Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Δήμαρχος Ηρακλείου παρουσίασε τις νέες εκδόσεις της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην εκδοτική προσφορά της Βικελαίας στην πνευματική συνεισφορά του τόπου μας


Τις νέες εκδόσεις της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης παρουσίασε το απόγευμα της Παρασκευής 12 Απριλίου ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο του κτιρίου «Αχτάρικα».

Πρόκειται για τρία βιβλία:  

«Πέθανε πράγματι ο Μέγας Πάν; Και άλλα κείμενα παντοδαπά» του Μιχάλη Κοπιδάκη

«Τα νοσταλγικά» της Γεωργίας Ορφανού

«Ανθρώπινα Δοξάσματα» του Στέφανου Γοντικάκη

Καθώς και για το 35ο τεύχος του περιοδικού «Παλίμψηστον».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε αρχικά στην εκδοτική προσφορά της Βικελαίας στην πνευματική συνεισφορά του τόπου μας, τονίζοντας ότι αποτελεί: «ένα σπουδαίο κεφάλαιο του πολιτισμού και της πρόσφατης ιστορίας μας. Το έργο αυτό, που ξεκίνησε υπό το όραμα και την αφοσίωση του αλησμόνητου Εφόρου της Νίκου Γιανναδάκη, και με την εμπνευσμένη παρακίνηση και συμπαράσταση του αειμνήστου Δημάρχου Ηρακλείου Μανόλη Καρέλλη, συνεχίστηκε με ζήλο και υψηλούς στόχους, από προσωπικότητες που μετείχαν κατά καιρούς στην Επιτροπή της έκδοσης του «Παλιμψήστου» (του σπουδαίου, κατά γενική ομολογία, περιοδικού της Βικελαίας), από προσωπικότητες που ανέλαβαν την συγγραφή, επιμέλεια και την τυπογραφική φροντίδα πλήθους σημαντικών εκδόσεων, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη θέση στην σύγχρονη ελληνική γραμματεία. Σε τούτη την προσπάθεια ουσιαστική υπήρξε πάντα η συμβολή των υπαλλήλων της Βικελαίας. Ξεχωριστά θα αναφερθώ στον Ανδρέα Σαββάκη, τον αγαπητό φίλο που έφυγε πριν λίγους μήνες για το μεγάλο ταξίδι».

Εν συνεχεία ο Δήμαρχος μίλησε ξεχωριστά για τις τέσσερις εκδόσεις.

Πριν την παρουσίαση προβλήθηκε το βίντεο – ξενάγηση στην Βικελαία  που έφτιαξε ο Ορέστης Παπαδουλάκης: https://www.facebook.com/VikelaiaLibrary/videos/418866562195982/

Στην παρουσίαση παρευρέθησαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, η Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Στέλα Αρχοντάκη, ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ Μηνάς Καπετανάκης κ.ά.

 

Ολόκληρη η παρουσίαση του Δημάρχου

Η εκδοτική προσφορά της Βικελαίας Βιβλιοθήκης στην πνευματική ζωή του τόπου μας, αποτελεί ένα σπουδαίο κεφάλαιο του πολιτισμού και της πρόσφατης ιστορίας μας. Το έργο αυτό, που ξεκίνησε υπό το όραμα και την αφοσίωση του αλησμόνητου Εφόρου της Νίκου Γιανναδάκη, και με την εμπνευσμένη παρακίνηση και συμπαράσταση του αειμνήστου Δημάρχου Ηρακλείου Μανόλη Καρέλλη, συνεχίστηκε με ζήλο και υψηλούς στόχους, από προσωπικότητες που μετείχαν κατά καιρούς στην Επιτροπή της έκδοσης του «Παλιμψήστου» (του σπουδαίου, κατά γενική ομολογία, περιοδικού της Βικελαίας), από προσωπικότητες που ανέλαβαν την συγγραφή, επιμέλεια και την τυπογραφική φροντίδα πλήθους σημαντικών εκδόσεων, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη θέση στην σύγχρονη ελληνική γραμματεία. Σε τούτη την προσπάθεια ουσιαστική υπήρξε πάντα η συμβολή των υπαλλήλων της Βικελαίας. Ξεχωριστά θα αναφερθώ στον Ανδρέα Σαββάκη, τον αγαπητό φίλο που έφυγε πριν λίγους μήνες για το μεγάλο ταξίδι.

Προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια να συνεχίσουμε το εκδοτικό έργο της Βικελαίας στο ίδιο υψηλό επίπεδο της μακράς παράδοσής της. Σήμερα έχουμε την χαρά να παρουσιάσουμε τέσσερις νέες εκδόσεις της:

Το νέο, υπ’ αριθμόν 35, τεύχος του περιοδικού «Παλίμψηστον», η έκδοση του οποίου ξεκίνησε το 1985. Συμπληρώνει δηλαδή εφέτος 35 χρόνια παρουσίας στα ελληνικά γράμματα. Όλα αυτά τα χρόνια, πολλά από τα κείμενα που δημοσιεύθηκαν στο «Παλίμψηστον», συνέβαλλαν και συμβάλλουν ουσιαστικά στην ελληνική βιβλιογραφία, στην συγγραφή άλλων σημαντικών κειμένων, και αυτή είναι η διαρκέστερη προσφορά του περιοδικού. Στο νέο τεύχος συνεργάστηκαν και πάλι εξαιρετικοί συγγραφείς. Η ποικιλία των θεμάτων τους, που εκτείνονται: από κείμενα αφιερωμένα στον Νίκο Γιανναδάκη έως την αποτίμηση έργων του Βιργιλίου και του Νίτσε, και από την Αρχαία Κρήτη έως την πνευματική παρουσία και προσφορά του Ζήσιμου Λορεντζάτου και του Στυλιανού Αλεξίου, συγκροτεί ένα σημαντικό τεύχος που θα κοσμεί κάθε βιβλιοθήκη.

Επόμενη έκδοση από την τετράδα των νέων βιβλίων, είναι το  έργο του Μιχάλη Κοπιδάκη –κορυφαίου  φιλολόγου και  διανοουμένου σήμερα της χώρας μας– υπό τον τίτλο: «“Πέθανε πράγματι ο Μέγας Πάν;” Και άλλα κείμενα παντοδαπά», ένα καλαίσθητο βιβλίο που επιμελήθηκε φιλολογικά ο Κώστας Μπουρναζάκης. Στην έκδοση  αυτή, κατανεμημένα σε έξι Ενότητες, παρουσιάζονται 52 κείμενα του Κοπιδάκη: μελέτες, δοκίμια, ομιλίες, και άρθρα, μιας ευρύτατης περιοχής των Γραμμάτων και των Τεχνών, που εκτείνεται από την Ελληνική, την Ρωμαϊκή Αρχαιότητα, και την Θρησκευτική Γραμματεία, έως την Νεοελληνική Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό που άνθισε στην Κρήτη, από τα χρόνια του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ως σήμερα. Όλοι γνωρίζουμε τον ιδιαίτερα γλαφυρό λόγο του Κοπιδάκη και την  πλατιά πνευματική του εποπτεία. Στο βιβλίο αυτό ο αναγνώστης θα έχει την δυνατότητα να μάθει και να απολαύσει  δημιουργικές διαδρομές και αθέατες όψεις, έργων του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Αισχύλου, του Αριστοφάνη, του Πινδάρου, φτάνοντας ως τον Ιάμβλιχο, τον Οράτιο, την Βίβλο και τον Καρλ Μάρξ.  Να περιηγηθεί, συνάμα, σε καίρια και άγνωστα πεδία δημιουργών, όπως οι: Βιτσέντζος Κορνάρος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Γιάννης Ψυχάρης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Παντελής Πρεβελάκης,  και άλλοι σημαντικοί συγγραφείς. Ξεχωριστή θέση στις μελέτες του Κοπιδάκη έχουν  σπουδαίες ιστορικές μορφές, όπως: ο Καπετάν Μιχάλης Κόρακας, ο Καπετάν Πετρακογιώργης, και ο Πάτρικ Λη Φέρμορ.

