Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μοναδικές σκακιστικές εμπειρίες στα Ανώγεια

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Ολοκληρώθηκε το τουρνουά «Ιδαίον Αντρον» – Μεγάλος νικητής ο Ιταλός Νταβίντ Αλμπέρτο – Σημαντική συμμετοχή παιδιών και νέων από την περιοχή


Ακόμα ένα βήμα για την εδραίωση της σκακιστικής φιλοσοφίας στα Ανώγεια αποτέλεσε το 7ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά “Ιδαίον Άντρο”, που ανέδειξε μεγάλο νικητή τον Ιταλό Νταβίντ Αλμπέρτο.  Με συμμετοχές σκακιστών από επτά χώρες, με δυνατές παρτίδες και στα τρία γκρουπ δυναμικότητας, με πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις και με μεγάλη συμμετοχή ντόπιων αλλά και επισκεπτών, τα Ανώγεια βρέθηκαν για οκτώ μέρες στο επίκεντρο του παγκόσμιου σκακιστικού ενδιαφέροντος.

Υπό τη διοργάνωση του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων, με την αρωγή του Δήμου Ανωγείων, της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου ολοκληρώθηκε ένα άρτιο Τουρνουά που αποτελεί πλέον θεσμό όχι μόνο για τα Ανώγεια αλλά για όλη την Κρήτη με διεθνή μάλιστα προβολή.  Σημαντική όμως παράμετρος είναι η εμπλοκή με το σκάκι όλο και περισσότερων παιδιών και νέων από τα Ανώγεια και τις γύρω περιοχές που  ανακαλύπτουν τις αρετές ενός πνευματικού αθλήματος, πυκνώνοντας τους κοινωνικούς δεσμούς αλλά και καταφέρνοντας να διακριθούν.

Στη συμμετοχή των παιδιών αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Σ.Ο Ανωγείων Μανόλης Νταγιαντάς τονίζοντας τον ρόλο τους και στο οργανωτικό κομμάτι: «Θέλω να ευχαριστήσω πρώτα από όλα τους παίχτες, σκακιστές και σκακίστριες που μας τιμούν με την παρουσία τους γιατί χωρίς αυτούς κανένα τουρνουά δεν μπορεί να γίνει. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τα παιδιά των σωματείων μας που είναι πάντα κοντά και βοηθούν σε όλες τις διοργανώσεις ώστε να βγει όλο αυτό σωστά, ενώ παίζουν και ταυτόχρονα. Γιατί τα σωματεία μας εδώ ανήκουν στα παιδιά τους» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Συριγωνάκης αναφέρθηκε στη διεθνή προβολή του τουρνουά «Ιδαίον Άντρον» λέγοντας: «Έχει πλέον καθιερωθεί, έχει γίνει θεσμός και κάθε χρόνο διαπιστώνω ότι είναι και πιο επιτυχημένο και για την Περιφέρεια Κρήτης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτό καθώς έχουμε συμμετοχές σκακιστών από όλη την Ευρώπη και αυτό αποτελεί ένα πολύ καλό διαφημιστικό προϊόν για το νησί μας».

Ο δήμαρχος Ανωγείων Μανώλης Καλλέργης επαναβεβαίωσε τη στήριξη του Δήμου στη διοργάνωση λέγοντας: «Είμαστε πάντα δίπλα σας όπως έχουμε δείξει και παλιότερα να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε αυτές οι δράσεις να έχουν μεγάλο και ζωντανό μέλλον στον τόπο μας»

Την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας τόνισε και ο διευθυντής αγώνων Κώστας Κλώκας κατά την τελετή λήξης του τουρνουά, στις 24 Αυγούστου, αναφέροντας: «Ήταν ένας μαραθώνιος από διοργανώσεις που κάνει το τουρνουά αυτό να είναι το πιο ξακουστό στην Ελλάδα όσον αφορά αυτή την ιδιαιτερότητα του και βέβαια τη δυναμική του. Είμαστε χαρούμενοι που αυτό το τουρνουά αγκαλιάζεται χρόνο με το χρόνο τόσο από την τοπική κοινωνία, με όλο και περισσότερα παιδιά να λαμβάνουν μέρος και να τα πηγαίνουν καλά, όσο και από την Ελληνική και την παγκόσμια Σκακιστική κοινότητα».

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

Στο αγωνιστικό κομμάτι μεγάλος νικητής του τουρνουά ήταν ο Ιταλός Νταβίντ Αλμπέρτο με 7 βαθμούς σε 9 αγώνες. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Σωτήρης Μαλικέντζος και την τρίτη θέση ο Πολωνός Γκρεγκόρ Νασούτα ενώ στις γυναίκες την πρώτη θέση κατέλαβε η Ινδή Μπάκτι.

Στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας την πρώτη θέση κατέλαβε ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος και την δεύτερη θέση ο Ανωγειανός Γιάννης Χαιρέτης ενώ στην τρίτη θέση κατετάγη ο Γιάννης Μαρής.

Σε δηλώσεις του (στην ιστοσελίδα ΑΝΩΓΗ) ο νικητής του τουρνουά Νταβίντ Αλμπέρτο, που κατέκτησε για δεύτερη φορά το τουρνουά «Ιδαίον Αντρον» τόνισε: «Το τουρνουά είναι εξαιρετικά οργανωμένο. Οι συνθήκες παιχνιδιού είναι ιδανικές και οι άνθρωποι της διοργάνωσης βοηθούν στα πάντα. Εύχομαι να συνεχίσει το τουρνουά, να μεγαλώσει και να γίνει ακόμα πιο ισχυρό στο μέλλον, ήδη φέτος είδα τρεις Έλληνες γκράνμαιτρ και ισχυρούς ξένους, έχει πραγματικά μεγάλη ποιότητα η διοργάνωση. […] Θα έλεγα ότι είναι το τουρνουά που χαίρομαι περισσότερο από όλα […] η εμπειρία στα Ανώγεια είναι μοναδική. Είναι εντελώς διαφορετική από οποιοδήποτε άλλο μέρος, ακόμα και της Κρήτης».

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook