Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Ο Κασίμης στον Α.Σ. Μεσσαράς και εκτροπή του Πλατύ Ποταμού

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπου Κασίμη στον Α.Σ. Μεσσαράς


Τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσσαράς επισκέφτηκε εχθές ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Χαράλαμπος Κασίμης. Τον Γενικό Γραμματέα υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γιώργος Τσικνάκης, ο Δήμαρχος Δήμου Φαιστού κ. Γιώργος Αρμουτάκης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού Μιχάλης Ρολάκης. Στην συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Ρολάκης ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα για την έως σήμερα πορεία του Συνεταιρισμού και το πλάνο που έχει καταρτιστεί, ώστε ο Συνεταιρισμός, πάνω σε στέρεες βάσεις, να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται γύρω από τον πρωτογενή τομέα.

Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Φαιστού, ο οποίος αναφέρθηκε, εκτός των άλλων, στην ανάγκη ενίσχυσης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου από Γεωτεχνικό προσωπικό και όχι μόνο, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των παραγωγών, από πλευράς Δήμου, σχετικά με τις παραγωγικές μονάδες που θέλουν να κατασκευάσουν, καθώς και την ανάγκη χρηματοδότησης για την πλήρη συντήρηση του αγροτικού οδικού δικτύου.

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης από όλους τους εμπλεκόμενους στην αγροτροφική αλυσίδα, της ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη που προωθεί το Υπουργείο και υλοποιείται μέσα από τα μέτρα πολιτικής του νέου Π.Α.Α., στρατηγική που στοχεύει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας του πρωτογενή τομέα, στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας και την εξωστρέφεια των γεωργικών μας προϊόντων, στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, την προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος και βεβαίως τη συνοχή του κοινωνικού ιστού των αγροτικών περιοχών. Οι συγκεκριμένες επιχειρησιακές προτεραιότητες της στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη, τόνισε ότι έχουν στο επίκεντρο και διατρέχονται οριζόντια από την εισαγωγή της καινοτομίας και των αποτελεσμάτων της γεωργικής έρευνας καθώς επίσης και τις αναγκαίες υποστηρικτικές δομές της μεταφοράς γνώσης και της παροχής εξειδικευμένων συμβουλών.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και προτάσεις προς τον Γ.Γ, σχετικά με τα Σχέδια Βελτίωσης και τους νέους Αγρότες, από τον Πρόεδρο, τον Διευθυντή και τον υπεύθυνο κατάρτισης των Σχεδίων Βελτίωσης του Α.Σ Μεσσαράς κ. Γιώργο Γιατρομανωλάκη και συγκεκριμένα, εκτός των άλλων, αναφέρθηκαν στην ανάγκη να ενταχθούν στα σχέδια βελτίωσης τα θερμοκήπια τύπου Τυμπακίου, να υπάρχει μεγαλύτερη μοριοδότηση σε όσους θέλουν να παράγουν πιστοποιημένα προϊόντα, καθώς και την απορρόφηση όλων των επιλαχόντων νέων αγροτών.

Τέλος όλοι οι παριστάμενοι τόνισαν με εμφατικό τρόπο, προς τον Γ.Γ την άμεση προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί, ώστε να υλοποιηθεί η εκτροπή του Πλατύ ποταμού, καθώς αποτελεί έργο ζωτικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής και αναμφισβήτητα είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης στον τομέα των εγγειοβελτιωτικών έργων.

«Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με τον Γ.Γ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χαράλαμπο Κασίμη, για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τους Συνεταιρισμούς, τις ομάδες παραγωγών, τους νέους αγρότες, τις ενισχύσεις που απορρέουν από το ΠΑΑ και φυσικά, για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εγγειοβελτιωτικό έργο της Κρήτης, αυτό της εκτροπής του Πλατύ ποταμού. Η συζήτηση ήταν ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική και περιμένουμε τις απαντήσεις του Υπουργείου όσον αφορά τις προτάσεις μας. Ειδικά όμως, για την εκτροπή του Πλατύ ποταμού θέλουμε να δηλώσουμε ότι, κατανοούμε την οικονομική δυσπραγία που προτάσσει το Υπουργείο, υπάρχει όμως και το Υπουργείο Υποδομών καθώς και το πακέτο Γιούνγκερ. Η κυβέρνηση πρέπει και οφείλει να αξιοποιήσει όλες συνδυαστικά τις δυνατότητες που έχει, ώστε αυτό το μεγάλο έργο πνοής να υλοποιηθεί. Άλλωστε, αυτό εκφράστηκε και από τα χείλη του Πρωθυπουργού. Η Μεσσαρά είναι το «περιβόλι της Κρήτης», το οποίο μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα, αν ποτιστεί κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσσαράς διέπεται πλέον από μια νέα φιλοσοφία, η οποία του δίνει τη δυνατότητα, με αργά αλλά σταθερά βήματα, να ανταποκριθεί στο ρόλο του και στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των καιρών και των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα».

Δήλωσε μετά την συνάντηση ο διευθυντής του Α.Σ. Μεσσαράς Μιχάλης Ρολάκης.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Creta

Τις προοπτικές υλοποίησης του έργου της εκτροπής του Πλατύ ποταμού, που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα άρδευσης στην περιοχή της Μεσαράς Ηρακλείου, συζήτησαν χθες...

Creta

Ικανοποίηση για την ένταξη της Μελέτης – Κατασκευής του Φράγματος Γερακαρίου – Ελενών, ως συμπληρωματικό έργο του Φράγματος Πλατύ Η Δημοτική Αρχή Αμαρίου εκφράζει...

Creta

Και ενώ όλοι βλέπουν πως κάθε χρόνο οι βροχές λιγοστεύουν, και ειδικά φέτος είχαμε μονάχα το 20% των βροχοπτώσεων του μέσου όρου άλλων ετών,...

Creta

Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κώστας Φωτάκης, στον Α.Σ. Μεσσαράς Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Α.Σ....