Εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Ιουλίου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, εκδήλωση με θέμα «Νέος Σχεδιασμό ΕΣΠΑ: Νέες Δράσεις» και κεντρική ομιλήτρια την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & Ταμείου Συνοχής κα. Ευγενία Φωτονιάτα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι συλλογικών φορέων και επιχειρηματίες του νομού.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, τόνισε τη μεγάλη σημασία του Προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ, το οποίο ενσωματώνει σχεδόν αποκλειστικά δράσεις υποστήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ ανέφερε ότι πλέον μιλάμε για μια ομπρέλα προγραμμάτων που βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη.

Η κα Φωτονιάτα στο πρώτο μέρος της εισήγησης της ανέπτυξε τις πολιτικές προτεραιότητες και τις κύριες κατευθύνσεις του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφορικά με τον σχεδιασμό και την στόχευση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020.

Ακολούθησε αναφορά στις ενεργές προσκλήσεις αλλά και τις επικείμενες δράσεις που σχεδιάζει να υλοποιήσει το Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό έγινε ειδική αναφορά στις δράσεις που είναι σε εξέλιξη, όπως το «Ψηφιακό Άλμα», το «Ψηφιακό Βήμα» και ο «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός» καθώς και στις γενικότερες τεχνικές λεπτομέρειες σε σχέση με την διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης που τις διαφοροποιούν με αντίστοιχες του παρελθόντος.

Τέλος έγινε αναφορά στον σχεδιασμό του Υπουργείου για το β’ εξάμηνο του 2018 και στις δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που πρόκειται να ενεργοποιηθούν το διάστημα αυτό. Ειδικότερα παρουσιάστηκαν συνοπτικά δύο εμβληματικές δράσεις, η δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων» με συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατ. € και η δράση «Ενισχύω – Επιβραβεύω για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» με προϋπολογισμό 250 εκατ. € και χρονικό προγραμματισμό ενεργοποίησης τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ο σχεδιασμός για τον προσεχή Οκτώβριο περιλαμβάνει την ενεργοποίηση δύο ακόμα δράσεων, την δράση «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων» που θα αφορά επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Λιανικό Εμπόριο, την Εστίαση και την Ιδιωτική Εκπαίδευση, καθώς και τη δράση «Ενίσχυσης Υφιστάμενων και Νέων Συνεργατικών Σχηματισμών (cluster)» .

Ακολούθησε συζήτηση με τοποθετήσεις και ερωτήσεις των παρευρισκόμενων.