Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Να διπλασιαστεί το επίδομα θέρμανσης προτείνει η ΝΔ

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών και ιδίως των εξοντωτικών φόρων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση αναφέρουν 73 βουλευτές της ΝΔ που κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή


Ερώτηση στη Βουλή με αφορμή τη σημερινή εκκίνηση της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης προς 1,15 ευρώ το λίτρο, εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών και ιδίως των εξοντωτικών φόρων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, κατέθεσαν 73 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία προτείνεται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η επαναφορά των κριτηρίων χορήγησης που ίσχυαν το 2014.

Για το θέμα αυτό, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, δήλωσε πως «το 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία μείωσε κατά 30% τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και διατήρησε την καταβολή επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης, ύψους 0,35 ευρώ το λίτρο, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, προκαταβάλοντας το 25% του επιδόματος».

«Από εκεί και πέρα ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και, αποκαλύπτοντας την ψευδεπίγραφη κοινωνική πολιτική της, προχώρησε στα εξής:

Αύξησε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 22% και τον ΦΠΑ στο 24% εκτοξεύοντας την τιμή του.

Μείωσε το επίδομα θέρμανσης από το 0,35 ευρώ το λίτρο, αρχικά στο 0,25 ευρώ το λίτρο και στη συνέχεια στο 0,125 ευρώ το λίτρο.
Μείωσε κατά 50% τον αριθμό των δικαιούχων θεσπίζοντας «κόφτη» που απέκλειε ανθρώπους που λάμβαναν το επίδομα θέρμανσης τα προηγούμενα χρόνια».
Σύμφωνα με τον βουλευτή της Ν.Δ. «η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τη φετινή περίοδο ξεκίνησε σήμερα. Οι πολίτες θα κληθούν να το προμηθευτούν σε τιμή που θα αγγίζει το 1,15 ευρώ το λίτρο, εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών αλλά και των εξοντωτικών φόρων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση».

«Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι είναι αναγκαίος τουλάχιστον ο διπλασιασμός του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, στα 120 εκατ. ευρώ, με παράλληλη επαναφορά των διευρυμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων χορήγησης του 2014, και καλεί την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή τη σχετική πρότασή της. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα αυτονόητο μέτρο δικαιοσύνης που περιορίζει τις αρνητικές συνέπειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και στο περιβάλλον από την αλόγιστη χρήση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης», καταλήγει ο κ. Βεσυρόπουλος.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον: ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Θέμα: «Άμεση αύξηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ώστε να το λάβουν περισσότεροι Έλληνες».

Η ψευδεπίγραφη κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποκαλύπτεται με την στάση της στο θέμα του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης.
Το 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία μείωσε κατά 30% τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και διατήρησε την καταβολή επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης, ύψους 0,35 ευρώ το λίτρο, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, προκαταβάλοντας το 25% του επιδόματος.
Από εκεί και πέρα ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και:
1ον) Αύξησε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 22% και τον ΦΠΑ στο 24% εκτοξεύοντας την τιμή του.
2ον) Μείωσε αρχικά το επίδομα θέρμανσης από το 0,35 ευρώ το λίτρο, στο 0,25 ευρώ το λίτρο και στη συνέχεια στο 0,125 ευρώ το λίτρο.
3ον) Μείωσε κατά 50% τον αριθμό των δικαιούχων θεσπίζοντας «κόφτη» που απέκλειε ανθρώπους που λάμβαναν το επίδομα θέρμανσης τα προηγούμενα χρόνια.
Δηλαδή, ο «κόφτης» που έβαλε η κυβέρνηση απέκλεισε πολλούς από τους δικαιούχους, σε βάρος των πιο αδύναμων πολιτών.
Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τη φετινή περίοδο ξεκίνησε σήμερα. Οι πολίτες θα κληθούν να το προμηθευτούν σε τιμή που θα αγγίζει το 1,15 ευρώ το λίτρο, εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών αλλά και των εξοντωτικών φόρων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση.
Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι είναι αναγκαίος τουλάχιστον ο διπλασιασμός του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, στα 120 εκατ. ευρώ, επαναφέροντας παράλληλα τα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του 2014. Το επιπλέον ποσό των 60 εκατ. ευρώ μπορεί να ενταχθεί στη διανομή κοινωνικού μερίσματος και να αντληθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που υποστηρίζει η Κυβέρνηση ότι υφίσταται. Εναλλακτικά, μπορεί να χορηγηθεί από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για έκτακτη ανάγκη που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να κάνει αποδεκτή την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ως ένα αυτονόητο μέτρο δικαιοσύνης που περιορίζει τις αρνητικές συνέπειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και στο περιβάλλον από την αλόγιστη χρήση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης;
2. Πότε θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων, των κριτηρίων χορήγησης και του ύψους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης;

Αθήνα, 15.10.2018

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

1. Απόστολος Βεσυρόπουλος
2. Χρήστος Σταϊκούρας
3. Θεόδωρος Φορτσάκης
4. Χαράλαμπος Αθανάσιου
5. Σάββας Αναστασιάδης
6. Ιωάννης Ανδριάνος
7. Ιωάννης Αντωνιάδης
8. Μαρία Αντωνίου
9. Φωτεινή Αραμπατζή
10. Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου
11. Ελευθέριος Αυγενάκης
12. Γεώργιος Βαγιωνάς
13. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
14. Κωνσταντίνος Βλάσης
15. Γεώργιος Βλάχος
16. Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης
17. Σοφία Βούλτεψη
18. Ιωάννης Βρούτσης
19. Γεώργιος Γεωργαντάς
20. Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης
21. Γεράσιμος Γιακουμάτος
22. Στέργιος Γιαννάκης
23. Βασίλειος Γιογιάκας
24. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας
25. Αθανάσιος Δαβάκης
26. Νικόλαος – Γεώργιος Δένδιας
27. Χρίστος Δήμας
28. Αναστάσιος (Τάσος) Δημοσχάκης
29. Αθανάσιος Καββαδάς
30. Νικήτας Κακλαμάνης
31. Σταυρός Καλαφάτης
32. Κωνσταντίνος Καραγκούνης
33. Άννα Καραμανλή
34. Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής
35. Θεόδωρος Καράογλου
36. Γεώργιος Καρασμάνης
37. Γεώργιος Κασαπίδης
38. Ανδρέας Κατσανιώτης
39. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος
40. Γεώργιος Κατσιαντώνης
41. Συμεών (Σίμος) Κεδίκογλου
42. Χρήστος Κέλλας
43. Νίκη Κεραμέως
44. Όλγα Κεφαλογιάννη
45. Ιωάννης Κεφαλογιάννης
46. Βασίλειος Κικίλιας
47. Εμμανουήλ ( Μάνος) Κόνσολας
48. Κωνσταντίνος Κοντογεώργος
49. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος
50. Γεώργιος Κουμουτσάκος
51. Ανδρέας Κουτσούμπας
52. Δημήτριος Κυριαζίδης
53. Αικατερίνη Μάρκου
54. Γεωργία Μαρτίνου
55. Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης
56. Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννη
57. Χρήστος Μπουκώρος
58. Αθανάσιος Μπούρας
59. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος
60. Βασίλειος Οικονόμου
61. Ιωάννης Πλακιωτάκης
62. Ελένη Ράπτη
63. Μάριος Σαλμάς
64. Κωνσταντίνος Σκρέκας
65. Δημήτριος Σταμάτης
66. Γεώργιος Στύλιος
67. Κωνσταντίνος Τασούλας
68. Κωνσταντίνος Τζαβάρας
69. Κωνσταντίνος Τσιάρας
70. Ιωάννης Τραγάκης
71. Ιάσων Φωτήλας
72. Μάξιμος Χαρακόπουλος
73. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *