Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Agrotika

Ο ΑΣΜεσαράς χαράζει νέα πορεία προς όφελος των αγροτών

Με «εφαλτήριο» τη στήριξη του κόσμου, ο Συνεταιρισμός, χαράζει νέα πορεία προς όφελος των ανθρώπων του Πρωτογενή τομέα


Μπορεί πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσαράς να έμοιαζε με πλοίο έτοιμο να «βουλιάξει» στον «ωκεανό» των προβλημάτων του, ωστόσο με πρωτοβουλία νέων ανθρώπων που πήραν γερά το «τιμόνι» του στα χέρια τους, άξιων συνεργατών που στάθηκαν «βράχος» στην όλη προσπάθεια και του αγροτικού κόσμου που τον εμπιστεύτηκε, ο Συνεταιρισμός σήμερα βρίσκει το δρόμο του και χαράζει νέα «ρότα» προς όφελος του αγροτικού κόσμου της Μεσσαράς. Οι 4.200 ενεργοποιήσεις, η σημαντική συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς, η πρωτοποριακή κάρτα ΣΥΝ – Μαζί (κάρτα μέλους), τα οφέλη που απορρέουν από αυτήν για τους κατόχους της, αλλά και οι συμφωνίες που κλείνει ο ΑΣ Μεσαράς προς όφελος του αγρότη, δίνουν μια δυναμική, η οποία μέσα από την συνεργασία και την αμφίδρομη σχέση που επιζητά ο Συνεταιρισμός με τον αγροτικό κόσμο, μπορεί να πάει την Οργάνωση ακόμα πιο ψηλά, επιστρέφοντας τα όποια οφέλη στον ίδιο τον αγρότη. Και μπορεί από τις πρώτες μέρες του νέου ξεκινήματος μέχρι και σήμερα, να υπήρξαν άνθρωποι που πίστεψαν σ΄ αυτή την νέα αρχή, άνθρωποι που εμπιστεύτηκαν τον Συνεταιρισμό, αγρότες που ναι μεν δήλωσαν πως θέλουν να τον εμπιστευτούν ωστόσο κράτησαν μια στάση αναμονής μέχρι να δουν αποτελέσματα, υπήρξαν όμως και εκείνοι που κράτησαν μια «εχθρική» στάση απέναντι στην Οργάνωση.

Αμφίδρομη σχέση
«Η Ψυχή του Συνεταιρισμού είναι ο κόσμος, όσο υπάρχει αυτός, «καμένη γη» δεν θα γίνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσαράς» ξεκαθαρίζει ο Διευθυντής του κ. Μιχάλης Ρολάκης, σε μια συζήτηση με εκπροσώπους Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στα γραφεία του Συνεταιρισμού στις Μοίρες. Με στόχο να ενημερωθεί ο κόσμος για την κατάσταση στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσαράς όπως αυτή είναι σήμερα, για τα επιτεύγματα μέσα στον ενάμιση χρόνο που πέρασε, αλλά και για τους στόχους που βάζει ο Συνεταιρισμός, ο κ. Ρολάκης μίλησε για όλους και για όλα. Πολλές φορές μέσα στη συζήτηση, τόνισε πως η δύναμη του ΑΣ Μεσαράς είναι ο κόσμος, ευχαριστώντας τους αγρότες που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους κάνοντας την δήλωση ΟΣΔΕ στο Συνεταιρισμό. «Ο κόσμος μας έδωσε τη δυναμική να μπορούμε να μιλάμε με εταιρείες, να πετύχουμε την σημαντική αυτή συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς, να δημιουργήσουμε την κάρτα αγρότη, που αποτελεί για εμάς τη βάση. Ο κόσμος θα δώσει ζωή και δύναμη σε όλα τα τμήματα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς. Μπορούμε να ορθοποδήσουμε και να εξυπηρετήσουμε, το πιστέψαμε με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τα καταφέραμε μαζί με τον κόσμο και αυτή η δυναμική μας δίνει την δυνατότητα να μπούμε πιο δυναμικά στην αγορά και να ικανοποιήσουμε τους παραγωγούς. Η δυναμική που μας δίνει ο αγρότης, ο παραγωγός, ο κτηνοτρόφος και τον ευχαριστούμε πολύ γι΄ αυτό, θα επιστρέφει πολλαπλά στον ίδιο» λέει ο κ. Ρολάκης και συνεχίζει, «είμαστε νέοι άνθρωποι κάνουμε μια νέα προσπάθεια και θέλουμε να μας γνωρίσει ο κόσμος. Ελάτε να κουβεντιάσουμε, να συνομιλήσουμε, να σας πούμε τι σκεπτόμαστε και να μας πείτε πως μας θέλετε δίπλα σας για να προχωρήσουμε μαζί. Υπάρχουν κάποιες βασικές γραμμές που ακολουθούμε, ένας διαφορετικός τρόπος λειτουργίας, μια άλλη φιλοσοφία, είναι όμως βασικό να συζητήσουμε μαζί, πως θα σταθούμε δίπλα σας».

Από το μηδέν στη νέα πορεία
Έχει περάσει ενάμισης χρόνος από τότε που υπό το φόβο του «λουκέτου» στον ΑΣ Μεσαράς κάποιοι νέοι άνθρωποι με νέα φιλοσοφία, ανέλαβαν, παρά τις δυσκολίες, να βγάλουν το συνεταιρισμό από το αδιέξοδο που υπήρχε εκείνο το διάστημα και να χτίσουν μια νέα εμπιστοσύνη μεταξύ του αγροτικού συνεταιρισμού κα της αγροτικής οικογένειας.
Όπως λέει ο κ. Ρολάκης «Η προσπάθεια ξεκίνησε με τον Σήφη Κουτσάκη τότε ως Πρόεδρο και συνεχίζεται με αποφασιστικότητα από το νυν ΔΣ που το διακρίνει η ομοψυχία και η τόλμη, με Πρόεδρο τον Γιώργο Τσικνάκη, Αντιπρόεδρο τον Μανώλη Μπομποδάκη, Γραμματέα το Μανώλη Ζαχαριουδάκη, Ταμία το Γρηγόρη Μουλιανάκη και μέλη τους Μανώλη Ανωγειανάκη, Μιχάλη Γιαννακάκη και Αντώνη Κυριακάκη. Η προσπάθεια αυτή στηρίχτηκε από αρκετούς, με πρώτη τη Gaia Επιχειρείν, γίνανε κάποιες κινήσεις, κάποιες συνεργασίες ώστε ο Συνεταιρισμός να παραμείνει όρθιος. Αυτές οι προσπάθειες αγκαλιαστήκανε από τον κόσμο και τους ευχαριστούμε όλους γι΄ αυτό. Ο αγροτικός κόσμος μας στήριξε και στην ουσία κατέταξε τον ΑΣ στην πρώτη θέση, αναφορικά με τις υπηρεσίες ΟΣΔΕ, στην περιοχή μας. Δεν είναι τυχαίο ότι ξεπεράσαμε τις 4.200 ενεργοποιήσεις. Όταν κανείς δεν μας είχε να κάνουμε πάνω από 1700 με 2000».

Η συμφωνία με την Τράπεζα
Δεν ήταν εύκολο να βγει από το τέλμα ο Συνεταιρισμός, ήταν όμως εφικτό, όπως αποδείχτηκε στην πορεία, αφού δίπλα στους νέους ανθρώπους του ΔΣ που ξεκίνησαν το εγχείρημα, στάθηκε μια πολύ δυνατή ομάδα με επικεφαλής τον σημερινό Διευθυντή κ. Μιχάλη Ρολάκη. «Ξεκίνησα την συνεργασία μου με τον Συνεταιρισμό τέλη Μάϊου, όπου και ξεκίνησε σιγά, σιγά η δημιουργία της ομάδας που υπάρχει σήμερα. Πρόκειται για μια δυνατή ομάδα που δημιουργήσαμε για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και η οποία αποτελείται από τον Γιώργο Γιατρομανωλάκη, την Αριστέα Σταυρουλάκη, τον Στέλιο Λαζανάκη, την Νίκη Ηλιάκη, την Ελένη Ξηρουδάκη και τη Ρούλα Στεφανάκη. Παραλάβαμε τον Α.Σ. Μεσαράς με 5 εκατομμύρια χρέος προς την Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο στην ουσία έπρεπε να αποπληρωθεί μέχρι το 2023 περίπου με επιτόκιο 4,5%. Αυτή τη στιγμή έχουμε κάνει μια γενναία ρύθμιση με την Τράπεζα Πειραιώς με ένα σπάσιμο δανείου, το οποίο θα αποπληρώνουμε το μικρό μέρος την επόμενη 15ετία με 2,5% και το άλλο θα παραμείνει ουσιαστικά «παγωμένο» έως την αποπληρωμή του πρώτου τμήματος. Είναι μια ρύθμιση η οποία μας δίνει δυνατότητες. Τόσο η Διοίκηση, όσο εγώ και η ομάδα μου, έχουμε μια διαφορετική αντίληψη για το ρόλο και τη φιλοσοφία που πρέπει να διέπει το συνεταιρισμό. Η φιλοσοφία μας δεν περιορίζεται σε μια απλή διαχείριση προϊόντων και σκοπός μας είναι μέσα από τις δραστηριότητες που θα αναπτύξουμε, να προσδώσουμε αξία στο μόχθο τον ανθρώπων του πρωτογενή τομέα, προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλή ποιότητα και ανταποδοτικό όφελος. Δεν θέλουμε να είμαστε απλοί διαχειριστές κάποιων προϊόντων είτε αυτό λέγεται λάδι είτε αυτό λέγεται πατάτα ή ντομάτα. Εμείς θέλουμε να υπάρχουμε για τους αγρότες και την αγροτική οικογένεια στο σύνολό της» λέει ο κ. Ρολάκης.

Υπήρχε πόλεμος και υπάρχει
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων ο κ. Ρολάκης δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει πόλεμος. «Υπάρχει πόλεμος όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις ιστορίες. Υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι ήταν εδώ, ήταν στελέχη του συνεταιρισμού και πολεμάνε εμμονικά το συνεταιρισμό». Σε ερώτηση αν ο πόλεμος προέρχεται από μέλη προηγούμενων Διοικητικών Συμβουλίων, ο Διευθυντής του Α.Σ. Μεσαράς ήταν ξεκάθαρος. «Εγώ δεν μπορώ να κρίνω κανένα Δ.Σ., ο καθένας χαράζει την δική του πολιτική, έχει τη δική του φιλοσοφία και αυτά τα κρίνουν οι Γενικές Συνελεύσεις και όχι εγώ. Το κακό είναι ότι εδώ βρήκα δικαστικές διαμάχες, με πρώην στελέχη του συνεταιρισμού, τα οποία παρά τις δικές μας θετικές προσπάθειες, συνεχίζουν αμείωτα τα δικαστήρια εναντίον του συνεταιρισμού. Δυστυχώς, μέσα από αυτές τις διαμάχες επιδεικνύεται, επαναλαμβάνω, ένα μένος εναντίον του θεσμού. Μπορώ να κατανοήσω κάποια πράγματα, αλλά την απόλυτη ιδιοτέλεια ορισμένων που κάποια στιγμή προΐστατο κάποιων τμημάτων του Συνεταιρισμού και τώρα έχουν ανοίξει κάποια παραμάγαζα απ΄ έξω και τους βολεύει να κλείσει ο ΑΣ, για να λειτουργήσουν τα δικά τους μαγαζιά, η δική μου λογική τουλάχιστον, αυτό δεν το χωράει. Πιστεύω ότι αυτές τις συμπεριφορές, αυτές τις λογικές ο αγροτικός κόσμος και όχι μόνο, πρέπει να τις απομονώσει. Πραγματικά, δεν είναι δυνατόν να λένε ορισμένοι ότι θέλουμε να κλείσει ένας φορέας, ένας θεσμός ο οποίος δημιουργήθηκε για το κοινωνικό σύνολο, για να μπορέσουν εκείνοι να λειτουργήσουν τα δικά τους μαγαζιά. Ναι υπήρξαν αστοχίες από πλευράς του συνεταιρισμού, ναι έγιναν και λάθη, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί αυτές τις λογικές».

Η κάρτα ΣΥΝ ΜΑΖΙ
Μια πρωτοποριακή κίνηση του Α.Σ. Μεσαράς, υπήρξε και η κάρτα αγρότη, η κάρτα «ΣΥΝ Μαζί» η οποία προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον κάτοχό της, μέλος του Συνεταιρισμού. «Μία από τις πρώτες ενέργειές μας, ήταν η δημιουργία αυτής της κάρτας, στα πλαίσια της φιλοσοφίας ότι όλοι μαζί συμμετέχουμε, συνδιαμορφώνουμε, συναποφασίζουμε, συνεργαζόμαστε και συνεταιριζόμαστε γιατί έχουμε συνευθύνη για το αύριο του πρωτογενή τομέα. Παίρνουμε δύναμη από τον αγρότη και του την επιστρέφουμε πίσω, πολλαπλά. Δεν θέλουμε να έχουμε μέλη να έρχονται κάθε τετραετία μόνο για να ψηφίζουν» σημειώνει ο κ. Ρολάκης.
Να σημειωθεί ότι ο κάτοχος της συγκεκριμένης κάρτας απολαμβάνει μια σειρά από παροχές όπως: Έκπτωση έως 50% στις υπηρεσίες ΟΣΔΕ, 20% στα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, 15% στις υπηρεσίες επιστροφής ΦΠΑ, 20% στις εδαφολογικές και χημικές αναλύσεις. Επίσης υπάρχουν συμφωνίες με διάφορες εταιρίες, με την εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων ΒSS, ώστε όταν ένας αγρότης θέλει να ρυθμίσει τα δάνεια του, η εταιρία του παρέχει μια έκπτωση τις τάξεως του 20%, με την εταιρία ¨Οικοδιάγνωση Κρήτης¨ έκπτωση 20% για τις υπηρεσίες ιατρικής απεικόνισης κατ’ οίκον. Συμφωνία με την εταιρεία που διαχειρίζεται το δημοπρατήριο, Μακρυδάκης Ζαχαρίας & ΣΙΑ Ο.Ε., έτσι ώστε τα μέλη του ΑΣ Μεσαράς που έχουν κάρτα, να έχουν λιγότερες κρατήσεις σε ποσοστό 2% .
Όπως ενημερώνει ακόμα ο κ. Ρολάκης, υπάρχουν συζητήσεις και με άλλες εταιρείες, έτσι ώστε αυτό που δε μπορεί ο Συνεταιρισμός να προσφέρει στον αγρότη, να του το προσφέρουν συμβεβλημένες με την κάρτα επιχειρήσεις, πάντα, με μια καλή έκπτωση. «Η κάρτα «ΣΥΝ Μαζί», αποτελεί επιβράβευση εκείνου που εμπράκτως στηρίζει τον συνεταιρισμό. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν πολλοί Α.Σ. να έχουν αυτή την κάρτα» προσθέτει ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού. Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αποκτήσει κανείς αυτή την κάρτα, αρκεί να είναι πλήρες μέλος, να έχει δηλαδή αποπληρωμένη μερίδα στο Συνεταιρισμό. Η μερίδα στοιχίζει 300 ευρώ την πληρώνεις μία φορά, ενώ την κάρτα του Συνεταιρισμού την χρησιμοποιείς συνεχώς, κάτι που σημαίνει ότι αγοράζοντας μια μερίδα, η απόσβεση του ποσού που καταβάλεις έρχεται άμεσα, μέσα από τα οφέλη και τις εκπτώσεις που προσφέρει η κάρτα.

Δραστηριότητες σε λειτουργία
Αυτή την εποχή στον ΑΣ Μεσαράς αναπτύσσεται μια δυναμική στην αγοραπωλησία και φύλαξη ελαιολάδου, ενώ υπάρχει και ο προσανατολισμός για δημοπρασία.
«Και σε αυτόν τον τομέα ο κάτοχος κάρτα του Α.Σ έχει το προνόμιο να αγοράζουμε το ελαιόλαδό του, κατά 5 λεπτά παραπάνω, γενικά αυτές τις ημέρες αγοράζουμε προς 3,50€/κιλό και για τους κατόχους κάρτας του Συνεταιρισμού προς 3,55€/κιλό» ενημερώνει ο κ. Ρολάκης.
Όσον αφορά τον τομέα της τυποποίησης του ελαιολάδου προσθέτει «Κάθε τμήμα που θα ανοίγουμε, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα προχωρήσει και δε θα φέρει το συνεταιρισμό σε μια κατάσταση να μην μπορεί να επιβιώσει. Στόχος ούτως ή άλλως είναι η τυποποίηση, αποτελεί άλλωστε και εθνικό στόχο, αλλά πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες από την παραγωγή, την επεξεργασία και τέλος την εμπορία και διάθεση του ελαιολάδου. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε όλοι να απολαμβάνουν, κατά το δυνατό, το όφελος που τους αναλογεί. Προχωράμε με σταθερά βήματα, ενώ ήδη βρισκόμαστε σε κάποιες συνομιλίες, δεν θέλω να πω κάτι προς το παρόν, άλλα πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ευοδωθούν γρήγορα οι προσπάθειές μας και ίσως να δούμε αποτελέσματα από την επόμενη χρονιά. Επαναλαμβάνω η τυποποίηση είναι κάτι βασικό και πρέπει να γίνει με προσεκτικές κινήσεις. Το ελαιόλαδο είναι το ¨χρυσάφι¨ της Μεσαράς, δυστυχώς όμως δεν του συμπεριφερόμαστε όλοι μας, όπως θα έπρεπε. Γι αυτό υπάρχει αυτή η κατάσταση. Υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια μια κατάσταση που δεν ευνόησε ουσιαστικά την τυποποίηση. Πρέπει να αλλάξει εντελώς η νοοτροπία μας, η νοοτροπία παραγωγής. Η όλη διαδικασία, για παράδειγμα δεν γίνεται να μαζεύει κάποιος παραγωγός το χρυσάφι της Μεσαράς και τα τσουβάλια να είναι μια εβδομάδα στον ήλιο και τη βροχή. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ένα απλό πράγμα, μια κουβέντα της κ. Ελευθερίας Γερμανάκη, Τεχ. Γεωπόνο, Επικεφαλής Ομάδας Οργανοληπτικής «Ένωσης Ρεθύμνου» που είχε έρθει να μας μιλήσει για το λάδι, είπε ¨στα περισσότερα νοικοκυριά το λάδι που αναπνέει, είναι ζωντανός οργανισμός, οι περισσότερες νοικοκυρές το έχουν κάτω από το νεροχύτη, δίπλα στη χλωρίνη και στα απορρίμματα, ενώ το κουτάκι της πορτοκαλάδας που είναι τυποποιημένο και κλειστό το έχουν στο πάνω ντουλάπι προστατευμένο¨ και δυστυχώς έχει δίκιο, ακόμα και στην καθημερινότητα μας, δεν δίνουμε αξία στο χρυσάφι μας».
Υπάρχουν επίσης και άλλα σημαντικά τμήματα σε λειτουργία, όπως αναφέρει ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού. «Με ευθύνη της κ. Ρούλας Στεφανάκη, Χημικό Περιβάλλοντος, τα τμήματα του εδαφολογικού και του χημικού εργαστηρίου, σύντομα θα ανοίξουν τις πύλες τους για να εξυπηρετήσουν τους παραγωγούς. Αναφορικά με τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει δημιουργηθεί μια καλή ομάδα από τον Οικονομολόγο Γιώργο Γιατρωμανωλάκη και τον Γεωπόνο Στέλιο Λαζανάκη, η οποία είναι έτοιμη να αναλάβει την εκπόνηση σχεδίων βελτίωσης και άλλων μελετών. Με την εξωτερική συνεργάτη μας κ. Γεωργία Κυριακάκη και την συνεργασία της Deal Insurance των κ.κ Γιώργου Μπορμαντωνάκη και Γιάννη Θαλλασινάκη, λειτουργεί το τμήμα ασφαλίσεων. Εδώ θέλω να τονίσω ότι, σε συνεργασία με την εταιρεία Deal, δημιουργήσαμε την υπηρεσία Agrodeal. Πρόκειται για μια υπηρεσία που προσπαθεί να βρει το καλύτερο δυνατό συμβόλαιο για τον αγρότη, είτε πρόκειται για το αυτοκίνητό του, την ακίνητη του περιουσία, την παραγωγή του, την ζωή του και γενικά οποιουδήποτε είδους ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Ψάχνουμε γενικώς συνεργασίες και μια από τις πρώτες εταιρίες που πίστεψε στην Agrodeal, ήταν η Interamerican, και τους ευχαριστούμε. Αυτή τη στιγμή τα μέλη μας και οι οικογένειες τους μπορούν να ασφαλιστούν μόλις με 20 ευρώ το χρόνο, ένα πακέτο που έχει δοθεί στον Α.Σ. Μεσαράς και ετοιμάζονται και άλλα σημαντικά.»

Οργανώσεις Παραγωγών
Όπως τονίζει ο κ. Ρολάκης «Οι Οργανώσεις Παραγωγών είναι πλέον οι βασικές επιλέξιμες και δυναμικές μορφές δικαιούχων για ενισχύσεις και λήψη χρηματοδοτήσεων στην προγραμματική περίοδο που διανύουμε. Οι μεμονωμένοι παραγωγοί καλούνται να καρπωθούν ομαδικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που τους παρέχονται. Η δημιουργία Ο.Π. συμβάλλει με αποτελεσματικό τρόπο στην καλύτερη οργάνωση της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων των παραγωγών-μελών και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη βελτίωση της ποιότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στην αγορά, εξασφαλίζοντας παράλληλα καλύτερες τιμές για το προϊόν, δεδομένων αυτών το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού αποφάσισε να αναγνωρισθεί εκ νέου η Ομάδα Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) του ΑΣ Μεσαράς, ενώ ετοιμάζεται και η ομάδα παραγωγών για τα κηπευτικά.»

Στόχοι
Και βέβαια σε ένα ζωντανό οργανισμό, όπως είναι σήμερα ο ΑΣ Μεσαράς, δε θα μπορούσαν να λείπουν οι στόχοι για το αύριο. «Προτεραιότητα την επόμενη διετία είναι να καταφέρουμε ο συνεταιρισμός να μπορεί να προσφέρει στον παραγωγό μια μείωση κόστους παραγωγής της τάξεως του15% – 20%. Πρόκειται για κάτι πολύ βασικό, οφείλουμε να το πετύχουμε μέσα από διάφορες δράσεις, μια πρώτη είναι όπως είδατε η κάρτα αγρότη, η οποία σιγά αλλά σταθερά, θα μας οδηγήσει και στην διάθεση αγροεφοδίων.» Επίσης, με δεδομένο ότι ο Συνεταιρισμός διαθέτει μια τεράστια περιουσία η οποία για χρόνια «κείτεται» όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ρολάκης, έχουν τεθεί ήδη και σε αυτόν τον τομέα οι επόμενοι στόχοι. «Στόχος μας είναι τέλος του 2018 να μπορέσουμε να έχουμε αξιοποιήσει το 30% της περιουσίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει με σταθερότητα. Μιλάμε με μεγάλες εταιρείες, για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Συνεταιρισμού, για εμάς όμως η κάθε αξιοποίηση πρέπει να δημιουργεί και μια υπεραξία για τον Συνεταιρισμό και τα μέλη του.»

Κάλεσμα
«Όπως καταλαβαίνεται οι προσπάθειές μας είναι πολύπλευρες και διέπονται από άλλη φιλοσοφία», τονίζει ο κ. Ρολάκης. «Όλα αυτά όμως δεν έχουν ουσία χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή του αγροτικού κόσμου. Ο αγροτικός κόσμος έχει μια δυναμική την οποία χρειαζόμαστε σε κάθε μας κίνηση. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια δυνατή αμφίδρομη σχέση μεταξύ του Συνεταιρισμού και του αγροτικού κόσμου. Όσο ο αγροτικός κόσμος μας δίνει δύναμη, τόσο θα πετυχαίνουμε συνεχώς καλύτερες συμφωνίες για τον ίδιο.» Ο ίδιος εκφράζει τη πεποίθηση ότι στον Πρωτογενή τομέα θα δοθεί μια ώθηση μεγάλη. «Με αυτά που βλέπουμε, καταλαβαίνουμε ότι θα δοθεί μια πολύ καλή ώθηση τα επόμενα χρόνια και είναι στο χέρι μας και από την πλευρά του Συνεταιρισμού και από την πλευρά των παραγωγών να το εκμεταλλευτούμε για να δώσουμε αξία στο μόχθο του και υπεραξία στα προϊόντα του. Μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά, πολλά και διαφορετικά πράγματα. Θέλουμε να πορευόμαστε μαζί, με σταθερά βήματα, που θα οδηγούν στην βιωσιμότητα τόσο του συνεταιρισμού, όσο και του αγρότη. Γιατί βιώσιμος συνεταιρισμός, σημαίνει και βιώσιμος αγρότης», καταλήγει ο κ. Μιχάλης Ρολάκης σε αυτή τη συζήτηση εφ΄ όλη της ύλης που έρχεται να ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο της Μεσαράς και όχι μόνο, για το χθες, το σήμερα αλλά και το αύριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς και να στείλει το μήνυμα πως με την στήριξη των ανθρώπων του Πρωτογενή τομέα και την αμφίδρομη σχέση με τον Συνεταιρισμό, πολλά μπορούν να επιτευχθούν!

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξεύρεση λύσης στο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης ζητούν με νέα τους επιστολή οι εκπρόσωποι...

ΚΡΗΤΗ

Την ίδια στιγμή που οι αγρότες της Κρήτης έχουν στα αζήτητα την παραγωγή τους Αντιδράσεις από τους παραγωγούς της Κρήτης έχει προκαλέσει η διαπίστωση...

ΚΡΗΤΗ

Το ραντεβού των αγροτών του Τυμπακίου και της ευρύτερης περιοχής έχει δοθεί έξω από το δημαρχείο Φαιστού Στους δρόμους βγάζουν τους αγρότες της Μεσαράς...

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τι ανακοίνωσε ο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς Δύο νέες παρεμβάσεις για τους αγρότες, την χορήγηση ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων και την...