Το τρίτο βιβλίο των νέων εκδόσεων, είναι μια συγκέντρωση εξαιρετικών κειμένων της φιλολόγου, και επί πολλά χρόνια στενής συνεργάτιδος της Βικελαίας, της  Γεωργίας Ορφανού, υπό τον τίτλο: «Τα νοσταλγικά». Ιστορίες και αφηγήσεις που αποτυπώνουν το ύφος και το ήθος άλλων εποχών του τόπου μας, εποχών με κρίσιμα ιστορικά γεγονότα και δύσκολη καθημερινότητα, από την οποία όμως δεν έλειπε η αλληλεγγύη, η καλοσύνη και το χιούμορ. Πρόκειται για κείμενα γραμμένα με ζωντάνια και δύναμη ψυχής.

Τις νέες εκδόσεις συμπληρώνει το βιβλίο του Στέφανου Γοντικάκη, «Ανθρώπινα Δοξάσματα». Πρόκειται για 62 επιφυλλίδες, που δημοσιεύτηκαν από το 2000 έως το 2005 στον τοπικό Τύπο. Κείμενα ποικίλων θεμάτων (κοινωνικών, πολιτικών, ιστορικών, φιλολογικών), που η ευρύτατη παιδεία του συγγραφέα τους προσδίδει τον ορίζοντα ο οποίος υπερβαίνει την επικαιρότητα και τα καθιστά διαχρονικά. Ο αλησμόνητος Στέφανος Γοντικάκης, ένδεκα χρόνια μετά από την εκδημία του, με αυτό τον τόμο ξαναφέρνει ανάμεσά μας την ιδιαίτερη ακτινοβολία της πνευματικής του παρουσίας.

Εύχομαι τα βιβλία αυτά να φτάσουν σε πολλούς αναγνώστες, σε πολλές βιβλιοθήκες. Εμείς θα συνεχίσουμε το εκδοτικό πρόγραμμα της Βικελαίας Βιβλιοθήκης με τον ίδιο ζήλο και με την ίδια υπευθυνότητα. Σας ευχαριστώ.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

7η Γιορτή Αντικριστού!

Δημοσιεύτηκε

στις

Με μεγάλη μας χαρά ας προσκαλούμε στην 7η Γιορτή Αντικριστού!


Το Σάββατο 22 Ιουνίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ωραιόκαστρο για ένα αξέχαστο κρητικό γλέντι με κρητικά εδέσματα και ποτά! 

Θα φροντίσει για την ψυχαγωγία μας το συγκρότημα του Γιώργου Σφακιανάκη με τον ίδιο στην κρητική λύρα 

Γιάννη Σφακιανάκη (Λαούτο) 

Δημήτρη Βάρδα (Κιθάρα) 

Κώστα Πηλίδη (Κρουστά) 

Γιάννη Προϊστάκη (Ασκομαντούρα) 

Σας περιμένουμε!!!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αθιβολή: Γιορτή Μαντινάδας στις Κορφές

Δημοσιεύτηκε

στις

Παγκρήτιος Διαγωνισμός Μαντινάδας 2019


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορφών σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Κορφών και υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Μαλεβιζίου, Διοργάνωσε Παγκρήτιο Διαγωνισμό Μαντινάδας με τη Λέξη  «Αθιβολή».

Είχαμε  181 Διαγωνιζόμενους από:

Ηράκλειο 130 , Λασίθι 18, Χανιά 12, Ρέθυμνο 8, Αθήνα 7, Λάρισα, Μυτιλήνη, Κέρκυρα 2, Κύπρος, Αγγλία.

Πιο συγκεκριμένα από Ηράκλειο: Πόλη του Ηρακλείου, Γάζι, Αμμουδάρα, Πόμπια, Αρχάνες, Πατσίδες, Σκαλάνι, Τζίγκουνας, Αμπελούζος, Γαλίφα, Αντισκάρι, Επάνω Βάθεια, Βασιλειές, Μελέσες, Λύττος Πεδιάδος, Βορίτσι Πεδιάδος, Αφράτι Πεδιάδος, Καλο χωριό Πεδιάδος, Χερσόνησος, Αγ. Βαρβάρα, Μ. Βρύση, Μοίρες, Τυμπάκι,  Εθιά, Δαφνές, Κυπαρίσσι Τεμένους, Γωνιές, Παλαιόκαστρο, Καλέσα, Σάρχος, Κρουσώνας, Καμάρι, Κεραμούτσι, Κορφές.

Λασίθι: Καμινάκι ΟροπεδίουΝεάπολη, Αγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Κριτσά, Ζάκρος, Καλαμαύκα, Μεσσελέροι, Σισι, Σητεία,

Ρέθυμνο: Πλατανές, Σπήλι, Αη Βασίλης, Ανώγεια, Μπαλί,

Χανιά

Όσον αφορά τα βραβεία:

Βραβεία:

1η Θέση – Πατεράκης Αθανάσιος – Χανιά

Μαντινάδα:

Καλόχαρη μου αθιβολή και ξομπλιαστή μου σκέψη

Μου λείπεις… Κι έχει η μοναξά, στο μπέτη μου κονέψει.

Στην 2η θέση είχαμε 3πλη ισοβαθμία:

2η Θέση – Παραδεισανός Παντελής – Ηράκλειο

Μαντινάδα:

Πως ρέγομαι τσ’ αθιβολές, γι’ αμάλαγους αθρώπους

Π’ άλλοτες επλουμίσανε, τση Κρήτης μας τσι τόπους.

2η θέση – Δαριβιανάκη Αικατερίνη – Ηράκλειο

Μαντινάδα:

Εμίσεψες, μ’ από το νου, δε βγαίνει η μορφή σου,
κι έχω, σαφί, το διγαβρέ και την αθιβολή σου.

2η Θέση – Καστρινάκης Γεώργιος – Αγία Μαρίνα Χανίων

Μαντινάδα:

Τον ήλιο κάθε που θα δω το δειλινό να γέρνει,

ο νους μου την αθιβολή του μισεμού σου φέρνει.

3η Θέση – Καλεντάκη Νικητούλα – Εθιά Αστερουσίων, Ηράκλειο

Μαντινάδα:

Η αθιβολή σου, σαν πουλί,βαστά καιρό τ’ αντέτι

και βγαίνει και γλυκολαλεί στου νου το ματσιπέτι

Έπαινος:

 1. Παπαστεφανάκης Ιωάννης – Καταλαγάρι Πεδιάδος

Μαντινάδα:

Ηρθες γλυκιά μ’αθιβολή. Σ’τσι σκέψης τ’ακρογιάλι

Και τσι χαράς σκουτελικό, έχει καρδιά μου πάλι

 1. Τρευλάκης Ιωάννης – Χερσόνησος

Μαντινάδα:

ΑΘΗΒΟΛΙΜΟΥ ΞΟΜΠΛΙΑΣΤΗ  ΤΟΥ ΑΡΓΑΛΙΟΥΜΟΥ ΧΤΕΝΙ

ΕΣΕΙ ΠΑΤΗΣ ΤΟ ΠΕΤΑΛΟ ΤΣΙ  ΣΚΕΨΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΕΝΙ

 1. Μανωλαράκη Ελένη – Μεσσελέροι Ιεράπετρας

Μαντινάδα:

Ονειροκαλεσμένη μου και χάδι του κορμιού μου

πόθος, σερντάς, αθιβολή κι αροδαμός του νου μου

 1. Μακρυμανωλάκη Μαρία – Δαράτσο Χανιών

Μαντινάδα:

Με το φεγγάρι συντροφιά και την αθιβολή σου

απόψε πάλι η σκέψη μου ξαγρύπνησε μαζί σου.

 1. Παπαδάκης Γεώργιος – Γαλίφα Ηρακλείου

Μαντινάδα:

Η Αθιβολή σου ήρθενε κουβέντα στην κουβέντα-

και θάρουνα πώς μύρισε όλος ο κόσμος μέντα

 1. Δημητράκης Γεώργιος – Βασιλείες Ηρακλείου

Μαντινάδα:

Δίχως νερό και ασκιανό, στη κάψα της ερήμου,

με τη δική σου αθιβολή, δροσίζω το κορμί μου

 1. Κουτσάκη Χρυσούλα – Τζίγκουνας Αντισκαρίου, Ηράκλειο

Μαντινάδα:

ΤΣΗ ΜΑΝΑΣ ΤΗΝ ΑΘΙΒΟΛΗ ΦΕΡΝΩ ΤΗ ΚΑΘΑ ΜΕΡΑ

ΚΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΖΩ ΘΑ ΝΑ ‘ΡΧΕΤΕ ΣΤΟΥ ΝΟΥ ΜΟΥ ΤΗ ΒΕΓΓΕΡΑ.

 1. Σκανδαλάκη Αννα – Χάρακας Ηρακλείου

Μαντινάδα:

Αζωντανό δα τ’όνειρο κι ένιωσα το φιλί σου

Μα ξύπνησα κι απόμεινα με την αθιβολή σου

 1. Ψαρουδάκης Μανούσος – Γάζι Ηρακλείου

Μαντινάδα:

Στο μονοπάτι τσ’ ανθρωπιάς θα πορπατώ όσο ζήσω..

Που σα’ μισέψω μια καλή αθιβολή ν’ αφήσω

 1. Αλατζάς Σάββας – Γάζι Ηρακλείου

Μαντινάδα:

Στην εδική σου αθιβολή, δακρύζω και λυπούμαι,
γιατί, μιας δυνατής φιλιάς, τα ξέτελα θυμούμαι.

Θερμά Συγχαρητήρια σε όλους τους νικητές!!!

Ευχαριστούμε πολύ την κριτική Επιτροπή για την ουσιαστικό ρόλο που επιτέλεσε:.

 1. Σπυριδάκης Μιχάλης – Ηράκλειο
 2. Σηφάκης Γεώργιος ή Σιμισακογιώργης – Ρέθυμνο
 3. Κουνελάκη Φωτεινή – Σητεία
 4. Μηλογιαννάκη Αντωνία – Χανιά

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορφών και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κορφών βράβευσε όλους τους νικητές δίνοντας τους: Τιμητική Πλακέτα, Βραβείο, διάφορα Ενθύμια και τα παρακάτω Βιβλία:

 • «Η Μαντινάδας στις Κορφές» – Επιμέλεια Dr Παπυράκης Εμμανουήλ
 • «Κορφιανές Μαντινάδες» – Επιμέλεια Πολιτιστικός Σύλλογος – Χορηγία: Φασουλάκης
 • «Στα Ζάλα των Προγόνων»  – Επιμέλεια Πατεράκης Αθανάσιος – Πρόεδρος του Συλλόγου Στιχουργών Νομού Χανιών – Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών – Μέλος της Ενωσης Συντακτών Κρητικού Τύπου.

Επιπρόσθετα,θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους περιθαλπόμενους των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων Α.Μ Καλοκαιρινού – Πτωχοκομείο Ηρακλείου για την συμμετοχή τους στο διαγωνισμό! Ιδιαίτερα τον κ. Αλέξανδρο Καλλέργη.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους του συμμετέχοντες από κάθε μεριά της Κρήτης, της Ελλάδος, αλλά και από το εξωτερικό και τους ευχόμαστε και του χρόνου με Υγεία!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Αναβιώνουν το Έθιμο του Κλήδονα στην Αγία Βαρβάρα

Δημοσιεύτηκε

στις

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Βαρβάρας


Κυριακή 23 Ιουνίου θα κάνουν καντάδα και μαζεύψουν το αμίλητο νερό…

Δευτέρα 24 Ιουνίου θα ανοίξουν τον Κλήδονα, θα παρουσιάσου τις δραστηριότητες του συλλόγου και θα διασκεδάσουν με το συγκρότημα των Σκουλα Νίκου, Παπαγεωργίου Γιάννη, Κουταντου Νικου και Δραμουντανη Γιώργη

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη