Ένα επάγγελμα που πολλοί νομίζαμε πως είχε χαθεί
Πόσα μπάνια έκανες; Πόσα παγωτά έφαγες; Θάλασσα και παγωτά, τα δυο πιο σημαντικά θέματα για κουβέντα, ιδιαίτερα για τα παιδιά!
Μικροί και μεγάλοι, όλες τις ώρες της ημέρας αναζητούν τη δροσιά της «παγωμένης απόλαυσης». Το παραδοσιακό ξυλάκι με γεύση βανίλιας ή το παγωτό χωνάκι, είναι χαραγμένα στην μνήμη μας, και σε μυρωδιά και σε γεύση.
Που έβρισκαν οι παλιότεροι παγωτά όταν δεν υπήρχαν σούπερ μάρκετ και περίπτερα σε κάθε γωνιά; Τη δουλειά αυτή την αναλάμβανε ο παγωτατζής!
Οι πλανόδιοι παγωτατζήδες έγιναν σύμβολο μιας μεταπολεμικής Ελλάδας που εκσυγχρονιζόταν, ένα επάγγελμα που το συναντάς ακόμα και σήμερα.
Ένα ζωντανό παράδειγμα είναι τον παγωτατζή που συναντήσαμε σήμερα στην Αξό Μυλοποτάμου όπου οι κάτοικοι το περιμένουν με λαχτάρα μια φορά την εβδομάδα, Βασίλης το όνομά του.
φωτογραφία Αντώνη Δαφέρμου
Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook
