Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Life

Νόμισμα 50 δραχμών του 1876 πουλήθηκε για 162.000 ευρώ

Ο Έλληνας πίσω από τη δημοπρασία-ρεκόρ

Το σπάνιο ελληνικό χρυσό νόμισμα των 50 δραχμών του 1876 πουλήθηκε σε δημοπρασία στη Ζυρίχη, σε ξένο αγοραστή

Μια ιστορική, για τα ελληνικά δεδομένα, δημοπρασία, έλαβε χώρα στην Ελβετία, στις 17 Νοεμβρίου, στην οποία μεταξυ άλλων δημοπρατήθηκαν και ελληνικά σπάνια νομίσματα. Το νόμισμα που «έκλεψε την παράσταση» ήταν αυτό των 50 δραχμών του 1876.

Το συγκεκριμένο ελληνικό νόμισμα κόπηκε το 1876 στο νομισματοκοπείο των Παρισίων σε 182 αντίτυπα. Ήταν τότε μία πρόθεση του ελληνικού κράτους να προβάλει εκσυγχρονισμό και να δείξει πως ακολουθούσε τα ευρωπαϊκά πρότυπα κοπής μεγάλων χρυσών νομισμάτων. Το νόμισμα αυτό είναι στην καλύτερη κατάσταση που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα, με πιστοποίηση MS65+* και ανήλθε στο ποσό των 162.000 ευρώ σε ξένο αγοραστή.

Άλλο ένα νόμισμα που δημοπρατήθηκε ήταν οι 5 δραχμές του 1833, στο ποσό των 8.500 ευρώ. Είναι το πρώτο ασημένιο νόμισμα που κόπηκε στο Νομισματοκοπείο Αθηνών, το 1843 (με ημερομηνία 1833), με σήμα την κουκουβάγια, ενώ προηγουμένως κόβονταν στο νομισματοκοπείο του Μονάχου και του Παρισιού. Παρόλο που το συγκεκριμένο νόμισμα δεν βρισκόταν σε τόσο καλή κατάσταση, έχει μεγάλη συλλεκτική αξία λόγω σπανιότητας.

Σε γενικά πλαίσια, όλα τα νομίσματα του Όθωνα σε καλή κατάσταση έχουν υψηλή συλλεκτική αξία -και κυρίως τα χάλκινα. 

Οι 100 δραχμές του 1935, proof, ένα νόμισμα που επίσης δημοπρατήθηκε στην Ελβετία στη συγκεκριμένη δημοπρασία, έφτασε στο ποσό των 32.000 ευρώ. Είναι ένα αναμνηστικό νόμισμα για την παλινόρθωση της μοναρχίας (1935) που εκδόθηκε σε πολύ λίγα αντίτυπα από ιδιωτικό νομισματοκοπείο του Λονδίνου το 1940. Σημειωτέον ότι το ελληνικό κράτος, ενώ τα παρήγγειλε, δεν είχε τα χρήματα να τα πληρώσει, με αποτέλεσμα η εταιρεία έκδοσης να τα διαθέσει σε ιδιώτες συλλέκτες, για να καλύψει τα έξοδά της.

Τέλος, ακόμα ένα νόμισμα που δημοπρατήθηκε, είναι το πεντόλιρο του 1893/Victoria 5 pounds, proof: Μία ειδική κοπή ένους τύπου που κυκλοφόρησε παγκοσμίως. Το Ηνωμένο Βασίλειο με αποικίες παγκοσμίως έκανε τα νομίσματά του, όπως τη λίρα και το πεντόλιρο, μια μονάδα που αναγνωριζόταν σε όλον τον κόσμο από Ευρώπη μέχρι και τα βάθη της Ασίας. Το ποσό της πώλησης αυτής ανήλθε στα 29.000 ευρώ.

Ο άνθρωπος πίσω από τη δημοπρασία-ρεκόρ

Την άκρως πετυχημένη και ιστορική δημοπρασία πραγματοποίησε ο Νίκος Μαθιουδάκης και η εταιρεία του, Attica Auctions, σε συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημοπρασιών της Ελβετίας. Όπως λένε, οτιδήποτε πιάνει στα χέρια του «γίνεται χρυσός», καθώς γνωρίζει τις παγκόσμιες αγορές για κάθε συλλεκτικό αντικείμενο: Από νομίσματα και χαρτονομίσματα έως παράσημα και κόμικ. 

Η πολυετής του πορεία στον διάσημο βρετανικό οίκο Sotheby’s, η ενασχόληση και ιδιοκτησία γκαλερί στο Mayfair, αλλά και η δραστηριοποίησή του σε επιλεκτικές παγκόσμιες αγορές, επισφραγίζουν τα ρεκόρ που σπάνε οι δημοπρασίες του. 

Ο Νίκος Μαθιουδάκης δραστηριοποιείται πλέον και στην Ελλάδα, καθώς πιστεύει πως είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ιστορία και λατρεία για συλλεκτικά νομίσματα, χαρτονομίσματα, γραμματόσημα, παράσημα και πολλά άλλα, ενώ παράλληλα, με την Attica Auctions, φέρνει μία πολυτελή εμπειρία με διεθνή πρότυπα στον κλάδο. 

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

People

Την είχε αγοράσει το 1979 ο μάνατζερ του συγκροτήματος Ρομπ Γκρέτον Η εμβληματική ηλεκτρική κιθάρα Vox Phantom VI Special του αείμνηστου Ίαν Κέρτις των...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το διάσημο πρωτότυπο, ανήκει στον όμιλο Lagardère -που πλήττεται σκληρά από την κρίση και έχει μεγάλα χρέη- και εκτιμάται ότι θα «πιάσει» μία τιμή...

World

Η αξία αυτού του επιχρυσωμένου ζευγαριου γυαλιών είχε υπολογισθεί μεταξύ 10.000 και 15.000 στερλινών Ένα ζευγάρι στρογγυλά γυαλιά που ανήκαν στον ήρωα της ινδικής...

People

Σε 39 προσωπικές ερωτήσεις απαντά ο 20χρονος φοιτητής τότε στην Οξφόρδη Όσκαρ Ουάιλντ και το ερωτηματολόγιο βγήκε στο σφυρί σε διαδικτυακή δημοπρασία στου Sotheby’s...