Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Δήμαρχος Ηρακλείου παρουσίασε τις νέες εκδόσεις της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην εκδοτική προσφορά της Βικελαίας στην πνευματική συνεισφορά του τόπου μας


Τις νέες εκδόσεις της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης παρουσίασε το απόγευμα της Παρασκευής 12 Απριλίου ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο του κτιρίου «Αχτάρικα».

Πρόκειται για τρία βιβλία:  

«Πέθανε πράγματι ο Μέγας Πάν; Και άλλα κείμενα παντοδαπά» του Μιχάλη Κοπιδάκη

«Τα νοσταλγικά» της Γεωργίας Ορφανού

«Ανθρώπινα Δοξάσματα» του Στέφανου Γοντικάκη

Καθώς και για το 35ο τεύχος του περιοδικού «Παλίμψηστον».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε αρχικά στην εκδοτική προσφορά της Βικελαίας στην πνευματική συνεισφορά του τόπου μας, τονίζοντας ότι αποτελεί: «ένα σπουδαίο κεφάλαιο του πολιτισμού και της πρόσφατης ιστορίας μας. Το έργο αυτό, που ξεκίνησε υπό το όραμα και την αφοσίωση του αλησμόνητου Εφόρου της Νίκου Γιανναδάκη, και με την εμπνευσμένη παρακίνηση και συμπαράσταση του αειμνήστου Δημάρχου Ηρακλείου Μανόλη Καρέλλη, συνεχίστηκε με ζήλο και υψηλούς στόχους, από προσωπικότητες που μετείχαν κατά καιρούς στην Επιτροπή της έκδοσης του «Παλιμψήστου» (του σπουδαίου, κατά γενική ομολογία, περιοδικού της Βικελαίας), από προσωπικότητες που ανέλαβαν την συγγραφή, επιμέλεια και την τυπογραφική φροντίδα πλήθους σημαντικών εκδόσεων, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη θέση στην σύγχρονη ελληνική γραμματεία. Σε τούτη την προσπάθεια ουσιαστική υπήρξε πάντα η συμβολή των υπαλλήλων της Βικελαίας. Ξεχωριστά θα αναφερθώ στον Ανδρέα Σαββάκη, τον αγαπητό φίλο που έφυγε πριν λίγους μήνες για το μεγάλο ταξίδι».

Εν συνεχεία ο Δήμαρχος μίλησε ξεχωριστά για τις τέσσερις εκδόσεις.

Πριν την παρουσίαση προβλήθηκε το βίντεο – ξενάγηση στην Βικελαία  που έφτιαξε ο Ορέστης Παπαδουλάκης: https://www.facebook.com/VikelaiaLibrary/videos/418866562195982/

Στην παρουσίαση παρευρέθησαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, η Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Στέλα Αρχοντάκη, ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ Μηνάς Καπετανάκης κ.ά.

 

Ολόκληρη η παρουσίαση του Δημάρχου

Η εκδοτική προσφορά της Βικελαίας Βιβλιοθήκης στην πνευματική ζωή του τόπου μας, αποτελεί ένα σπουδαίο κεφάλαιο του πολιτισμού και της πρόσφατης ιστορίας μας. Το έργο αυτό, που ξεκίνησε υπό το όραμα και την αφοσίωση του αλησμόνητου Εφόρου της Νίκου Γιανναδάκη, και με την εμπνευσμένη παρακίνηση και συμπαράσταση του αειμνήστου Δημάρχου Ηρακλείου Μανόλη Καρέλλη, συνεχίστηκε με ζήλο και υψηλούς στόχους, από προσωπικότητες που μετείχαν κατά καιρούς στην Επιτροπή της έκδοσης του «Παλιμψήστου» (του σπουδαίου, κατά γενική ομολογία, περιοδικού της Βικελαίας), από προσωπικότητες που ανέλαβαν την συγγραφή, επιμέλεια και την τυπογραφική φροντίδα πλήθους σημαντικών εκδόσεων, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη θέση στην σύγχρονη ελληνική γραμματεία. Σε τούτη την προσπάθεια ουσιαστική υπήρξε πάντα η συμβολή των υπαλλήλων της Βικελαίας. Ξεχωριστά θα αναφερθώ στον Ανδρέα Σαββάκη, τον αγαπητό φίλο που έφυγε πριν λίγους μήνες για το μεγάλο ταξίδι.

Προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια να συνεχίσουμε το εκδοτικό έργο της Βικελαίας στο ίδιο υψηλό επίπεδο της μακράς παράδοσής της. Σήμερα έχουμε την χαρά να παρουσιάσουμε τέσσερις νέες εκδόσεις της:

Το νέο, υπ’ αριθμόν 35, τεύχος του περιοδικού «Παλίμψηστον», η έκδοση του οποίου ξεκίνησε το 1985. Συμπληρώνει δηλαδή εφέτος 35 χρόνια παρουσίας στα ελληνικά γράμματα. Όλα αυτά τα χρόνια, πολλά από τα κείμενα που δημοσιεύθηκαν στο «Παλίμψηστον», συνέβαλλαν και συμβάλλουν ουσιαστικά στην ελληνική βιβλιογραφία, στην συγγραφή άλλων σημαντικών κειμένων, και αυτή είναι η διαρκέστερη προσφορά του περιοδικού. Στο νέο τεύχος συνεργάστηκαν και πάλι εξαιρετικοί συγγραφείς. Η ποικιλία των θεμάτων τους, που εκτείνονται: από κείμενα αφιερωμένα στον Νίκο Γιανναδάκη έως την αποτίμηση έργων του Βιργιλίου και του Νίτσε, και από την Αρχαία Κρήτη έως την πνευματική παρουσία και προσφορά του Ζήσιμου Λορεντζάτου και του Στυλιανού Αλεξίου, συγκροτεί ένα σημαντικό τεύχος που θα κοσμεί κάθε βιβλιοθήκη.

Επόμενη έκδοση από την τετράδα των νέων βιβλίων, είναι το  έργο του Μιχάλη Κοπιδάκη –κορυφαίου  φιλολόγου και  διανοουμένου σήμερα της χώρας μας– υπό τον τίτλο: «“Πέθανε πράγματι ο Μέγας Πάν;” Και άλλα κείμενα παντοδαπά», ένα καλαίσθητο βιβλίο που επιμελήθηκε φιλολογικά ο Κώστας Μπουρναζάκης. Στην έκδοση  αυτή, κατανεμημένα σε έξι Ενότητες, παρουσιάζονται 52 κείμενα του Κοπιδάκη: μελέτες, δοκίμια, ομιλίες, και άρθρα, μιας ευρύτατης περιοχής των Γραμμάτων και των Τεχνών, που εκτείνεται από την Ελληνική, την Ρωμαϊκή Αρχαιότητα, και την Θρησκευτική Γραμματεία, έως την Νεοελληνική Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό που άνθισε στην Κρήτη, από τα χρόνια του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ως σήμερα. Όλοι γνωρίζουμε τον ιδιαίτερα γλαφυρό λόγο του Κοπιδάκη και την  πλατιά πνευματική του εποπτεία. Στο βιβλίο αυτό ο αναγνώστης θα έχει την δυνατότητα να μάθει και να απολαύσει  δημιουργικές διαδρομές και αθέατες όψεις, έργων του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Αισχύλου, του Αριστοφάνη, του Πινδάρου, φτάνοντας ως τον Ιάμβλιχο, τον Οράτιο, την Βίβλο και τον Καρλ Μάρξ.  Να περιηγηθεί, συνάμα, σε καίρια και άγνωστα πεδία δημιουργών, όπως οι: Βιτσέντζος Κορνάρος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Γιάννης Ψυχάρης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Παντελής Πρεβελάκης,  και άλλοι σημαντικοί συγγραφείς. Ξεχωριστή θέση στις μελέτες του Κοπιδάκη έχουν  σπουδαίες ιστορικές μορφές, όπως: ο Καπετάν Μιχάλης Κόρακας, ο Καπετάν Πετρακογιώργης, και ο Πάτρικ Λη Φέρμορ.

