Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ο αγρότης μπορεί να εκμεταλλευτεί τα υπολείμματα της παραγωγής του

Δημοσιεύτηκε

στις

Υπάρχει µια αγορά όπου ο αγρότης έχει τη δυνατότητα να εκµεταλλευτεί µέχρι και το τελευταίο σηµείο της παραγωγής του και να κερδίσει επιπλέον –και απρόσµενο– εισόδηµα


Κλαδιά, φύλλα και κάθε µορφή βιοµάζας γίνονται προϊόν πώλησης και αγοράς από αγρότες και φορείς µε βάση την Ελλάδα, µέσω µιας διαδικτυακής πλατφόρµας. Μια διεθνής ψηφιακή αγορά, που όµοιά της δεν έχουµε συναντήσει µέχρι τώρα, όχι µόνο σε τοπικό, αλλά και σε παγκόσµιο επίπεδο.

Ο λόγος για το biomas market, την ελληνική πλατφόρµα ανταλλαγής προϊόντων βιοµάζας µεταξύ αγροτών και επιχειρήσεων σε όλο τον πλανήτη. Ο Κωνσταντίνος Νάσιας, γεωπόνος και συνιδρυτής του biomas market εξηγεί στην «Ύπαιθρο Χώρα» τη λειτουργία της πλατφόρµας, αλλά και τα οφέλη που προσφέρει.

«Ένας παραγωγός µπορεί είτε να ζυγίσει µε κάποιον τρόπο ή να εκτιµήσει το ύψος, το βάρος των υπολειµµάτων, είτε ο ίδιος να το κάνει πέλλετ, να το επεξεργαστεί, να εισάγει τα στοιχεία στην πλατφόρµα στην τιµή που θέλει εκείνος και θα βρεθεί κάποιος από την άλλη άκρη της Γης να το αγοράσει. Απευθυνόµαστε σε αγοραστές σε όλο τον κόσµο, σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Σερβία και η Κεντρική Ευρώπη, όπου πλέον πολλά εργοστάσια λειτουργούν κάνοντας χρήση βιοµάζας.

Ωστόσο, ένα από τα κύρια προβλήµατα είναι η µεταφορά της από το ένα σηµείο στο άλλο και είναι αυτό που κρατά παρόµοιες ξένες πλατφόρµες από το να αναπτυχθούν. Πιστεύουµε πως έχουµε βρει τη λύση στο πρόβληµα, και τον Ιούνιο θα παρουσιαστεί η νέα έκδοση της πλατφόρµας. Από το ξεκίνηµα λειτουργίας της πλατφόρµας το 2016 τα αποτελέσµατα ήταν εντυπωσιακά», αναφέρει ο κ. Νάσιας.

 

Πιστοποίηση

Η αγορά βιοµάζας, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Βιοµάζας, ξεπερνά το ένα δισεκατοµµύριο ευρώ, αλλά µέχρι σήµερα οι αγοραστές δεν µπορούσαν να ελέγξουν την ποιότητα που προµηθεύονταν. Το biomas market προσπαθεί να λύσει και αυτό το πρόβληµα, καθώς τα προϊόντα που πωλούνται µέσω της πλατφόρµας πιστοποιούνται από εξωτερικούς φορείς για την ενεργειακή τους ποιότητα.

 

Οφέλη

Ο παραγωγός έχει, πλέον, τη δυνατότητα να εκµεταλλευτεί ένα προϊόν που µέχρι πριν από λίγο καιρό πλήρωνε για να το αποµακρύνει από την εκµετάλλευσή του. «Μέσω της πλατφόρµας, ο αγρότης µπορεί να αποκτήσει ένα επιπλέον εισόδηµα για ένα προϊόν που θεωρούσε άχρηστο και που πλέον δεν µπορεί να κάψει, καθώς απαγορεύεται από νόµο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει ο κ. Νάσιας. Επισηµαίνει, όµως, πως τα οφέλη θα µεγιστοποιηθούν, αν κάθε παραγωγός απευθυνθεί σε έναν συνεταιρισµό.

Αν οι συνεταιρισµοί καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα υπολείµµατα µε τον ίδιο τρόπο που συγκεντρώνουν την παραγωγή, τότε τα οφέλη για κάθε παραγωγό θα είναι πολύ µεγάλα. Τα σκήπτρα στη νέα αυτή πρακτική κρατούν οι αγρότες δεύτερης γενιάς, νεότερης δηλαδή ηλικίας, όπου τον τελευταίο καιρό παρατηρείται πως έχουν αρχίσει να εκµεταλλεύονται σε ικανοποιητικό ποσοστό τα υπολείµµατα της παραγωγής τους.

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις για τις ζημιές στα εσπεριδοειδή στο Δήμο Πλατανιά

Δημοσιεύτηκε

στις

Από τις πρόσφατες κακοκαιρίες


Ο Δήμος Πλατανιά ενημερώνει του δημότες του, ότι οι παραγωγοί οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από την ανεμοθύελλα της 10ης Ιανουαρίου 2019 σε εσπεριδοειδή ευρισκομένων εντός των Τ.Κ. Γερανίου, Πλατανιά, Βρυσών, Ντερέ και Μοδίου της ΔΕ Πλατανιά, μπορούν
να δηλώσουν τη ζημιά στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στο Δημαρχείο Πλατανιά στο Γεράνι έως τις 24/01/2019 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Βρήκαν λύση για τη λαϊκή αγορά στο Ηράκλειο

Δημοσιεύτηκε

στις

Έλυσαν το πρόβλημα που υπήρχε με τη λαϊκή αγορά


Τη δρομολόγηση μεταφοράς της λαϊκής αγοράς του Μασταμπά σε νέα θέση, συμφώνησαν από κοινού χθες εκπρόσωποι των εμπόρων και των παραγωγών με το Δήμο Ηρακλείου, λύνοντας το πρόβλημα που είχε ανακύψει το τελευταίο διάστημα.

Η κοινή πρόταση που θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση προβλέπει τη μετακίνηση της επίμαχης λαϊκής, ανατολικά της οδού Παρασκευόπουλου, από τη Λεωφόρο Ιωνίας έως την οδό Παπαναστασίου.

Η πρόταση αφού ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία και πάρει τις σχετικές γνωμοδοτήσεις, θα φτάσει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου περίπου σ’ ένα μήνα.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σεμινάριο για το λάδι στην Πόμπια

Δημοσιεύτηκε

στις

Κύκλος Κλειστών Σεμινάρίων για το Λάδι από τον Βασίλη Φραντζολά


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πόμπιας , σε συνεργασία και με άλλους συλλόγους της περιοχής, αρχίζει τη συνεργασία του με τον Βασίλη Φραντζολά με ένα κλειστό 8ωρο Σεμινάριο,αυστηρά για 50 θέσεις,το οποίο θα διεξαχθεί αμέσως μόλις συμπληρωθούν,οπότε όσοι ενδιαφέρονται πρέπει να βιαστούν.

Ο Β.Φραντζολάς είναι M.sc food policy,univercity of london και πιστοποιημένος δοκιμαστής και Σύμβουλος ποιότητας Ελαιολάδου.

Δηλώσεις συμμετοχής με sms στο 6976 869867.Τιμή 15 ευρώ

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

Τα Χημικά κριτήρια (οξύτ., Κ, υπερ/δια) – Πρακτική σημασία τους

Τα οργανοληπτικά κριτήρια ποιότητος – Η μεγάλη σημασία τους

Τι είναι οι πολυφαινόλες και πως επηρεάζουν το ελαιόλαδο;

Καλλιεργητικές πρακτικές εδάφους – Ακαλλιέργεια ή καλλιέργεια;

Κλαδέματα, βασικές αρχές – Λίγο ή πολύ; Κάθε πότε; επιπτώσεις

Αρδεύσεις – Γιατί να αρδεύουμε και πόσο ωφελούν;

Λιπάνσεις – Όλες οι βασικές αρχές για σωστή λίπανση

Υπέρπυκνες φυτεύσεις – Πόσο αποδοτικές είναι;

Πώς και πότε συγκεντρώνει ο καρπός ελαιόλαδο;

Υπολογισμός του αποδοτικότερου χρόνου συλλογής των καρπών

Σύγχρονοι τρόποι συλλογής των καρπών –
Μηχανοποίηση συλλογής

Σημασία άμεσης μεταφοράς & ελαιοποίησης των καρπών

Δοκιμή 5 ελαττωματικών δείγματων ελαιολάδων και οργανοληπτική δοκιμή, αξιολόγηση και κριτική 12 βραβευμένων, prime ελαιολάδων από την Ελλάδα, την Ιταλία και Ισπανία.

Η οργανοληπτική αξιολόγηση των ελαιολάδων

Τι είναι η οσμή και η γεύση – Πως ενεργοποιούνται

Τα θετικά χαρακτηριστικά – Φρουτώδες / Πικρό / Πικάντικο

Τα ελαττώματα και που οφείλεται το καθένα

Περιγραφή της δοκιμασίας ελαιολάδου με αργή κατάποση

Εκπαίδευση στα πλέον κοινά ελαττώματα με δοκιμές δειγμάτων από ελαττωματικά ελαιόλαδα

Δοκιμή 12 υψηλής ποιότητος, βραβευμένων ελαιολάδων από διάφορες χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία)

Σχολιασμός / Οργανοληπτική αξιολόγηση / Βαθμολόγηση όλων των δειγμάτων

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-

Facebook

-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-

Δημοφιλη