Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΥΓΕΙΑ

Οι φυτικές ίνες και τα πλήρη δημητριακά σας κάνουν πιο υγιείς

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ποσότητας τουλάχιστον 25 γραμμαρίων φυτικών ινών τη μέρα σχετίζεται με μια μείωση κατά 15% ως 30% στην πρόωρη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους τρώνε μικρές ποσότητες τέτοιων διαιτητικών ινών


Όσοι τρώνε κάθε μέρα πολλές φυτικές ίνες και πλήρη δημητριακά (ολικής άλεσης), έχουν μικρότερο κίνδυνο για διάφορες χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες και είναι γενικά πιο υγιείς, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ειδικότερα, η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών σχετίζεται με μια μείωση κατά 16% ως 24% του κινδύνου για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης σχετίζεται με μικρότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερο επίπεδο χοληστερίνης.

   Για κάθε αύξηση κατά οκτώ γραμμάρια στην καθημερινή κατανάλωση φυτικών ινών, μειώνεται κατά 5% ως 27% ο κίνδυνος καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ υπάρχει καλύτερη προστασία έναντι εγκεφαλικού και καρκίνου του μαστού.

   Επίσης, κάθε αύξηση κατά 15 γραμμάρια στην καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης οδηγεί σε μείωση κατά 2% ως 19% της πρόωρης θνησιμότητας, της στεφανιαίας νόσου, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα πλήρη δημητριακά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάτι που εξηγεί την προστατευτική δράση τους.

   Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιμ Μαν του Πανεπιστημίου του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) όλες τις διαθέσιμες έρευνες (συνολικά 243 μελέτες) που έχουν γίνει έως τώρα σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις φυτικές ίνες και τα πλήρη δημητριακά.

   Οι περισσότεροι άνθρωποι διεθνώς καταναλώνουν λιγότερα από 20 γραμμάρια φυτικών ινών τη μέρα, ενώ η νέα μελέτη -που θα οδηγήσει σε νέες συστάσεις από τον ΠΟΥ- συμβουλεύει 25 ως 30 γραμμάρια καθημερινά, ενώ ακόμη η μεγαλύτερη ποσότητα προσφέρει έξτρα όφελος για την υγεία.

   Η νέα μελέτη βρήκε επίσης ότι η διατροφή με φαγητά που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, παρέχει περιορισμένη προστασία μόνο έναντι του διαβήτη τύπου 2 και του εγκεφαλικού. Οι τροφές αυτές μπορεί να περιέχουν σάκχαρα, κορεσμένα λίπη και νάτριο (αλάτι), πράγμα που μειώνει το όφελός τους για την υγεία.

   Αντίθετα, όπως επισημαίνει η νέα μελέτη, οι ωφέλειες από τις φυτικές ίνες και τα πλήρη δημητριακά είναι πιο ξεκάθαρες. «Τα οφέλη των ινών για την υγεία υποστηρίζονται από έρευνες τουλάχιστον 100 ετών», δήλωσε ο Μαν.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΥΓΕΙΑ

Τα τελευταία χρόνια γίνεται συζήτηση για την βλαβερή δράση της ζάχαρης ή αλλιώς για τα απλά πρόσθετα σάκχαρα και στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού...

Themata

Η Αντζελίνα Τζολί κατήγγειλε στο δικαστήριο ότι ο Μπραντ Πιτ από όταν έχουν κινήσει τις διαδικασίες διαζυγίου – το 2016 δηλαδή – δεν έχει...

Themata

Μετά από αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Oncology Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που έχουν υιοθετήσει μια διατροφή με λίγα...

Themata

Στις 30 Μαρτίου παίχτηκε άλλη μία πράξη του ατελείωτου σίριαλ του διαζυγίου Βαρδινογιάννης – Αλιμόνου Ένα διαζύγιο που περνάει από τη μία φάση στην...

Creta

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στις 7.30 μμ. Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στους Αγ. Δέκα Ο Δήμος Γόρτυνας διοργανώνει ενημερωτική ομιλία του συγγραφέα και...

Creta

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε πρεσβυτέρα την οποία εγκατέλειψε ο ιερέας σύζυγός της πριν από μερικούς μήνες, ζητώντας να αναλάβει την επιμέλεια του ανήλικου παιδιού τους...

ΥΓΕΙΑ

Πόση έμφαση δίνουμε στη διατροφή μας όταν αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε πεσμένη διάθεση με διάφορα συμπτώματα όπως ευερεθιστότητα, κλάμα, αϋπνία ή υπερυπνία; Συνήθως εστιάζουμε στο...

ΥΓΕΙΑ

Τον σημαντικό ρόλο της διατροφής στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού ενισχύει νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Σε μελέτη...