Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΚΡΗΤΗ

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου καλωσορίζει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο

«Καλώς ορίσατε στην Αρχιεπισκοπή, καλώς ορίσατε στο Ηράκλειο. Σας υποδεχόμαστε όλοι με τιμή και με χαρά και σας ευχόμαστε καλή ποιμαντορία. «ΑΞΙΟΣ»!

Με τα παραπάνω λόγια ολοκλήρωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός την προσφώνηση του στον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, στο πλαίσιο της τελετής ενθρόνισής του, το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022.
Ο Δήμαρχος υποδέχτηκε τον Αρχιεπίσκοπο στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Μηνά και τον προσφώνησε, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Η προσήλωσή σας στις μεγάλες αξίες: της Χριστιανικής Θρησκείας και του Ανθρώπου, από κοινού με την πραότητα, τις συνετές επιλογές σε κάθε ζήτημα, τον ενωτικό σας λόγο, την επίγνωση των απαιτήσεων και των προβλημάτων της εποχής μας, τις θεολογικές σας γνώσεις και την πολύπτυχη εμπειρία σας στα εκκλησιαστικά θέματα, υπήρξαν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την έως σήμερα διαδρομή σας. Τα στοιχεία αυτά προσδιορίζουν εφεξής και την πορεία σας στο υψηλό λειτούργημα του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Η παρακαταθήκη τού εφησυχάζοντος Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, αποτελεί αναμφίβολα ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την Χριστιανοσύνη, όχι μόνο του τόπου μας.

Με πνεύμα ενότητας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόσωπο της Ορθοδοξίας, προβάλλοντας το βαθύτερο νόημα του Χριστιανισμού, με αλληλεγγύη και ανθρωπισμό, είναι βέβαιον ότι το έργο σας θα αποτελέσει σταθμό στην πορεία της Εκκλησίας της Κρήτης, δικαιώνοντας την υψηλή διακονία σας.

Εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου και όλων των κατοίκων της πόλης μας, σας ευχόμεθα υγεία, φωτεινό και δημιουργικό έργο και πλήρη επίτευξη των στόχων και των προσδοκιών σας, ως Προκαθημένου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.
Θα μας βρείτε συμπαραστάτες στο έργο σας, για το καλό του τόπου και των πολιτών, που δοκιμάζονται ιδιαίτερα αυτά τα χρόνια, και χρειάζονται τη στήριξη όλων μας για να προχωρήσουν στον δρόμο της προκοπής, της κοινωνικής συνοχής, και της αλληλεγγύης».

Αμέσως μετά ο Δήμαρχος προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο ένα αρχιερατικό εγκόλπιο και ακολούθησε η αντιφώνηση του Αρχιεπισκόπου.

Ολόκληρη η προσφώνηση του Δημάρχου Ηρακλείου: 

Σεβασμιότατε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης κ. Ευγένιε,

     Σας καλωσορίζω στην γενέτειρά σας, το Ηράκλειο, συνοδεία σεβαστών Ιεραρχών και με την εξόχως τιμητική παρουσία του Προέδρου της Κυβερνήσεως, του πρόεδρου του ΚΙΝΑΛ, εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, βουλευτών της Κρήτης, εκπροσώπων  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και του πολιτικού και πνευματικού κόσμου της χώρας. Τους ευχαριστούμε που βρίσκονται κοντά μας αυτή, την ιστορική για την πόλη και το νησί μας, ημέρα.

     Τύχη αγαθή επεφύλαξε, Σεβασμιότατε, σε όλους εμάς την δυνατότητα να παρευρεθούμε σ’ ένα κορυφαίο γεγονός για την Ορθοδοξία και την κοινωνία του τόπου μας. Μετά την επάξια εκλογή σας  από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, αναλαμβάνετε σήμερα το ύψιστο λειτούργημα του Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας μας, του θεματοφύλακα δηλαδή και συνεχιστή της θρησκευτικής μας παράδοσης. Το Ηράκλειο –έδρα της Αρχιεπισκοπής Κρήτης– σας υποδέχεται με αισθήματα βαθύτατου σεβασμού, αλλά και μεγάλης χαράς και συγκίνησης, στην επίσημη τελετή ενθρόνισής σας, ως Προκαθημένου της Εκκλησίας μας.  

   Η εκτίμηση, η ευγνωμοσύνη, η αγάπη, που κατακτήσατε τα προηγούμενα χρόνια, με το πολύτιμο ποιμαντικό, πνευματικό και κοινωνικό σας έργο, ως  Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, διαφάνηκαν από τις ένθερμες εκδηλώσεις προς το πρόσωπό σας, σύσσωμου του χριστιανικού πληρώματος της έως χθες Μητροπόλεώς σας.

   Η προσήλωσή σας στις μεγάλες αξίες: της Χριστιανικής Θρησκείας και του Ανθρώπου, από κοινού με την πραότητα, τις συνετές επιλογές σε κάθε ζήτημα, τον ενωτικό σας λόγο, την επίγνωση των απαιτήσεων και των προβλημάτων της εποχής μας, τις θεολογικές σας γνώσεις και την πολύπτυχη εμπειρία σας στα εκκλησιαστικά θέματα, υπήρξαν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την έως σήμερα διαδρομή σας. Τα στοιχεία αυτά προσδιορίζουν εφεξής και την πορεία σας στο υψηλό λειτούργημα του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κρήτης. 

    Η παρακαταθήκη τού εφησυχάζοντος Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, αποτελεί αναμφίβολα ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την Χριστιανοσύνη, όχι μόνο του τόπου μας. Το πνευματικό του ανάστημα, η ασκητική και νηφάλια παρουσία του, η έμπρακτη κοινωνική προσφορά του, η πίστη του σε πανανθρώπινες αξίες, τον κατέστησαν παραδειγματικό Ποιμενάρχη. Είμαστε βέβαιοι ότι στην ίδια κατεύθυνση, θα κινηθεί η Εκκλησία μας και κατά την δική σας θητεία με την συμπαράσταση και την επικουρία όλων των άξιων συνεργατών σας.

    Με πνεύμα ενότητας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόσωπο της Ορθοδοξίας, προβάλλοντας το βαθύτερο νόημα του Χριστιανισμού, με αλληλεγγύη και ανθρωπισμό, είναι βέβαιον ότι το έργο σας θα αποτελέσει σταθμό στην πορεία της Εκκλησίας της Κρήτης, δικαιώνοντας την υψηλή διακονία σας. 

    Σεβασμιότατε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης,

    Εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου και όλων των κατοίκων της πόλης μας, σας ευχόμεθα υγεία, φωτεινό και δημιουργικό έργο και πλήρη επίτευξη των στόχων και των προσδοκιών σας, ως Προκαθημένου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. 

    Θα μας βρείτε συμπαραστάτες στο έργο σας, για το καλό του τόπου και των πολιτών, που δοκιμάζονται ιδιαίτερα αυτά τα χρόνια, και χρειάζονται τη στήριξη όλων μας για να προχωρήσουν στον δρόμο της προκοπής, της κοινωνικής συνοχής, και της αλληλεγγύης.

    Σε ανάμνηση της ιστορικής αυτής ημέρας, επιτρέψτε μου να σας προσφέρω, ως συμβολικό δώρο εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου, αυτό το αρχιερατικό εγκόλπιο, συνοδευμένο με τις θερμές ευχές όλων μας. 

   Καλώς ορίσατε στην Αρχιεπισκοπή, καλώς ορίσατε στο Ηράκλειο. 

    Σας υποδεχόμαστε όλοι με τιμή και με χαρά και σας ευχόμαστε καλή ποιμαντορία. «ΑΞΙΟΣ»!

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Sports

Μετά το Eυρωπαϊκό ρεκόρ με βολή στα 31,50 μέτρα και το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό στο International Wheelchair and Amputee Sports (IWAS )World  Games στην πόλη NakhonRatchasima στην Ταϋλάνδη ,ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής, Μανώλης Στεφανουδάκης,κατέκτησε την πρώτη θέση και στην σφαιροβολία...

ΚΡΗΤΗ

Στις 20/11/2023 εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό η πολύκροτη υπόθεση που αφορούσε το υπερσύγχρονο οινοποιείο στο Πετροκεφάλι, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς την 11η/10/2018. Ο ιδιοκτήτης...

ΚΡΗΤΗ

Oμάδα 32 μεταναστών εντοπίστηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής σε μικρό σκάφος στην ταραγμένη θάλασσα κοντά στη νότια ακτογραμμή του Ηρακλείου.  Με τη συνδρομή του...

ΚΡΗΤΗ

Δεν έχει εντοπιστεί το σκάφος που τους μετέφερε

ΚΡΗΤΗ

Πολυπληθής είναι η παρουσία υγειονομικών, πολιτών και σωματείων στο παγκρήτιο – και μεγαλύτερο από τα πρόσφατα – συλλαλητήριο για την Υγεία που πραγματοποιείται αυτή...

ΚΡΗΤΗ

Το δικό τους ηχηρό μήνυμα ευαισθητοποίησης, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, έστειλαν οι μαθητές και μαθήτριες...

ΚΡΗΤΗ

Αισθάνθηκαν αδιαθεσία την ώρα του μαθήματος