Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Νέο πακέτο στήριξης σε γαλακτοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους

Δημοσιεύτηκε

στις

Tις λεπτομέρειες του πολυαναμενόμενου πακέτου στήριξης των Ευρωπαίων παραγωγών, ύψους 500 εκατ. ευρώ, αποκάλυψε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της περασμένης Δευτέρας


Το νέο πακέτο στήριξης είναι το αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης του Φιλ Χόγκαν με τη συνάδελφό του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αρμόδια για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο επίτροπος στους υπουργούς, προειδοποιώντας ότι θα πρέπει να γίνει η καλύτερη δυνατή χρήση αυτών των χρημάτων, δεδομένου ότι δεν θα υπάρξει άλλη ενίσχυση στο μέλλον.

Πιο αναλυτικά η νέα δέσμη μέτρων που αποφασίστηκε στο Συμβούλιο Υπυοργών Γεωργίας στις 18 Ιουλίου περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ένα πανευρωπαϊκό σύστημα για την παροχή κινήτρων με σκοπό τη μείωση της παραγωγής γάλακτος (150.000.000 ευρώ)
  • Ενίσχυση προσαρμογής υπό όρους που θα καθοριστούν και θα εφαρμοστούν σε επίπεδο κρατών μελών από ένα μενού που προτείνει η Επιτροπή (350.000.000 ευρώ που θα επιτραπεί στα κράτη μέλη να συμπληρώνεται από εθνικά κεφάλαια, δυνητικά διπλασιάζοντας το επίπεδο της υποστήριξης που παρέχεται στους γεωργούς)
  • Μια σειρά τεχνικών μέτρων για την παροχή ευελιξίας (π.χ. σχετικά με την προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη), την ανακούφιση των ταμειακών ροών (π.χ. μέσω της αύξησης του ποσού των προκαταβολών για την άμεση ενίσχυση και τις πληρωμές για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης) και την ενίσχυση των “διχτυών ασφαλείας” (π.χ. παράταση της παρέμβασης για την ιδιωτική αποθεματοποίηση αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη).

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός στην παρέμβασή του σημείωσε ότι πρόκειται για μια στοχοθετημένη ενίσχυση που θέλουμε να έχει και μια ευελιξία στη διανομή της. Δηλαδή να λάβει υπόψη της, για το σύνολο της χρηματοδότησης, τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά των κρατών μελών καθώς και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι γεωργοί από τη μια άκρη της Ένωσης στην άλλη. Ανέφερε ότι η κρίση για παράδειγμα στον τομέα της αγελαδοτροφίας στην Ελλάδα συνδέεται με τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων, οι οποίες λειτουργούν σε περιβάλλον με αυξημένο κόστος παραγωγής και έρχονται αντιμέτωπες με αθρόες εισροές φθηνότερης πρώτης ύλης από χώρες με υπερπαραγωγή, προσθέτοντας σε αυτά και το πλήγμα που έχει υποστεί ο τομέας από την οζώδη δερματίτιδα.

Τόνισε ότι για την Ελλάδα αποτελεί στρατηγική επιλογή η ενίσχυση του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, όχι μόνο γιατί συνδέεται με τη μοναδική δραστηριότητα , που μπορεί να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο εισόδημα στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, αλλά και γιατί παρουσιάζει μείωση στη παραγωγή του. Σημείωσε επίσης τη σημασία του τομέα των οπωροκηπευτικών εξαιτίας του εξαγωγικού του χαρακτήρα και τις επιπτώσεις του από το ρώσικο εμπάργκο. Παράλληλα ζήτησε εξεύρεση λύσεων με πιο μεσο-μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Από την παρακάτω κατάσταση συμπεραίνει κανείς ότι τα μεγαλύτερα ποσά θα έχουν λαμβάνειν οι κτηνοτρόφοι σε Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο

 

 

Δείτε εδώ τον Πίνακα κατανομής των χρημάτων του πακέτου στήριξης ανά χώρα

Διαβάστε εδώ την αναλυτική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ

πηγή: www.agrotypos.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook