Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Οι πέντε μεγάλες ανατροπές που έρχονται φέτος στις Πανελλαδικές

Δημοσιεύτηκε

στις

Απροσδιόριστα είναι ακόμη τα επαγγελματικά δικαιώματα και τα προγράμματα σπουδών σε πολλά από τα νέα τμήματα που δημιουργούνται


Πέντε αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις, καταγράφουν τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». Αλλαγές οι οποίες θα προκαλέσουν μεγάλες ανατροπές και θα πρέπει να προσεχθούν από τους υποψήφιους.

Αναλυτικά:

1. Σαρωτική αναδιάταξη σχολών και τμημάτων και νέο Μηχανογραφικό. Κατάργηση των ΤΕΙ και νέα τμήματα σε όλη τη χώρα. Προβλήματα φαίνεται ότι υπάρχουν με τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ της περιοχής, όπου ο υπουργός Παιδείας φαίνεται ότι έχει καταφύγει σε μεθόδους… εκβιασμού. Κοσμήτορες του Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρουν ότι δέχτηκαν τελεσίγραφο από το υπουργείο Παιδείας ότι το ίδρυμα της Αχαΐας δεν θα πάρει την 4η Νομική που ονειρεύεται, αν δεν συγχωνευτεί με το ΤΕΙ της περιοχής. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η περίφημη «πανεπιστημιοποίηση» του ΤΕΙ Κρήτης που προχωράει αργά. Τα παραπάνω εμπόδια καθυστερούν την κατάθεση του νέου πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο και η ηγεσία του φιλοδοξεί να «εξαφανίσει» τελείως τα ΤΕΙ από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

2. «Ερχεται το Λιμενικό». Για πρώτη φορά φέτος θεσμοθετείται η εισαγωγή στις σχολές αξιωματικών του Λιμενικού και λιμενοφυλάκων μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οι σχολές αυτές θα προσφέρονται σε όλα τα επιστημονικά πεδία και αναμένεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τις περιζήτητες σχολές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής. Αναμένεται βέβαια η σχετική προκήρυξη για τον αριθμό των θέσεων που θα διατεθούν στις σχολές αυτές, ενώ απαιτούνται και εδώ πρόσθετες δοκιμασίες για τους υποψηφίους που θέλουν να παρακολουθήσουν τα προγράμματά τους (όπως π.χ. το κολύμπι στα 50 μ. με χρόνο κάτω των δύο λεπτών κ.ά.).

3. Αγνωστες είναι ακόμη οι αντιστοιχίες για σωρεία τμημάτων, κάτι που απαιτεί μία ακόμη «τιτάνια» επιστημονική μελέτη, την οποία πολλοί αναρωτιούνται πώς θα μπορέσει το υπουργείο Παιδείας να κάνει μέσα σε λίγους μήνες. «Αλαλούμ» αναμένεται, έτσι, με τις μετεγγραφές φοιτητών της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, καθώς οι αντιστοιχήσεις των προγραμμάτων τμημάτων μεταξύ διαφορετικών ΑΕΙ (της περιφέρειας και των αστικών κέντρων) θα μειώσουν τον αριθμό τους. Oπως είναι γνωστό, οι μετεγγραφές μεταξύ διαφορετικών τμημάτων των ΑΕΙ γίνονται με βάση την αντιστοίχηση των προγραμμάτων σπουδών τους.

4. Απροσδιόριστα είναι ακόμη τα επαγγελματικά δικαιώματα και τα προγράμματα σπουδών σε πολλά από τα νέα τμήματα που δημιουργούνται. Δεδομένου ότι σε ολόκληρη τη χώρα δεκάδες τμήματα ΤΕΙ ενσωματώνονται σε πανεπιστήμια, είναι πολλά αυτά για τα οποία δεν ξέρουμε ακόμη ούτε καν το πρόγραμμα σπουδών τους. Αγνωστος είναι ακολούθως και ο βαθμός ετοιμότητας για τη λειτουργία τους τον Σεπτέμβριο του 2019. Αυτός εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πιθανώς να είναι διαφορετικός σε κάθε τμήμα, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες. Π.χ. το Τμήμα Ψυχολογίας των Ιωαννίνων είναι πιο πιθανό να είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές του, αφού υπήρχε ο Τομέας Ψυχολογίας στο πρώην Τμήμα Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, άρα υπάρχει ένας πυρήνας διδασκόντων για να λειτουργήσει το τμήμα. Αντίθετα, σε άλλα τμήματα δεν υπάρχει κάποια βάση ως αφετηρία, όπως το Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα Τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής στη Λαμία. Σε αυτά θα πρέπει να βρεθούν κτίρια, καθηγητές και πρόγραμμα σπουδών μέσα σε επτά μήνες.

5. Υπό επανεξέταση είναι ακόμη το ποσοστό των εισακτέων από τα Επαγγελματικά Λύκεια προς την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας καθώς στο παρελθόν είχαν ένα ποσοστό θέσεων 20% προς τα ΤΕΙ και 5% προς τα ΑΕΙ. Τα ΤΕΙ όμως καταργούνται. Πέρυσι το υπουργείο Παιδείας έδωσε ένα 10% των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ προς την ανώτατη εκπαίδευση επειδή ξεκινούσε τη λειτουργία του το πρώτο «υβρίδιο» που σχεδιάστηκε, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Αθήνας – Πειραιά). Το υπουργείο Παιδείας ψάχνει τώρα να βρει τρόπο για να δώσει στους μαθητές των ΕΠΑΛ αριθμό θέσεων αντίστοιχο με τις θέσεις που δίνονταν συνολικά τα προηγούμενα χρόνια.

Οπως εξηγεί ο Γιώργος Χατζητέγας, στο νέο Μηχανογραφικό του Ιουνίου θα έχουμε τρεις κατηγορίες νέων τμημάτων: τα τμήματα που αποτελούν φυσική συνέχεια των υπαρχόντων τμημάτων στα ΤΕΙ, τα τμήματα που είναι νέα σε πανεπιστήμια αλλά γνωστού επιστημονικού αντικειμένου και τα τμήματα που δεν έχουν σαφώς προσδιορισμένο επιστημονικό αντικείμενο και δεν έχουν οριστεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων τους. Στην τελευταία κατηγορία αντιστοιχούν τμήματα όπως τα Συστημάτων Ενέργειας στη Λάρισα, Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών στον Βόλο, Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας στην Καρδίτσα.

ΕΛΛΑΔΑ

Τζακ ποτ στην κλήρωση του Τζόκερ

Δημοσιεύτηκε

στις

Τουλάχιστον 600.000 ευρώ μοιράζει στην αποψινή κλήρωση το Τζόκερ


Στην κλήρωση τζόκερ 2036 σήμερα Πέμπτη 18 Ιουλίου σημειώθηκε τζακ ποτ στην πρώτη κατηγορία, αφού δεν βρέθηκε νικητής.

Οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα της αποψινής κλήρωσης είναι οι: 33, 23, 36, 7, 29 και Τζόκερ το 5.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Αναγκαστική προσγείωση μονοκινητήριου αεροσκάφους στην Εγνατία Οδό

Δημοσιεύτηκε

στις

Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου

Το μικρό αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στην άκρη ενός παράδρομου, ανατολικά της Εγνατίας Οδού στον κόμβο Γρεβενών.


Συναγερμός σήμανε λίγο πριν τις 9 το πρωί στην περιοχή των Γρεβενών, όταν Αστυνομία και Πυροσβεστική κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την αναγκαστική προσγείωση ενός μονοκινητήριου αεροσκάφους τύπου Τσέσνα

Σύμφωνα με την πρώτη μαρτυρία του πιλότου υπήρξε βλάβη και “χάθηκε” ο κινητήρας στον αέρα. Το ελαφρύ αεροσκάφος απογειώθηκε από την Κέρκυρα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Οι τρεις επιβαίνοντες, ο πιλότος και δύο επιβάτες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν ήταν εγκλωβισμένοι.

Οι πυροσβέστες έριξαν ειδικό αφρό στο σημείο, προκειμένου να περιοριστεί η διαρροή καυσίμων. Στο νοσοκομείο Γρεβενών έχουν μεταφερθεί και οι τρεις επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών, ο ένας από τους τρεις είναι πιο σοβαρά τραυματισμένος, ο πιλότος φέρει τραύμα στο κεφάλι, ενώ ο τρίτος υποβλήθηκε σε προληπτικό έλεγχο, έχει πολύ ελαφρά τραύματα και είναι καλά. “Ο πιλότος έφερε τραύματα στο κεφάλι, κάναμε ράμματα, δεν φαίνεται να είναι κάτι ανησυχητικό. Πιο σοβαρά τραυματισμένος με πολλαπλά κατάγματα στο δεξί πόδι είναι ο δεύτερος, υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία, οι γιατροί διερευνούν ένα τραύμα στο κεφάλι. Πιθανόν αργότερα, αν το κρίνουμε απαραίτητο και ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, να γίνει διακομιδή του σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων ή της Θεσσαλονίκης. Αυτό όμως θα αποφασιστεί σε δεύτερο χρόνο” τόνισε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών, Παντελής Αλεξιάδης, ο οποίος επισήμανε ότι το σημαντικότερο όλων είναι ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Καταργείται η Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι αρμοδιότητες στη νέα ΓΓ Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας


Καταργείται η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικών Εγκλήματος και οι αρμοδιότητές της, οι θέσεις, το προσωπικό και οι εποπτευόμενοι φορείς της μεταφέρονται στην νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. Αυτό προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα ΠΔ 84/2019, με το οποίο καταργούνται γενικές γραμματείες κι ενσωματώνονται στις νέες δομές των υπουργείων.

Συγκεκριμένα, άρθρο 1 και 2 του Προεδρικού Διατάγματος ορίζεται οτι:

Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. Στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, οι παρακάτω υπηρεσίες: (α) από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, η Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής του άρθρου 35 του π.δ. 142/2017 (Α΄ 181), (β) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας υπηρεσίες των άρθρων 71 έως 78 του ιδίου π.δ., (γ) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπηρεσίες των άρθρων 79 έως 83 του ιδίου π.δ., (δ) η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, που συστάθηκε με τις διατάξεις των άρθρων 381 επόμ. του ν. 4512/2018 (Α΄5).

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας που συστάθηκε με το άρθρο 20 του ν. 3965/2011 (Α΄ 113) και η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που συστάθηκε με το άρθρο 4 του ν. 2343/1995 (Α΄ 211 ) σε συνδυασμό με το άρθρο 88 παρ. 1 του ν. 3842/2010 (Α΄ 58)καθώς και οι αντίστοιχες θέσεις Γενικού/Τομεακού και Ειδικού/Ειδικού Τομεακού Γραμματέα καταργούνται.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη