Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Μοναδική εκδήλωση για το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση για το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου


Μία εξαιρετική εκδήλωση για το έργο και την απήχηση του κορυφαίου Κρητικού και Οικουμενικού ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Τουρισμού και Εθελοντισμού του Δήμου Ηρακλείου. Στην εκδήλωση για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, για τις δημιουργίες, την απήχηση, και την υποδοχή του έργου του μίλησαν:

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλης Κοπιδάκης με θέμα: «Σεφέρης-Θεοτοκόπουλος, Τολέδο και “Στέρνα”».

Ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Κώστας Μπουρναζάκης με θέμα: «Η υποδοχή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου τον 20ό αιώνα από Κρήτες δημιουργούς».

Η Ιστορικός της Τέχνης κ. Ιάνθη Ασημακοπούλου με θέμα: «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ἐποίει: Η ταφή του κόμητος Οργκάθ και η αποδημία ενός αρχαίου μοτίβου».

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι :«Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς η Τέχνη του έχει κατακτήσει μια κορυφαία και οριστική θέση στον παγκόσμιο Πολιτισμό.

Από τα χρόνια της καλλιτεχνικής του μαθητείας στην γενέτειρα πόλη, τον Χάνδακα, το σημερινό Ηράκλειο, ο Θεοτοκόπουλος είχε επίγνωση ότι αποτελεί κληρονόμο μιας αρχαίας πνευματικής παράδοσης, που διατηρήθηκε ζωντανή και ακμαία μέσα στις ιστορικές περιπέτειες του Ελληνισμού, ανά τους αιώνες. Αυτήν καλλιέργησε αρχικώς, από κοινού με τους ορίζοντες που του έδιδε η παρουσία των Βενετών στην Κρήτη και της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Όταν το 1567, σε ηλικία 26 ετών, θα αναχωρήσει από το Ηράκλειο για να ταξιδέψει στην Ιταλία, ο Θεοτοκόπουλος ήταν ήδη ώριμος ζωγράφος («μαΐστρος», σύμφωνα με τα αρχειακά ευρήματα).

Στην πορεία του προς την κατάκτηση της Τέχνης, θα γνωρίσει σε βάθος τα επιτεύγματα των δημιουργών της Αναγέννησης,  και συνδυάζοντάς τα με την βυζαντινή παράδοση, θα επιτύχει τελικώς μια προσωπική σύνθεση μοναδικής σημασίας στην Τέχνη των τελευταίων αιώνων.

Η παραμονή του στην Ιταλία και κατόπιν στην Ισπανία, και το απαράμιλλο καλλιτεχνικό έργο που θα συγκροτήσει στους τόπους αυτούς, ιδίως στο Τολέδο, όπου έζησε επί 37 έτη, έχουν για μας, πέραν της δίκαιης υπερηφάνειας, και μια συμβολική σημασία: ο Θεοτοκόπουλος είναι το παράδειγμα του Έλληνα με το ανήσυχο και ρηξικέλευθο πνεύμα, που αφοσιωμένος υπεύθυνα στην αποστολή του, αποκτά ξεχωριστή, επιφανή θέση ακόμη και σε διαφορετικό περιβάλλον από εκείνο της πατρίδας του.

Η γενέτειρα πόλη του τίμησε τον Θεοτοκόπουλο με την μεγάλη έκθεση έργων του που πραγματοποιήθηκε το 1990. Και με πολλά μεταγενέστερα καλλιτεχνικά και πνευματικά δρώμενα. Η οφειλή μας, εντούτοις, προς εκείνον παραμένει παντοτινή. Ο Δήμος Ηρακλείου το επόμενο διάστημα ολοκληρώνει την Αδελφοποίηση με τον Δήμο Τολέδου, και θα συνεχίσει τη διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων, όπως η σημερινή, για την προβολή του μέγιστου δημιουργού που ανέδειξε αυτός ο τόπος. Ο Πολιτισμός αναμφίβολα αποτελεί την ταυτότητά μας. Και την ελπίδα για το παρόν και το μέλλον μας.»

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

Themata

Το έργο βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης Τα θέματα της συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης και του ΕΣΔΑΚ καθώς και το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στο Αμάρι,...

Themata

Πιθανό να αποτελεί ένα από τα πρωιμότερα έργα του Δομήνικος Θεοτοκόπουλου Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αυτές, στον Ιερό Ναό της Παναγίας στον Τσιβαρά Αποκορώνου εντοπίστηκε...

Creta

ΔΕΥΑΧ: δημοπρατήθηκε το έργο “αντικατάσταση του δικτύου διανομής πόσιμου ύδατος στους οικισμούς Κοκκίνη Χάνι και Βαθειανό Κάμπο” Προχωρά η διαδικασία για την επίλυση ενός...

Creta

Μια διαφορετική διάλεξη είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει χθες το προσωπικό του Δήμου Χερσονήσου. «Δουλεία, δουλειά, εργασία και έργο» ήταν το θέμα που πραγματεύτηκε...