Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΙΣΤΟΡΙΑ

Μονόχωρο Γαλιάς Δήμου Φαιστού: Ένα χωριό 700 χρόνων ζητά να γίνει εκκλησιαστική ενορία!

Στο Μονόχωρο που βρίσκεται στην περιοχή της Γαλιάς Δήμου Φαιστού υπάρχει η παμπάλαια εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου με ιστορία επτακοσίων χρόνων, που εορτάζει στις 8 Σεπτέμβρη


Ο κόσμος της περιοχής, με αίτημα του προς τον Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κκ Μακάριο ζητά την ίδρυση μιας ξεχωριστής ενορίας στο Μονόχωρο, εξηγώντας τους θρησκευτικούς αλλά και ιστορικούς λόγους που «επιβάλλουν» την ικανοποίηση του αιτήματος τους.

monoxoro2

Στο Κείμενο με το «Αίτημα κατοίκων του χωριού Μονόχωρο για ίδρυση Ενορίας», το οποίο όπως προαναφέραμε απευθύνεται προς τον Μητροπολίτη και δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρονται τα εξής:

«Σεβασμιότατε,

Όλοι εμείς οι κάτοικοι του Μονοχώρου, που υπογράφομε την παρούσα αίτηση, θα θέλαμε να Σας ενημερώσουμε, για τα παρακάτω:

Το Μονόχωρο είναι χωριό της Επαρχίας Καινουργίου στο Νομό Ηρακλείου και υπάγεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Γαλιάς, του Δήμου Φαιστού, ανήκει δε, Εκκλησιαστικά, στα Όρια της Μητροπόλεώς Σας. Είναι ένα χωριό με συνεχή και αδιάκοπη ιστορία 700 και πλέον χρόνων, που δεν πουλήθηκε, ακόμα, στους ξένους, (ούτε ένα σπίτι), ενώ ο κόσμος του θέλει να επιστρέψει και να ανακαινίσει τα σπίτια των προγόνων του και να χτίσει καινούρια.

Το Μονόχωρο αναφέρεται σε έγγραφο του 1394 σαν MONOGHORO, ενώ βρίσκεται σε όλες τις γνωστές απογραφές ήδη από το 1577, που αναφέρεται σαν MONOGHORO DEGALEA προς διάκριση από το MONOGHORO DELLA MARINA, δηλαδή το Γιαλομονόχωρο Οδηγήτριας.

Επίσης αναφέρεται στην απογραφή του 1583 σαν MONOGHORO DE GAGLYA, ενώ στις απογραφές του 1630 και 1671 σαν MONOGHORO DE GALEA και MONOGHORO GALYA, αντίστοιχα, με 23 χαράτσα.

Στην Αιγυπτιακή απογραφή του 1834 γίνεται αναφορά σαν MONOKHORO, ενώ στην απογραφή του 1881 υπάγεται στο Δήμο Αμπελούζου.

Με την απογραφή όμως του 1900 θα υπαχθεί στο Δήμο Γόρτυνας, ενώ με τα στοιχεία της απογραφής του 1920 θα υπαχθεί στον Αγροτικό Δήμο Γαλιάς.

Τέλος από την απογραφή του 1928 και μετά συνεχίζει να υπάγεται, μέχρι τις μέρες μας, στην Κοινότητα Γαλιάς».

monoxoro1

«Όπως, πιθανόν, γνωρίζετε στο Μονόχωρο υπάρχει η ιστορική εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου με ιστορία επτακοσίων χρόνων, που εορτάζει την Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου μας στις 8 Σεπτέμβρη.

Ιδρυτής και κτήτορας της αναφέρεται ο Γεώργιος Μουσούρης, ο οποίος απεικονίζεται σε αγιογραφία έφιππος με ακολουθία μέσα σε τοπίο με ροδιές στο εσωτερικό της εκκλησίας.

Στον, κυρίως, Ναό υπάρχουν τοιχογραφίες ανεκτίμητης αξίας, που χρονολογούνται από το 1345.

Στη συγκεκριμένη εκκλησία υπάρχει, από τη δυτική μεριά, μισογκρεμισμένος πρόναος, ενώ ανατολικά της εισόδου από τη νότια πλευρά βρίσκεται το λεγόμενο »ΑΡΚΟΣΟΛΙΟ», το οποίο ήταν τάφος με καμαρωτή σκεπή.

Το Μονόχωρο είναι ένα χωριό, που »στη σκιά του» μόνασε σε σπηλιά ο Άγιος Γεράσιμος Κεφαλληνίας, για δύο ολόκληρα χρόνια, ήτοι από το 1548 μέχρι το 1550, επιστρέφοντας από τα Ιεροσόλυμα για Ζάκυνθο έπειτα από 20 χρόνια απουσίας.

Η σπηλιά, που από τότε παίζει το ρόλο της εκκλησίας, βρίσκεται σε κοντινό σημείο από το χωριό.

Κοντά στο Μονόχωρο, κατά τις παραδόσεις, έφθασε σε μια από τις περιοδείες του και ο Απόστολος Παύλος, όταν ταξίδευε από τα Ιεροσόλυμα προς την Ρώμη, για να δικαστεί, ως Ρωμαίος Πολίτης. Λόγω του γεγονότος αυτού της πιθανής επίσκεψης του Μονοχώρου από τον Απόστολο Παύλο και της παραμονής του Αγίου Γερασίμου, εμείς όλοι οι κάτοικοι του χωριού, οι Μονοχωριανοί, το θεωρούμε χώρο ιερό και το παρομοιάζομε ως ένα μικρό Άγιο Όρος της Μεσαράς».

«Το τελευταίο διάστημα ο αγώνας όλων εμάς των Μονοχωριανών, για την ίδρυση μιας δικής μας ενορίας, πιστεύουμε, ότι είναι πέρα για πέρα δίκαιος.

Όπως προαναφέρουμε το Μονόχωρο ανήκει διοικητικά στη Γαλιά και ενώ η Ενορία της Γαλιάς φέρεται να έχει δυο οργανικές θέσεις Ιερέων, εκ των οποίων η μια, κάλλιστα, θα μπορούσε να διατεθεί για τις ανάγκες της »Ενορίας» του Μονοχώρου, την δικαιούται άλλωστε, όπως γνωρίζομε μέχρι και σήμερα η Γαλιά μόνο ένα Ιερέα διαθέτει, ενώ ο Ιερέας της δεύτερης θέσης δεν εμφανίζεται ποτέ στη Γαλιά, αφού, παγίως, εξυπηρετεί άλλες ανάγκες της Μητροπόλεώς Σας. Έτσι και οι ενορίτες της Γαλιάς δεν εξυπηρετούνται επαρκώς, αλλά και το χωριό μας στερείται Ενορίας, την οποία πιστεύουμε ό,τι δικαιούμαστε.

Κατά τον τρόπο αυτό αφενός μεν η Παναγία Μονοχώρου αντιμετωπίζεται σαν ξομονάστηρο, αφετέρου δε εμείς οι κάτοικοι νιώθουμε να είμαστε Χριστιανοί δεύτερης διαλογής.

Για την εξυπηρέτηση της Νέας Ενορίας Μονοχώρου πιστεύουμε, ότι υπάρχουν διαθέσιμοι Ιερείς στη Μητρόπολη μας, ενώ κατά βάσιμες πληροφορίες μας, υπάρχει εντονότατο ενδιαφέρον και από αρκετούς νέους, οι οποίοι επιθυμούν να αναλάβουν τη διακόνησή της».

monoxoro

Σεβασμιότατε

Πιστεύουμε, ότι οι υπογραφές, που συνοδεύουν αυτή μας την αίτηση, επαρκούν για τη στήριξη του δίκαιου αιτήματός μας, όμως αν το κρίνετε απαραίτητο, μπορούμε να συγκεντρώσομε και να Σας προσκομίσομε πολύ περισσότερες. Αρκεί να ξέρετε, ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εξοχικές κατοικίες, με μόνιμη διαβίωση των κατοίκων τους, που και αυτών τις θρησκευτικές ανάγκες θα καλύπτει η νέα Ενορία.

Σεβασμιότατε

Καταθέτοντάς Σας την αίτησή μας με την οποία ζητούμε την ικανοποίηση του αιτήματος της ίδρυσης Νέας Ενορίας, προσευχόμαστε, παράλληλα, στον Ύψιστο, να Σας παρέχει μακροημέρευση και υγεία και να Σας φωτίσει να ικανοποιήσετε το πάγιο, δίκαιο, θεάρεστο και βάσιμο αίτημα μας.

Στα δύσκολα χρόνια, που όλοι μας περνάμε, προφανώς και η Εκκλησία του Χριστού, λόγω της παγκοσμιοποίησης, θα πρέπει να ενθαρρύνει τέτοιες κινήσεις από μικρά χωριά, με συνέπεια οι κάτοικοί τους να παραμένουν στον τόπο τους, διατηρώντας ακμαία τα ήθη και τα έθιμα του.

Σας φιλούμε το χέρι, με σεβασμό και κάθε εκτίμηση οι υπογράφοντες:

Γεωργία Λαμπακάκη, Κωσταντίνος Γ. Νικολούδης, Κωσταντίνος Ζ. Νικολούδης, Βαρούχα Μαρία, Νικολούδης Γεώργιος, Νικολούδη Κ. Ειρήνη, Νικολούδη Ζ. Ειρίνη, Νικολούδη Ιωάννα, Μπαμπιονιτάκη Χρυσοβαλάντη, Νικολούδη Χρυσή, Νικολούδης Γεώργιος, Νικολούδης Εμμανουήλ, Παπαδάκη Ελένη, Νικολούδη Αικατερίνη, Φραγκιαδουλάκης Νικόλαος, Φραγκιαδουλάκης Εμμανοουήλ, Παπαδάκης Ιωάνης, Παπαδάκη Μαρία, Μαρκογιαννάκης Νικόλαος, Τσομπανίδη-Νικολούδη Αθηνά, Στυλιανάκη Αικατερίνη, Φανουράκη Μαρία, Τσανάκη Ασημένια, Βεϊσάκης Στέφανος, Στιβακτάκη Νεκταρία, Στιβακτάκη Σταυρούλα, Μαυροπετσάκη Λαμπρινή, Νικολούδης Ι Γεώργιος, Νικολούδη Ευαγγελία, Νικολούδης Παύλος, Νικολούδη Στυλιανή, Γεω. Α Κακοδειπνάκης, Σαββάκη Νεχταρία, Κακοδειπνάκη Αλεξάνδρα, Κακοδειπνάκη Μαρία, Σαμουράκης Γεώργιος, Κακοδειπνάκη Αντωνία, Κακοδειπνάκης Αλέκος, Παπαδάκης Εμμανουήλ, Παπαδάκη Μαρία, Σαββάκη Ελένη, Κυριακάκης Μανώλης, Μπαμπιονιτάκης Ιωάννης, Μπαμπιονιτάκη Αικατερίνη, Νικολούδης Ζαχαρίας, Ζαχαριουδάκης Φαν, Γεώργιος Χατζηδάκης, Γεώργιος Χουστουλάκης, Κακοδειπνάκη Ολυμπία, Μαρία Χατζηδάκη, Ευάγγελος Σ. Κακοδειπνάκης».

 

Σύνταξη κειμένου, φωτογραφικό υλικό: ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά