothema.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Entertainment

Το τέλος της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού Mega αποφάσισε σήμερα το ΕΣΡ Ειδικότερα, το Εθνικό Συμβούλιο Τηλεόρασης έκρινε πως ο σταθμός εμπίπτει στη ρύθμιση...

Entertainment

Διαδοχικές ανακοινώσεις την Πέμπτη από το ΔΣ του σταθμού και την Τηλέτυπος προκάλεσαν σύγχυση σχετικά με τη λειτουργία και το μέλλον του «μεγάλου καναλιού»...

Themata

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου, μέσα από την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Showtime», εξομολογείται για πρώτη φορά τη μάχη του με τον τζόγο Ο πρωταγωνιστής του...

Themata

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook