Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Νέοι ορίζοντες για τους απόφοιτους αγρότες του ΚΕΚΑΓΕΠ

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Νέους τρόπους οργάνωσης, λειτουργείας, παραγωγής και ανάπτυξης αγροτικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αγρότες που συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου Καινοτόμου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας (ΚΕΚΑΓΕΠ), το οποίο δημιούργησε και λειτουργεί ήδη το Επιμελητήριο Ηρακλείου σε Ηράκλειο και Μοίρες


Απόφοιτοι του Κέντρου, συνοδευμένοι από εκπαιδευτές και στελέχη της εταιρείας ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ AE, έλαβαν μέρος σε τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Βόρεια Ελλάδα και επισκέφθηκαν αρχικά την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη, όπου ενημερώθηκαν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, σχετικά με την οργάνωση και διοίκηση αγροτικών επιχειρήσεων, τη μεταποίηση και την εξωστρέφεια.

Στη συνέχεια βρέθηκαν στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και στην εταιρεία LUCIA’S FARM, που εξειδικεύεται στην παραγωγή ντομάτας με τη μέθοδο της υδροπονίας και είδαν από κοντά τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας μεγάλων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων.

Ακολούθησε επίσκεψη στην εταιρεία παραγωγής φύλλου και πίτας ΑΛΦΑ στην Κοζάνη και η συνάντηση με τον ιδρυτή της κ. Αθανάσιο Κουκουτάρη, ο οποίος τους εξήγησε πως «χτίζεται» μια επιχείρηση και πως οργανώνεται η παραγωγική διαδικασία και το εξαγωγικό της εμπόριο.

Στην ίδια περιοχή είδαν πως λειτουργούν στην πράξη οι συνεταιρισμοί Κρόκου και Βελβεντού, οι οποίοι έχουν επιτύχει την καθιέρωση brand name για τη ζαφορά και τα ροδάκινα/νεκταρίνια, αντίστοιχα, μαθαίνοντας για την αξία της συνεργασίας και τα οφέλη των παραγωγών.

Τέλος, επισκέφθηκαν το οινοποιείο ΚΕΧΡΗΣ στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και γνώρισαν τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης μιας οικογενειακής επιχείρησης όταν είναι εξειδικευμένη και οργανωμένη σε σωστές βάσεις.

Οι αγρότες της Κρήτης μοχθούν σκληρά για να παράγουν ποιοτικά προϊόντα, αλλά αυτό δυστυχώς δεν αρκεί στις μέρες μας, πρέπει να γίνουν συνεργασίες για να υπάρξει σταθερή παραγωγή, ποιότητα και τελικά ανταμοιβή για τους αγρότες, τόνισε ο κ. Δημήτρης Βατσιθανός, Εμπορικός Διευθυντής της εταιρείας ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΑΕ που συνόδευε την αποστολή του ΚΕΚΑΓΕΠ.

Να σημειωθεί ότι το ΚΕΚΑΓΕΠ πρόκειται να ξεκινήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο νέους κύκλους μαθημάτων για αγρότες, σε Ηράκλειο και Μοίρες, με στόχο να εισάγει τους ενδιαφερόμενους στις αρχές, της οργανωμένης παραγωγής, της λειτουργίας της αγοράς και της σύγχρονης γεωργίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΕΚΑΓΕΠ παρέχονται στο ΚΕΚ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Web: www.katartisi.gr, Τηλ: 2810-302730 e-mail: info@katartisi.gr.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *