Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Μέτρα προστασίας για την «ευλογιά των προβάτων»

Η Ευλογιά των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων


Η Ευλογιά των προβάτων εμφανίστηκε στην Ευρωπαϊκή Τουρκία

Με αφορμή την εμφάνιση κρούσματος Ευλογιάς των προβάτων στην Ευρωπαϊκή Τουρκία, σε απόσταση μόλις 14 χλμ. από τα σύνορα της Π.Ε Έβρου και έχοντας υπόψη τις καταστροφικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και την οικονομία της περιοχής της προηγούμενης επιζωοτίας (έτη 2013 έως 2015), η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σε ανακοίνωσή της ζητά από τους κτηνοτρόφους και όλους τους εμπλεκομένους να προσέχουν τα παρακάτω:

Ι. Ύποπτα Συμπτώματα

1.Δερματικές αλλοιώσεις (κοκκινίλες, σπυράκια, έκκριμα και οζίδια), στην επιφάνεια του θώρακα, της κοιλιάς, στις μασχάλες, κάτω από την ουρά καθώς στο πρόσωπο και στο στόμα.

2.Άνοδος θερμοκρασίας(μέχρι 40β C) και επιδείνωση της γενικής κατάστασης του ζώου .

ΙΙ. Μέτρα Βιοασφάλειας στις Εκμεταλλεύσεις

Να αποφεύγεται ή και να απαγορεύεται η είσοδος στην εκτροφή ατόμων, οχημάτων και εργαλείων ξένων προς την εκμετάλλευση, ιδιαίτερα αν προέρχονται από άλλη εκμετάλλευση αιγοπροβάτων η συνδέονται με κάποιο τρόπο με την Τουρκία.
2. Τα οχήματα των γαλακτοβιομηχανιών που περισυλλέγουν τα γάλα, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά φορητή συσκευή απολύμανσης (όχι μικρότερη των 10-12λίτρων) και να απολυμαίνουν τα βυτιοφόρα οχήματα κάθε φορά που εισέρχονται και εξέρχονται από μια εκμετάλλευση αιγοπροβάτων.

3. Προτείνεται η κατασκευή απολυμαντικής τάφρου και η τοποθέτηση μόνιμης ψεκαστικής συσκευής στην είσοδο της εκμετάλλευσης, εάν αυτό είναι εφικτό.

4. Τα οχήματα εμπόρων ζώντων ζώων απαγορεύεται να εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις, σταθμεύουν μακριά από αυτές και ο κτηνοτρόφος μεταφέρει με το δικό του όχημα στο σημείο φόρτωσης τα ζώα που πρόκειται να πουληθούν.

5. Οι κτηνίατροι , οι κάτοχοι και οι εργάτες των εκμεταλλεύσεων που επισκέπτονται την εκτροφή χρησιμοποιούν υποχρεωτικά φόρμες, ποδονάρια, γάντια μιας χρήσης, μέσα απολύμανσης των οχημάτων και λοιπών υλικών.

6. Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων ειδοποιούνται άμεσα οι τοπικές Κτηνιατρικές αρχές.

ΙΙΙ. Ζώνη Αυξημένης Επαγρύπνησης στον Έβρο

Στην Π.Ε Έβρου δημιουργείται κατά μήκος των Ελληνοτουρκικών συνόρων, Ζώνη Αυξημένης Επαγρύπνησης, πλάτους 10χλμ. στην οποία ισχύουν τα ακόλουθα:

Καταγραφή των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και του πληθυσμού τους
2. Εβδομαδιαία ή δισεβδομαδιαία κλινική εξέταση των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων ανάλογα με τον κίνδυνο

3. Όλα τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν από την «Ζώνη» προς άλλες περιοχές της Π.Ε Έβρου, της περιφέρειας ή της χώρας θα πρέπει πρώτα να εξετάζονται κλινικά και αφού αποκλείεται κάθε υπόνοια παρουσίας της Ευλογιάς, εκδίδεται το σχετικό έγγραφο κυκλοφορίας

4. Απαγορεύεται η βόσκηση σε βοσκοτόπους πλησίον του ποταμού Έβρου

Γενικές Πληροφορίες

1.Η Ευλογιά των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων.

2.Τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (γάλα , κρέας κλπ) είναι απολύτως ασφαλή, εφόσον υφίστανται την συνηθισμένη θερμική επεξεργασία (παστερίωση, βρασμό, καλό ψήσιμο κλπ) που βέβαια δεν αφορά την προστασία από την Ευλογιά, αλλά από νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο(Μελιταίος, Φυματίωση, κ.λ.π,)

3.Παρακαλείται το κοινό να αποφεύγει τυχόν επισκέψεις σε αιγοπροβατοτροφικές μονάδες την περίοδο αυτή.

Η Διεύθυνση υπενθυμίζει για άλλη μια φορά πως η αντιμετώπιση της Ευλογιάς δεν είναι μόνο θέμα των Τμημάτων Κτηνιατρικής αλλά του συνόλου των κτηνοτρόφων, υπηρεσιών και φορέων της περιφέρειας Α.Μ.Θ., όπως και των δήμων. Η έγκαιρη και από κάθε άποψη πλήρης προετοιμασία και η συνδρομή όλων είναι προϋπόθεση για την αποτροπή εισόδου του νοσήματος στην περιοχή ή την αντιμετώπισή του εάν αυτό εμφανιστεί .

Τέλος, καλεί τους ενδιαφερόμενους αν θέλουν περισσότερες πληροφορίες να έρχονται σε επαφή με τα Αγροτικά Κτηνιατρεία της περιοχής τους.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς θα γίνεται η προσέλευση στις εκκλησίες και ποια μέτρα ισχύουν στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τα έκτακτα...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ισχυρή σύσταση να χρησιμοποιείται όπου υπάρχει συνωστισμός Πράσινο φως για την άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους έδωσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Οι ειδικοί...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στo ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση για τα νέα μέτρα κατά της Covid-19, τα οποία θα ισχύουν από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου και ώρα...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκλιμάκωση των μέτρων που ισχύουν για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης Όπως είπε η κυβέρνηση υιοθέτησε την εισήγηση της Επιτροπής...