Connect with us

ΑΠΟΨΕΙΣ-ΓΝΩΜΕΣ

Μεταβίβαση ΕΝΦΙΑ στους Δήμους: Από την αυτοδιοίκηση στην ετεροδιοίκηση!

Δημοσιεύτηκε

στις

Αντιδράσεις και μάλιστα δικαιολογημένες , έχει προκαλέσει σε αυτοδιοικητικούς κύκλους, η εξαγγελία της κυβέρνησης για μεταβίβαση του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, σε βάθος τετραετίας!


Γράφει ο Γιώργης Ι. Ζαχαριουδάκης

Το εν λόγω σχέδιο, για το οποίο βέβαια δεν έχει δοθεί ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα από τον αρμόδιο Υπουργό, έρχεται να δημιουργήσει Δήμους εισπράκτορες και μάλιστα χωρίς  να διαθέτουν τους ανάλογους εισπρακτικούς μηχανισμούς, ενώ η αρμοδιότητα που αναμένεται να έχει ο κάθε Δήμος για να προσδιορίσει   το ύψους του φόρου, δημιουργεί σοβαρά πρακτικά ζητήματα.

Ταυτόχρονα , η μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς την τοπική αυτοδιοίκηση στην  οποία αναφέρθηκε πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρυσι τον Σεπτέμβριο από το βήμα της ΔΕΘ,  οδηγεί σε Δήμους δύο ταχυτήτων και  σε αναμενόμενες αποκλίσεις μεταξύ του ΕΝΦΙΑ και των ΚΑΠ .  Από τη μία, δήμοι με υψηλής αξίας ακίνητα που θα μπορούν να αυξήσουν  τα έσοδά τους κι απ΄ την άλλη, οι απομακρυσμένοι δήμοι της ενδοχώρας που θα βιώσουν την περικοπή των πόρων τους, χωρίς ιδιαίτερα ακίνητα στην έκτασή τους.

Εάν επιπλέον εφαρμοστεί το μέτρο με την αναλογία 1 προς 5 στις προσλήψεις, οι Δήμοι με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται στην αυτοκαταστροφή!

Πλέον, τα νέα δεδομένα που προαναγγέλλει η κυβέρνηση για τους ΟΤΑ, εγείρουν σοβαρά ζητήματα στον τρόπο λειτουργίας των οργανισμών και συνυπολογιζόμενων των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων, μετατρέπουν μακροπρόθεσμα την αυτοδιοίκηση σε ετεροδιοίκηση!

ΑΠΟΨΕΙΣ-ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος τελικά είναι ο κατάλληλος;

Δημοσιεύτηκε

στις

Πρέπει να το διαβάσετε πριν πάτε να ψηφίσετε


Λοιπον :
1.-Η επιλεκτική
μνήμη είναι χαρακτηριστικό διαταραγμένη ατόμου άρα επικίνδυνου!
2.-Αν γυρίσεις το νόμισμα από την άλλη πλευρά είναι ταλε κουαλε αμφότεροι και οι δύο δεξιοί του κερατά! Με χειρότερο τον ψεύτη!
3.- Δεν μπορείς να λες ότι είσαι αντιδεξιός όταν κυβερνάς πιο δεξιά από τους δεξιούς και προ πάντων με Κουίκ και Κουντουρα και Ζουράρις.!
4.- όλοι μας – σας τον αγοράσατε όταν έκαμε το όχι- ναι ,που το έκανε μόνο η Χουν τα!!
5,.-
Το στρίμωξαν 17 ώρες (και όχι διαπραγμάτευση γιατί δεν ήξερε τι να λέει: να λέει ναι η να λέει όχι??) Και υπέγραφε το χειρότερο μνημείο, το πιο επώδυνο για τον ελληνικό λαό!!
6 , – απόδειξη?? Το ΤΑΥΔΕΠ! Η μισή Ελλάδα είναι υποθηκευμένη ( λιμάνια δρόμοι αεροδρόμια υπηρεσίες μνημεία κ.λ.π.)
7.- Μα βρήκε την Ελλάδα καταχωρεωμένη θα μου πεις!? Ναι όντως χρεωκοπημένη ήταν! Το ήξερε όμως και φώναζε θα σκίσω το μνημόνια θα δώσω πίσω συντάξεις κ.λ.π.! Και συνεπώς δεν μπορούσε να κάνει τίποτα!
Μπορούσε, αλλά ήθελε νε τάχει καλά με τη συνείδησή του , με τον εαυτό του με τα πιστεύω του ,να πει στον ελληνικό λαό, :: Λαέ μου δεν μπορώ και παραιτούμαι! Αυτοί είναι οι πατριωτες και ντρέτοί άντρες!
Όχι να συνεργαστεί με του διαβόλου τα κέρατα όπως έλεγε και παλιότερα ο Φλωράκης για να διώξουν τη δεξιά και το ΠΑΣΟΚ!
Και να γίνουν χειρότεροι από αυτούς??
8.-Σου άρεσε κοντό θεέ μου η 13 σύνταξη??
9.-τι γίνονται εκείνοι οι αριστεροί που θαύμαζες το πρώτο εξάμηνο του 2015 και χρέωσαν 25 δις τη χώρα και έχασαν και 100 δις που τους έδινε ο γιούνγκερ ??? Και
10.,τη λίστα Λαγκάρντ που την καταχώνιασαν ?? Ξέρεις πόσοι συριζαίοι είναι μέσα??
Συνελόντι ειπείν ούτε κάφροι ούτε Κρετίνοι εσμέν !

Άσπρος Βουνός

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ-ΓΝΩΜΕΣ

Αλλαγή σελίδας; Πώς και με ποιούς;

Δημοσιεύτηκε

στις

Το πιθανότερο είναι ότι στις 8 Ιουλίου η χώρα θα έχει νέα κυβέρνηση


Εξίσου πιθανό είναι η κυβέρνηση αυτή να είναι κοινοβουλευτικά «αυτοδύναμη». Το ζητούμενο πλέον εντοπίζεται αλλού. Θα είναι και «προγραμματικά αυτοδύναμη»;  Προφανώς με τον όρο αυτό δεν αναφερόμαστε στα ευχολόγια – προγράμματα των κομμάτων σε κάθε εκλογική αναμέτρηση που είναι τόσο γενικόλογα και κοινότυπα στο διακηρυκτικό τους πλαίσιο που πολλές φορές αν δεν εντοπίσουμε το «χρώμα» του προεκλογικού φυλλαδίου, η διαπίστωση του φορέα προέλευσης αναδεικνύεται σε εγχείρημα … υψηλού ρίσκου.

Αναφερόμαστε στην ύπαρξη ενός συνεκτικού σχεδίου για την επόμενη ημέρα και μιας συγκροτημένης ομάδας που είναι έτοιμη για να αναλάβει έργο. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει πετύχει να αποκτήσει ακροατήριο που ξεπερνά κατά πολύ τα παραδοσιακά όρια της παράταξής του και τούτο θα φανεί στην κάλπη. Δεν έχει, όμως, μέχρι σήμερα πείσει ότι διαθέτει ικανή ομάδα με κοινό όραμα για τη νέα εποχή. Ο ίδιος ανέδειξε μέχρι σήμερα κάποια στελέχη – η αλήθεια είναι ότι τα πρόσωπα αυτά κέρδισαν τις εντυπώσεις – αλλά αποδείχθηκαν ευάριθμα. Και κυρίως δεν φαίνεται να υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο σε επιμέρους τομείς που ταλανίζουν τη ζώσα καθημερινότητα και σε μεγάλο βαθμό συνδιαμορφώνουν το αποτέλεσμα της μελλοντικής κυβερνητικής προσπάθειας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Δικαιοσύνης. Εφαρμοσμένη Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη αποτελούν εγχειρήματα αλληλεξαρτώμενα και συνήθως αλληλοαναιρούμενα. Η χώρα μας βρίσκεται στην 132η θέση μεταξύ 190 χωρών εάν λάβουμε υπόψη τον δείκτη αποτελεσματικής επίλυσης εμπορικών διαφορών. Πράγματι, η επίλυση μιας εμπορικής διαφοράς στην Ελλάδα απαιτεί περίπου 4 ½ έτη αντιπαράθεσης στις δικαστικές αίθουσες (πολλές εκ των οποίων ακόμη και σήμερα στεγάζονται σε δωμάτια πολυκατοικιών (βλ Δικαστήρια Κιλκίς) ή σε ημιυπόγεια κακοδιατηρημένων κτηρίων (βλ. Εφετείο Ανατολικής Κρήτης). Προφανώς τούτο λειτουργεί ως σοβαρό αντικίνητρο οποιασδήποτε σοβαρής επενδυτικής προσπάθειας στη χώρα.

Τα ανωτέρω θα μπορούσαν να επιλυθούν με την κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων (η δικαιοσύνη σε μεγάλο βαθμό μπορεί να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη) και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων βρίσκεται ακόμη σε εμβρυϊκό στάδιο (εφαρμόζεται πιλοτικά) ενώ ήδη θα έπρεπε να εφαρμόζεται η «ηλεκτρονική δικογραφία» (δηλαδή η διακίνηση του συνόλου των δικογράφων και του αποδεικτικού υλικού, όπως και των δικαστικών αποφάσεων αποκλειστικά ηλεκτρονικά). Ωστόσο, αυτά δεν αρκούν, τη στιγμή που οι υστερήσεις είναι πρόδηλες και κυρίως … θεσμικές.

Και εξηγούμαστε. Δεν περιποιεί τιμή στο δικαστικό προσωπικό μιας χώρας να μην τολμούν να κατονομάσουν δημόσια, επί μήνες, τον περιλάλητο «Ρασπούτιν». Δεν περιποιεί τιμή στον ίδιο το θεσμό της Δικαιοσύνης να επωάζονται ποικίλοι τιτουλάριοι «Ρασπούτιν» που μένουν ατιμώρητοι απλά διότι είναι εξωκοινοβουλευτικοί (και συνεπώς ουδέποτε εκτεθέντες στη λαϊκή ετυμηγορία) αναπληρωτές υπουργοί δικαιοσύνης και έχουν επιλεγεί από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους για τις … επικίνδυνες αποστολές. Θα αλλάξουν τα ανωτέρω; Εάν ναι πώς; Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης (δίχως να καταντήσουμε κράτος δικαστών που στερούνται λαϊκής νομιμοποίησης) αποδείχθηκε διαχρονικά δισεπίλυτος γρίφος. Μπορεί να τον λύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Μπορεί – και άραγε τίνι τρόπο – να διαβεβαιώσει τους ξένους επενδυτές ότι δεν θα έχουμε ξανά στο μέλλον φαινόμενα όπως εκείνο της Follie Follie; Και σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμη η ΝΔ να επιλέξει για την ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πρόσωπα ικανά και άφθαρτα; Μπορεί να την προικοδοτήσει με τους απαιτούμενους καταρτισμένους ελεγκτές, ώστε να αποφύγουμε ξανά στο μέλλον το όνειδος ένας δημόσιος εποπτικός φορέας να αναζητεί την αλήθεια μέσα από τα πορίσματα ιδιωτικών ελεγκτικών εταιριών (Κάθε σοβαρή χώρα που σέβεται τον εαυτό της έχει εξειδικευμένο ελεγκτικό μηχανισμό για τις οργανωμένες αγορές. Δυστυχώς για τη χώρα μας αποδείχθηκε πολλάκις στην πράξη ότι κάτι τέτοιο είναι όνειρο θερινής νυκτός…)

Περαιτέρω, η «νομοθετική άνοιξη» – που εν πολλοίς επιβλήθηκε από τα … τρισκατάρατα μνημόνια – θα συνεχιστεί; Μετά τον εκσυγχρονισμό του δικαίου της ανώνυμης εταιρίας θα οδηγηθούμε σε ένα σύγχρονο εμπορικό κώδικα; Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που το εμπορικό δίκαιο αναζητείται ανάμεσα στους «ναπολεόντειους κώδικες» και στα βασιλικά διατάγματα του περασμένου αιώνα. Θα θεσπιστεί επιτέλους χρηματιστηριακός κώδικας που σχέδιο του βρίσκεται στο «ψυγείο» ήδη από το 2004;

Τέλος, θα αποφασίσουμε επιτέλους τι δικαστές και τι δικηγόρους θέλουμε; Θα φροντίσει η πολιτεία για την κατάρτιση και τη δια βίου εκπαίδευσή τους ή θα συνεχίσουμε αποσπασματικές επιλογές που δύσκολα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της νέας εποχής; Θα πριμοδοτήσουμε τις εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών ή θα συνεχίσουμε να υπονομεύουμε την ποιότητα της απονομής της Δικαιοσύνης μέσω της ποσοτικής υπερφόρτωσης της τελευταίας;

Οι προκλήσεις της νέας εποχής είναι μεγάλες. Ίσως μεγαλύτερες από εκείνες που μπορούν να φανταστούν εκείνοι που αναλαμβάνουν το τιμόνι της χώρας στις 8 Ιουλίου. Μακάρι – έστω και τώρα – να αποφασίσουν να εκπονήσουν το απαραίτητο σχέδιο διακυβέρνησης. Ειδάλλως θα συνεχίσουμε να μετράμε χαμένες ευκαιρίες και «ελπίδες που πηγαινοέρχονται» δίχως εντέλει να εκφράζουν τους πολίτες τούτης της χώρας…

Του Αργύρη Αργυριάδη

Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ-ΓΝΩΜΕΣ

Όλοι οι Έλληνες, βιώνουν την αγωνία των πανελληνίων εξετάσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

Με την έναρξη του καλοκαιριού,στην ελληνική κοινωνία λαμβάνει χώρα ένα μεγάλο κοινωνικό φαινόμενο


Όλοι οι Έλληνες πολίτες, βιώνουν την αγωνία των πανελληνίων εξετάσεων.Σαν μια παράδοση χρόνων που ‘μεινε παρακαταθήκη και επιβιώνει από γενιά σε γενιά. Το βιώνεις σαν παιδί, αργότερα σαν γονιός, παππούς και γιαγιά. Έτσι το βίωσα κι εγώ σαν παιδί-μαθήτρια και υποθέτω πως ίδια αγωνία θα ‘χω σαν γονέας. Ωστόσο, ετούτη τη φορά θα ήθελα να σχολιάσω αυτό το μέγα γεγονός απ’ τη σκοπιά του εκπαιδευτικού.

Του εκπαιδευτικού ο οποίος σαν ”παντογνώστης” αφηγητής παρατηρεί από μια γωνιά, συνολικά, τις αντιδράσεις γονέων και μαθητών . Έργο μας είναι να μυήσουμε τα παιδιά στη γνώση. Και σ’ αυτό ,νομίζω, συμφωνούμε όλοι. Σ’ ετούτο το σημείο θα ήθελα να θέσω ένα καίριο ερώτημα: Ποιό είναι, ή θα έπρεπε να είναι, το έργο του σύγχρονου εκπαιδευτικού;Θα απαντήσω λέγοντας πως το ”πράττειν” του εκπαιδευτικού σήμερα είναι η προετοιμασία και γαλούχηση του παιδιού,ώστε να μπορεί να είναι σε θέση να κερδίσει μια θέση στη λίστα επιτυχόντων των πανελληνίων εξετάσεων. Και προς αποφυγή κάθε είδους παρεξήγησης, θεωρώ μέγιστη επιτυχία την πραγμάτωση του στόχου αυτού.Αυτή είναι όμως η μια όψη του νομίσματος.

Στον αντίποδα,βρίσκεται ξεχασμένο το έργο του εκπαιδευτικού-παιδαγωγού, που έχει μέλημα τη μέριμνα της αγωγής της ψυχής,και του νου, του μαθητή.Γιατί σαν δεύτεροι γονείς έχουμε χρέος να φροντίσουμε την αγωγή νου αλλά και ψυχής του παιδιού-εφήβου.

Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε είναι επιτακτική η ανάγκη τα παιδιά μας να διδαχθούν τις αληθινές αξίες της ζωής και να πορεύονται με ήθος. Ακόμα,όμως πιο επιτακτική είναι η ανάγκη να σωπάσουμε και να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της ψυχής τους,να ακούσουμε τί ψιθυρίζουν για τις επιθυμίες τους,να αντιληφθούμε πού φτάνουν οι αντοχές τους.

Ναι, είναι όμορφο να αριστεύουν τα παιδιά μας, να κατακτούν θέσεις περιζήτητων σχολών.Μας συγκινεί να τα καμαρώνουμε σε θέσεις σημαιοφόρων στις μαθητικές παρελάσεις.Μα είναι ακόμα πιο όμορφο να ξέρουμε πως τα παιδιά μας είναι αληθινά χαρούμενα με αυτό που κάνουν.

Πρόσφατα διάβασα ένα, ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο, από το οποίο συγκράτησα το εξής: ” Και στο τέλος-τέλος τι να τον κάνεις έναν αγχωμένο σημαιοφόρο με κλαμένα μάτια;”

Αγαπητοί γονείς και συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, όλοι μας πριν πάρουμε τους τωρινούς μας ρόλους, υπήρξαμε πρώτα παιδιά και έφηβοι.Και δεν είχαμε ανάγκη πολλά, παρά μονάχα ένα βλέμμα κατανόησης των μεγάλων,κι εκείνο μας ήταν αρκετό για δύναμη.Όμως ξεχάσαμε πως ήμασταν παιδιά και θλίβομαι γιατί ξεχάσαμε κυρίως να κοιτάξουμε στα μάτια τα δικά μας παιδιά.

Ακούστε τί έχουν να σας πουν,ζητήστε να μάθετε για τα όνειρα,τις επιθυμίες τους. Πιάστε το χέρι τους και περπατήστε σιωπηλά δίπλα τους.Ο γονέας γιατί έχει χρέος απέναντι στο παιδί του και ο δάσκαλος γιατί έχει χρέος στο έργο που μόνος επέλεξε. Και μιλώ για τον δάσκαλο-εκπαιδευτικό- ΠΑΙΔΑΓΩΓΟ.Μάθαμε όλοι μας να μεγαλώνουμε και να εκπαιδεύουμε επιτυχημένα παιδιά.

Όμως το ζήτημα είναι να μεγαλώσουμε παιδιά ευτυχισμένα. Μια μέρα με ρώτησε μια μικρή μαθήτρια: -Κυρία,εσείς όταν ήσασταν μικρή θέλατε να γίνετε δασκάλα; -Ναι,της απαντώ. -Και διαβάζατε πάντα; -Φυσικά,διάβαζα και έπαιζα, της λέω. -Εγώ κυρία θέλω να γίνω σχεδιάστρια μόδας γιατί μου αρέσει να ζωγραφίζω ρούχα για τις κούκλες μου.

Γι’ αυτό θα διαβάσουμε για να γίνω ε; -Θα διαβάσουμε κι έπειτα θα ζωγραφίσουμε για τις κούκλες σου παρέα. Μου χαμογέλασε γλυκά,γλυκά και ξεκίνησε με όρεξη την ανάγνωση που άλλοτε απεχθανόταν. Και τότε κατάλαβα πως ένα χαμόγελο αρκεί και για τις δυο μας. Εύχομαι από καρδιάς, λοιπόν, συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων. Καμιά φορά το ταξίδι για την Ιθάκη μπορεί να μας διδάξει πολλά περισσότερα απ’ ότι η απόβαση στο νησί,το στόχο.

Άξιο το έργο γονέων και εκπαιδευτικών που στάθηκαν αρωγοί στο δύσκολο ταξίδι.

(Σοφία Γ. Παπαδάκη, Παιδαγωγός-Φιλόλογος)

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δημοφιλη