Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Ο Οργανισμός “Η MENSA” στα Ανώγεια

Η MENSA (Οργανισμός για αναγνώριση και υποστήριξη της ανθρώπινης ευφυΐας ) στα Ανώγεια – Ημερίδα στις 21 Μαΐου για τα Χαρισματικά Παιδιά


Η Ελληνική Mensa στα πλαίσια των σκοπών του καταστατικού της για αναγνώριση και υποστήριξη της ανθρώπινης ευφυίας, συνεχίζοντας την κοινωνική προσφορά της σε όλη την Ελλάδα, διοργανώνει σε συνεργασία με το TEDx Anogeia, υπό την αιγίδα του Δήμου Ανωγείων, Ημερίδα και επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Χαρισματικά παιδιά – αναγνώριση, διαχείριση από γονείς και εκπαιδευτικούς»

Την εκδήλωση στηρίζουν ο Σκακιστικός όμιλος Ανωγείων “Ιδαίο Άντρο” και οι Σχολικές Επιτροπές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου Ανωγείων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 στην αίθουσα Μ. Κεφαλογιάννη στην Τράπεζα Πειραιώς Ανωγείων, στις 19:00.

Στην εκδήλωση από μέρους της Ελληνικής Mensa θα μιλήσουν:

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Mensa, κ. Χρήστος Αποστολίδης, Πολιτικός Μηχανικός, θα αναφερθεί στα 70 χρόνια ζωής της MENSA, τους σκοπούς και την κοινωνική προσφορά της, καθώς και για τις δράσεις και τους στόχους του Ελληνικού τμήματος της Mensa που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια παρουσίας.

Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Mensa κ. Ανδρέας Αθανασάκης, ιατρός, θα παρουσιάσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα χαρισματικότητας και τις επιστημονικές έρευνες που συμμετέχει η Ελληνική Mensa, απαντώντας και στο ερώτημα: “Χαρισματικός γεννιέται κάποιος ή γίνεται;”.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η επιστημονικά υπεύθυνη Χαρισματικότητας της Mensa κα. Δανάη Δεληγεώργη, ΜΑ, Gifted Εducation & Social Emotional Needs, Ψυχοπαιδαγωγός κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης.

Λίγα λόγια για την Ελληνική Mensa

Η MENSA είναι ένας παγκόσμιος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός σκοπός το οποίου είναι η αναγνώριση, η υποστήριξη, η έρευνα και η προώθηση της ανθρώπινης ευφυΐας ως μέσο έκφρασης αλλά και ως μέσο προόδου της ανθρωπότητας. Αυτή η διεθνής κοινότητα ανθρώπων απαρτίζεται από μέλη των οποίων ο Δείκτης Νοημοσύνης τους κατατάσσει στο ανώτερο 2% του πληθυσμού. Για την εισαγωγή στην MENSA o Δ.Ν. αποτελεί το μοναδικό κριτήριο και μετράται με αναγνωρισμένα και αξιόπιστα τεστ, την σύνταξη των οποίων επιμελούνται ειδικοί ψυχολόγοι.

Τα μέλη της MENSA αποτελούν εξ’ ορισμού μειονότητα, εφ’ όσον μόνο το 2% του πληθυσμού έχει τη δυνατότητα να γίνει μέλος. Από αυτή τη σκοπιά, ο οργανισμός αποτελεί ένα σύνολο ανθρώπων που απέχουν στατιστικά από το μέσο όρο και τους παρέχει ένα περιβάλλον στο οποίο μπορούν να ενταχθούν, να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους και να αλληλεπιδράσουν. Όλα τα μέλη της MENSA είναι ισότιμα ανεξαρτήτως φυλής, ηλικίας, φύλου, θρησκεύματος, πολιτικών πεποιθήσεων, επαγγέλματος και κοινωνικής τάξης. Ως εκ τούτου η MENSA ως σύνολο δεν έχει και δεν διατυπώνει πολιτικές ή θρησκευτικές θέσεις.

H ομάδα της Ελληνικής MENSA είναι ενεργή με πολλές δράσεις των μελών της που αγγίζουν ένα ευρύ φάσμα: από συναντήσεις για επιτραπέζια παιχνίδια, επίλυση γρίφων λογικής, ποδηλατάδες, περιηγητικές εκδρομές αλλά και επισκέψεις σε μουσεία, εκθέσεις, παραστάσεις (θεατρικές και κινηματογραφικές), μέχρι οργανωμένες δράσεις για αιμοδοσία, διασωστική και φιλανθρωπία. Κάθε μέλος μπορεί να συμμετάσχει στις Ομάδες Ειδικών Ενδιαφερόντων (S.I.G.) κλασικής μουσικής, φυσικής, φωτογραφίας, σκακιού, αστρονομίας, πληροφορικής, ποίησης, φιλοσοφίας, καριέρας, υγείας και άθλησης, προσωπικής βελτίωσης, γρίφων λογικής, πινγκ-πονγκ, κινηματογράφου και πολλές άλλες. Η MENSA παρέχει ένα πλαίσιο από ελκυστικές προοπτικές τόσο για τα μικρότερα όσο και για τα μεγαλύτερα μέλη. Μας αρέσει να συζητάμε, να συναντιόμαστε, να αλληλογραφούμε και να διασκεδάζουμε. Στη MENSA μπορεί κανείς να συναντήσει και να συναναστραφεί με άτομα όλων των ηλικιών και να ενημερώνεται για συναντήσεις και δράσεις που γίνονται από τις αντίστοιχες λέσχες από όλες τις χώρες του κόσμου. Στο χώρο λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη και πραγματοποιούνται ομιλίες για πολλά ενδιαφέροντα θέματα από διαχείριση κινδύνων (riskmanagement) μέχρι ιστορική συζήτηση για το δυτικό πολιτισμό. Τα μέλη ανταλλάζουν τις απόψεις τους ελεύθερα στις συναντήσεις, διοργανώνουν παρουσιάσεις για τις ομιλίες αλλά και εκφράζονται μέσω άρθρων, επιστημονικών δημοσιεύσεων, σκίτσων, κόμικς, δικών τους γρίφων, ποιημάτων και διηγημάτων μέσα από το πλούσιο σε ύλη περιοδικό που εκδίδεται σε εξαμηνιαία βάση.

Σήμερα η Ελληνική MENSA βρίσκεται στην υψηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης (Full National MENSA), συμμετέχει δια του προέδρου της με δικαίωμα ψήφου στο συμβούλιο προέδρων της Διεθνούς MENSA (Mensa International) και αριθμεί πάνω από 800 ενεργά μέλη σε όλη την Ελλάδα, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη. Αναλαμβάνει σε συνεργασία με ειδικούς, παιδαγωγικές δράσεις μέσα από τα προγράμματα Χαρισματικότητας, είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της χώρας μας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Γρίφων Λογικής (World Puzzle Federation) και λαμβάνει μέρος σε επιστημονικές έρευνες αναφορικά με τις συμπεριφορές και τις ανάγκες ευφυών ανθρώπων. Ο οργανισμός μας έχει συνεργασίες με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, διεξάγει ομαδικά τεστ IQ σε όλη την Ελλάδα και στα πλαίσια του λειτουργούν δεκάδες Ομάδες Ειδικού Ενδιαφέροντος (SIG). Η Ελληνική MENSA διοργανώνει διαλέξεις, συναντήσεις, think-tank groups, ημερίδες και συνέδρια ενώ κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις στην κοινωνία.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής Υπόθεση βιασμού στα Ανώγεια ερευνούν από χθες οι αστυνομικοί, οι οποίοι συνέλαβαν ένα ντόπιο 33 ετών και...

Life

Οι γυναίκες τιμούν τους νεκρούς στολίζοντας ένα πανέρι με τρία γλυκά κουλούρια κι ένα ανθότυρο η τυρί στη μέση, με καρυδόφυλλα… και τριαντάφυλλα και...

ΚΡΗΤΗ

Η εκπυρσοκρότηση του όπλου του μετά από πτώση κατά την διάρκεια γεωργικών εργασιών είναι κατά τον 69χρονο ο λόγος του τραυματισμού Αναστάτωση στα Ανώγεια,...

ΚΡΗΤΗ

Τα Ανώγεια της Κρήτης βάφτηκαν στο αίμα το βράδυ του Σαββάτου (2/5 του 2020) – Δύο νεκροί και ένας τραυματίας είναι ο τραγικός απολογισμός Όλα...