Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι προσεχείς δράσεις του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της περιοδικής έκθεσης της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών «ΤΕΡΑΤΟΛΟΓΙΕΣ


Από την Ιστορία του Ανθρώπου» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, ο Αντώνης Κωτίδης, Ιστορικός της Τέχνης, θα μιλήσει στο φιλότεχνο κοινό της πόλης για Σημεία και τέρατα: η κοινωνική διάσταση της ζωγραφικής του Διαμαντή Διαμαντόπουλου, το Σάββατο9 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 11.30΄, στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη.

Η ομιλία του Αντώνη Κωτίδη θα περιστραφεί γύρω από τα έργα της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου που αποτελούν την αιχμή της κοινωνικής συνείδησης του καλλιτέχνη. Για να γίνει κατανοητή αυτή η πτυχή είναι απαραίτητο να ενταχθεί στη συνολική φυσιογνωμία του έργου του Διαμαντόπουλου τόσο στο πλαίσιο της γενιάς του ζωγράφου, της λεγόμενης Γενιάς του Τριάντα της οποίας ο καλλιτέχνης είναι εξέχουσα μορφή, όσο και στον ευρύτερο ορίζοντα των δύο μεγάλων ρευμάτων της μοντέρνας τέχνης στην Ελλάδα του 20ού αιώνα, που είναι γνωστά ως Μοντερνισμός και «Παράδοση».

Στην περιοδική έκθεση του Ι.Μ.Κ. παρουσιάζονται εννέα επιλεγμένα έργα του Διαμαντή Διαμαντόπουλου από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης του Ζαχαρία Πορταλάκη [Χρωματική σπουδήTα μωράΟ σκοτωμένοςΤερατολογία 12Τερατολογία 14Τερατολογία 16 (Η μάνα), Τερατολογία 18Τερατολογία 19 και Τερατολογία 20]. Τα έργα αυτά εντάσσονται ίσως στην πιο αμφιλεγόμενη ενότητα του ζωγράφου, που ο ίδιος ονόμαζε «Ιστορία του Ανθρώπου» ή «Τερατολογίες». Φιλοτεχνούνται στην κρίσιμη μεταπολεμική περίοδο, από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσο πολύπτυχο φυλλάδιο που διανέμεται δωρεάν και αναλυτικός έγχρωμος κατάλογος (ελληνικά, αγγλικά), που διατίθεται στο IMK Shop, και περιλαμβάνει τρεις  διεισδυτικές μελέτες με την υπογραφή των Ιστορικών της Τέχνης Αντώνη Κωτίδη, Μανώλη Μαυρομμάτη και Μάνου Στεφανίδη.

*Ο Αντώνης Κωτίδης γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Διδάσκει Ιστορία της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Έχει γράψει τα βιβλία: Ο ζωγράφος Μαλέας (1982), Για τον Παρθένη(1984), Μοντερνισμός και «Παράδοση» στην ελληνική τέχνη του μεσοπολέμου (1993), Η ζωγραφική του 19ου αιώνα – Ελληνική τέχνη (1995), Μαλέας (2000), Αλέξης Μπαρκόφ (2000), Το μεταπολεμικό πρόσωπο της ελληνικής τέχνης (2000). Έχει συνεργαστεί σε συλλογικές εκδόσεις όπως η ελληνική έκδοση Rizzoli – Όλο το έργο του Ραφαήλ (1995), Παγκόσμια τέχνη της εκπαιδευτικής ελληνικής εγκυκλοπαίδειας (1998), Τέτσης (1999), Το λεξικό Ελλήνων καλλιτεχνών της Μέλισσας (1997-2000), Η ιστορία του Ελληνικού Έθνους, ΙΣΤ΄ (2000), Εθνική πινακοθήκη 100 χρόνια – Τέσσερις αιώνες νεοελληνικής ζωγραφικής (2000) κ.ά. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε ειδικά και ευρύτερης κυκλοφορίας έντυπα.

Είσοδος ελεύθερη

Επόμενη Έκθεση: Αλέξης Ακριθάκης | Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη (Μάρτιος 2019-Φεβρουάριος 2020)

 

 


 

Εκπαιδευτικά Πρωινά
για όλη την οικογένεια
στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

  
Tο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης επαναλαμβάνει για το 2019 μια δράση για όλη την οικογένεια, που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία κατά το προηγούμενο έτος. Ένα Σαββατοκύριακο το μήνα θα προσφέρονται, εκ περιτροπής, επιλεγμένα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία συμμετέχει καθημερινά η σχολική κοινότητα. Οι οικογένειες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο σύνολό τους τα δημοφιλή και επιτυχημένα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, από τις μουσειοπαιδαγωγούς του ΙΜΚ και να περιηγηθούν τις εκθέσεις του Μουσείου. Με αυτό τον τρόπο ευελπιστούμε οι Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου να αποτελέσουν, για το νέο έτος, ένα ευχάριστο χώρο δημιουργικής οικογενειακής δραστηριότητας.

 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης ξεκίνησαν ήδη από το 1996. Σχεδιάζονται και υλοποιούνται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου με βάση δύο παιδαγωγικούς άξονες: Ότι δεν προσλαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι τη γνώση με τον ίδιο τρόπο και ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου χρειάζεται η αλληλεπίδραση του ατόμου με το περιβάλλον του. Από αυτή την αφετηρία προσπαθούμε, σε έναν «άτυπο» εκπαιδευτικό φορέα όπως είναι το Μουσείο, να δημιουργούμε πλούσιες εμπειρίες μάθησης, διεγείροντας το μυαλό και παροτρύνοντας τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν πολλές και διαφορετικές αισθήσεις προκειμένου να εξερευνήσουν με φαντασία τον πλούτο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Η δήλωση συμμετοχής στα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι απαραίτητη καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι 5 ευρώ ανά οικογένεια. Η διάρκεια κάθε προγράμματος είναι 1.15΄ περίπου. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2810-283219, Εσωτ. 106 (Δευτέρα-Παρασκευή: 13.00-17.00).

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, ώρα: 11.00΄-12.15΄

Προορισμός: Μοντέρνα Τέχνη-Ναταλία Μελά
Απευθύνεται σε παιδιά 6-8 ετών και τους γονείς τους

Σάββατο 23 Μαρτίου και Κυριακή 7 Απριλίου, ώρα: 11.00΄-12.15΄

 

Ο Κύκλος του ψωμιού
Απευθύνεται σε παιδιά 5-8 ετών και τους γονείς τους

Σάββατο 11 Μαΐου και Κυριακή 19 Μαΐου, ώρα: 11.00΄-12.15΄

 

El Greco, το μεγάλο ταξίδι

Απευθύνεται σε παιδιά 5-8 ετών και τους γονείς τους

Κυριακή 2 Ιουνίου, ώρα: 11.00΄-12.15΄

 

Το Φωτόδεντρο ή αλλιώς poettree 

*Πραγματοποιείται στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού

Απευθύνεται σε παιδιά 5-8 ετών και τους γονείς τους

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Τιμή και δόξα στους ήρωες της Μάχης της Κρήτης Σε κλίμα συγκίνησης και με την δέουσα λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε το Μνημόσυνο Πεσόντων Βαλή της Τ.Κ. Γκαγκαλών, προς τιμήν των ηρώων...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι μικροί μας φίλοι θα κοιμηθούν δίπλα στη φύση Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης αλλιώς θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μαθητές των τριών...

ΚΡΗΤΗ

Το έθιμο αυτό γιορτάζεται από την αρχαιότητα Τα “χελιδονίσματα” είναι τα ανοιξιάτικα κάλαντα, τα οποία σημαίνουν το τέλος του Χειμώνα και τον ερχομό των...

ΚΡΗΤΗ

Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός: «Μια λέξη μόνο: Ευχαριστούμε» Τους εθελοντές και τις εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο, τίμησε ο Δήμος Ηρακλείου το απόγευμα...