Το τρίτο βιβλίο των νέων εκδόσεων, είναι μια συγκέντρωση εξαιρετικών κειμένων της φιλολόγου, και επί πολλά χρόνια στενής συνεργάτιδος της Βικελαίας, της  Γεωργίας Ορφανού, υπό τον τίτλο: «Τα νοσταλγικά». Ιστορίες και αφηγήσεις που αποτυπώνουν το ύφος και το ήθος άλλων εποχών του τόπου μας, εποχών με κρίσιμα ιστορικά γεγονότα και δύσκολη καθημερινότητα, από την οποία όμως δεν έλειπε η αλληλεγγύη, η καλοσύνη και το χιούμορ. Πρόκειται για κείμενα γραμμένα με ζωντάνια και δύναμη ψυχής.

Τις νέες εκδόσεις συμπληρώνει το βιβλίο του Στέφανου Γοντικάκη, «Ανθρώπινα Δοξάσματα». Πρόκειται για 62 επιφυλλίδες, που δημοσιεύτηκαν από το 2000 έως το 2005 στον τοπικό Τύπο. Κείμενα ποικίλων θεμάτων (κοινωνικών, πολιτικών, ιστορικών, φιλολογικών), που η ευρύτατη παιδεία του συγγραφέα τους προσδίδει τον ορίζοντα ο οποίος υπερβαίνει την επικαιρότητα και τα καθιστά διαχρονικά. Ο αλησμόνητος Στέφανος Γοντικάκης, ένδεκα χρόνια μετά από την εκδημία του, με αυτό τον τόμο ξαναφέρνει ανάμεσά μας την ιδιαίτερη ακτινοβολία της πνευματικής του παρουσίας.

Εύχομαι τα βιβλία αυτά να φτάσουν σε πολλούς αναγνώστες, σε πολλές βιβλιοθήκες. Εμείς θα συνεχίσουμε το εκδοτικό πρόγραμμα της Βικελαίας Βιβλιοθήκης με τον ίδιο ζήλο και με την ίδια υπευθυνότητα. Σας ευχαριστώ.

ΘΕΜΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 25ος Αγώνας Δρόμου Κουδουμά

Δημοσιεύτηκε

στις

25ος  ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ Ι. Μ. ΚΟΥΔΟΥΜΑ – Ένας Αγώνας ετών 25


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος για εικοστή πέμπτη χρονιά ο  Αγώνας Ανωμάλου Δρόμου και Πεζοπορίας Κουδουμά, που συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Γόρτυνας, την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, την Ιερά Μονή Κουδουμά, το Α. Λ. Σύλλογο Φίλων Ι. Μ. Κουδουμά καθώς και τον Όμιλο Υπεραποστάσεων Κρήτης.

Μια διοργάνωση θεσμός πλέον για τον Δήμο Γόρτυνας την οποία αγκαλιάζει η τοπική κοινωνία καθώς πρόκειται για  το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της περιοχής που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Με αφορμή την συγκεκριμένη διοργάνωση δίνετε η ευκαιρία να προαχθεί  ο πολιτισμός, το αθλητικό ιδεώδες, ο εθελοντισμός και η ευγενής άμυλα μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων  ενώ παράλληλα αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι ομορφιές του τόπου μας.

Ο Δρόμος του Κουδουμά είναι διαδεδομένος σε δρομείς, ορειβάτες και φυσιολάτρες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Οι αθλητές και οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μια διαδρομή ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας σε μια μοναδική περιοχή η οποία έχει συμπεριληφθεί στο δίκτυο NATURA 2000 καθώς συγκεντρώνει πλούσια χλωρίδα και πανίδα .Την όλη εμπειρία έρχεται να συμπληρώσει, στον τερματισμό της διαδρομής, η θαλπωρή, και το κατανυκτικό περιβάλλον της Ιερά Μονής Κουδουμά.      

Στον Αγώνα φέτος έλαβαν μέρος αθλητές μαραθωνίου από όλη την Ελλάδα, αλλά και πεζοπόροι κάθε ηλικίας, σε μια διαδρομή 22,5 χιλ. με πολλές μορφολογικές εναλλαγές γεγονός που τον έχει κατατάξει σε μια από τις σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις σε πανελλήνιο επίπεδο.

 

Ευχαριστίες Και Συγχαρητήρια Εκ Μέρους Του Δήμου Απευθύνουμε Στους:

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ  
Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, Ιερά Μονή Κουδουμά, Α. Λ.
Σύλλογος  Ι. Μ. Κουδουμά, Όμιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης
 
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ 
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ  ΣΑΜΑΡΕΙΤΕΣ ΜΟΙΡΩΝ  
 

ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΑΡΑΓΓΙΑΝΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΤΕΡΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΕΡΝΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΣΗΜΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΟΥΚΙΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΠΟΊΝΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΤΟΛΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΟΥΡΝΟΦΑΡΑΓΓΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΟΥΡΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΤΑΒΙΩΝ
ΑΝΑΡΙΧΗΤΙΚΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΟΤΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 

ΣΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Συγχαρητήρια πολλά αξίζουν και σε όλους τους ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ!

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις κ. Κοσμόγλου Σοφία και κ. Σιμίτη Κυριακή για την  εθελοντική  βοήθεια που προσφέρανε, ερχόμενες για το σκοπό αυτό από τα Γιαννιτσά!

Επίσης  ένα μεγάλο μπράβο στους εργαζόμενους του Δήμου Γόρτυνας, και της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, τους τοπικούς φορείς, που βοήθησαν στην υλοποίηση της διοργάνωσης.
 
Ευχαριστούμε  μέσα από την καρδιά μας όλους τους αθλητές που έλαβαν μέρος στον αγώνα και όλους τους περιπατητές όλους τους εκπρόσωπους της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Γόρτυνας καθώς και τους υποψηφίους των επικείμενων Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών που μας τίμησαν με την παρουσία τους αλλά και σε όλους τους απλούς επισκέπτες και προσκυνητές που παρευρέθησαν την ημέρα αυτή  στην Ι.Μ. Κουδουμά

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στον 26ο Δρόμο Κουδουμά το 2020 στα Αστερούσια Όρη, τη νοτιότερη οροσειρά της Ευρώπης.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Στο Τυμπάκι σήμερα το πασχαλινό παζάρι από το «ΜΕΛΛΟΝ»

Δημοσιεύτηκε

στις

Σήμερα Παρασκευή το Πασχαλινό Παζάρι βρίσκεται στη λαϊκή αγορά του Τυμπακίου και αύριο των Μοιρών


Ακόμα προλαβαίνετε και εσύ να πάρετε και εσύ μια λαμπάδα για το βαφτιστήρι σας και συγχρόνως να ενισχύσετε τον Σύλλογο ΑμεΑ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ».

Από νωρίς το πρωί τα μέλη του συλλόγου βρέθηκαν στη Λαϊκή Αγορά του Τυμπακίου απλώνοντας στο πάγκο τα Πασχαλινά δώρα που ετοίμασαν όλο αυτό τον καιρό.

Από μια λαμπάδα για το κάθε παιδί μας είναι αρκετό για να ενισχύσουμε το έργο τους.

Αύριο Σάββατο θα βρίσκονται στη Λαϊκή Αγορά των Μοιρών, έξω από το Δημαρχείο.

Ψάξτε τους, θα είναι εκεί!!)

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον Γ. Κατεχάκη στην Πόμπια

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανακοίνωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πόμπιας


Ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον Γ.Κατεχάκη θα λειτουργεί για όλο το μήνα στους χώρους της βιβλιοθήκης η έκθεση φωτογραφίας με δυσεύρετα άρθρα και φωτογραφίες.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ.Καλαθάκη Εμμ Τχη ΕΑ για την ευγενική παραχώρηση του υλικού του.

ΥΓ. Υπενθυμίζουμε τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης το Σάββατο 20.4 από τις 16.30 μμ με παιδική ταινία.

Ακολούθως στις 18.00 μμ είναι η ρομποτική με τον Γ.Κουκάκη με Ελεύθερη εισοδο και στις 19.00μμ θα ακολουθήσει μουσική στην πλατεία της βιβλιοθήκης και μπουφές για όλους!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη