Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Ο ΕΦΕΤ συμβουλεύει τους καταναλωτές για το σαρακοστιανό τραπέζι

Ανοιχτά θα είναι την Καθαρά Δευτέρα και τα ιχθυοπωλεία, οι φούρνοι και τα μίνι μάρκετ, ενώ θα λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές


Οδηγίες προς τους καταναλωτές, εν όψει της περιόδου της Σαρακοστής και ειδικότερα της Καθαράς Δευτέρας, δίνει ο Ενίαιος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), καθώς πολλά από τα νηστίσιμα τρόφιμα θεωρούνται ευαλλοίωτα.

Σύμφωνα με τον Φορέα, η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κλπ) αποτελούν πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Προς την κατεύθυνση αυτή, συμβουλεύει τα εξής για την επιλογή τροφίμων:

– Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές): Στην αγορά απαντώνται είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:

  • Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
  • Την επιφάνεια του σώματος, να είναι υγρή και γυαλιστερή.
  • Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
  • Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
  • Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη, το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Τα αποψυγμένα αλιεύματα παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

– Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια): Εφόσον πωλούνται με κέλυφος, θα πρέπει να είναι ζωντανά. Αυτό φαίνεται από:

  • Τα κελύφη, που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
  • Το περιεχόμενο, που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
  • Τη σάρκα, που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

Τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας. Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

 Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια): Πωλούνται στην αγορά είτε ως νωπά, είτε κατεψυγμένα, είτε αποψυγμένα. Για τα νωπά πρέπει:

  • Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
  • Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
  • Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
  • Το κεφάλι κι ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
  • Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

Γενικά, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

– Αχινοί: Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.

Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων δηλώνει πως, «με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος», εντείνει κατά το μέγιστο δυνατό τη δράση του κατά την περίοδο της Σαρακοστής, με γνώμονα τη διασφάλιση της διάθεσης ασφαλών τροφίμων και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι έλεγχοί του «διεξάγονται απρόσκοπτα, συστηματικά και αδιάλειπτα» και πως, στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, λαμβάνονται άμεσα τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα και κυρώσεις.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ταραμάς είναι η πρώτη ύλη για την ταραμοσαλάτα, ένα από τα πιο φημισμένα νηστίσιμα πιάτα Στην ουσία πρόκειται για αυγά ψαριών, συνηθέστερα του κυπρίνου,...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα έθιμα του Πάσχα ήταν πλούσια και όμορφα τα παλαιότερα χρόνια, όσο περνά όμως ο καιρός, εν μέρει αρχίζουν να  ξεθωριάζουν πολλά από αυτά...

Themata

Πρόκειται για το προϊόν «Χρυσή Κρήτη» Θυμαρίσιο Μέλι Κρήτης Συνεργασία Την ύπαρξη καταλοίπων της φαρμακολογικά δραστικής ουσίας (μετρονιδαζόλη) που απαγορεύεται να υπάρχει σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης,...

Greece

Οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν Την άμεση ανάκληση κατεψυγμένου παρασκευάσματος από κρέας πουλερικών που προορίζεται να καταναλωθεί...

ΙΣΤΟΡΙΑ

Αν μπορούσαμε να βρεθούμε μερικές δεκαετίες πίσω, θα βρισκόμαστε στις δεκαετίες των παιδικών μας χρόνων, για κάποιους τουλάχιστον από εμάς Για να είμαι πιο...

Super Deals

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Greece

Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει ότι κατά την περίοδο της μεγάλης Σαρακοστής, σύμφωνα με τις διατροφικές μας συνήθειες, προβαίνουμε στην κατανάλωση συγκεκριμένων  νηστίσιμων τροφίμων, πολλά εκ...

Super Deals

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook