Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας για τις καντίνες στην νήσο Χρυσή

Δημοσιεύτηκε

στις

Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσιος Καλαντζάκης για τις καντίνες στη Χρυσή


Ουδεμία αρμοδιότητα έχουν οι υπηρεσίες του Δήμου Ιεράπετρας για τη δημοπράτηση και τη λειτουργία των καντινών και των παραλιών στη νήσο Χρυσή δηλώνει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσιος Καλαντζάκης σε τοποθέτησή του με αφορμή την υπόθεση εκτεταμένης φοροδιαφυγής που αποκάλυψαν ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο νησί.

Όπως δήλωσε «Η ευθύνη δημοπράτησης τόσο των καντινών όσο και των παραλιών δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου Ιεράπετρας, αλλά της Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης, επομένως ως Δήμος δεν φέρουμε καμία ευθύνη.

Βεβαίως και οι υπηρεσίες μας έχουν προχωρήσει στους σχετικούς ελέγχους, ως και όφειλαν, και έχουν εκδώσει αποφάσεις σφράγισης, όμως για τις διαδικασίες δημοπράτησης είναι αρμόδια η Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας.

Η μόνη αρμοδιότητα του Δήμου Ιεράπετρας στη νήσο Χρυσή είναι η καθαριότητα για την οποία παρόλες τις έγκαιρες ενέργειές μας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών άμεσα, παρατηρούνται καθυστερήσεις λόγω του σύνθετου γραφειοκρατικού καθεστώτος και ζητημάτων που ο ανάδοχος εργολάβος έχει να διαχειριστεί.

Κατά συνέπεια, είναι ξεκάθαρο ότι ο Δήμος Ιεράπετρας σε ό,τι εμπίπτει στην ευθύνη του, ως μια από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, δεν αδρανεί αλλά ενεργεί για ό,τι έχει αρμοδιότητα, στο πλαίσιο πάντα ενός καθεστώτος που χρόνια τώρα δηλώνουμε ότι δεν προσφέρει ούτε την αρμοδιότητα, ούτε την ευελιξία αλλά ούτε και τη δυνατότητα να συμβάλουμε άμεσα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην προστασία και διαφύλαξη της νήσου Χρυσής.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η διαχείριση της νήσου Χρυσής απαιτεί από την Πολιτεία πρακτικά και οργανωμένα βήματα, στοχοθεσία, οργάνωση, προγραμματισμό και επιτέλους ένα συγκεκριμένο, άρτιο και ρεαλιστικό για τις ανάγκες της καθεστώς.

Αυτό πιστεύουμε και αυτό διεκδικείται από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και τον Δήμο τόσο με το αίτημά μας για σύσταση Φορέα Διαχείρισης, θέμα για το οποίο δυστυχώς η πολιτεία έως και σήμερα αδιαφορεί, όσο και με την πρόσφατη πρόταση της Δ/νσης Δασών Λασιθίου – η οποία έχει και την υπηρεσιακή ευθύνη προστασίας της Νήσου Χρυσής και της Νήσου Μικρονήσι, ως αναδασωτέων περιοχών όπως ορίζεται στην υπ’ αριθμόν 2576/2001 απόφαση του Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης ΦΕΚ 896/22.10.2001 – για τον καθορισμό χώρων χρήσης και την παραχώρησή τους στον Δήμο Ιεράπετρας.

Σε κάθε περίπτωση, με αφορμή και τα πρόσφατα περιστατικά φοροδιαφυγής, αλλά και τα διάφορα προβλήματα που κατά καιρούς προκύπτουν, γίνεται εμφανέστατη για μια ακόμη φορά η ανάγκη ενεργοποίησης κρατικού σχεδιασμού για την προστασία μιας περιοχής που μάλιστα ανήκει στο δίκτυο natura 2000.

Εμείς για μια ακόμη φορά φωνάζουμε ότι:

Πρέπει να υπάρξει κρατικός σχεδιασμός.
Πρέπει να υπάρξει ελεγκτικός μηχανισμός.
Πρέπει να υπάρξει ένα συγκεκριμένο καθεστώς προστασίας αυτού του τόπου.

Δεν μπορεί μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, όπως η Χρυσή να είναι έρμαιο στα χέρια της κρατικής πολιτικής και αντικείμενο μεμονωμένων και περιστασιακών κατά περιόδους ελέγχων.

Ο Δήμος Ιεράπετρας έχει καταθέσει τις προτάσεις του και περιμένουμε από το Κράτος να ανταποκριθεί στην πρότασή μας για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης για τη νήσο Χρυσή.

Μέχρι τότε θέλοντας να προστατεύσουμε ένα τόπο υψηλής περιβαλλοντικής αξίας για τον Δήμο Ιεράπετρας:

1.Ολοκληρώσαμε και καταθέσαμε τη μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.
2. Ενεργοποιήσαμε το ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας για τη νήσο Χρυσή
3. Προχωρήσαμε τις διαδικασίες για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης
4. Χρηματοδοτήσαμε τη μελέτη προστασίας του δάσους στη Χρυσή
5. Η Δημοτική Αστυνομία πραγματοποίησε τακτικούς ελέγχους για παραβάσεις
6. Πραγματοποιήσαμε εθελοντικές δράσεις καθαριότητας
7. Προχωρήσαμε στην προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού για τον χώρο αποβίβασης
8. Συνεργαστήκαμε με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες Δασική Υπηρεσία, Λιμεναρχείο, Αρχαιολογία, Αστυνομία, Λιμενικό Ταμείο, Αποκεντρωμένη Διοίκηση κ.α. προκειμένου να δοθούν λύσεις σε υπάρχοντα προβλήματα

ΘΕΜΑ

Στο αστυνομικό Μέγαρο δύο Ρεθυμνιώτες για τα σκυλιά τους

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένας 60χρονος και ένας 72χρονος Ρεθυμνιώτης οδηγήθηκαν στο αστυνομικό Μέγαρο Ρεθύμνου καθώς σύμφωνα με τη δικογραφία δεν είχαν τα σκυλιά τους σε ένα περιβάλλον ευζωίας για τα ζώα ενώ έλειπαν και τα μικροτσιπ από πάνω τους


Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της αστυνομίας:

Στο πλαίσιο ειδικών ενεργειών και δράσεων που εκπονεί η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης για την τήρηση των όρων και κανονισμών της Νομοθεσίας για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, από Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου χθες (20.09.2019) οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν συντονισμένοι έλεγχοι για την τήρηση της νομιμότητας και την εξασφάλιση της ευζωίας των ζώων.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων συνελήφθησαν, σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυλοποτάμου δύο ημεδαποί ηλικίας 60 και 72 ετών για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ζώων συντροφιάς.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι ο 60χρονος και ο 72χρονος διατηρούσαν ζώα συντροφιάς μη τηρώντας τους κανόνες ευζωίας και παραλείποντας την ηλεκτρονική τους σήμανση.

Στους δύο συλληφθέντες βεβαιώθηκαν τα προβλεπόμενα από τη Νομοθεσία διοικητικά πρόστιμα.

Η προανάκριση διενεργείται από τα Αστυνομικό Τμήμα Μυλοποτάμου, ενώ οι συλληφθέντες, με την δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι αυτοί θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Νεκρός ανασύρθηκε ο 35χρονος στις Γούβες

Δημοσιεύτηκε

στις

Σήμερα στις 6 το πρωί βρέθηκε το πτώμα του 35χρονου Σλοβάκου, σε βραχώδες σημείο μέσα στη θάλασσα στις Κάτω Γούβες

Η επιχείρηση για τον εντοπισμό του ξεκίνησε στις 6 χθες το απόγευμα, όταν ο άτυχος άνδρας με τη σύζυγό του, παρά τον έντονο κυματισμό, μπήκαν στη θάλασσα, στην παραλία στις Κάτω Γούβες, στο ύψος του Island.

Τα κύματα τους παρέσυραν προς τα βράχια και η γυναίκα κατάφερε να βγει από τη θάλασσα, άμεσα ειδοποίησε τις αρχές και αμέσως ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του με τη συμμετοχή πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματους, ομάδας της 3ης ΕΜΑΚ καθώς και ιδιωτών.

Η ίδια και άλλοι λουόμενοι τον είδαν να επιπλέει με το κεφάλι μέσα στο νερό και μετά από λίγο τον έχασαν από τα μάτια τους.

Ο έντονος κυματισμός δεν επέτρεψε τον εντοπισμό του άτυχου άνδρα, κάτι που έγινε σήμερα νωρίς το πρωί.

Το ζευγάρι των Σλοβάκων, ήρθαν στην Κρήτη για να κάνουν τον μήνα του μέλιτος.

Η σορός μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ για τη νεκροψία – νεκροτομή.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΡΗΤΗ

Συνεχίζονται οι ψεκασμοί στο Ρέθυμνο

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνεχίζεται το Πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών από την ΠΕΡ


Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι συνεχίζονται οι ψεκασμοί στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.

Πρόγραμμα κίνησης συνεργείων 39ης εβδομάδας (23/09/19 – 27/09/19)

ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
23/09 ΤΡΙΤΗ
24/09 ΤΕΤΑΡΤΗ
25/09 ΠΕΜΠΤΗ
26/09 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
27/09

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ 1
ΦΙΧNIB 8136

Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
Μπαλί,
Σκεπα-στή,
Πάνορ-μος
Σίσσες,
Εξά-ντης,
Βλυχά-δα
ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ 8
ΦΙΧ ΝΗΧ 3107 Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Ρέθυ-μνο,
Περι-βόλια,
Πανό-ραμα Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Άδε-λε,
Αγία Παρασκευή,
Αστέ-ρι΄
Αμνά-τος,
Σκου-λούφια,
Ελεύ-θερνα,
Αρχαία Ελεύθερνα
Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
Ρουμελί ,
Πέραμα,
Αχλα-δές,
Άλφα Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ
Φουρ-φουράς,
Βυζάρι,
Πετρο-χώρι,
Λα-μπιώτες,
Νίθαυ-ρης,
Απο-δούλου,
Κου-ρούτες
Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αγκου-σελιανά,
Κοξαρέ,
Λαμπί-νη,
Σπήλι,
Παλέ,
Μουρ-νέ,
Ακτού-ντα,
Μυξο-ρούμα

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ 10
ΦΙΧ ΝΗΡ 4907 Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Σφα-κάκι,
Σταυ-ρωμένος,
Πηγια-νός κάμπος,
Αδελι-ανός κάμπος,
Σκαλέ-τα

Το προβλεπόμενο πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και υπάρχει δυνατότητα αλλα-γών ανάλογα με την εξέλιξη του έργου και τις καιρικές συνθήκες.

Τρόποι αποφυγής τσιμπήματος κουνουπιών

 1. Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα ή πάνω από τα ρούχα (χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών 1-5 ώρες).
 2. Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπι-ράλ)
 3. Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο το σώ-μα),πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
 4. Σίτες που εμποδίζουν την είσοδο κουνουπιών στα σπίτια.
 5. Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα κουνουπιών ή σε πε-ριπτώσεις που δεν ενδείκνυται η χρήση άλλων μέσων π.χ σε βρέφη κάτω των 2 μηνών.
 6. Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου ή της βεράντας, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπό-θεσης των αυγών τους.
  Σημειώνεται ακόμα ότι το έδαφος που παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστή-ματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
 7. Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (κυρίως οροφής ) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
 8. Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών διότι είναι σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
 9. Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

Λειτουργεί η ανοικτή γραμμή επικοινωνίας 8001124424 από σταθερό τηλέφωνο στην οποία μπορεί να απευθύνεται κάθε πολίτης χωρίς χρέωση, επίσης μπορεί να απευθύνεται και στα τηλέφωνα της υπηρεσίας: 2831343318, 2831343317, 2831343316

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δημοφιλη